Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Staże i stypendia z Urzędu Pracy i środków unijnych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#21 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 15 listopada 2013 - 08:24

@palomka a to już tyle wcześniej wiesz, że masz 4 grudnia wizytę w PUP?

Mi listem poleconym przysyłają informację kiedy mam się stawić (średnio 2-3 tygodnie wcześniej). 

nixqp2.png

#22 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 15 listopada 2013 - 10:43

@Blondynka88 no tak u nas jest tak, że przy każdym odhaczeniu dostaje się już karteczkę z kolejnym terminem.

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#23 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 15 listopada 2013 - 14:34

@Blondynka88 @palomka trzymam kciuki w takim razie, żebyście dostały się na ten wyczekiwany staż

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#24 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 16 listopada 2013 - 21:51

Dziewczyny, pewnie moje pytanie będzie mega głupie, ale nie orientuje się w ogóle w tych sprawach: czy jeśli studiuje dziennie to mogę się zarejestrować jako bezrobotna? Najprawdopodobniej  będę chciała iść na staż od czerwca najlepiej, wiem ,że u nas trzeba dużo wcześniej załatwiać formalności i teraz cały szkopuł w tym, czy jak pójdę do pup i powiem,że chcę iść na staż ale formalnie jeszcze studiuje to w ogóle będą ze mną rozmawiać?

#25 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 05:31

Bezrobotny

Pełna definicja bezrobotnego znajduje się w ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Artykuł 2 ust. 2 stanowi, że bezrobotnym jest osoba niezatrudniona i niewykonująca innej pracy zarobkowej, zdolna i gotowa do podjęcia zatrudnienia w pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującym w danym zawodzie lub służbie albo innej pracy zarobkowej, nieucząca się w szkole, z wyjątkiem uczącej się w szkole dla dorosłych lub przystępującej do egzaminu eksternistycznego z zakresu tej szkoły lub w szkole wyższej gdzie studiuje w formie studiów niestacjonarnych, zarejestrowana we właściwym dla miejsca zameldowania stałego lub czasowego powiatowym urzędzie pracy oraz poszukująca zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej jeżeli ukończyła 18 lat.

Student

Z powyższej definicji wynika, że nie wszyscy studenci mogą mieć status osoby bezrobotnej. W urzędzie pracy mogą się zarejestrować tylko ci którzy studiują w szkole wyższej w formie studiów niestacjonarnych, czyli w systemie, w którym zajęcia odbywają się od piątkowego popołudnia do niedzieli.

źródło: http://www.infor.pl/prawo

#26 Histeria:)

• Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 17 listopada 2013 - 23:40

Tak myslalam,chociaż to wg. mnie niesprawiedliwe.przeciez ja też mam zajecia tylko 2 razy w tygodniu i spokojnie mogłabym isc do pracy a nie mogę korzystać z pomocy up ?

#27 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 05:57

@Histeria:), wiesz internet internetem ale najlepiej byś zrobiła, jakbyś poszła do urzędu i na miejscu się dowiedziała, Ja miałam kiedyś sytuację, że z lenistwa :D zadzwoniłam do urzędu po informację a jak ruszyłam tyłek to dostałam całkiem inną odpowiedź. Babeczka która odbierała telefony była niedoinformowana :D

#28 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 07:43

@Histeria:) niestety osoby uczące się dziennie nie mogą być zarejestrowane w Urzędzie Pracy.

Musisz teraz na własną rękę szukać pracy jeśli chcesz sobie dorobić. 

nixqp2.png

#29 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 07:45

@Histeria:) no z tego co wiem osoby studiujące dziennie nie mogą się zarejestrować, ja miałam na ostatnim roku zajęcia raz w tyg i też chciałam, ale jak nie można...

A co do stażów, to koleżanka teraz się starała na staż, znalazła nawet miejsce pracy i kwestia załatwienia stażu pozostała tylko z UP i powiedzieli, że już kasy nie mają, ma w grudniu się dowiadywać, a jak nie to od przyszłego roku...

Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#30 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 08:15

powiedzieli, że już kasy nie mają, ma w grudniu się dowiadywać, a jak nie to od przyszłego roku...

Mi w październiku powiedzieli, że kasy nie ma i zapraszamy od stycznia :)

#31 Histeria:)

• Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 18 listopada 2013 - 19:52

U na trzeba zacząć batalię z Up już w okolicach marca,jeśli staż ma być od lata, potem standardowo mówią,że już nie ma na to funduszy...No a ja jeszcze w marcu mam status studenta,...

#32 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 04 grudnia 2013 - 13:39

Byłam dzisiaj w PUP się podpisać.
Przy okazji poszłam pytać o staż. I owszem mieli ich tam dużo wypisanych, ale wszystkie z wykształceniem kierunkowym ekonomiczny, no to nic...
Ale zapytałam o możliwość jak już mam pracodawcę, który mnie przyjmie na staż.
Dostałam wniosek do wypełnienia od razu pojechałam do pani dyrektor, wypełniłyśmy jadę do PUP po czym siedzi jakaś bardzo nieogarnięta pani i ona nic nie wie...  Już myślałam, że coś mnie tam strzeli. Siedzą i chyba tylko za to kasę dostają....
No, ale dobra pojechałam jeszcze raz do pani dyrektor - swoją drogą mega sympatyczna osoba i stwierdziła, że kto jak nie my damy radę z tą biurokracją.
Więc wnioski mam wypełnione... mam nadzieje, że już dobrze. Jutro do PUP podejście drugie i czekanie na decyzję 30 dni...

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#33 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 04 grudnia 2013 - 15:09

@palomka to się wymęczyłaś dziś z urzędnikami. Oby Twój wysiłek nie poszedł na marne. Trzymam kciuki za staż!!

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#34 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 06 grudnia 2013 - 12:39

@palomka to mialas przezycia z tymi urzednikami od siedmiu bolesci .. mam nadzieje ze nie bedziesz musiala czekac na staz tyle co moja druga siostra .. ona zamiast do 30 dni to czekala dwa miesiace , dobrze ze sie upomniala bo z niczym by wyszla ...
Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#35 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 01 stycznia 2014 - 15:12

Dziękuję za kciuki!

Udało się ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wczoraj rano dostałam telefon, że przyjęli mnie na staż do przedszkola gdzie chciałam. Jutro jadę tylko do PUP po papiery i prawdopodobnie od 7 stycznia mogę zaczynać.

Myślałam, że dostanę staż na 3 miesiące tylko a mam do końca czerwca.

Cieszę się baaaaardzo <jupi> <slonik1>

#36 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 01 stycznia 2014 - 15:24

@palomka gratulacje! Jak miło rozpocząć rok od dobrych wieści <jupi>

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#37 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 01 stycznia 2014 - 17:33

@palomka gratuluję!!!!!

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#38 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 01 stycznia 2014 - 17:42

@palomka gratuluję :) brawo!

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#39 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 01 stycznia 2014 - 18:52

@palomka cudowne wieści na początek roku, gratuluję :-)

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#40 Jogobella

Jogobella
  • Użytkownik
  • 1 174 postów

Napisano 01 stycznia 2014 - 19:09

@palomka, serdecznie gratuluję. :) Cieszę się niezmiernie, że dostałaś swój wymarzony staż. :D Kto wie, może wraz z jego końcem, będą chcieli Ci przedłużyć umowę, czego Ci życzę z całego serca. :) Jeszcze raz gratuluję i niech się dobrze Tobie pracuje. :*

Użytkownik Jogobella edytował ten post 01 stycznia 2014 - 19:10

"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza." Konficjusz