Wam tu jest dobrze? Serio?
Również dołączam do grona osób zadowolonych ze swojego życia i nadal podtrzymuję zdanie, iż nie mam zamiaru stąd wyjechać (póki co - nie wiem co będzie w dalszej, nieokreślonej przyszłości).
Becikowe - mój Boże, nie chciałabym się kierować tym kryterium podejmując decyzję o dziecku. Mam nadzieję, że inni ludzie też mnie biorą jego wysokości pod uwagę podejmując myśląc o dziecku, choć z pewnością znaleźliby się i tacy, którzy tylko i wyłącznie liczyliby na ten zasiłek gdyby był podniesiony. Że Ukraina ma wyższe? Proszę, przenieś się tam. Teraz są w "świetnej" sytuacji gospodarczej.
Myślę, że kilka postów wyżej zawiera już idealne podsumowanie mojego zdania.
I wiecie co? W firmie, w której pracujemy mamy ostry kryzys. Dajemy sobie czas na przeczekanie, ale być może w przyszłym roku popłyniemy, nie wiem, ale nie chodzę i nie narzekam jak w tym kraju jest źle, bo znam (tyle ile wg mnie powinien laki wiedzieć) mechanizmy gospodarki wolnorynkowej bla bla. Wiem skąd wziął się pomysł podniesienia wieku emerytalnego, po co są podatki, dlaczego mamy płacę minimalną w takiej wysokości jaka jest. Bo mamy dziurę budżetową, ONI nie robią nam na złość BO TAK im się podoba. To, że wygra Andrzej Duda nie spowoduje, że nagle standard mojego życia poleci w górę, wszyscy wrócą z emigracji i nagle najniższa krajowa wywinduje się do 3500 tyś. zł netto, a na zasiłku dla bezrobotnych będzie można żyć normalnie. Tego nie da się zrobić, bo nawet Salomon z pustego nie naleje. I tyle.
Spójrzcie ile kasy wpompowała w nas UE. Jakie mamy drogi. Dofinansowania do kursów, do zakładania własnej działalności, do staży zawodowych. Tego ludzie nie widzą. Wolą albo twierdzić, że tutaj jest okropnie, źle i okrutnie, albo ściemniać i "ciągnąć" na zasiłkach, często wyłudzanych, albo narobią sobie dzieci, a później chodzą do miast i błagają o mieszkania komunalne, które później niszczą.
Ps. Jednak jeśli komuś jest tutaj tak bardzo źle, to niech nie narzeka tylko w te pędy wyjeżdża do innych krain mlekiem i miodem płynących, gdzie często Polaków mają już potąd, gdzie często kojarzeni są na prawdę nieciekawie. Nie uogólniam, ale nie wierzę że wszystkim tam jest tak świetnie.
A dla nas zostanie więcej miejsc pracy w kraju.

Użytkownik Roxi edytował ten post 22 maja 2015 - 10:14