a myslałam że to raczej od przypadku i trzeba czekać pare miesiecy nawet.I wbrew pozorom zaciążenie za pierwszym razem zdarza się często
Ciążowe staranka
Napisano 20 marca 2011 - 17:07
Napisano 14 kwietnia 2011 - 10:57
Napisano 14 kwietnia 2011 - 11:04
a dlaczego ? zrobisz i bedziesz wiedziała.Boję się robić test,
Co do plamieniem... to wiem że czasem może byc to efekt tzw, niedomoga lutealna
Może idz do ginka, albo zapytaj naszego doktorka forumowego
Napisano 14 kwietnia 2011 - 11:14
Pytanie czy pierwszy raz masz do czynienia z taką sytuacją? Bo jeżeli nigdy wcześniej coś takiego Ci się nie przytrafiło nie ma powodów do obaw, spokojnie udaj się do lekarza. Jeżeli nie jesteś w ciąży a problem będzie się powtarzał w następnych cyklach, bądź występuje już teraz któryś raz z kolei, zaleciłbym diagnostykę hormonalną cyklu, ale niestety wirtualnie nie mogę tego stwierdzić żadnym sposobem. Przyczyną może być
czyli inaczej niedomoga hormonalna ciałka żółtego w cyklu.niedomoga lutealna
Na prawdę ciężko coś stwierdzić bez dodatkowych informacji. Więc radzę udac się do swojego ginekologa
Czy plamieniu towarzyszy ból brzucha?

www.rakszyjki.pl> STOP rakowi szyjki macicy
Napisano 15 kwietnia 2011 - 07:06
[ Dodano: 2011-04-15, 22:27 ]
Byłam u lekarza dzisiaj, zrobiła mi usg i mówiła, że jest pęcherzyk owulacyjny, który na 6 dzień cyklu ma 3mm... Kazała mi przyjść na powtórzenie usg w poniedziałek... Nadal bolą mnie jajniki i na dodatek mam różowe upławy... Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się, że to może być jakaś infekcja... Już nie wiem co myśleć i robić...
Napisano 17 kwietnia 2011 - 11:38
Pewnie masz rację i siostra również!Ja bym w takie coś nie wierzyła. Z ciekawości zapytałam siostrę, która położnictwo studiuje. I także stwierdziła że to mit z którego nawet u niej na uczelni proawdzący zajęcia się smiejąJa leżałam 30 minut z pupką do góry, tzn pupka musi być wyżej niż głowa.
Przyznam ze ja próbowałam bo lekarka mówiła że mam tyłozgiecie macicy i to pomoże szybciej plemnikom dotrzeć!
Choć teraz w to wątpię, bo przy takiej metodzie zaszłam raz (a może to był przypadek) a jak dalismy na luzik to zaszłam w kolejne 2 ciąże...
Napisano 18 kwietnia 2011 - 08:05
Co zaś do obliczania dni płodnych kalendarzykiem w inernecie ...słyszałam że one źle obliczaja...i aby tego nie robic i jesli juz to mierzyc temp. , badać sluz, albo monitoring u gina..
Napisano 18 kwietnia 2011 - 09:54
Święte słowa !!! Też zalecam zawsze pacjentkom oddanie się przyjemności, natura wie co robićkurczaczek, ja myśle że to całe leżakowanie z pupa do góry, mierzenie temp. to tylko stres. Przynajmniej dla mnie dlatego rezygnuje z tych metoda i poprostu bedziemy sie kochac

Napisano 18 kwietnia 2011 - 11:44
I tak też zrobiliśmy!!!Święte słowa !!! Też zalecam zawsze pacjentkom oddanie się przyjemności, natura wie co robićkurczaczek, ja myśle że to całe leżakowanie z pupa do góry, mierzenie temp. to tylko stres. Przynajmniej dla mnie dlatego rezygnuje z tych metoda i poprostu bedziemy sie kochac
Niestety kolejne 2 ciąże okazały się obumarłe
No to i ja mam pytanie do naszego doktorka, jeśli mogę??
Jestem po 3 ciąży obumarłej, nie mamy konfliktu krwi, toxo jest ok, proszę mi powiedzieć jakie powinnam zrobić badania!
A i jeszcze jedno jakieś 4 lata temu miałam robiony poziom testosteronu i wyszło 141 a norma była do 80 czy są jakieś leki na obniżenie testosteronu i czy on wzrasta wraz z prolaktyna??
Wtedy tez miałam wysoką prolaktynę i lekarka zajęła sie tylko nią
Napisano 18 kwietnia 2011 - 12:08
OczywiścieNo to i ja mam pytanie do naszego doktorka, jeśli mogę??
Czy poznałaś przyczynę przez, którą poprzednie ciąże skończyły się niepowodzeniem ?proszę mi powiedzieć jakie powinnam zrobić badania!
Myślę, że oprócz badania w kierunku toksoplazmozy powinnaś zrobić na różyczkę i cytomegalię oraz badanie na krzepliwość krwi, może także hormonalne badanie tarczycy. Od tego na pewno bym zaczął. Twój lekarz tego nie zalecił? Poproś o skierowanie... Przyczyny mogą być na prawdę różne, nie chcę Cię niepotrzebnie denerwować
Testosteron ma niewielki wpływ na wzrost poziomu prolaktyny, odpowiedzialny jest raczej estrogen i niektóre leki.czy są jakieś leki na obniżenie testosteronu i czy on wzrasta wraz z prolaktyna??
Co do leków obniżających testosteron, oczywiście hormonalne, zazwyczaj jednocześnie działające antykoncepcyjnie. Są leki antyantrogenowe, które nie działają jak tabletki antykoncepcyjne aczkolwiek powinien je zalecić Twój lekarz.

Napisano 18 kwietnia 2011 - 12:21
Na różyczkę i cytomegalię nie dostałam skierowania ani nawet o tym mowy nie było!
Nawet mężowi nie kazała robić badań a ostatnio się czepiła i takie bzdury mi nagadała ze szok, ale opiszę to jutro bo zaraz mykam do pracy!
Co do przyczyny to niestety do dziś nie znamy
Ostatnio coś czytałam na temat gęstości krwi i zastanawiałam sie czy nie zrobić sobie p/c antyfosfolipidowych, ale z mężem stwierdziliśmy ze jak pojedziemy do doktorka w maju to zobaczymy co nam powie.
I jeśli mozna to chciałabym konsultować moje wyniki również z Tobą, bo nie chcę być tylko naciągana na kasę przez lekarzy.
Napisano 04 maja 2011 - 10:40
Co do reszty wyników to progesteron mam 13,62ng/ml ( normy są: faza foli. 0,25-054, faza owul 0,25-6,22, faza lut. 1,50-20,00) prolaktyna 29,66ng/ml (normy są: faza owu.5,00-35,00) toxoplazmoza ujemna.
Napisano 04 maja 2011 - 17:54
ja mysłam , ze przy tym badaniu to standard , ze wynik na drugi dzienzastanawiam się czy pójść do innego laboratorium i zrobić jeszcze raz betę i odebrać wynik jutro...
ja duzo słyszałam, zeby przed staraniem sie o dziecko zrobic takie badania i jeszcze ta toksoplazmoza ; ale w twoim przypadku skoro straciłąs dziecko to chyba powinno byc wybitnie wskazaneNa różyczkę i cytomegalię nie dostałam skierowania ani nawet o tym mowy nie było!
chodzisz prywatnie, za badania tez placiszbo nie chcę być tylko naciągana na kasę przez lekarzy.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 04 maja 2011 - 20:24
Napisano 04 maja 2011 - 20:27
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 04 maja 2011 - 20:28
Jak tylko będę coś wiedziała to dam znaćIrena trzymam kciuki , aby się udało
. Informuj nas co i jak
[ Dodano: 2011-05-06, 10:24 ]
Hej, odebrałam wczoraj wynik bety i wyszło 2,00 mUI/ml. Tak w ogóle to okazało się, że w tym labo co robiłam na wynik czeka się 10 dni roboczych, ale że ja nalegałam to baba powiedziała mi"dobrze ja pani zrobię tą betę na już, ale wynik będzie się różnił od tego, który by był 17 maja" Trochę mnie zaskoczyła ta odpowiedź... W sumie beta wykrywa ciążę 3 tygodniową, więc skoro miałam @ 10.04, a owulację 19.04 to nawet jeżeli się udało to chyba jeszcze za wcześnie, żeby beta coś wykryła co? Ja widzę, że na moim wyniku piszę, że oni w tym labo wykrywają dopiero od 4 tyg ciąże więc już sama nie wiem co mam myśleć... Nie wiem dlaczego, ale jakoś za bardzo nie wierzę w ten wynik, który odebrałam... No bo jeżeli ciąży nie ma to beta nie powinna wyjść 0? Może za bardzo się nakręciłam i uwierzę, że się nie udało jak dostanę teraz @...
