Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Segregacja śmieci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#21 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 02 sierpnia 2013 - 14:31

jest troche zamieszania , nie ma jednych wytycznych , u mnie plastik i metal osobno , a u kolezanki razem <bezradny></span>
my deklaracje jak bedziemy smieci oddawac skladalysmy pod koniec marca.

zaczelismy segregowac w polowie czerwca, skoro mieli zabierac od lipca, jeszcze segregowanych nie brali, ja mam 3 wory plastiku w piwnicy

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#22 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 24 października 2013 - 10:26

U mnie wygląda to tak, że kubły sami musimy kupić, dlatego że miasto podpisując umowę ten szczegół pominęło. Musimy na nowo składać deklarację... i od stycznia rzekomo mniej będziemy płacić za osobę. Ale.... co to za segregacja gdzie jak jedzie wóz i zbiera posegregowane śmieci... do jednego kontenera? To jest jeden wielki bubel. 

#23 palomka

palomka
  • Użytkownik
  • 2 338 postów

Napisano 24 października 2013 - 10:47

A u nas segregacji nie ma... I może i dobrze, bo jak widzę jak oni czasami i tak ładuja te posegregowane śmieci do jednego wozu to po co to segregować.... :roll:

I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...smileys-hearts-339319.gif

#24 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 24 października 2013 - 10:54

Najśmieszniejsze jest to , że Straż Miejska zaczęła chodzić i zaglądać do kubłów  <wow>

#25 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 24 października 2013 - 16:11

posegregowane śmieci do jednego wozu
ale do smieciarki , która je mieli :?:

u nas obnizonostawke i teraz jest 7 zł od osoby na miesiac ;-)

#26 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 24 października 2013 - 21:40

bo jak widzę jak oni czasami i tak ładuja te posegregowane śmieci do jednego wozu to po co to segregować....

U nas też ładują do jednego wozu, ale śmieci są w zawiązanych workach więc mam nadzieję, przy zrzucaniu każdy worek trafia tam gdzie powinien. Bez sensu byłoby jeździć 4 samochodami.

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#27 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 24 października 2013 - 21:48

Gdzieś czytałam, że te śmieciarki to mają przegrody i ludzie po prostu mogą mieć wrażenie, że wszystko jest ładowane do 1 komory. A jeśli gdzieś podjeżdżają śmieciarki, w których nie ma podziału to i tak segregujący w domach ludzie dokonują wstępnej selekcji, a powtórna selekcja jest już w zakładzie.

"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#28 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 26 października 2013 - 16:12

Czy tez u Was dziala ? i jak działa ?
My segregujemy śmieci. Wszystko działa sprawnie.

Co dwa tygodnie jest odbiór odpadów zmieszanych a w każdy piątek odbierane są odpady segregowane w kolejności plastik, makulatura, szkło. 

Płacimy po 6 zł od osoby.

nixqp2.png

#29 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 26 października 2013 - 21:33

u mnie oplata spadla do 7 od osoby. po smieci zwyklym wozem ciezarowy przyjada i zabieraja smieci w workach, ktore daja sami.

#30 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 26 października 2013 - 21:53

U mnie za segregowanie z kompostownikiem 9,60 od stycznia 7,50 za osobę. 

Co najlepsze... dziś przyjechali ludzie po śmieci... nikt nic nie wiedział... a mieli dopiero wywozić 30stego... więc niezły bajzel. 

#31 Lady Di

Lady Di
  • Użytkownik
  • 1 800 postów

Napisano 27 października 2013 - 09:08

U nas też jakoś to dziwnie idzie, worki leżą przed posesją :/

Też jeździ jeden samochód po to :/

#32 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 27 października 2013 - 14:03

U nas śmieci zmieszane zabiera śmieciarka a śmieci segregowane jakiś inny samochód. Zawsze zostawiają nowe worki na wymianę. 

nixqp2.png

#33 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 27 października 2013 - 19:38

worki leżą przed posesją

No bo trzeba wiedzieć którego dnia zabierają i wtedy wystawić a nie żeby na okrągło stały i zaśmiecały. 

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#34 BrązoweOczy

BrązoweOczy
  • Użytkownik
  • 207 postów

Napisano 27 października 2013 - 21:12

No bo trzeba wiedzieć którego dnia zabierają i wtedy wystawić a nie żeby na okrągło stały i zaśmiecały. 

He.. niekoniecznie.

U mnie w mieście potrafili tak zrobić, że z kubła zabierali śmieci... a worki nie tkneli... a niby zapewniali, że je wezmą. 

#35 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 27 października 2013 - 21:16

He.. niekoniecznie.
U mnie w mieście potrafili tak zrobić, że z kubła zabierali śmieci... a worki nie tkneli... a niby zapewniali, że je wezmą. 
i niestety mają do tego święte prawo. Umowa wywozu obejmuje pojemniki, a nie worki obok nich. I to tylko od dobrej woli zbierających śmieci zależy co z workami zrobią. Pamiętam nawet kiedyś taki jeden zrobił mi afere, że sie kubeł nie domyka i on nastepnym razem kubła nie weźmie :roll: 

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#36 marcys

marcys
  • Użytkownik
  • 688 postów

Napisano 27 października 2013 - 22:24

U nas wywożą worki na śmieci (tak jak w naszym przypadku) albo kubły - zależy kto co wystawi. Koszt to 12zł miesięcznie za segregowane i 24zł za niesegregowane. Podczas podpisywania umowy z gminą dostaliśmy harmonogram wywozu śmieci (co dwa tygodnie w poniedziałek) i pomijając początek, kiedy to raz nie przyjechali wcale, to narzekać nie możemy.

Śmieci do recyclingu wywozimy sami do kontenerów, których w naszej okolicy jest sporo.

fMCSp1.png
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono."

#37 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 28 października 2013 - 13:17

Umowa wywozu obejmuje pojemniki, a nie worki obok nich. I to tylko od dobrej woli zbierających śmieci zależy co z workami zrobią.

U nas jest tak, ze innego dnia przyjeżdżają opróżniać kubły (z niesegregowanymi), a innego zabierają kolorowe worki z odpadami przeznaczonymi do segregacji. jedyne co mi powiedzieli, to że worki powinny być pełne wystawione i zawiązane.

Użytkownik halynka edytował ten post 28 października 2013 - 13:17

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#38 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 28 października 2013 - 23:38

Koszt to 12zł miesięcznie za segregowane i 24zł za niesegregowane

aż tyle od osoby??? sporo

U nas 8zł i 15 zł

Ogólnie u nas nie jest to zbyt sprawne. W mieście zalecają system bezworkowy czyli jeden duży kontener na podwórku, a szkło, plastik i makulatura do specjalnych 

pojemników, których jest tylko kilka w całym mieście- kto ma blisko to ma fajne, a reszta ze śmieciami musi przez miasto naginać. Niby nam postawili

pojemnik dodatkowy na podwórku i wszyscy myśleli, że do plastików, bo tego jednak zbiera się najwięcej to okazało się, że nie :roll:

Łatwiej im załadować dużo śmieci posegregowanych z jednego punktu niż zabierać po kilka worów spod każdej kamienicy i klatki w bloku <bezradny>

Co rozmawiałam z ludzi to zauważyłam sporą niewiedzę, szczególnie wśród starszych, którzy z braku wiedzy i zapewne też lenistwa zmieniali deklaracje, że wolą płacić więcej a śmieci nie segregować. A chyba nie taki był cel....

Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#39 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 29 października 2013 - 09:44

Co rozmawiałam z ludzi to zauważyłam sporą niewiedzę
a znasz miejsce, gdzie można jakąś KONKRETNĄ informację uzyskać, bo ja nie :-P A wierz mi, że usiłowałam, tyle, że w kwestii segregacji smieci przez sklepy spozywcze. I co? Jedna pani jak mi zaczęła wymieniać ile ja to nie powinnam umów podpisać to mi się włos na głowie zjeżył- odpady suche, mokre, tektura, tworzywa, kategorii III, itd., itd. Kubeł mi dali 120l! i powiedzieli, że odpady komunalne to w tym wypadku tylko i wyłacznie resztki sniadania pracowników i chusteczka do nosa, którą klient wrzuci do kubła :lol: I tak z tym jednym małym kubełkiem bujaliśmy się dobre półtorej miesiąca, bo mnie odsyłali jeden do drugiego. Nie chcesz wiedzieć co się działo na zapleczu i jak musiałam się nakombinować. Teraz, gdy wreszcie udało mi się trafić na kogoś kompetentnego i dostałam duzy kubeł plus 2 dodatkowe na kartony i tworzywa to mi powiedzieli, że jeśli sama będę nadal tekturę na skup wywozić (bo coś musiałam z tym robić) to mi się nie będzie należeć opłata jak za segregację, bo gmina na mnie nie zarobi :lol: a co ja mam robić z tą resztą segregowanych smieci, która mi się do kubłów nie mieści? gdyby je częściej opróżniali to co innego a tak to "na lewo" podpisałam drugą umowę z panami, którzy makulaturę i folie odbierają ode mnie nieodpłatnie- oni zarobią, ja nie musze się martwić
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#40 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 29 października 2013 - 09:56

U mnie niestety w bloku większość zadecydowała, że segregować nie będzie bo im się nie opłaca. Zaznaczam, że mieszkam w bloku lekarskim, więc mają gdzieś czy płacą 10 zł czy 50 zł, bo dla nich to żaden pieniądz.

Kiedyś przed wejściem ustawy był pojemnik na plastik i szkło, czasem na papier. A teraz nie ma.

Mnie osobiście cholera bierze, bo to naprawdę nie jest kłopot. Miasto dużo o tym mówiło, co robić, jak robić. Powstał specjalny dział w urzędzie. Wydrukowali ulotki z tabelkami i każdy mieszkaniec to dostał i naprawdę nie jest to wielki wysiłek.

Ale niestety kiedy wynajmowałam mieszkanie to myślałam, że blok lekarski to taki fajny to dzisiaj widzę że to są dziwni ludzie, którzy wszystko mają w d.... aby im było wygonie.

Każdy z nas urodził się ateistą

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych