Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Zmarła w aucie, bo... ojciec o niej zapomniał.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 11 czerwca 2014 - 19:59

Pewnie już każdy słyszał o tej tragedii.

W Rybniku zmarła 3-lata, która 8 godzin spędziła w rozgrzanym samochodzie pozostawiona przez ojca, który zapomniał ją odwieźć do przedszkola a sam poszedł do pracy. Dopiero po wyjściu zastał nieżyjącą już córkę i bezskutecznie próbował ją reanimować. Mężczyzna doznał szoku i trafił do szpitala psychiatrycznego.

W samochodzie, pozostawionym w upale, w ciągu 15-30 minut może się zrobić aż 70-90 stopni.

Straszna tragedia i od rana zadaję sobie pytanie jak można zapomnieć o dziecku? Rozumiem nie wziąć dokumentów, kluczyków, zapomnieć kupić mleko, ale o dziecku?!

Jeden psychiatra, który wypowiadał się w tej sprawie stwierdził, że obecnie ludzie po prostu działają machinalnie, każdy dzień wygląda tak samo, wszystko kręci się tak samo. Ważniejsza staje się praca, a nie rodzina... Więc może czas zwolnić?!

Rozwaga i jeszcze raz rozwaga! To nie pierwszy taki przypadek. Ile to ludzi zostawia dziecko lub zwierzę w samochodzie, bo "skoczę tylko do sklepu. Parę minut i wracam". A parę minut dłużej i tragedia...

Aha, widząc taki przypadek możemy rozbić szybę w samochodzie, bez żadnych konsekwencji, więc nie bądźmy obojętni.

Kampania społeczna:

Użytkownik Findmysky. edytował ten post 11 czerwca 2014 - 20:02

''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''

#2 gogi

gogi
  • Użytkownik
  • 627 postów

Napisano 11 czerwca 2014 - 21:19

Słyszałam i nie potrafię myśleć o tym bez złości...nie ma niczego ważniejszego od ŻYCIA!A życie to życie:rodzina,dom,przyjaciele,radości i smutki,sprawy codzienne a nie PRACA.Praca jest istotnym dodatkiem do życia...ale tylko dodatkiem!

Druga sprawa:przykry,tragiczny w skutkach wypadek/przypadek czy działanie celowe?Pamiętamy Madzię z Sosnowca.

Dziecko nie żyje a ojciec w szpitalu psychiatrycznym...jakoś tak...dziwnie do tego podchodzę.

Jedno jest pewne...dziewczynka nie żyje.Kolejne dziecko umarło z winy dorosłych i w dodatku byli to rodzice.

Użytkownik gogi edytował ten post 11 czerwca 2014 - 21:20

#3 katti

katti

kwintesencja

• Użytkownik
  • 9 613 postów

Napisano 11 czerwca 2014 - 22:10

Druga sprawa:przykry,tragiczny w skutkach wypadek/przypadek czy działanie celowe?Pamiętamy Madzię z Sosnowca.

Wg mnie ogromna tragedia.........

ojciec w szpitalu psychiatrycznym..
Zona zostala wypisana do domu (tak czytalam)

Nie patrz w przeszłość, bo potkniesz się o teraźniejszość i s******* przyszłość.

#4 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 07:33

Druga sprawa:przykry,tragiczny w skutkach wypadek/przypadek czy działanie celowe?
nie popadajmy w skrajności... Takie rzeczy się zdarzają. Nie wiem i nie pojmuję jak i czemu, ale się zdarzają. Pytanie co miał ojciec w głowie... Zapomnieć że ma sie dziecko w aucie??? Ja rozumiem, że mogło zasnąć i tak dalej, ale serio? Zapomnieć o dziecku??? Prędzej bym obstawiała, że spóźniony do roboty stwierdził, że dzieciaka w aucie zostawi, matka sie nie dowie, że w przedszkolu nie było. Ale zapomnieć???...

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#5 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 07:44

Wczoraj Uwaga była poświęcona tej tragedii. 

Fakt, takie rzeczy się zdarzają i nic na to nie poradzimy. Mi weszło już w nawyk, że jak gdzieś parkujemy to rozglądam się czy nie ma gdzieś zamkniętego w aucie dziecka czy psiaka (wiadomo nie latam od autka do autka ale rozejrzeć się można) .... wtedy od razu będzie tel. do straży miejskiej i poleci szybka...

Ciężko jest mi pojąć jak mógł zapomnieć. Nawet jak zamykasz autko to kurcze, nie widział dziecka?? Przypuszczam, że siedziało w foteliku.. to nie da się nie zauważyć...

No ale stała się tragedia i on będzie musiał z tym żyć, o ile szczerze.. to nie popełni samobójstwa bo wrócić do "normalnego" życia będzie naprawdę ciężko. 

#6 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 07:55

Policjanci z Gdyni interweniowali w jednym z centrów handlowych, gdzie klienci zauważyli na parkingu zamknięte w samochodzie kilkuletnie dzieci. Wybili szybę i zaopiekowali się nimi. Ich ojciec tłumaczył, że zostawił synów na chwilę, jednak według funkcjonariuszy "chwila" trwała o wiele dłużej. Teraz sprawą zajmie się prokuratura, a rodzice mogą odpowiadać za "narażenie zdrowia i życia" chłopców.

Komisarz Michał Rusak z gdyńskiej policji mówił na antenie TVN24, że do interwencji doszło w środę ok. godz. 18:45. 

z tvn24.pl

I następni rozważni tatusiowie... Wczoraj też gdzieś rozwalili szybe komuś. Swoją drogą,  myślę, że to dobrze, że robiątyle szumu wokół tej sprawy... Choć z drugiej strony zawsze znajdzie sie ktoś inteligentny, kto stwierdzi, że "po 8 godzinach to było, ja ide tylko na 2"... :roll: . Oby takich było jak najmniej...

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#7 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 08:35

Dla mnie to jest niepojęte.

Jak można zapomnieć o wlasnym dziecku? Jak to możliwe , że ojciec przez tyle godzin nie pomyślał nawet o swojej córce.

Jakoś sama nie mogę się z tego otrząsnąć.

Jak ludzie mogą być tak lekkomyślni i nieodpowiedzialni, czy tak ciężko ruszyć mózgiem , i zorientować się, że skoro na zewnątrz jest upał to nie wolno zostawiać dziecka w pozamykanym w aucie , bo się po prostu udusi( nawiązuje tutaj do innych sytuacji, jakie miały miejsce też niedawno... rodzice poszli zwiedzać miasto , a syna zostawili w aucie).

Z drugiej strony współczuje ojcu, i nie dziwie się , że wylądował w zakładzie psychiatrycznym, bo ja sama bym tam wylądowała ...

Na pewno będzie, do końca życia żył, z wielkimi wyrzutami sumienia.

iv09i09kftvt0mdm.png

#8 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 09:00

Ogromna tragedia i do dzisiaj nie mogę pozbierać myśli.

Współczuję ojcu, nigdy się już z tym nie pogodzi.

Nie jestem w stanie pojąć, jak można zapomnieć o dziecku. Ale widać takie rzeczy się zdarzają. Żyjemy za szybko - praca, wyścig szczurów, wkurzony szef, lekkie spóźnienie, kredyty, długi - łatwo zapomnieć o tym co najważniejsze, czyli o rodzinie. Może posprzeczał się z żoną przed wyjazdem, może żona na szybko podrzuciła mu dziecko do samochody, może nie odwoził dziecka regularnie do przedszkola i siłą przyzwyczajenia pojechał szybko do pracy, a dziecko cichutko spało z tyłu. Straszna tragedia :cry:

#9 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 12 czerwca 2014 - 09:47

Straszna tragedia .... nie rozumiem jak można zapomnieć o własnym dziecku !!!!! normalnie nie pojęte do czego teraz zmierza ludzkość ... rozumiem zapomnieć o zakupach , zatankować ale żeby dziecka własnego nie zauważyć w głowie to się nie mieści .. współczuje strasznie obojgu rodzicom , ale najbardziej szkoda tego dziecka .. .

Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#10 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 10:14

dla mnie niepojęte, nie wiem, jak można zapomnieć i zostawić dziecko w samochodzie?! na osiem godzin? i co, w pracy nawet przez chwilę o tym nie pomyślał? dziwne... nie wyobrażam sobie w jakich męczarniach umierała ta dziewczynka :-/

#11 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 14:58

jak pisałyscie robimy wszystko mechanicznie, moze mało odwoził mala do przedszkola  i machinalnie wysiadł, zamknał auto i poszedł , a ona moze spała , sporo dzieci podczas jazdy spi.

tragedia straszna, po pierwszym takim naglosnionym przypadku byłam w szoku , ale mamy czasy jakie mamy i sie takie rzeczy beda zdarzec, strasznie szkoda dziecka, gdyby zgineło w wypadku to byłby to moment , a ono sie ugotowalo i musiało strsznie cierpiec.

co do ojca to długo jego małzenstwo nie bedzie trwało a on sam nie wiem jak długo da rade.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#12 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 17:13

Chyba za mało nagłaśniają te sprawy skoro z 2 h temu u mnie w mieście pod marketem ktoś wezwał policje. Zgadnijcie jaka była przyczyna :roll: no tak, mamusia na zakupy polazła. Idiotka :roll:

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#13 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 17:27

@Tilia  ale mam nadzieje, że z dzieckiem wszystko ok?

iv09i09kftvt0mdm.png

#14 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 17:32

@Melodia19 z dzieckiem ok. My akurat jechaliśmy na parkingu za policja i stanęliśmy niedaleko nich. Z początku nie wiedzieliśmy o co chodzi, ale jak już szliśmy do sklepu to matka dawała dokumenty i policjant mówił coś do niej w stylu "czy pani sobie nie zdaje sprawy jakie to niebezpieczne?". Jak wychodziliśmy chwilę później to samochód dalej stał, więc możliwe, że zabrali ją na komende.

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#15 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 17:40

no tak, mamusia na zakupy polazła. Idiotka :roll:

Dokładnie tak bym określiła. Bo sory, ale dla mnie nie ma żadnego usprawiedliwienia i wytłumaczenia dla takiego zachowania.

Jestem w stanie nawet zrozumieć, że matka nie przypilnowała dziecka, minuta i to wypadło przez oknko. Ok. Wypadek. Ale to? To już jest ludzka głupota i bezmózgostwo. Tacy ludzie nie powinni mieć już nigdy dzieci!! <killer> Albo zamknąć takiego tatuśka na 8 godzin w nagrzanym aucie.

Zwłaszcza to:

machinalnie wysiadł

ale mamy czasy jakie mamy i sie takie rzeczy beda zdarzec

nie są dla mnie żadne argumenty :roll:

“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#16 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 19:53

no tak, mamusia na zakupy polazła. Idiotka

:-/ ja nawet na minutke malej nie spuszczam z oka w sklepie. Nie zostawiam przed sklepem w wozku. Wyprzedzam fakty " co mogloby sie stac" 

bo to moja rola. Dbac o jej bezpieczenstwo

Nie umiem zrozumiec jak mozna zapomniec dziecka. Jak mozna sobie isc do sklepu gdziekolwiek i je zostawic

ja wiem ze mala moze nabic guza, ze czasem zdarzaja sie sytuacje takie a nie inne ze wystarczy chwila....

ale to jest 8h.

No i poza tym co ...matka nie zadzwonila do meza aby zapytac jak dojechali? jak mala?

ja bym napewno dzwonila czy wszystko ok. 

Użytkownik Sajuri edytował ten post 12 czerwca 2014 - 19:54

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#17 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 20:37

No i poza tym co ...matka nie zadzwonila do meza aby zapytac jak dojechali? jak mala?
codziennie ???

#18 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 21:00

no tak, mamusia na zakupy polazła. Idiotka
widać kto ma jakie priorytety :roll: 

Ale po co sprawdzać ojca? Przecież ojcowie są odpowiedzialni. A jeśli wykazują oznaki braku tej cechy, to dziecka sie takiemu nie powierza... Zresztą, w kilku miejscach czytałam, że ojciec z małą mieli bardzo silną więź, więc o czymś to świadczy.... Szkoda, że nie wystarczyło do bezpiecznego dotarcia do przedszkola :/

A swoją drogą... Jak w ogóle można zostawić dzieciaka czy zwierzaka w samochodzie, bez opieki??? Wózka nie chce sie rozkładać? Wyskakując na 5 minut można dziecko wziąć na ręce... Wózki sklepowe są przystosowane do dzieci... nawet niemowlaka można wsadzić w fotelik czasem... A jak sie nie chce z dzieckiem po sklepie chodzić, to po co je z sobą brać??? Naprawdę, ludzkie myślenie czasem mnie rozwala... 

#19 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 12 czerwca 2014 - 22:01

A jak sie nie chce z dzieckiem po sklepie chodzić, to po co je z sobą brać Naprawdę, ludzkie myślenie czasem mnie rozwala...
zostawiam dziadkom albo robie zakupy przez neta i tyle ;-)no ale ludziom wyobrazni brakuje.

#20 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 13 czerwca 2014 - 16:44

Heh... Wlasnie przeczytalam genialna nowinke... Za zamkniecie dziecka w aucie: mandat. Za zamkniecie psa: do 2 lat wiezienia. Helloooo?!?!?!? Zycie dzieci mniej warte niz zwierzat czy ki czort?!?

Wyslane z Tapatalka