Antykoncepcja mechaniczna
Napisano 05 września 2008 - 17:13
Podobno wygoda, nie musisz myśleć o tabletkach i skraca okres...marzenie...
Napisano 06 września 2008 - 08:16
Napisano 06 września 2008 - 11:18
a co z trymi nakladkami...? skoro to zakrywa ta szyjke macicy to czy nie przeszkadza to w okresie? jak to dziala?
Napisano 06 września 2008 - 11:31
nigdy ich nie miałam to nie wiem jak to jest...ale czytałam o nich coś
..to czy jest mądry, po pytaniach...
...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...
Napisano 06 września 2008 - 13:19
czy placila to nie wiem, bo tu podobne rzeczy sa zupelnie darmowe
Napisano 04 marca 2010 - 13:50
Napisano 04 marca 2010 - 14:01
Napisano 01 sierpnia 2012 - 20:27
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 01 sierpnia 2012 - 20:49
Napisano 01 sierpnia 2012 - 20:53
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 01 sierpnia 2012 - 21:35
Na temat wkładek domacicznych, nazywanych potocznie spiralami (choć od dawna nie mają już takiego kształtu), krąży wiele najróżniejszych opinii, bardzo często zupełnie nieprawdziwych.
Kiedyś uważano je np. za środek wczesnoporonny. Sądzono, że antykoncepcyjne działanie wkładek domacicznych polega na tym, że uniemożliwiają one zagnieżdżenie się zapłodnionego jajeczka w macicy albo je niszczą. Wiele kobiet właśnie z tego powodu nie decydowało się na stosowanie tej metody zapobiegania ciąży. Okazało się jednak, że opinia ta była całkowicie błędna. Najnowsze badania naukowe niezbicie dowodzą, że u kobiet, które stosują wkładki domaciczne, w ogóle nie dochodzi do zapłodnienia.
Trochę faktów
Dzisiejsze wkładki domaciczne swoim kształtem przypominają najczęściej literę T. Mogą mieć różne rozmiary, co daje możliwość dobrania najbardziej odpowiedniej wkładki dla każdej kobiety. Wykonane są albo z samego plastiku, albo z różnymi dodatkami, które zwiększają ich skuteczność. Może to być srebro, platyna. Ale najczęściej jest to miedź, która poza antykoncepcyjnymi ma również właściwości przeciwbakteryjne. Niektóre spirale są zaopatrzone w pojemniczek zawierający hormon (syntetyczną odmianę progestagenu). W polskich aptekach dostępne są trzy rodzaje wkładek domacicznych: jedna z progestagenem oraz dwie z miedzią.
Plemniki w potrzasku
Spirale należą do tzw. mechanicznych metod zapobiegania ciąży. Na czym polega ich działanie? Naukowcy stwierdzili, że przyspieszają one wędrówkę komórki jajowej przez jajowód. Jest ona przesuwana do macicy, zanim zostanie zapłodniona w jajowodzie. Ale wkładki domaciczne przede wszystkim utrudniają zadanie plemnikom.
Wkładki z dodatkiem miedzi zmniejszają radykalnie ruchliwość plemników. W rezultacie nie mają one szansy dotrzeć do jajowodu i zapłodnić komórki jajowej.
Spirale wyposażone w pojemniczek z hormonem również ograniczają aktywność plemników w jajowodach oraz w macicy. Ale nie tylko. Uwalniający się z nich (stopniowo i w niewielkich ilościach) hormon zagęszcza śluz szyjki macicy, co jeszcze bardziej utrudnia plemnikom poruszanie się i dotarcie do komórki jajowej.
Godne zaufania
Wszystkie wkładki domaciczne są drugą pod względem niezawodności (po doustnej antykoncepcji hormonalnej) metodą zapobiegania ciąży. Ich skuteczność oceniana jest na ponad 98 procent. Dlaczego nie na 100? Nieliczne przypadki niepowodzeń zdarzają się przede wszystkim w pierwszym miesiącu po założeniu spirali. Jej skuteczność jest wtedy trochę niższa.
żrodlo :polki.pl
[ Dodano: 2012-08-01, 22:40 ]
na stronie pierwszej lepszej apteki cena spiralki z miedzią to okolo 50 zł
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 02 sierpnia 2012 - 09:28
No chyba, że rzeczywiście plemniki mają problem z dotarciem do komórki jajowej to wtedy rozumiem.Wkładki z dodatkiem miedzi zmniejszają radykalnie ruchliwość plemników. W rezultacie nie mają one szansy dotrzeć do jajowodu i zapłodnić komórki jajowej.
Nie tylko w pierwszych miesiącach ale może się zdarzyć, że wkładka domaciczna zawodzi i później czego wynikiem jest ciąża... Bo nic nie daje 100% pewności...Ich skuteczność oceniana jest na ponad 98 procent. Dlaczego nie na 100? Nieliczne przypadki niepowodzeń zdarzają się przede wszystkim w pierwszym miesiącu po założeniu spirali. Jej skuteczność jest wtedy trochę niższa.
Napisano 02 sierpnia 2012 - 17:28
Chociaż niektórzy uważają spiralę za środek wczesnoporonny, nie ma to żadnego potwierdzenia w badaniach medycznych. Spirala antykoncepcyjna nie zwiększa wydalania zapłodnionych komórek. Tak samo kobiecie, która nie stosuje żadnych metod antykoncepcyjnych, jak i tej, która używa spirali, może zdarzyć się zapłodnienie, a następnie wydalenie zapłodnionej komórki i nie udowodniono, że u kobiet, które mają założone wkładki, zdarza się to częściej.
Nie można mówić o wczesnoporonnym działaniu spirali tym bardziej, iż z medycznego punktu widzenia ciąża zaczyna się od zagnieżdżenia, które rozpoczyna się kilka dni po zapłodnieniu, do którego spirala antykoncepcyjna nie dopuszcza.
źródło:kobieta.wp.pl
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."
Napisano 22 kwietnia 2014 - 19:47
Za pół roku jak moja macica będzie w dobrej formie już , to zakładam wkładkę.
Mamy tylko jeszcze ustalić czy chcę miedzianą czy merinę.
Viola napisz coś więcej jak miałaś jakie odczucia?
Love Love Love
Napisano 23 kwietnia 2014 - 16:04
literówka ,sorry.
smoczkowa, dnia 22 Kwie 2014 - 8:47 PM, napisał:
merinę.
Mirenę
Love Love Love
Napisano 25 kwietnia 2014 - 18:04
kazda firma produkująca ma swoja nazwę.
Myślałam, że może jakąś nową wprowadzili
zalezy od ceny rynku i apteki kumpela wczoraj odbierała płaciła 619zł.
Spirala
a to zalezy od lekarza i gabinetu,moj lekarz bierze 250zł z wszystkim juz.
wizyta u gina, założenie?
a inny dowiadywałam sie 100zł.
Późnej co 3 miesiace na usg czy ok pierwsza wyzyta szybcjej po miesiacu.
Tylko bólu sie boje ![]()
Love Love Love