Wrzucam przepis na przepyszny tort, który robiłam z okazji urodzin K, nie sądziłam, że wyjdzie aż taki dobry 
TORT ORZECHOWY Z KREMEM I MALINAMI
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka orzechów mielonych
- 1¼ szklanki cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 6 dużych jajek
- 1¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- ¼ szklanki wody
Składniki na krem:
- 500g mascarpone
- 500ml śmietany kremówki (36%)
- 1 lub 2 opakowania Śmietan-fix
- 5 łyżek cukru pudru
- ok. 3 łyżki kawy rozpuszczalnej lub kakao (do smaku)
Składniki na sos:
- 1 szklanka malin
- 3/4 słoika dżemu malinowego
Przygotowanie:
Sos:
Maliny razem z dżemem wygotowujemy do dobrej konsystencji (musi być dość gęsty, żeby nie
zmieszał się z kremem); odstawiamy by się ostudził
Ciasto:
1. Zmieszać suche składniki (ale tylko z ¼ szklanki cukru, resztę odłożyć na bok)
2. Mikserem utrzeć żółtka z ½ szklanki cukru na gęstą, jasną masę
3. Dodać ¼ szklanki wody (zimnej) i ekstrakt z wanilii, dalej ubijać
4. Dodać suche składniki -> wymieszać
5. W osobnej misce ubić białko na sztywno (do białek przed ubiciem dodajemy szczyptę soli);
stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać pozostały cukier, miksując
6. Przełożyć stopniowo białka do miski z masą i delikatnie wymieszać szpatułką
7. Piec w ok. 175°C ok. 40 min w formie Ø 23cm (do tzw. suchego patyczka); ostudzić
8. Po upieczeniu podzielić na 3 równe warstwy (nożem nie polecam, bo może wyjść krzywo, można zaznaczyć sobie lekko, gdzie mają być granice warstw i w te wgłębienia umieścić mocną nitkę dookoła, a potem końce skrzyżować i pociągnąć)
Krem (w czasie pieczenia ciasta):
1. Ubić śmietanę + Śmietan-fix (jeżeli śmietana będzie kiepsko się ubijać to lepiej dodać drugie opakowanie Śmietan-fixu, zwłaszcza latem; nie ubijać też przesadnie długo), dodać mascarpone i miksować na małych obrotach
2. Dodać cukier puder i kawę/kakao do smaku, zmieszać też mikserem na małych obrotach
3. Przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce
Pierwszy z blatów biszkoptowych posmarować sosem malinowym, poczekać chwilę, wyłożyć ¾ szklanki kremu, wyrównać i włożyć krem z powrotem do lodówki. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, posmarować sosem malinowym, odczekać i wyłożyć kolejne ¾ szklanki kremu. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Wierzch i boki ozdobić pozostałym kremem.
Tort przechowujemy w lodówce.
Smacznego! 
PS. Ja robiąc ciasto z tego przepisu ubijałam białka na sztywno z dodatkiem cukru, jednak nie chciały się ubić i musiałam wziąć 6 kolejnych białek, nie wiem dlaczego. Podejrzewam, że to albo przez ten cukier albo przez to, że może gdzieś zawieruszyło mi się żółtko w tym białku. Za drugim razem cukier, który miał być w tych białkach dodałam bezpośrednio do ciasta a białka ubiłam tylko z solą