we-dwoje-plZaraz na początku planowania i organizowania ślubu i wesela warto wybrać jakiś motyw przewodni. Ułatwi to dobór wszelkich dekoracji, dodatków, kwiatów, zaproszeń i innych akcesoriów. W morzu przygotowań może bowiem powstać chaos i niektóre rzeczy – same w sobie piękne – mogą przestać pasować do całości.
Jeżeli więc dbacie o szczegóły ustalcie wspólnie i wybierzcie sobie motyw przewodni Waszego ślubu. Może to być na przykład jeden wybrany kolor. I staracie się, żeby wszystkie dodatki i akcesoria były w tej tonacji, np. błękitnej, albo biało-czarne (ostatnio bardzo modny i elegancki wybór kolorystyki). Takie też robicie bukiety, dekoracje kwiatowe, dekorację samochodu, dekorację sali ślubnej, prezenciki dla gości i oczywiście tort.
Motywem przewodnim może też być jakiś wybrany element, np.:
serce
motyl – ostatnio niezwykle modny element dekoracyjny wesel
truskawki
aniołki
torcik
paw
Motyw przewodni
Po wybraniu elementu-motywu przewodniego należy wybrać gdzie ma się pojawiać. Dobrze jest kiedy powiedzmy motyl, albo mały różowy torcik pojawi się na zaproszeniu, na winietkach, na serwetkach, w dekoracji sali i stołów, na torcie i przy podziękowaniach dla gości.
Zamiast motywu przewodniego możecie też po prostu wybrać temat i styl wesela. Czy chcecie, żeby było w starym i eleganckim stylu z zabytkowym autem, barokową suknią, eleganckim i wykwintnym przyjęciem? Czy może bardzo nowoczesne i a’la celebrities? Z długą limuzyną, czerwonym dywanem przed kościołem, nowoczesną zastawą, dopasowanym mniej typowo weselnym menu, kolorowymi drinkami i barmanem na przyjęciu, didżejem? Może być też piknikowo i ogrodowo. Wtedy wszystko planujecie bardziej naturalne, na stołach kwiaty polne, więcej owoców etc. Ważne żeby nie mieszać stylów i dopasować go do Was. Zróbcie tak, żebyście dobrze czuli się w otoczeniu i dekoracjach.
Motyw przewodni naprawdę ułatwia organizację wesela, a co najważniejsze sprawia wyjątkowe wrażenie dopracowanego, przemyślanego i idealnego ślubu i wesela.
Na temat motywu przewodniego natrafiłam przeglądając forum ślubne i.. jestem zaskoczona że coś takiego jest

Nigdy jakoś nie myślałam o tym że można to wszystko dopasowywać do siebie: kolor bukietu, zaproszeń, winietek, dekoracji sali etc... A czytając wypowiedzi niektórych dziewczyn to już coraz bardziej moja mina wyglądała tak:

Cały czas miałam świadomość tego że muszę wybrać kolor w jakim będzie udekorowana sala, ale jakoś nie myślałam nigdy o tym w ten sposób żeby do tego dopasowywać całą resztę (bukiet i zaproszenia).
Co wy o tym myślicie? Spotkałyście się już z motywem/kolorem przewodnim?? A może na własne wesela macie już owy motyw wybrany?