Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Sztuka (teatr, malarstwo, inne?)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 miminka

miminka
  • Użytkownik
  • 747 postów

Napisano 06 stycznia 2010 - 23:35

nie zauważyłam, żeby ktoś pisał na temat teatru, malarstwa, może muzeów czy galerii <hmm></span> czy któraś z Was chodzi w takie miejsca? czy to tylko ja mam taką potrzebę oglądania sztuki na żywo :mrgreen: piszcie, czy chodzicie na jakieś wystawy, do galerii, co ciekawego widziałyście, jakąś sztukę lub któraś Wam zapadła w pamięć...

Mnie osobiście zapadła w pamięć sztuka pt. "szalone nożyczki". Ze znanych aktorów grał w niej Wojciech Wysocki (obecnie gra w serialu "Na Wspólnej"). Oglądałam ją jakieś 2 lata temu, ale pamiętam, że strasznie się przy niej uśmiałam <ojejkuu></span>
You're never too young or too old to dream

wouldn't wanna be anybody else!

...

#2 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 10:40

Ja niestety zaniedbalam sie w tek kwestii, bardzo chcialam isc na "Szalone Nozyczki" poszlam kupic bilet...i juz nie bylo na zadne przedstawienie :shock: U mnie w miescie takie wystawy nie sa reklamowane w zaden sposob, tak wiec nie mam pojecia o nich. Ale ostatnio bardzo mi sie spodobala wystawa zdjec w centrum miasta, chodzilam tam wtdy codziennie je ogladac.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#3 Anka88

Anka88
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 11:00

Ja niestety dawno nie byłam na żadnej sztuce :-( Ostatnie jaką oglądałam to było "Tango" jakieś dwa lata temu, strasznie mnie się podobało :-D Szczerze powiem, że zamiast do teatru z chęcią poszła bym sobie do opery :lol: w telewizji oglądałam kiedyś Dzwonnika z Nothre Dame przepiękna, a obecnie zamierzam iść na "Skrzypka na dachu" :-D
Dołączona grafika

#4 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 12:15

Mnie jakoś do teatru nie ciągnie, nie powiem przyjemny rodzaj rozrywki ale jakoś nie mam do tego smykałki, wolę pójść na musical niż na sztukę, chyba bardziej kocham muzykę i śpiew na żywo od żywej gry aktorów. Choć to też nie jest tak, że nie doceniam np ostatnio miałam chęć wybrać się na "Nigdy nie zakocham się" ale też się za późno obudziłam biletów już nie było a i z kasą wtedy miałam krucho.
Jeśli chodzi o wystawy, malarstwo to też nigdy mnie to nie pasjonowało i to chyba jeszcze mniej niż teatr.
Ale tak jak mówię jeśli chodzi o wizyty w teatrze to tylko na musical.

obecnie zamierzam iść na "Skrzypka na dachu" :-D

Byłam na tym w gimnazjum, bardzo mi się podobało i z tego co widzę wciąż grają to u nas nieprzerwanie ;-)
"Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"

#5 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 07 stycznia 2010 - 17:01

Mnie osobiście zapadła w pamięć sztuka pt. "szalone nożyczki"

oj tak oj tak :D uwielbiam tę sztukę :) również bardzo zapadła mi w pamięć bo jest taka nietypowa :D
nie powiem, bo dobrą sztukę w teatrze lubię obejrzeć niestety rzadko to robię z kilku powodów: brak czasu, często się zdarza, że bilety na te dobre sztuki są bardzo drogie no i przede wszystkim w moim mieście nie ma teatru (kilka razy słyszałam, że wystawiali coś w innym miejscu ale to dosłownie na palcach jednej ręki mogę zliczyć)..
właśnie dziś rozmawiałam z przyjaciółką, że musimy się koniecznie niedługo wybrać do teatru bo dawno nie byłyśmy , a że ja mam teraz swoje autko i podjechanie do Łodzi nie stanowi problemu tooo myślę, że niebawem nadrobimy zaległości :)
z fajniejszych sztuk, godnych polecenia napiszę jeszcze 'psychodela-polityka' ;-)

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#6 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 11:28

ja podobnie jak malgonka, uwielbiam musicale, ale aż wstyd się przyznać, że jedyny jaki widziałam na żywca to West Side Story. Rzadko się zdarza, żeby cos u mnie wystawiali, a jakoś nie mogę się nigdy wybrać ani do Chorzowa ani do Warszawy, może w końcu jednak wyjdzie ;-)

Co do teatru, to lubię, nawet bardzoo, ale rzadko mogę znaleźć coś, co mnie zainteresuje. Jrest kilka sztuk, które strasznie mi się podobały i do dziś je pamiętam, na przykład "Wariat i zakonnica", "Szewcy", "Faust", "Zaratustra". Jest parę pewniaków, jak to że uwielbiam 'teatr absurdu', wiec jeśli grane jest coś Witkacego, Ioneco czy Becketta, to najprawdopodobniej przypadniemi do gustu. Poza tym bardzo lubię sztuki w reżyserii Krystiana Lupy, są trudne w odbiorze i dość wymagające, ale ja w teatrze nie szukam komedyjek ;-)

Co do muzeuów, to teraz trudno mi znaleźć wystawy które by mnie interesowały. Mam swoich ulubionych malarzy i nurty w sztuce, wiec na myśl o polskim malarstwie historycznym dostaje dresczy ze strachu a obrazy Salvadora Dali mogłabym oglądać godzinami :mrgreen:
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#7 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 12:16

Ja uwielbiam chodzić do teatru, ale niestety ceny czasami są porażające... więc zjawiam się tam rzadko niestety. Ale jak już uda mi się wybrać na jakąś sztukę, zwykle na długo zapada mi ona w pamięć ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#8 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 08 stycznia 2010 - 22:48

teatr ani musicale to nie moja działka :P za to bardzo lubię szwendać się po muzeach :P do tego stopnia że kiedyś wpakowałam się za przewodniczkę po wystawie i tak sobie dorabiałam przy okazji szlifując swoją wiedzę i podziwiając cudeńka :P

do dzisiaj pamiętam pierwszy raz w muzeum :P na wystawie beksińskiego, w gimnazjum. dobrze że to było wyjście całodzienne, bo wyszłam jako ostatnia <umieraam></span> więc w razie powrotu na lekcje - musiałabym opuścić :P potem zaciągnełam siostrę na jego kolejną wystawę w moim mieście.

swego czasu miałam możliwość "lewego" wejścia do luwru, ale niestety wjazdy mi się tak poukładały, że musiałam się obejść smakiem, czego strasznie żałuję ... ale to jest ten powód dla którego jeszcze raz pojadę do paryża :P poza tym muzeum watykańskie mi się marzy ... ale to raczej odległa perspektywa ... niestety ... w ogóle lubię oglądać starocie i bohomazy jak to określił kiedyśmój znajomy po moim pytaniu czy nie chce sie do krakowa wybrać na wystawę :roll: no ale co zrobić, jestem w tym osamotniona lekko :P

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#9 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 09 stycznia 2010 - 12:13

Mogę byc wdzieczna szkole która organizowała wyjazdy do teatru juz
od podstawówki jezdziliśmy na przedstawienia dla dzieci i młodzieży
na mikołajki do Poznania :mrgreen: miło wspominam,
w przyszłości zaciągne mojego M na cos lekkiego jak fundusze pozwolą ;-)
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#10 krople deszczu

krople deszczu
  • Użytkownik
  • 122 postów

Napisano 14 stycznia 2010 - 21:34

Ja chętnie chodziłabym codziennie ,ale tu w Anglii nie ma u mnie w miescie nic takiego niestety a w Polandii jak jestem to nigdy nie ma czasu :(
Za to od roku namawiam D. do wyjazdu do Paryża na zwiedzanie Luwru i mogę się pochwalić ,że w końcu się zgodził i w niedługo pojadę oglądać i zachwycać się sztuką ,bo nie wiem czemu,ale mnie kręci :D:D:D
You float in my veins...

#11 kurczak22

kurczak22
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 20 lutego 2010 - 14:55

Kultura to świetny temat do rozważań. Większość ludzi nie docenia tego sektora. A to przecież nie tylko sztuka, muzyka czy literatura. Przemysł, gospodarka, edukacja... to wszystko wiąże się z kulturą. Tylko trzeba wiedzieć jak ją wykorzystać, tak aby dawała nie tylko korzyści duchowe ale i materialne.

#12 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 20 lutego 2010 - 15:02

teatr jak teatr, raz na jakiś czas lubię ;-) ale tak jak nie(d)oceniona, wolę muzea czy też wystawy ;-) Mi osobiście marzy się obejrzenie Katedry Notre Dame no i Luwr też bym chętnie odwiedziła ;-)

na wystawie beksińskiego

świetny artysta! jego obrazy są lekko upiorne, ale po prostu genialne :-) Chciałam go nawet wcisnąc w prezentację maturalną, ale jednak bardziej pasował mi Dali...
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#13 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 21 lutego 2010 - 10:50

u mnie w liceum nikt nie chcial jezdzic na wystawy czy do teatru , ale raz bylismy na wystawie kossaków i bardzo mi sie podobało ;-) Duzo tez zalezy od przewodnika , nam sie trafiła super babeczka .

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#14 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 21 lutego 2010 - 11:08

a ja niestety nie za bardzo lubie zwiedzać muzea :-/

ale za to uwielbiam chodzić do Teatru,
ostatnio zaiedbalam niestety takie wypady ponieważ nie mieszkam w Poznaniu, a tutaj szczerze mówiac żyje życiem codziennym,
ale zawsze kiedy przejeżdżamy w kolo Teatru Wielkiego w Poznaniu, mam ochote zatrzymac sie i kupic jakies bilety ;-)

na peno kiedy wrocimy do PL nadrobimy zaleglosci

ja uwielbiam patrzec jak aktorzy daja z siebie wszystko na scenie, tak bmlisko mnie

Co do wystaw to bylam na kilku i owszem, zainteresowały mnie obrazy ale przeszłam się wszystkimi alejkami zobaczyłam wszystkie i maialm ochotę wyjść,
nie miałam cierpliwości zagłębiać się w sztuke malowaną <bezradny></span>

Natomiast bardzo lubie oglądać wystawy zdjęć,
ogólnie uwielbiam zdjecia ponieważ uważam Fotografike jako talent
nie każdy potrafi tak pieknie uchwycić jakiś szczegół, czy zjawisko
swojego czasu sama chcialam zostac fotografem,
może kiedyś :P

#15 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 19 marca 2010 - 23:25

ja ostanio byłąm na przedstwieniu : samotnośc pól bawelnianych .
polaczenie gry aktorkiej z muzyka i wizualizacją. sztuka dosc orginalna i skłaniająca do refleksji , no i aktor odwazny ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#16 kurczak22

kurczak22
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 20 marca 2010 - 13:23

Czytając Wasze posty jestem szczęśliwa, że coraz więcej osób wybiera teatr. Osobiście jestem zakochana w tym rodzaju sztuki. Uczestniczenie w kulturze czuje się odpowiedzialna za jej kształtowanie, doskonalenie i przekazywanie innym jej magicznej mocy.

#17 wsooo

wsooo
  • Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 20 marca 2010 - 13:27

kurcze ale ja dawno już w teatrze nie byłam nawet nie wiem na jaką sztukę miałabym się wybrać co teraz są za ciekawe spektakle

#18 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 20 marca 2010 - 16:08

Ja tez juz chwile nie bylam w teatrze ostatni raz bylam w teatrze z kuzynka, kuzynem i panna kuzyna na sztuce bardzo fajnej zreszta, ale nie pamietam tytulu bo to juz bylo z jakis 2 lata temu. Lubie teatr nawet bardzo, ale niestety bilety do teatru wychodza drozej niz do kina <bezradny></span> i nie kazdego stac. Lubie roznego rodzaju wystawy np. wystawe obrazow, rzezb itp. W tamtym roku jak byla noc muzeow to obchodzilam z moim chlopem wszystkie muzea u mnie w miescie :-D Zawalista sprawa.
Bardzo nam sie obojgu podobalo.
Marzy mi sie jeszcze po cichu wypda do opery, ale to niestety nie u mnie miescie.
Moze kiedys. Czas pokaze

201407101662.png

#19 wsooo

wsooo
  • Użytkownik
  • 245 postów

Napisano 20 marca 2010 - 16:17

a ja sobie przypomniałam, że byłam rok temu w filharmonii na koncercie Rubika, nie wiem czy to można zaliczyć do sztuki

#20 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 20 marca 2010 - 16:23

byłam rok temu w filharmonii na koncercie Rubika

wydaje mi sie, ze jak najbardziej podchodzi cos takiego pod sztuke.
Koncert to tez jakas forma obcowania z kultura i w dodatku w filharmoni.
Jejku przypomnialo mi sie, ze w filharmoni bylam wieki temu :lol:

201407101662.png