Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...
Zdjęcie

Antykoncepcja mechaniczna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 05 września 2008 - 17:03

dziewczyny a czy któraś z was ma założoną wkładke wewnątrzmaciczną. bo ja mam dosyć tabletek i poważnie myśle o wkładce.
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#2 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 05 września 2008 - 17:13

tuptunio, ja też mam dość tabletek, tylko ja niestety nie mogę nosić wkładki...
Podobno wygoda, nie musisz myśleć o tabletkach i skraca okres...marzenie...
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#3 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 06 września 2008 - 08:16

Moja znajoma ma. Ma juz trojke dzieci i wiecej nie chce. Zakaladaja na pol roku (z tego co pamietam? ) nic w srodku tam nie czuje (jej maz ;-) ) ogolnie mowi, ze wygoda i luz :)
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#4 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 06 września 2008 - 11:18

co do tabletek to my placilismy na zmiane i Tomek to zaproponowal ;)

a co z trymi nakladkami...? skoro to zakrywa ta szyjke macicy to czy nie przeszkadza to w okresie? jak to dziala?

#5 Donn

Donn
  • Użytkownik
  • 7 119 postów

Napisano 06 września 2008 - 11:31

ja myśle, że te wkładki są tak zaprojektowane aby były wygodne i nie wyczuwalne...
nigdy ich nie miałam to nie wiem jak to jest...ale czytałam o nich coś
...to czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach...
..to czy jest mądry, po pytaniach...

...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...

#6 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 06 września 2008 - 11:32

Zakaladaja na pol roku

a nie na 5lat? a ile zapłaciła?
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#7 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 06 września 2008 - 13:19

tuptunio, moze i na jakies lata, na prawde nie pamietam jak mi to mowila :D
czy placila to nie wiem, bo tu podobne rzeczy sa zupelnie darmowe ;-)
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#8 Aiszaxy

Aiszaxy
  • Użytkownik
  • 53 postów

Napisano 04 marca 2010 - 13:50

Hej kobietki co myślicie o spiralkach tzw.wkładkach ,czy któraś z was taką metodę stosuje?
Chwytaj dzień, ciesz się chwilą.

#9 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 04 marca 2010 - 14:01

Stosowałam tę metodę.Fajna sprawa dla kobiet, które rodziły.Jednak należy robić regularne kontrole u lekarza.Ja,chodziłam co pół roku i dobrze,bo przed czasem musiała mi doktorka wyjąc,gdyż wkładka przesunęła się.Co się może zdarzyć.I u mnie tak się stało. ;-)

#10 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 01 sierpnia 2012 - 20:27

Krowka tabletki tez kosztuja ,a spirala jest na lata , ale moze sie zdarzyc ze nie podejdzie i bedzie trzeba wyciagac i wtedy faktycznie kasa w bloto . <bezradny></span>

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#11 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 01 sierpnia 2012 - 20:49

magdaaaaa, ale pisze Ci przecież że musiałabym mieć przynajmniej 1 dziecko żeby założyli mi spirale

#12 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 01 sierpnia 2012 - 20:53

krowka17, a magdaaaaa Ci napisała, że teraz zakładają także bezdzietnym

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#13 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 01 sierpnia 2012 - 21:35

Myślisz o założeniu spirali. Ale słyszałaś, że nie zawsze jest skuteczna i bezpieczna. Postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości.

Na temat wkładek domacicznych, nazywanych potocznie spiralami (choć od dawna nie mają już takiego kształtu), krąży wiele najróżniejszych opinii, bardzo często zupełnie nieprawdziwych.

Kiedyś uważano je np. za środek wczesnoporonny. Sądzono, że antykoncepcyjne działanie wkładek domacicznych polega na tym, że uniemożliwiają one zagnieżdżenie się zapłodnionego jajeczka w macicy albo je niszczą. Wiele kobiet właśnie z tego powodu nie decydowało się na stosowanie tej metody zapobiegania ciąży. Okazało się jednak, że opinia ta była całkowicie błędna. Najnowsze badania naukowe niezbicie dowodzą, że u kobiet, które stosują wkładki domaciczne, w ogóle nie dochodzi do zapłodnienia.

Trochę faktów
Dzisiejsze wkładki domaciczne swoim kształtem przypominają najczęściej literę T. Mogą mieć różne rozmiary, co daje możliwość dobrania najbardziej odpowiedniej wkładki dla każdej kobiety. Wykonane są albo z samego plastiku, albo z różnymi dodatkami, które zwiększają ich skuteczność. Może to być srebro, platyna. Ale najczęściej jest to miedź, która poza antykoncepcyjnymi ma również właściwości przeciwbakteryjne. Niektóre spirale są zaopatrzone w pojemniczek zawierający hormon (syntetyczną odmianę progestagenu). W polskich aptekach dostępne są trzy rodzaje wkładek domacicznych: jedna z progestagenem oraz dwie z miedzią.

Plemniki w potrzasku
Spirale należą do tzw. mechanicznych metod zapobiegania ciąży. Na czym polega ich działanie? Naukowcy stwierdzili, że przyspieszają one wędrówkę komórki jajowej przez jajowód. Jest ona przesuwana do macicy, zanim zostanie zapłodniona w jajowodzie. Ale wkładki domaciczne przede wszystkim utrudniają zadanie plemnikom.
Wkładki z dodatkiem miedzi zmniejszają radykalnie ruchliwość plemników. W rezultacie nie mają one szansy dotrzeć do jajowodu i zapłodnić komórki jajowej.
Spirale wyposażone w pojemniczek z hormonem również ograniczają aktywność plemników w jajowodach oraz w macicy. Ale nie tylko. Uwalniający się z nich (stopniowo i w niewielkich ilościach) hormon zagęszcza śluz szyjki macicy, co jeszcze bardziej utrudnia plemnikom poruszanie się i dotarcie do komórki jajowej.

Godne zaufania
Wszystkie wkładki domaciczne są drugą pod względem niezawodności (po doustnej antykoncepcji hormonalnej) metodą zapobiegania ciąży. Ich skuteczność oceniana jest na ponad 98 procent. Dlaczego nie na 100? Nieliczne przypadki niepowodzeń zdarzają się przede wszystkim w pierwszym miesiącu po założeniu spirali. Jej skuteczność jest wtedy trochę niższa.

żrodlo :polki.pl

[ Dodano: 2012-08-01, 22:40 ]
na stronie pierwszej lepszej apteki cena spiralki z miedzią to okolo 50 zł

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#14 Anonimka

Anonimka

Spełniona żona i mama <3

• Użytkownik
  • 2 459 postów
  • LokalizacjaZ daleka :P
  • Wzrost:178cm
  • Stan:mężatka
  • Partner:Przystojny ;)
  • Nastrój:Zmęczona
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 02 sierpnia 2012 - 09:28

Spirala ma działanie wczesnoporonne, nie tylko zapobiega zapłodnieniu. Płód może rozwinąć się do pewnego momentu i jeśli ciąża nie zostanie wcześniej wykryta to po pewnym czasie zostaje wydalony z macicy bo nie ma miejsca na dalszy rozwój z powodu spirali. Ot co.

Wkładki z dodatkiem miedzi zmniejszają radykalnie ruchliwość plemników. W rezultacie nie mają one szansy dotrzeć do jajowodu i zapłodnić komórki jajowej.

No chyba, że rzeczywiście plemniki mają problem z dotarciem do komórki jajowej to wtedy rozumiem.

Ich skuteczność oceniana jest na ponad 98 procent. Dlaczego nie na 100? Nieliczne przypadki niepowodzeń zdarzają się przede wszystkim w pierwszym miesiącu po założeniu spirali. Jej skuteczność jest wtedy trochę niższa.

Nie tylko w pierwszych miesiącach ale może się zdarzyć, że wkładka domaciczna zawodzi i później czego wynikiem jest ciąża... Bo nic nie daje 100% pewności...

#15 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 02 sierpnia 2012 - 17:28

Działanie spirali antykoncepcyjnej opiera się głównie na zmianie śluzu szyjkowego i niedopuszczeniu plemników do macicy. Dzieje się tak dzięki temu, że spirala antykoncepcyjna powoduje jałowy odczyn zapalny, który nie jest szkodliwy dla organizmu kobiety. Utrudnia zapłodnienie, uniemożliwia zagnieżdżenie się jajeczka. Hormony zawarte w spirali działają podobnie do tych, które są w tabletkach antykoncepcyjnych.

Chociaż niektórzy uważają spiralę za środek wczesnoporonny, nie ma to żadnego potwierdzenia w badaniach medycznych. Spirala antykoncepcyjna nie zwiększa wydalania zapłodnionych komórek. Tak samo kobiecie, która nie stosuje żadnych metod antykoncepcyjnych, jak i tej, która używa spirali, może zdarzyć się zapłodnienie, a następnie wydalenie zapłodnionej komórki i nie udowodniono, że u kobiet, które mają założone wkładki, zdarza się to częściej.

Nie można mówić o wczesnoporonnym działaniu spirali tym bardziej, iż z medycznego punktu widzenia ciąża zaczyna się od zagnieżdżenia, które rozpoczyna się kilka dni po zapłodnieniu, do którego spirala antykoncepcyjna nie dopuszcza.

źródło:kobieta.wp.pl
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#16 smoczkowa

smoczkowa
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • LokalizacjaMiasto :D
  • Wzrost:156
  • Włosy:ciemne
  • Stan:wydana za mąż :)
  • Partner:M...
  • Nastrój:Neutralna
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 22 kwietnia 2014 - 19:47

Za pół roku jak moja macica będzie w dobrej formie już , to zakładam wkładkę.

Mamy tylko jeszcze ustalić czy chcę miedzianą czy merinę.

Viola napisz coś więcej jak miałaś jakie odczucia?

Love Love Love

#17 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 23 kwietnia 2014 - 07:30

skraca okres
To prawda. Koleżanka mówi, że teraz ma tylko dwudniowe plamienia i wystarczają wkładki higieniczne.

Znam dwa przypadki gdzie kobiety zaszły w ciążę mając spiralę.

merinę.
Mirenę ;)

nixqp2.png

#18 smoczkowa

smoczkowa
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 23 kwietnia 2014 - 16:04

smoczkowa, dnia 22 Kwie 2014 - 8:47 PM, napisał:

merinę.

Mirenę :-)
literówka ,sorry.

Love Love Love

#19 Blondynka88

Blondynka88
  • Użytkownik
  • 1 351 postów

Napisano 23 kwietnia 2014 - 16:30

literówka ,sorry.
Myślałam, że może jakąś nową wprowadzili :)

to zakładam wkładkę.
Orientowałaś się ile to będzie kosztowało? Spirala, wizyta u gina, założenie?

nixqp2.png

#20 smoczkowa

smoczkowa
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 25 kwietnia 2014 - 18:04

Myślałam, że może jakąś nową wprowadzili :-)
  kazda firma produkująca ma swoja nazwę.

Spirala
zalezy od ceny rynku i apteki kumpela wczoraj odbierała płaciła 619zł.

wizyta u gina, założenie?
a to zalezy od lekarza i gabinetu,moj lekarz bierze 250zł z wszystkim juz.

a inny dowiadywałam sie 100zł.

Późnej co 3 miesiace na usg czy ok pierwsza wyzyta szybcjej po miesiacu.

Tylko bólu sie boje :/

Love Love Love