Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

jakie OFE wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
57 odpowiedzi w tym temacie

#1 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 22 maja 2012 - 14:16

Potrzebuję pomocy, ponieważ niedawno zaczęłam swoją pierwszą pracę, dostałam polecony z ZUS-u, że mam miesiąc na wybór OFE, jeśli tego nie zrobię to wezmę udział w losowaniu, a nie chcę powierzyć swoją przyszłość przypadkowi. Jak mam wybrać OFE? Na co
powinnam zwrócić uwagę? Czy ma to znaczenia jaki fundusz wybiorę?

#2 Pantera

Pantera
  • Użytkownik
  • 54 postów

Napisano 27 maja 2012 - 21:00

tak naprawde ja tez mialam ten problem i nie mialam pojecia co wybrac bo dzisiaj cos jest numerem 1 za rok na ostatnim miejscu. Wybierz jakis fundusz z pierwszych 5. Ja bylam chora i nie zdazylam wybrac i przyszlo mi pismo ze wybrali mnie do Generali poczytalam opinie i są dobre wiec ja jestem w Generali

#3 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 28 maja 2012 - 19:07

no ale z tego co się orientuje to zawsze możńa zmienić fundusz, co prawda sama jeszcze nie wybierałam ale już zrobiłam rozeznanie jeśli chodzi o zmianę, gdybym stwierdziła jednak że źle wybrałam, zawsze mogę zmienić.

#4 Sasha

Sasha
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 29 maja 2012 - 08:57

ja tez jestem w Generali, kiedys pracowalam w biurze ubezpieczeniowym i tam mi zalozyli to OFE. Z tego co sie orientuje firma jest jedna z lepszych

#5 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 29 maja 2012 - 15:46

a posiadacie jakieś aktualne rankingi, jak teraz te wszystkie fundusze się plasują, jak wygląda stawka?

#6 patiren24

patiren24
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 13 czerwca 2012 - 19:31

Fundusz można zmienić, jest to obecnie bezpłatne, w każdej chwili możesz wysłać pismo do OFE, że chcesz przystąpić.
No ale po co czekać, aż Cię wylosują, skoro sama możesz sobie wybrać. Wyniki sprawdź najlepiej z kilku okresów, a nie tylko zeszły rok.

#7 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 14 czerwca 2012 - 17:48

czyli wystarczy wysłać pismo do obecnego OFE, czy do tego do ktorego chcę przystąpić i nowo wybrany fundusz zajmie się wszelkimi formalnościami związanymi z poniformowaniem starego OFE że nastąpiła zmiana na inny? i to wystarczy, nie trzeba się osobiście gdzieś udać, żeby móc zmienić fundusz?

#8 patiren24

patiren24
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 22 czerwca 2012 - 20:53

Najpierw zawierasz umowę z nowym OFE, a później musisz niezwłocznie powiadomić swoje OFE o dokonanej zmianie, żeby przelali środki na nowe konto.
W tym roku tylko korespondencyjnie można dokonać zmiany.

#9 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 25 czerwca 2012 - 13:53

korespondencyjnie?? tzn. że mogę wysłać mail bez dodatkowego pisma albo oświadczenia odo starego funduszu?

#10 patiren24

patiren24
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 30 czerwca 2012 - 20:22

Wniosek o zmianę ofe możesz wypełnić przez internet, a powiadomić poprzednie ofe musisz pisemnie. Muszą wszystkie dane sprawdzić, zweryfikować. Taką zmianę możesz dokonać w każdej chwili, najbliższe okienko transferowe będzie w sierpniu.

#11 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 03 lipca 2012 - 12:35

w sierpniu, a ja myślałam że do 10 lipca trzeba się zdecydować na zmianę OFE?

#12 lotta

lotta
  • Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 07 lipca 2012 - 15:32

10 lipca jest losowanie dla tych, którzy jeszcze OFE nie wybrali, czyli głównie dla osób zaczynających pracę itp. OFE jest obowiązkowe, więc każdy kto nie ma, a kto sobie sam nie wybrał przed 10 lipca, weźmie udział w losowaniu. Na zmianę ofe z tego co się orientują są inne terminu.

#13 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 09 lipca 2012 - 12:57

ja nie należę do tych osób, które nie zaczęły pierwszej pracy, ani do tych, które chcą się dać wylosować, a do tych które chcą zmienić swoje dotychczasowe O(FE, więc chciałam zapytać, jak w takiej sytuacji kształtują się terminy?

#14 lotta

lotta
  • Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 12 lipca 2012 - 08:48

Transfery są raz na kwartał, na koniec lutego, maja, sierpnia i listopada.
Jeśli chcesz w najbliższym czasie zmienić, to musisz umowę podpisać do 25 lipca, żeby się załapać na sierpień.

#15 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 12 lipca 2012 - 12:56

czyli jeszcze trochę czasu jest, ale i tak zamierzam złożyć wniosek przez internet, bo chyba już można??

#16 lotta

lotta
  • Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 14 lipca 2012 - 19:37

Można, dzięki temu procedury załatwia się szybciej i wygodniej.
Lepiej załatwić wszystko na spokojnie, a nie na ostatnią chwilę.

#17 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 12:34

mnie zależy na dostępie do OFE przez internet bo w mojej mieścinie nie ma OFE, na którym mi najbardziej zależy.

#18 lotta

lotta
  • Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 16 lipca 2012 - 22:15

No to masz z górki. Wypełniasz formularz, wysyłasz, przysyłają Ci umowę kurierem, podpisujesz, oddajesz i masz z głowy. Warto zmienić, jeśli dotychczasowy fundusz jest słaby.

#19 patiren24

patiren24
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 31 sierpnia 2012 - 06:28

No i jeszcze trzeba pamiętać, że to osoba zmieniająca musi poinformować poprzedni fundusz o zmianie. Jak dobrze pamiętam, to wcześniej było tak, że to fundusz na który zmieniliśmy to robił.

#20 dropsik

dropsik
  • Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 06 września 2012 - 11:43

czyli muszę poinformować osobiście stare OFE, że od nich odchodzę, zastanawiam się czy taka procedura nie spowoduje że fundusze będą stawiały opór osobom które chcą od nich odejść.