Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Znacie jakieś thrillery/kryminały dla młodzieży?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gia44

Gia44
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 01 października 2012 - 11:37

Szukam książek dla młodzieży z gatunku thiller/kryminał na prezent dla 16 letniego kuzyna. Wiem, że interesuje się taką literaturą z dreszczykiem. Możecie coś polecić?

#2 Mimka13

Mimka13
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 05 października 2012 - 08:58

Ja polecam wyd. Fabryka Kryminału i wyd. Czarna Owca. :)

#3 Gia44

Gia44
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 10 października 2012 - 14:14

znam czarną owcę 8)
Ale zależy mi na konkretnych tytułach, najlepiej z krótkim opisem - pliis!! ;)

#4 Mimka13

Mimka13
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 12 października 2012 - 09:48

Ale jak kuzyn ma 16 lat to prędzej coś dla młodziezy :) To z tych to "Krąg" wydaje się ciekawy.. Opis tu jest. A to jakiś bestseller. :D
Na dodatek o dziewczynach. Powinno mu się spodobać, tak wnioskuję. :D

#5 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 13 października 2012 - 09:42

Kolejny raz przypominam - nie odsyłamy na żadne strony internetowe! Można zacytować opis książki ze strony podając źródło. Tylko w ten sposób temat będzie wartościowy.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#6 Violettyna

Violettyna
  • Użytkownik
  • 57 postów

Napisano 14 października 2012 - 12:22

Ta książka "Krąg" może i będzie ciekawa, ale jeżeli główne bohaterki to same dziewczyny, to nie będzie to powieść przede wszystkim dla dziewczyn? Prócz tej książki polecam także serię "Gone".

#7 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 23 października 2012 - 12:24

Obczaiłam sobie ten Krąg, zalatuje trochę Twin Peaks, to na pewno dla młodzieży? 8-)

PIERWSZA CZĘŚĆ TRYLOGII O MROCZNYM MIASTECZKU ENGELFORS

Na pozór zwyczajne miasteczko Engelforts, w którym dzieją się dziwne rzeczy. Sześć dziewczyn właśnie rozpoczęło naukę w lokalnym liceum. Nic ich ze sobą nie łączy, każda z nich jest inna.
Pewnej nocy, gdy na niebie pojawia się czerwony księżyc, dziewczyny spotykają się w parku. Nie wiedzą jak, ani dlaczego się tam znalazły. Odkrywają, że drzemią w nich tajemne moce, a ich życiu zagraża niebezpieczeństwo...
Aby przeżyć, muszą działać wspólnie, tworząc magiczny krąg. Od tej chwili szkoła staje się dla nich sprawą życia i śmierci…

źródło:czarnaowca.pl
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

#8 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 23 października 2012 - 12:25

Maona, podaj źródło!

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#9 Gia44

Gia44
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 23 października 2012 - 13:46

Obczaiłam sobie ten Krąg, zalatuje trochę Twin Peaks, to na pewno dla młodzieży? 8-)

PIERWSZA CZĘŚĆ TRYLOGII O MROCZNYM MIASTECZKU ENGELFORS

Na pozór zwyczajne miasteczko Engelforts, w którym dzieją się dziwne rzeczy. Sześć dziewczyn właśnie rozpoczęło naukę w lokalnym liceum. Nic ich ze sobą nie łączy, każda z nich jest inna.
Pewnej nocy, gdy na niebie pojawia się czerwony księżyc, dziewczyny spotykają się w parku. Nie wiedzą jak, ani dlaczego się tam znalazły. Odkrywają, że drzemią w nich tajemne moce, a ich życiu zagraża niebezpieczeństwo...
Aby przeżyć, muszą działać wspólnie, tworząc magiczny krąg. Od tej chwili szkoła staje się dla nich sprawą życia i śmierci…

źródło: www.czarnaowca.pl

Zapowiada się ciekawie. W sumie o coś takiego mi chodziło.
Z informacji u wydawcy można wywnioskować, że to szwedzki bestseller, tłumaczony na 20 języków - musi być dobre ;)

#10 Marti85

Marti85
  • Użytkownik
  • 96 postów

Napisano 23 października 2012 - 15:55

Maona- a co to jest Twin Peaks?

Moim zdaniem krąg jest dla młodzieży, ale nie dla dzieci. Takie bardziej gimnazjum wzwyż ale broń boże na komunie:). Zresztą jak, ktoś zobaczy okładkę to zrozumie.
Nie wiedziałem, że lubicie Szwedzkich autorów. A jeszcze w dodatku takie trillery.:)

#11 Mimka13

Mimka13
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 24 października 2012 - 05:48

Och,przepraszam, rozpędziłam się i poszłam na łatwiznę... Teraz już będę wiedziała, żeby tak nie robić. Będę ew. wklejać tekst ze źródłem.

A Twin Peaks to chyba taki serial? :) Szwedzkie powieści są fajne. W ogóle szwedzkie kryminały podbiły świat czytelników kilka lat temu. Nie pamiętacie już Larssona? Tak właśnie polubiłam Czarną Owcę. :)

#12 Violettyna

Violettyna
  • Użytkownik
  • 57 postów

Napisano 25 października 2012 - 11:15

Tak, Millenium jest świetne! Co do tego "Kręgu" to po opisie widze, że raczej za stara już na takie powieści jestem :-) Dla kogoś młodszego jednak w sam raz.
Ogólnie skandynawskie powieści mają swój klimat!

#13 Mimka13

Mimka13
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 27 października 2012 - 07:17

czy ja wiem, czy tylko dla młodzieży? Harry Potter też niby tylko dla dzieci, a czytali go wszyscy. :) Przeczytałam pierwszy rozdział na stronie internetowej wydawnictwa i szybko mi się to "łyknęło". Jeśli książka jest taka całą, myślę, że będzie to bardzo fajna lektura.

#14 ZuziaDD

ZuziaDD
  • Użytkownik
  • 504 postów

Napisano 02 listopada 2012 - 21:58

czy ja wiem, czy tylko dla młodzieży? Harry Potter też niby tylko dla dzieci, a czytali go wszyscy. :) Przeczytałam pierwszy rozdział na stronie internetowej wydawnictwa i szybko mi się to "łyknęło". Jeśli książka jest taka całą, myślę, że będzie to bardzo fajna lektura.

Dokladnie! Ostatnio myślałam, czy nie wrócić do pottera, bo czytałam tylko pieć części :mrgreen:

[ Komentarz dodany przez: elizabeth: 2012-11-02, 22:20 ]
nie zamieszczamy adresów stron www w jakikolwiek sposób, jeśli nie są źródłem cytowanego przez nas tekstu
"...Tańczyły jak promienie na porannej wodzie, a pozostałe po nich złote nitki, odpryski bursztynowych ozdób i strzępy słoneczników..."

#15 Mimka13

Mimka13
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 03 listopada 2012 - 10:03

Żałuj! :D Ja czytałam wszystkie, niektóre po kilka razy! Jak coś mnie wciągnie, lubię do tego wracać. Pod tym względem jestem sentymentalna a książka, pomimo iż wiem, co się stanie, fascynuje mnie za każdym razem. :) I to jest fajne. :) Może to też strata czasu, ale jak coś czytam, lubię znać kontynuację. :) Jeśli jest napisana, oczywiście.
Harry Potter siedem części, Krąg ma trzy części (chociaż w Polsce ukazała się dopiero pierwsza) - będzie co robić. :) Tylko, że one trochę w innym stylu, ale miło się czyta. :)