Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Termin ważności

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 22 września 2013 - 09:39

Sprawdzacie zanim kupicie? czy raczej jak wiekszosc osob nie ? bO ja nałogowo. Wszystko.
A jelsi chodzi o miesko to zwracam uwage na jego kolor.
Jakkupuje makrele...patrze jak tylko to mozliwe do srodka...raz misie trafila cala w srodku splesniala :roll:

Ja np. nie wiedziałam ze te kropki na denku puszki oznaczaja ile razy piwo czy cola lub inny puszkowany napoj był zwrocony juz ze sklepu...

a pozniej znowu tam trafil.

czyli np.w przypadku piwa

W momencie gdy jest jedna tzn. że piwo już było raz zwrócone ze sklepu do koncernu piwowarskiego ponieważ straciło swoją ważność następnie zostało zlane na nowo do kadzi, tam powrotem jest barwione i gazowane. Jak 2 kropki to 2 razy było już przerabiane itd aż do 4 kropek. Czym ich więcej tym gorsze siki pijecie.

Jak nie ma kropek pod puszką to piwko jest świeże i pochodzi z pierwszej produkcji.

sadicstic.pl

no ale winnym miejscu zas doczytałam ze to nie ma wcale zwiazku z jakoscia...

<bezradny></span>

ktos moze ma na ten temat jakas wiedze ?

ostatnio jak piłam cole byly 2 kropki- zielone. Dzis trzy - czarne :lol:
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#2 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1 800 postów

Napisano 22 września 2013 - 10:05

Sajuri, jeśli chodzi o datę ważności to tak sprawdzam na wszystkim , tak samo jak i skład :)
Zazwyczaj wyciagam produkty z głębi półki :)
Co do piw czy coli to nie kupuje w puszcze tylko w butelkach, wiec nie zwracam uwagi na żadne kropki :)

#3 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 22 września 2013 - 10:15

ja tez puszek nie kupuje :-P co do waznosci sprawdzam date, ale czesto kupuje produkty na przecenach z krotkimi datami , jak wiem ze cos szybko zjem.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#4 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 22 września 2013 - 11:14

Ja tez zawsze patrzę na datę ważności.... Natomiast z tymi kropkami na puszce piwa to nie wiem jak to się ma... wiem tylko, że mój Połówek na to bardzo zwraca uwagę.

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#5 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 22 września 2013 - 11:20

Sprawdzacie zanim kupicie?

oczywiście, zawsze

co do kropek na puszcze to info ze strony kp (kampani piwowarskiej)
Zupełnie inny rodzaj oznaczeń stanowią te, które dotyczą nie samego produktu, ale jego opakowania. Te symbole zwykle nie powiedzą nic ważnego konsumentowi, jednak muszą być umieszczone na opakowaniu dla wiedzy producenta. Na denku puszek niektórych piw Kompanii Piwowarskiej można znaleźć np. charakterystyczne kolorowe kropki. Kropki pełnią funkcję identyfikacyjną partii wyprodukowanych przez poszczególnych producentów – mają za zadanie informować producentów opakowań oraz pracowników Kompanii Piwowarskiej, z jakich puszek korzysta dana partia piwa. Charakter znakowania, ilość kropek oraz ich kolor zależy od uwarunkowań technologicznych danego producenta puszek, należącego do niego zakładu produkcyjnego, liczby linii produkcyjnych oraz maszyn drukujących.

Każda puszka zabezpieczona jest od wewnątrz, tak aby piwo nie miało bezpośredniego kontaktu z aluminium. Przykładowo, jeden z zakładów produkujących puszki dla piw Kompanii Piwowarskiej posiada 8 maszyn natryskujących powłokę wewnętrzną. W celu łatwej identyfikacji maszyn produkcyjnych na denku są umieszczone kropki: maszyna nr 1 oznaczona jest jedną czarną kropką, maszyna nr 2 – dwiema czarnymi kropkami itd. Inna fabryka kolorowymi kropkami oznacza numer maszyny natryskującej powłokę. Wariant bezbarwny oznacza maszynę numer 1, kolor zielony maszynę nr 2 itd. Kolejny zakład-dostawca na denku puszki wytłacza znaki informujące o numerach narzędzi, za pomocą których puszki zostały wytworzone (oznaczany jest m.in. numer narzędzia prasy oraz numer bodymakera, czyli urządzania do produkcji pobocznic puszek).

Oznaczenia producentów puszek tworzą dość skomplikowany system, jednak konsumenci nie muszą zaprzątać sobie głowy jego interpretacją. Bez względu na konfigurację kropek i kolorów, jaką znajdą na opakowaniu, mogą śmiało wybierać piwa Kompanii Piwowarskiej dostępne na rynku. Czy to w puszce, czy w butelce – będą one zawsze najwyższej jakości.

kp/pl (źródło)

nie wierzę, że kropki oznaczają to czy piwo było przetwarzane raz, dwa czy wielokrotnie :-)

#6 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 23 września 2013 - 07:03

Co do piwa, to kolega pracował w rozlewni piwa i mówił, że te kropki nie mają nic wspólnego z przelewaniem, ba, u niego było tak, że jak były resztki piwa, to one są jakoś tam przerabiane, odsączne itp i potem dodaje się droźdze takie do paszy dla zwierząt :P

A co do terminów ważności, to sprawdzam często, ale nie zawsze jednak.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#7 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 23 września 2013 - 07:07

Ja sprawdzam zawsze. Kilka razy natknęłam się na coś po terminie, więc wolę sprawdzić. Nie kupuję też np. mleka z bardzo długą datą przydatności.
Weszło mi to już w nawyk, że sprawdzam datę przydatności i skład :)

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#8 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 23 września 2013 - 07:08

Jak nie zapomnę to sprawdzam. W puszkach kupuję mało rzeczy, chyba jedynie kukurydzę, groszek i pomidory.

Zazwyczaj wyciagam produkty z głębi półki

Nie zawsze to co z tyłu to świeże. W starej pracy mieliśmy zasadę, że nowy towar stawialiśmy z przodu aby wypchnąć ten stary bo ludzie właśnie zawsze myślą, że z tyłu jest nowy a na początku stary i brali z tyłu półki :mrgreen:

#9 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 23 września 2013 - 07:09

Nie zawsze to co z tyłu to świeże. W starej pracy mieliśmy zasadę, że nowy towar stawialiśmy z przodu aby wypchnąć ten stary bo ludzie właśnie zawsze myślą, że z tyłu jest nowy a na początku stary i brali z tyłu półki :mrgreen:

Dlatego zanim zdecyduję sie na produkt sprawdzam datę ważności pierwszego i ostatniego :lol:

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#10 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 23 września 2013 - 07:13

Ja pamiętam jak kupiliśmy kiedyś piwo smakowe, co to dopiero na rynek weszło i też na puszce na dole była kropka, na jednym nawet dwie :lol: I też wtedy zwątpiłam w tą teorię :-P

Ogólnie, zawsze patrzę na termin ważności, ale mimo to, zdarza się, ze kiedy kupuję paczkowane mięso, to jak następnego dnia otworze już się nie nadaje jak "na mój nos". Ale rzadko kupuję paczkowane ;-)

#11 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 23 września 2013 - 07:28

, chyba jedynie kukurydzę, groszek i pomidory.

ja tez. Ale ostatnio wzielo mnie cos na cole . A w puszce mam jej tak prawie prawie.

Ale rzadko kupuję paczkowane

paczkowane tylko parowki
miesa jeszcze nigdy nie kupilam w ten sposob moze dlatego ze u nas na osiedlu jest miesny
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#12 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 23 września 2013 - 12:24

Zawsze patrzę na datę ważności i to nie tylko jeśli chodzi o produkty spożywcze. Jakos nie mam też przekonania do chemii po terminie.
Paczkowanego mięsa nie kupuję nigdy a parówki staram się wytępić z jadłospisu dzieciaków
Dołączona grafika

#13 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 23 września 2013 - 13:33

O tych kropkach na puszkach, to słyszę po raz pierwszy :->

Na datę ważności zwracam uwagę praktycznie zawsze. Zdarza się, że wpadam po coś do sklepu na szybko i wtedy zdarza mi się zapomnieć :oops: Dopiero w domu sobie przypominam, że nie zerknęłam :-P

#14 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 26 września 2013 - 12:32

Ja należę do osób robiących zakupy rozważnie. Zawsze sprawdzam termin ważności, oglądam i czytam co tam na opakowaniu piszą, jeśli jest to produkt przeze mnie nie sprawdzony. Zadko kupuje coś "na szybko".

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png