Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Choroba psychiczna :(

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sweetie

Sweetie
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 28 grudnia 2013 - 10:24

Niestety cierpie na takowa. Tak dokladnie - mam chorobe afektywna dwubiegunowa. Martwie sie ze teraz bedziecie ode mnie stronic, ale chcialam byc fair. Ponadto jestem ciekawa jak odbieracie osoby z zaburzeniami tego typu w zyciu rzeczywistym. Boicie sie ich? Unikacie ich?
Ja pomimo swojej choroby staram sie zyc normalnie. Mam meza, dwojke dzieci. Od lekow tyje, wiec walcze z nadwaga. Tak poza tym mam te same problemy co "normalsi".

Napisze jeszcze ze ze znanych osob Caterina Zeta-Jones cierpi na chorobe afektywna dwubiegunowa. O tej chorobie powstalo tez kilka filmow - ostatnimi czasy "Poradnik pozytywnegomyslenia" oraz "Mania days".

Jesli macie do mnie jakies pytania w tym temacie to pytajcie :)

#2 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 28 grudnia 2013 - 12:55

@Sweetie słyszałam trochę o tej chorobie i widziałam. Nie ma się tu czego bać ani unikać. Dla mnie człowiek jak każdy inny. Nie masz wpływu na to i krzywdy nikomu nie zrobisz raczej wiec, nie przejmuj się tym na pewno na forum. A twoje dzieci wiedzą o tym? jak tłumaczycie im Twoje zmienne stany?

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#3 Sweetie

Sweetie
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 28 grudnia 2013 - 13:23

Jeśli chodzi o zrobienie  krzywdy to z zasady nie zajmuję się w pojedynkę cudzymi dziećmi, nie dlatego że mogłabym je skrzywidzić celowo, ale np. w manii nie zauważyć że cośsię dzieje (dziecko się zakrztusiło np).

Co do moich własnych dzieci to gdy mam stan manii to mąż zawsze bierze urlop żeby zająć się dziećmi, na szczęście nie zdarza się to tak często.

Co do ich wiedzy to jedno dziecko ma 2 latka więc na razie nie kuma takich rzeczy, starszy syn ma 10 lat i wie jak na razie o depresjach. O maniach mu jeszcze nie powiedziałam ale myślę że jak będzie miał jakieś 15-16 lat to mu powiem. Sam się na razie nie zorientował, choć niewykluczone że sam się zorientuje, wtedy mu wyjaśnię to wcześniej.

#4 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1 800 postów

Napisano 28 grudnia 2013 - 16:01

@Sweetie najważniejsze,że się nie poddajesz ;) 
Będzie wszystko ok ;)

#5 Sweetie

Sweetie
  • Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 28 grudnia 2013 - 17:34

@Lady Di :-)

nie poddaję się, choć zaakceptowałam chorobę, nie walczę z diagnozą. Taki mój "urok" po prostu. OBecnie jestem w remisji i mam sporo różnych planów życiowych. Mam nadziję że jak najwięcej z nich uda mi się zrealizować.

#6 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 01 stycznia 2014 - 13:44

Mam nadziję że jak najwięcej z nich uda mi się zrealizować.

Trzymam kciuki, żeby było już tylko lepiej

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png