Jak zwracacie się do teściów? Mamo i tato? Po imieniu? A może nadal per pan i pani?
Mamo i tato
Napisano 21 września 2012 - 22:19
Jak zwracacie się do teściów? Mamo i tato? Po imieniu? A może nadal per pan i pani?
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 22 września 2012 - 05:42
Napisano 22 września 2012 - 07:58
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc

28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.
Napisano 15 maja 2013 - 17:47
Napisano 15 maja 2013 - 17:54
Napisano 17 maja 2013 - 10:55
U nas tradycyjnie będzie - mamo i tato. Brzydki się doczekać nie może, bo naprawdę świetnie dogaduje się z moimi rodzicami.
A ja? No cóż... Staram się do tego nastawiać pozytywnie. Jak mi się robi słabo na myśl o mówieniu do innej kobiety "mamo", to myślę o tym, że Brzydki ją kocha, że jest dla niego ważna i że w żaden sposób nie mogę ( i nie chcę) wprowadzać niesmaku w rodzinną atmosferę. No i że będzie babcią naszych dzieci, więc chcąc nie chcąc- najbliższa rodzina. Przeważnie pomaga.
Mam zamiar uskutecznić to od razu po wyjściu z kościoła, bo wiem, że z każdą chwilą może być mi trudniej się przełamać.
Wiem też, że to "mamo" nigdy nie będzie powiedziane tym samym głosem, co do mojej mamy, która jest najukochańszą mamą na świecie. Z resztą do mamy przeważnie zwracam się "mamuś", a do teściowej nie zamierzam, więc może to będzie kompromis. :->
A jak urodzi się maluch to już " babcia" i "dziadek " będzie.
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! 
Napisano 17 maja 2013 - 11:06
a to nie jest tak, że Teściowie powinni coś zaproponować ?jak planujecie się wkrótce zwracać?
Ja nie wiem i o tym nie myślałam. Generalnie już mam z tym problem, bo "per pan/pani" nie pasuje, więc zawsze staram się bezosobowo
Szwagier M. zwraca się po imieniu albo Babcia/Dziadek
Napisano 17 maja 2013 - 11:08
Jak mi się robi słabo na myśl o mówieniu do innej kobiety "mamo", to myślę o tym, że Brzydki ją kocha, że jest dla niego ważna i że w żaden sposób nie mogę ( i nie chcę) wprowadzać niesmaku w rodzinną atmosferę.
>
No i dlatego nie za bardzo rozumiem tego mówienia. To takie na siłę trochę, ktoś nie chce, ale zrobi aby nie było przykro innej osobie. Bez sensu.
Ja co prawda nie miałabym problemu aby mówić mamo czy tato, ale też nie widzę w tym większego sensu i przede wszystkim nie czułabym chyba takiej potrzeby.
Zwłaszcza, że ja do swoich rodziców mówię po imieniu, więc to mamo i tato to mi się kojarzy z małymi dziećmi.
Każdy z nas urodził się ateistą
Napisano 17 maja 2013 - 11:29
kiedyś w jakimś temacie zrobił się off topic i Eli założyła nowy temat na dyskusjęTilia, mi się wydaje, że już gdzieś o tym pisałam. A może nie. :->
Napisano 17 maja 2013 - 12:42
Mi zaproponowala, ze mam jej mowic po imieniua to nie jest tak, że Teściowie powinni coś zaproponować ?
Powiem tak. Ja do tesciow zwracam sie za "dwoje" i nie bede sie zwracala mamo czy tato, bo rodzicow mam jednych.
Maz moich rodzicow tez "dwojuje", ale niekiedy w zartach powie "mamusiu czy tatusiu" albo "tesciowa/tesc"
Zanim zostałeś poczęty - pragnęłam Cie ,
zanim się urodziłeś - kochałam Cię ,
nim minęła pierwsza minuta Twojego życia -
byłam gotowa za Ciebie umrzeć...
Napisano 17 maja 2013 - 15:46
Napisano 17 maja 2013 - 18:01
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 17 maja 2013 - 18:06
jakos. Ja bym najchetniej sie wycofowała i przestała mowic..i jakoś to jest,
Im bardziej w las tym bardziej mam dosc tesciow.
Aga a jak mowisz do tesciow ??
Mowiac mamo lub tato do tesciow mowie to bez uczuc. Ot.
Napisano 17 maja 2013 - 19:48
póki tego nie zrobią będzie Pan i Pani
to oni są ważniejsi i to oni decydują jak się do nich zwracać
Napisano 17 maja 2013 - 20:44
lepiej po imieniu niż właśnie 'mamo', no chyba że na po imieniu też trzeba sobie zasłużyćMi zaproponowala, ze mam jej mowic po imieniu
W zyciu
A co my przyjaciolki
?
No ja jakoś nie wyobrażam sobie mówić do mamy M. 'mamo' dziwne.... bym musiała mieć rewelacyjny kontakt z teściową, czuć że mogę się do niej tak zwrócić, bo tak to wyjdzie faktycznie na siłę.
Po imieniu do o tyle starszej osoby ogólnie ciężko mi mówić, może wszystko jest kwestią przełamania, przyzwyczajenia się do nowej sytuacji, na szczęście jeszcze nie muszę się tym martwić
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...
Napisano 17 maja 2013 - 21:06
Ja również sobie tego nie wyobrażam, dobrze, że mam jeszcze duuużo czasu, żeby się przekonać :->No ja jakoś nie wyobrażam sobie mówić do mamy M. 'mamo'
Z drugiej strony po imieniu też głupio do starszej od siebie o 20-30 lat kobiety mowić np: "Gośka"
No ale jeszcze z innej strony na per pani/pan mówić do ludzi, którzy hipotetycznie są już jako taką rodziną też słabo.
Najlepiej to sie w ogóle nie odzywać
Keep calm and become a doctor
// Mission completed
Napisano 18 maja 2013 - 15:22
zwracac sie bezosobowo , albo w trzciej osobie np. czy mama mogłaby cos tam cos tam , a nie: mamo mogłabysNajlepiej to sie w ogóle nie odzywać
Napisano 20 maja 2013 - 13:58
Napisano 21 maja 2013 - 13:26
Napisano 23 maja 2013 - 11:57
Tak według mnie jest bardzo ok.albo w trzciej osobie
My wtrąciliśmy coś na ten temat podczas luźnej rozmowy i wiem, że mówienie na "pan/pani" byłoby bardzo źle odebrane i z jednej i z drugiej strony.
-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?
-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę!