my deklaracje jak bedziemy smieci oddawac skladalysmy pod koniec marca.
zaczelismy segregowac w polowie czerwca, skoro mieli zabierac od lipca, jeszcze segregowanych nie brali, ja mam 3 wory plastiku w piwnicy
Napisano 02 sierpnia 2013 - 14:31
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 24 października 2013 - 10:26
U mnie wygląda to tak, że kubły sami musimy kupić, dlatego że miasto podpisując umowę ten szczegół pominęło. Musimy na nowo składać deklarację... i od stycznia rzekomo mniej będziemy płacić za osobę. Ale.... co to za segregacja gdzie jak jedzie wóz i zbiera posegregowane śmieci... do jednego kontenera? To jest jeden wielki bubel.
Napisano 24 października 2013 - 10:47
A u nas segregacji nie ma... I może i dobrze, bo jak widzę jak oni czasami i tak ładuja te posegregowane śmieci do jednego wozu to po co to segregować.... ![]()
I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...![]()
Napisano 24 października 2013 - 10:54
Najśmieszniejsze jest to , że Straż Miejska zaczęła chodzić i zaglądać do kubłów ![]()
Napisano 24 października 2013 - 16:11
ale do smieciarki , która je mieli
posegregowane śmieci do jednego wozu
u nas obnizonostawke i teraz jest 7 zł od osoby na miesiac ![]()
Napisano 24 października 2013 - 21:40
bo jak widzę jak oni czasami i tak ładuja te posegregowane śmieci do jednego wozu to po co to segregować....
Napisano 24 października 2013 - 21:48
Gdzieś czytałam, że te śmieciarki to mają przegrody i ludzie po prostu mogą mieć wrażenie, że wszystko jest ładowane do 1 komory. A jeśli gdzieś podjeżdżają śmieciarki, w których nie ma podziału to i tak segregujący w domach ludzie dokonują wstępnej selekcji, a powtórna selekcja jest już w zakładzie.
Napisano 26 października 2013 - 21:33
u mnie oplata spadla do 7 od osoby. po smieci zwyklym wozem ciezarowy przyjada i zabieraja smieci w workach, ktore daja sami.
Napisano 26 października 2013 - 21:53
U mnie za segregowanie z kompostownikiem 9,60 od stycznia 7,50 za osobę.
Co najlepsze... dziś przyjechali ludzie po śmieci... nikt nic nie wiedział... a mieli dopiero wywozić 30stego... więc niezły bajzel.
Napisano 27 października 2013 - 09:08
U nas też jakoś to dziwnie idzie, worki leżą przed posesją ![]()
Też jeździ jeden samochód po to ![]()
Napisano 27 października 2013 - 21:12
No bo trzeba wiedzieć którego dnia zabierają i wtedy wystawić a nie żeby na okrągło stały i zaśmiecały.
He.. niekoniecznie.
U mnie w mieście potrafili tak zrobić, że z kubła zabierali śmieci... a worki nie tkneli... a niby zapewniali, że je wezmą.
Napisano 27 października 2013 - 21:16
i niestety mają do tego święte prawo. Umowa wywozu obejmuje pojemniki, a nie worki obok nich. I to tylko od dobrej woli zbierających śmieci zależy co z workami zrobią. Pamiętam nawet kiedyś taki jeden zrobił mi afere, że sie kubeł nie domyka i on nastepnym razem kubła nie weźmie
He.. niekoniecznie.
U mnie w mieście potrafili tak zrobić, że z kubła zabierali śmieci... a worki nie tkneli... a niby zapewniali, że je wezmą.
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 27 października 2013 - 22:24
U nas wywożą worki na śmieci (tak jak w naszym przypadku) albo kubły - zależy kto co wystawi. Koszt to 12zł miesięcznie za segregowane i 24zł za niesegregowane. Podczas podpisywania umowy z gminą dostaliśmy harmonogram wywozu śmieci (co dwa tygodnie w poniedziałek) i pomijając początek, kiedy to raz nie przyjechali wcale, to narzekać nie możemy.
Śmieci do recyclingu wywozimy sami do kontenerów, których w naszej okolicy jest sporo.
Napisano 28 października 2013 - 13:17
Umowa wywozu obejmuje pojemniki, a nie worki obok nich. I to tylko od dobrej woli zbierających śmieci zależy co z workami zrobią.
U nas jest tak, ze innego dnia przyjeżdżają opróżniać kubły (z niesegregowanymi), a innego zabierają kolorowe worki z odpadami przeznaczonymi do segregacji. jedyne co mi powiedzieli, to że worki powinny być pełne wystawione i zawiązane.
Użytkownik halynka edytował ten post 28 października 2013 - 13:17
Napisano 28 października 2013 - 23:38
Koszt to 12zł miesięcznie za segregowane i 24zł za niesegregowane
aż tyle od osoby??? sporo
U nas 8zł i 15 zł
Ogólnie u nas nie jest to zbyt sprawne. W mieście zalecają system bezworkowy czyli jeden duży kontener na podwórku, a szkło, plastik i makulatura do specjalnych
pojemników, których jest tylko kilka w całym mieście- kto ma blisko to ma fajne, a reszta ze śmieciami musi przez miasto naginać. Niby nam postawili
pojemnik dodatkowy na podwórku i wszyscy myśleli, że do plastików, bo tego jednak zbiera się najwięcej to okazało się, że nie ![]()
Łatwiej im załadować dużo śmieci posegregowanych z jednego punktu niż zabierać po kilka worów spod każdej kamienicy i klatki w bloku ![]()
Co rozmawiałam z ludzi to zauważyłam sporą niewiedzę, szczególnie wśród starszych, którzy z braku wiedzy i zapewne też lenistwa zmieniali deklaracje, że wolą płacić więcej a śmieci nie segregować. A chyba nie taki był cel....
Napisano 29 października 2013 - 09:44
a znasz miejsce, gdzie można jakąś KONKRETNĄ informację uzyskać, bo ja nie
Co rozmawiałam z ludzi to zauważyłam sporą niewiedzę
Napisano 29 października 2013 - 09:56
U mnie niestety w bloku większość zadecydowała, że segregować nie będzie bo im się nie opłaca. Zaznaczam, że mieszkam w bloku lekarskim, więc mają gdzieś czy płacą 10 zł czy 50 zł, bo dla nich to żaden pieniądz.
Kiedyś przed wejściem ustawy był pojemnik na plastik i szkło, czasem na papier. A teraz nie ma.
Mnie osobiście cholera bierze, bo to naprawdę nie jest kłopot. Miasto dużo o tym mówiło, co robić, jak robić. Powstał specjalny dział w urzędzie. Wydrukowali ulotki z tabelkami i każdy mieszkaniec to dostał i naprawdę nie jest to wielki wysiłek.
Ale niestety kiedy wynajmowałam mieszkanie to myślałam, że blok lekarski to taki fajny to dzisiaj widzę że to są dziwni ludzie, którzy wszystko mają w d.... aby im było wygonie.
Każdy z nas urodził się ateistą
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych