Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Święty Mikołaj, Króliczek Wielkanocny i inne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 29 września 2013 - 08:52

Jak uważacie Babole? Warto, żeby dziecko wierzyło czy lepiej już na początku odpuścić, żeby potem się nie rozczarowało i nie poczuło oszukane?

Zapraszam do dyskusji.

#2 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 29 września 2013 - 11:34

Marzycielka24, Ja jestem za tym by wierzylo.
Sama kocham Swietego Mikolaja miłoscia wielka, :mrgreen: i Gwiazdke , , zajaczka Wielkanocnego itd. Uwielbiam tą tradycje, , zwyczaje i magie z tym zwiazana . Brat mojego meza jak dzieci byly mniejsze przebieral sie za Mikolaja, moj maz tez chce ;)
Ja wierzylam kiedys mocno, zawsze mi mama mowiła ze Mikolaj przychodzi w nocy jak spie. Wiec zawsze probowalam nie zasnac :lol: ale sie nie udalo. Rano za to byly paczki duze obok łozka.
:mrgreen:

Wierzylam tez w Czarodziejke ktora przychodzi do mnie w nocy :lol: to ona ustawiala lalki wokolo mojego lozka :-P ;-) a ja byłam wniebowzieta.

No a pozniej sie dowiedzialam ze to jednak rodzice :-P co wcale jakos mnie nie rozczarowało.
I ...nadal sobie wierzylam cicho :->
Wydaje mi sie ze to wierzenie w Swietego Mikolaja, czarodziejki, wrozki, elfy, Wielkanocne kroliczki ma swoj urok, czar. Mnie sie tez to kojarzy typowo z dziecinstwem, bezpieczenstwem, fajnymi latami.

Ale kazdy robi jak uwaza;) nie kazdy to lubi, nie u kazdego cos takiego bylo czy jest.

U mnie taki zwyczaj jest, byl, bedzie.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#3 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 29 września 2013 - 17:19

Jasne,że warto,żeby wierzyło, ja tez sama wierzyłam w Świętego Mikołaja i Wróżkę Zębuszkę :mrgreen: Teraz mam super wspomnienia i nie pamiętam,żebym się rozczarowała kiedy dotarło do mnie,że to fikcja. Większość dzieci po prostu z czasem przestaje w to wierzyć, podobnie jak przestaje wierzyć,że rodzice zawsze maja rację.

#4 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 29 września 2013 - 19:31

Myśle ze taka magia , takie czary czy bajki sa potrzebne w zyciu dzieci ;-) i nie wydaje mi sie ze moment kiedy sie przestaje wierzyć jest jakims wielkim szokiem dla dzieci :-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#5 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 30 września 2013 - 13:08

Warto, żeby dziecko wierzyło czy lepiej już na początku odpuścić, żeby potem się nie rozczarowało i nie poczuło oszukane?

Warto wierzyc jak najbardziej ;-)
Dziecinstwo jest po to zeby wierzyc w Mikolaja, Zajaca itp ;-)
Mam nadzieje, ze nasz synus bedzie wierzyl jak najdluzej :lol:

Sama nie czulam rozczarowania, kiedys sie okazalo, ze np. Mikolaj nie istnieje. Zastanawialismy sie jedynie z kuzynka jak powiedziec to naszym rodzica, ze wiemy, ze to oni sie za Mikolaja przebieraja :lol:

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#6 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 01 października 2013 - 10:29

Uważam, że bez tego w dzieciństwie ani rusz. Dziecko ma swój dziecięcy świat a w nim nie powinno zabraknąć bajek i Świętego Mikołaja. Kiedy przyjdzie czas, pewnie zacznie to wszystko odrzucać, ale na początek da mu to dużo uciechy.

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#7 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 01 października 2013 - 11:25

Ja jak byłam mała też wierzyłam w Św . Mikołaja .. ale sama się przekonałam , że są to tylko puste słowa .. kiedyś na domu takiego mojego szkolnego kolegi był jakby taki Św Mikołaj taka ozdoba świąteczna ... myślałam że jest prawdziwy , ale to była tylko ozdoba która się świeciła ... po co kłamać , oszukiwać i zmyślać dziecko , i tak się czym prędzej czym później dowie że to nie prawda , może kiedyś istniał taki św Mikołaj ale teraz to tak jest , i się nie oszukujmy że to rodzice kupują dzieciom prezenty mój synek wie że nie ma św Mikołaja , i sam dobrze rok temu tak było u mojego synka w szkole , jak były Mikołajki to , jakiś facet przyszedł przybrany za Św.Mikołaja , raz to taka jego koleżanka ściągnęła tą sztuczna brodę , i się popłakała wiec po co wmawiać dziecku coś czego nie ma ...
Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#8 sandra89

sandra89
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 28 października 2013 - 15:12

Moim zdaniem warto, dziecko będzie mialo na początku przynajmniej jakiś fajny, wyidealizowany obraz swiata ;)

#9 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 07 grudnia 2016 - 18:50

@halynka . @madzik:) @Melodia19  i co wasze szkraby wierza ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#10 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 13 grudnia 2016 - 13:38

@magdaaaaa  Mój oczywiście w Św. Mikołaja. Ja jako mała dziewczynka również wierzyłam w sw Mikołaja, dlatego przekazałam to synowi. W moim domu nigdy nie bylo mowy o jakimś gwiazdorze :P Co to kto to  w ogole jest? :-P

iv09i09kftvt0mdm.png

#11 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 14 grudnia 2016 - 09:47

ja też mówię synowi o mikołaju. Moim zdaniem to fajne, trochę magii w tym szarym świecie :)

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png