Napisano 07 maja 2011 - 10:08
Magda widzisz to lekarz powinien mnie pokierować ale tego nie zrobił!ja duzo słyszałam, zeby przed staraniem sie o dziecko zrobic takie badania i jeszcze ta toksoplazmoza ; ale w twoim przypadku skoro straciłąs dziecko to chyba powinno byc wybitnie wskazaneNa różyczkę i cytomegalię nie dostałam skierowania ani nawet o tym mowy nie było!
chodzisz prywatnie, za badania tez placiszbo nie chcę być tylko naciągana na kasę przez lekarzy.
A za badania niestety wszystkie płacę!
Dzwoniłam do przychodni czy badanie na różyczkę jest płatne to okazało się ze jest płatne ale mam przyjść do lekarza moze wypisze skierowanie, ale w co wątpie
[ Dodano: 2011-05-07, 11:10 ]
Kochana beta przecież jest dokładniejsza od testu ciążowego, to nie wiem czemu Ci babka powiedziała ze 4tygodniową ciąże wykrywa???Jak tylko będę coś wiedziała to dam znaćIrena trzymam kciuki , aby się udało
. Informuj nas co i jak
ciekawi mnie tylko co będzie szybciej - wynik bety czy @...
![]()
[ Dodano: 2011-05-06, 10:24 ]
Hej, odebrałam wczoraj wynik bety i wyszło 2,00 mUI/ml. Tak w ogóle to okazało się, że w tym labo co robiłam na wynik czeka się 10 dni roboczych, ale że ja nalegałam to baba powiedziała mi"dobrze ja pani zrobię tą betę na już, ale wynik będzie się różnił od tego, który by był 17 maja" Trochę mnie zaskoczyła ta odpowiedź... W sumie beta wykrywa ciążę 3 tygodniową, więc skoro miałam @ 10.04, a owulację 19.04 to nawet jeżeli się udało to chyba jeszcze za wcześnie, żeby beta coś wykryła co? Ja widzę, że na moim wyniku piszę, że oni w tym labo wykrywają dopiero od 4 tyg ciąże więc już sama nie wiem co mam myśleć... Nie wiem dlaczego, ale jakoś za bardzo nie wierzę w ten wynik, który odebrałam... No bo jeżeli ciąży nie ma to beta nie powinna wyjść 0? Może za bardzo się nakręciłam i uwierzę, że się nie udało jak dostanę teraz @...
Chyba że licząc od miesiączki a nie od zapłodnienia
A jeśli ciąży nie ma to nie musi byc beta 0 bo w niektórych lab są dopuszczalne normy do 5 tych jednostek to chyba zależy na jakim sprzęcie są wykonywane badania!
Zrób zwykły sikaniec to moze coś pokaże!
Napisano 08 maja 2011 - 18:11
Napisano 08 maja 2011 - 18:37
ja robilam pare dni temu , za rada kolezanki. Wyszła jedna krecha, ale to jest tak że najpierw łaczy sie plemnik z komorka po chyba 8 - 12 dniach mamy zarodek. Wiec jak za wczesniej zrobi sie test nic nie wyjdzie , bo za mało hormonu.Robiłam sikańca wczoraj, wyszła I kreska
Ja zrobie dopiero jak nie bede miec @ za 5 dni. A że mam okres co 28 dni max 30 wiec u mnie jak nie bedzie okresu w np. 34 dniu to prawie na bank ciaża.
[ Dodano: 2011-05-08, 19:38 ]
a ta beta to jaki ? z krwi ?
Napisano 08 maja 2011 - 19:00
Tak, z krwi. Bada się poziom gonadotropiny kosmówkowej we krwi. Jest to hormon, który pomaga w rozwoju wczesnej ciąży. Fajne badanie, bo daje pewność i pozwala określić w przybliżeniu wiek ciąży.a ta beta to jaki ? z krwi ?
Testy ciążowe zresztą też opierają się na poziomie tego hormonu wydalanego z moczem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych