Irving o swoim biseksualizmie
Napisano 24 września 2012 - 15:18
„W jednej osobie” to opowieść o młodym biseksualnym mężczyźnie, który zakochuje się w starszej od siebie transpłciowej pannie Frost, bibliotekarce z biblioteki publicznej w Vermont. Jest on postacią pierwszoplanową, jednak głównymi bohaterkami powieści są dwie transgenderki, które Billi Abbott, mój biseksualny narrator, uważa za swe największe autorytety.
Billy to nie ja. Wyrósł z mojego wyobrażenia o tym, jaki mógłbym być, gdybym uległ pewnym impulsom z wczesnej młodości. Większość z nas nie działa pod wpływem swych najwcześniejszych wyobrażeń seksualnych, ba, większość z nas chętnie puściłaby je w niepamięć – ale nie ja. Moim zdaniem empatia płynie po części z tego, na ile pamiętamy swoje uczucia – i przyznajemy się do dawnych pokus. Seksualna tolerancja płynie ze szczerości w kwestii własnych erotycznych fantazji.
Dorośli stawiający przed dziećmi i młodzieżą ciągłe zakazy nigdy nie mieli dzieciństwa (albo skrzętnie zapomnieli o tym, jacy byli w młodości). (...) Kształtuje nas to, czego pragniemy”, mówi Billy w pierwszym akapicie pierwszego rozdziału. I dodaje: „Zapragnąłem zostać pisarzem i uprawiać seks z panną Frost – niekoniecznie w tej kolejności”. Później zaś odkrywa, że „nikt nie uchroni mnie przed chęcią uprawiania seksu z mężczyznami i kobietami”.
Moje powieści w pierwszej osobie dotykają dość drażliwych tematów. W „Małżeństwie wagi półśredniej” jest mowa o wymianie partnerów. Narrator „Hotelu New Hampshire” brnie w kazirodczy związek z rodzoną siostrą. Johnny Wheelwright, narrator „Modlitwy za Owena” zwany jest (za plecami) „niepraktykującym homoseksualistą” i tłumi w sobie miłość do bohatera tytułowego. Zawsze postrzegałem Johnny’ego jako homoseksualistę, który nigdy się nie ujawni. „W jednej osobie” to powieść znacznie krótsza niż „Modlitwa za Owena”, i łatwiej mi przemawiać głosem Billy’ego – on nie ma żadnych zahamowań.
Mnie zaintrygowała, a was?...
Napisano 24 września 2012 - 15:26
Napisano 25 września 2012 - 13:35
Napisano 26 września 2012 - 11:49
A ta książka, to będzie w ogóle w tym roku, czy w następnym bo jeszcze nie słyszałem o tym tytule.
Napisano 30 września 2012 - 20:25
Napisano 02 października 2012 - 12:33
Ja lubię u niego absurd, pamiętacie jak było w Garpie, jego matka zaszła w ciążę z nieprzytomnym pacjentem.
Po nową książkę też chętnie sięgnę.
Napisano 03 października 2012 - 12:40
Sam opis był wymagający:) Irving pisze inteligentnie ale przystępniej niż to widać po opisach jego książęk (taka mała refleksja z czytania recenzji jego książek:P).
A ta książka, to będzie w ogóle w tym roku, czy w następnym bo jeszcze nie słyszałem o tym tytule.
W tym roku
Maona - no jak nie jak tak
Napisano 03 października 2012 - 14:51
Irving jest jednak jedyny w swoim rodzaju.Jeszcze nie widzialem żeby ktoś tak otwarcie pisał o swoich przeżyciach, momentami intymnych:)
Napisano 03 października 2012 - 21:34
Napisano 05 października 2012 - 20:32
Napisano 07 października 2012 - 19:06
Napisano 09 października 2012 - 09:07
Na razie nie ma nic bulwersującego, ale za to przemyślenia nastolatka zaskakujące. Ciekawe czy jacyś psychologowie nie będą upatrywać w jego skłonnościach seksualnych wpływu wychowania bez ojca, przebiranek dziadka itp.
Napisano 09 października 2012 - 11:03
Demonica- nie wiem jaki szczegół, to trzeba przeczytać w całości bo fragment może zmylić. Jak napisze coś pikantnego to powiesz, że książka jest ostra, a jak coś z przemyśleń, że filozoficzna a to jest wszystko po trochu i czyta się raczej lekko.
(może ciekawe jest to, jak spotyka sie raz z kobietą a raz z facetem i jakie ma przemyślenia co do każdej płci:P
Napisano 09 października 2012 - 21:10
Napisano 23 października 2012 - 12:20
Zuzia- to mówisz o psychologach psychoanalitykach a dzisiaj raczej psychologowie nie szukają problemów wszędzie gdzie się da jak 100-200 lat temu.
Demonica- nie wiem jaki szczegół, to trzeba przeczytać w całości bo fragment może zmylić. Jak napisze coś pikantnego to powiesz, że książka jest ostra, a jak coś z przemyśleń, że filozoficzna a to jest wszystko po trochu i czyta się raczej lekko.
(może ciekawe jest to, jak spotyka sie raz z kobietą a raz z facetem i jakie ma przemyślenia co do każdej płci:P
200 lat temu, to nie było psychologów
Napisano 23 października 2012 - 19:32
za wikiZa datę ukonstytuowania się psychologii jako samodzielnej nauki empirycznej uważa się utworzenie w 1879 roku, pierwszego w Europie laboratorium psychologicznego na Uniwersytecie Lipskim przez profesora Wilhelma Wundta
Ale socjologia była wcześniej!
Książkę musiałam sobie kupić bo od Was się nic dowiedzieć nie można
Napisano 23 października 2012 - 19:37
Napisano 23 października 2012 - 19:45
Napisano 24 października 2012 - 21:53
Chciałaś,żeby Ci fabułe opowiedzieli czy zdradzili zakończenie? Szkoda, że to nie wyznania pisarki biseksualnej, ale pisarz też wydaje sie ciekawy.
Miałam raczej nadzieję na coś w stylu osobistej mini recenzji, bo to dla mnie zawsze bardziej wartościowe niż streszczenie od wydawnictwa. I nie. Nie oczekiwałam streszczania fabuły ani zdradzenia zakończenia
Napisano 29 października 2012 - 13:59
Freud to przełom XIX i XX wieku stąd napisałem 100-200 lat.200 lat temu, to nie było psychologów
Demonica- "W jednej osobie" jest książką o pisarzu - Billym. Opowiada o jego dzieciństwie, dorastaniu (i zwłaszcza tym, jakie miał rozterki związane z własną seksualnością). Billy zakochuje się np. w swojej bibliotekarce - Pannie Frost, a kilka lat później zobaczymy go umawiającego się z wykładowcą literatury. Jednak cały urok polega na tym, jak to Irving opisuje. Nie potrafię ci tego przekazać.