Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Mamo i tato

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
71 odpowiedzi w tym temacie

#1 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 21 września 2012 - 22:19

Widzę, ze jest potrzeba stworzenia takiego tematu :)
Jak zwracacie się do teściów? Mamo i tato? Po imieniu? A może nadal per pan i pani?

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#2 busia0608

busia0608
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • Gadu Gadu:6530726
  • LokalizacjaUK
  • Wzrost:169
  • Włosy:farbowane
  • Stan:odlatuję
  • Partner:D
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 22 września 2012 - 05:42

z teściową mieszkam i jak mój D. mówi 'mama' to i ja się przyzwyczaiłam, więc mówię 'mama' ale nie tak jak do swojej 'mamuś coś tam' tylko do teściowej 'a mama coś tam', a z teściem mam mniejszy kontakt bo nie mieszka z nami więc narazie jakoś tak trochę na pan, trochę bezosobowo .
Dołączona grafika
jesteś już Mój, jestem już Twoja !

#3 iwonaryki

iwonaryki

Prawdziwa miłość , nie zna granic .

• Użytkownik
  • 1 560 postów
  • Lokalizacja..
  • Wzrost:170
  • Włosy:Są jakie są :-p
  • Stan:Żoneczka.
  • Partner:Mój kochany Mąż :*
  • Nastrój:Zakochana
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 22 września 2012 - 07:58

Mój D do mojego taty nie zwraca się , słowami ani tato ani pan , raczej mówi do niego teściu , lub zwraca się do niego jak do kolegi , ja do niczego go tam nie zmuszam , mój tata taki jest że jest mu wszystko obojętne , nawet przyszły mąż mojej drugiej siostry, do mojego taty tak samo się zwraca jak mój D nic na siłę . Jak się kogoś nie lubi , lub nie darzy za bardzo sympatią , np. przyszłych teściów to po co udawać że kogoś się lubi .. Mój tata nigdy się nie lubił , z mamą mojej mamy i raczej nigdy się nie polubią .
Synek 13 lat , córeczka 7 lat , córeńka 6 lat .
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc
iv09vcqgirxd72tg.png
28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.

#4 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 15 maja 2013 - 17:47

Mamy trochę przyszłych mężatek i tych świeżo upieczonych. Jak jest u Was ze zwracaniem się do teściów? albo jak planujecie się wkrótce zwracać? :-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#5 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 15 maja 2013 - 17:54

Ja do swoich teściów chyba ani razu nie powiedziałam mama czy tata bo tak mówię tylko do swoich rodziców za to mąż do mojej mamy chyba mówi mama a z tatąto bardziej odzywaja się do siebie jak kumple.

#6 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 17 maja 2013 - 10:55

Tilia, mi się wydaje, że już gdzieś o tym pisałam. A może nie. :->
U nas tradycyjnie będzie - mamo i tato. Brzydki się doczekać nie może, bo naprawdę świetnie dogaduje się z moimi rodzicami. ;-)
A ja? No cóż... Staram się do tego nastawiać pozytywnie. Jak mi się robi słabo na myśl o mówieniu do innej kobiety "mamo", to myślę o tym, że Brzydki ją kocha, że jest dla niego ważna i że w żaden sposób nie mogę ( i nie chcę) wprowadzać niesmaku w rodzinną atmosferę. No i że będzie babcią naszych dzieci, więc chcąc nie chcąc- najbliższa rodzina. Przeważnie pomaga. ;-)
Mam zamiar uskutecznić to od razu po wyjściu z kościoła, bo wiem, że z każdą chwilą może być mi trudniej się przełamać.

Wiem też, że to "mamo" nigdy nie będzie powiedziane tym samym głosem, co do mojej mamy, która jest najukochańszą mamą na świecie. Z resztą do mamy przeważnie zwracam się "mamuś", a do teściowej nie zamierzam, więc może to będzie kompromis. :->

A jak urodzi się maluch to już " babcia" i "dziadek " będzie. <lol></span>

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#7 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 17 maja 2013 - 11:06

jak planujecie się wkrótce zwracać?

a to nie jest tak, że Teściowie powinni coś zaproponować ? <hmm></span>

Ja nie wiem i o tym nie myślałam. Generalnie już mam z tym problem, bo "per pan/pani" nie pasuje, więc zawsze staram się bezosobowo :oops:

Szwagier M. zwraca się po imieniu albo Babcia/Dziadek :lol:

#8 Riia

Riia
  • Użytkownik
  • 1 901 postów

Napisano 17 maja 2013 - 11:08

Jak mi się robi słabo na myśl o mówieniu do innej kobiety "mamo", to myślę o tym, że Brzydki ją kocha, że jest dla niego ważna i że w żaden sposób nie mogę ( i nie chcę) wprowadzać niesmaku w rodzinną atmosferę.
>

No i dlatego nie za bardzo rozumiem tego mówienia. To takie na siłę trochę, ktoś nie chce, ale zrobi aby nie było przykro innej osobie. Bez sensu.

Ja co prawda nie miałabym problemu aby mówić mamo czy tato, ale też nie widzę w tym większego sensu i przede wszystkim nie czułabym chyba takiej potrzeby.

Zwłaszcza, że ja do swoich rodziców mówię po imieniu, więc to mamo i tato to mi się kojarzy z małymi dziećmi.

Każdy z nas urodził się ateistą

#9 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 17 maja 2013 - 11:29

Tilia, mi się wydaje, że już gdzieś o tym pisałam. A może nie. :->

kiedyś w jakimś temacie zrobił się off topic i Eli założyła nowy temat na dyskusję ;-) więc pewnie brałaś udział w tamtej dyskusji :-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#10 nikus

nikus
  • Użytkownik
  • 3 355 postów

Napisano 17 maja 2013 - 12:42

a to nie jest tak, że Teściowie powinni coś zaproponować ?

Mi zaproponowala, ze mam jej mowic po imieniu :lol: W zyciu :-P A co my przyjaciolki :-P ?

Powiem tak. Ja do tesciow zwracam sie za "dwoje" i nie bede sie zwracala mamo czy tato, bo rodzicow mam jednych.
Maz moich rodzicow tez "dwojuje", ale niekiedy w zartach powie "mamusiu czy tatusiu" albo "tesciowa/tesc" ;-)

Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,

zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,

nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -

byłam gotowa za Ciebie umrzeć... 

#11 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 17 maja 2013 - 15:46

A ja się zarzekałam że nie powiem mamo/tato a tu już się przyzwyczaiłam. po ślubie był jeszcze moment że bezosobowo lub jak się zapomniałam to pani, ale teściowa mnie raz ofukała i teraz już mówię do teścia normalnie tato/ lub żartobliwie tatuś do teściowej- mamo lub mamuśka :-P i jakoś to jest, choć jako rodziców ich nie uważam

#12 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 17 maja 2013 - 18:01

A mi dzisiaj powiedziała mama Rafa, żebym skończyła z tym paniowaniem, bo ja już jej synowa jestem :P i mam mówić jak chcę - po imieniu albo mamo ;-) póki co się zapominam i nadal mówię per pani.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#13 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 17 maja 2013 - 18:06

i jakoś to jest,

jakos. Ja bym najchetniej sie wycofowała i przestała mowic..
Im bardziej w las tym bardziej mam dosc tesciow.
Aga a jak mowisz do tesciow ??
Mowiac mamo lub tato do tesciow mowie to bez uczuc. Ot.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#14 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 17 maja 2013 - 19:48

mi się też wydaje, że to teściowe powinni zaproponować by zwracać się do nich inaczej.
póki tego nie zrobią będzie Pan i Pani

to oni są ważniejsi i to oni decydują jak się do nich zwracać ;-)

#15 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 17 maja 2013 - 20:44

Mi zaproponowala, ze mam jej mowic po imieniu :lol: W zyciu :-P A co my przyjaciolki :-P ?

lepiej po imieniu niż właśnie 'mamo', no chyba że na po imieniu też trzeba sobie zasłużyć :-P

No ja jakoś nie wyobrażam sobie mówić do mamy M. 'mamo' dziwne.... bym musiała mieć rewelacyjny kontakt z teściową, czuć że mogę się do niej tak zwrócić, bo tak to wyjdzie faktycznie na siłę.
Po imieniu do o tyle starszej osoby ogólnie ciężko mi mówić, może wszystko jest kwestią przełamania, przyzwyczajenia się do nowej sytuacji, na szczęście jeszcze nie muszę się tym martwić :lol:
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#16 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 17 maja 2013 - 21:06

No ja jakoś nie wyobrażam sobie mówić do mamy M. 'mamo'

Ja również sobie tego nie wyobrażam, dobrze, że mam jeszcze duuużo czasu, żeby się przekonać :->

Z drugiej strony po imieniu też głupio do starszej od siebie o 20-30 lat kobiety mowić np: "Gośka" :lol: Oczywiście to tylko przykład, ale to nie moja koleżanka której mogę mówić po imieniu <bezradny></span>

No ale jeszcze z innej strony na per pani/pan mówić do ludzi, którzy hipotetycznie są już jako taką rodziną też słabo.

Najlepiej to sie w ogóle nie odzywać :mrgreen:

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#17 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 18 maja 2013 - 15:22

Najlepiej to sie w ogóle nie odzywać

zwracac sie bezosobowo , albo w trzciej osobie np. czy mama mogłaby cos tam cos tam , a nie: mamo mogłabys ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#18 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 20 maja 2013 - 13:58

Ja mam właśnie z tym problem, bo mieszkamy razem i chcąc nie chcąc muszę się zwracać do nich Tata połówka jakiś czas temu powiedział mi już że mam mówić mu 'tato' i jak próbowałam bezosobowo to śmiał się że mi się trudno przestawić. Czasem mówię tak, a czasem inaczej. Z mamą natomiast nie miałam rozmowy na ten temat i staram się bezosobowo

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#19 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 21 maja 2013 - 13:26

Teścio,niestety nie żyje,ale do teściowej najczęściej mówię np.Mama,to.... czy mama tamto.....,.Uzywam tego ,,mama'',raczej chłodno i z dystansem.Co innego moja ukochana mamusia,ktora mnie urodziła.Ją najbardziej kocham.

#20 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 23 maja 2013 - 11:57

Nie wyobrażam sobie po imieniu, bardzo bym nie chciała. To nie moja koleżanka przecież. :->

albo w trzciej osobie

Tak według mnie jest bardzo ok. :-)
My wtrąciliśmy coś na ten temat podczas luźnej rozmowy i wiem, że mówienie na "pan/pani" byłoby bardzo źle odebrane i z jednej i z drugiej strony. ;-)

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif