Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Owoce morza - przepisy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 15 czerwca 2007 - 20:11

a ja mam cosik dla kobitek lubiacych słodkosci i owoce morza :D ja te placuszki wprost uwielbiam :D

KREWETKI PIECZONE W CIESCIE

-35 dag swiezych krewetek (do placuszkow lepsze koktajlowe a do obtoczenia krolewskie albo np black tiger)

na marynate:

-2 zabki czosnku
-1 łyzeczka soli
-2 łyzki miodu (tylko nie przesadzcie bo za słodkie bedzie :D ja raz takie zrobilam :P)
-150ml soku pomaranczowego
-1/2 lyzeczki imbiru (nalepszy swiezo starty ..ale taki z torebki tez obleci :P)
-2łyzki sosu sojowego
-1 jajko
-5 dag mąki
-szczypta proszku do pieczenia
-olej

krewetki obrac(chyba ze mrozone albo koktajlowe to najprawdopodobnie nie trzeba). Pokrojony czosnek rozetrzec z solą, dodac miod,soczek pomaranczowy,imbir i sos sojowy. w marynacie trzymac krewetki ok 2 godziny. W salaterce rozmieszac jajko, posolic, dodac make, proszek do pieczenia, olej, wode i zagniesc na geste(towazne) ciasto> Rozgrzac olej, krewetki obtaczac w ciescie (jak koktajlowe to mozna wrzucic i zagniesc na male placuszki) i smazyc 4-5 minutek na złocistobrazowy kolor

PYCHA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
SMACZNEGO ZYCZE :D

#2 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 21 marca 2011 - 09:04

Czy macie jakieś dobre przepisy na przyrządzenie krewetek? Szukałam czegoś na necie ale żaden przepis mnie nie porwał ;-)a chciałabym ich wreszcie spróbować ;-)
No i czy jak kupię takie krewetki to czy one są już gotowe (obrane) bo coś czytałam o wycinaniu jelita i mnie to jakoś obrzydziło :-P

#3 kattie21

kattie21
  • Użytkownik
  • 2 054 postów

Napisano 21 marca 2011 - 09:33

Czy macie jakieś dobre przepisy na przyrządzenie krewetek? Szukałam czegoś na necie ale żaden przepis mnie nie porwał ;-)a chciałabym ich wreszcie spróbować ;-)
No i czy jak kupię takie krewetki to czy one są już gotowe (obrane) bo coś czytałam o wycinaniu jelita i mnie to jakoś obrzydziło :-P

Kupujesz krewetki, ja polecam te duze rozowe a nie malutkie koktajlowe ;)
Nacinasz wzdluz kregoslupa ze tak powiem i taka cieniutka filotetowa/czarna nitke z nich wyciagasz. Jak nie wyjmiesz to straca smak, beda gorzkie :)
Na patelnie lejesz wino, tutaj zalezy jakie lubisz :)
Do wina wrzucasz te krewetki, przyprawiasz zielona natka z pietruszki. Mozesz dodac inne ziola ktore lubisz :) I dusisz je jakies 15 min :) - ja dodaje czomber, kminku troszke , bazylie i czasami troszke swiezego czosnku.
Tak zeby nie rozmiekly za bardzo, wiec widelcem wyczujesz.
Ja zawsze do krewetek robie grzanki z czosnkiem bo dobrze smakuje takie polaczenie :) - chlebek posmarowany i posypany czosnkiem wrzucam do rozgrzanego piekarnika az sie zrobi rumiany ;)

Smacznego

[ Dodano: 2011-03-23, 19:46 ]
Makaron Kolanka z Szynka :)

Gotujemy makaron kolanka, z dodatkie oleju i soli:)
Po ugotowaniu odcedzamy
W miedzyczasie na patelnie lejemy śmietane 30% i wrzucamy na nia szynke pokrojona w kostke, doprawiamy tylko pieprzem i kucharkiem.
Kiedy szynka zostaje lekko uduszona :) to dodajemy do tego makaron na patelnie i zalewamy znowu śmieatnka 30%. Mieszamy i zostawiamy max 5 min na ogniu.
Smacznego :)