Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...
Zdjęcie

Cilest

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
234 odpowiedzi w tym temacie

#41 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 25 października 2008 - 23:02

wydaje mi się źle trochę go zrozumiałaś lekarza

Mira, fajna ma rację...później owszem, ważne jest, żebyś brała regularnie...
Pierwszą powinnaś wziąć w dniu kiedy dostaniesz okres...czyli jeśli dostaniesz okres rano, to równie dobrze pierwszą możesz wziąć np o 18ej...jeśli tak Ci pasuje.
A jeśli dostaniesz o 23ej jak napisałaś, to możesz wziąć nawet rano...
Załóż, że od momentu gdy dostaniesz okres, masz maksymalnie 24 godziny na wzięcie tabletki :-)
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#42 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 26 października 2008 - 10:20

Jak na zlosc..gdy czekam to @ nie ma.. i nie moge zaxzac tych tabletek. Wczoraj bolal mnie brzuch, ale i tak nic.

#43 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 19:51

Chyba wkoncu zaczne brac tableteczki cilest :mrgreen:
Dzialaja po tygodniu? A jak jest z pierwszymi dniami jesli biore od pierwszego dnia @?
Jak dlugo wchlania sie taka tabletka?

Hm..i jak to jest bo roznie czytalam. Alkohol powoduje ze tabletki slabiej dzialaja?

#44 Alisekai

Alisekai
  • Użytkownik
  • 2 027 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 19:55

Z alkoholem tak. Ponadto przez pierwszy miesiąc lepiej się dodatkowo zabezpieczać, a potem już powinno być ok. Chroni już od pierwszej tabletki.

#45 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 19:56

Mirabelka__22,
:arrow: działąją po tygodniu? nie wiem o co Ci dokłądnie chodzi, tabsy działają od razu, tylko podstawowym warunkiem żeby działały cały czas jest codzienne ich branie o jednej porze
:arrow: nic nnie słyszałąm o alkoholu, co innegio z papierosami

<ookk>

#46 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 20:00

Roxi, papieroskow nie pale:)
Ustawie sobie przypomnienie w telu :roll: Zapominalska jestem..

#47 Alisekai

Alisekai
  • Użytkownik
  • 2 027 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 20:01

Alkohol osłabia ich działanie, nawet na ulotce o tym miałam. I faktycznie, trzeba brać je o stałej godzinie.

#48 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 20:14

Alkohol osłabia ich działanie, nawet na ulotce o tym miałam.

fakt i nie które leki też ... po tygodniu sie ma najwyższe prawdopodobieństwo że sie nie zajdzie w ciąże .... tabletka wchłania sie ok 3h na ulotce pisze dokładnie w części o wymiotach :-)

#49 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 02 listopada 2008 - 20:50

fajna babka, zawsze mozna na Ciebie liczyc:)
Hm.. Poczytam uwazniej ta ulotke:) Dzieki

#50 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 09:56

ja pierwsze slysze, ze alkohol oslabia dzialanie tabletek. nieraz i nie dwa popijalam piwem i bylo ok. i nie tylko ja mam taka opinie. moze oslabic jak za duzo wypijesz i zwymiotujesz...
tyle kobiet na swiecie co zazywaja tbl. pija pala , to normalne. w takim razie po co by je bylo brac...
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#51 Anulka

Anulka
  • Użytkownik
  • 576 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 12:27

madzia, Ja wiem sama po sobie , że alko nie osłabia tabletek. Czyli obalamy mit.
A.

#52 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 14:20

Na prawdę pierwsze słyszę o jakimś tygodniowym działaniu talbeetek antykoncepcyjnych? To jakis mit, z logicznego punktu widzenia żeby one działały odpowiednoo trzeba je brac trzy tyg o stałej porze bez przerw. Jak więc rozumieć tę teorię tygodniową? Że po tygodni zachodzę a po dwóch już nie? To jakaś bzdura przecież!!:)))
Jak biorę tabletki regularnie całę opakowanie ( 21 dni) to nie zachodzę przez 28 dni (+7dni przerwy) nie mówmy tutaj o anomaliach. bo na niektóre kobiety (bardzo mały odsetek kobiet jednak zachodzi). Niech mi ktoś pokarze ulotkę to z przyjemnością zwrócę honor, i nie mówcie że lekarz wam to powiedział. :lol:

[ Dodano: 2008-11-03, 14:23 ]
Roxi, chodzi mo i to że po tygodniu brania jest małe prawdopodobieństwo zajścia w ciążę!! BZDURA!! (chyba że coś źle zrozumiałam)

<ookk>

#53 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 15:05

Roxi, ja zrozumialam ze nie musisz brac calutki miesiac zeby zaczely dzialac. Dzialaja juz od pierwszej tabletki. A najpewniejsze sa po tygodniu brania. Czyli po tyg mozna sie kochac, a nie dopiero po miesiacu. Tak zrozumialam, ale jaka jest prawda to nie wiem bo jeszcze nie bralam.

#54 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 15:15

Roxi, ja zrozumialam ze nie musisz brac calutki miesiac zeby zaczely dzialac. Dzialaja juz od pierwszej tabletki. A najpewniejsze sa po tygodniu brania. Czyli po tyg mozna sie kochac, a nie dopiero po miesiacu. Tak zrozumialam, ale jaka jest prawda to nie wiem bo jeszcze nie bralam.

eee tam kolejny nit że to tygodniu już można :):) na ulotce wyraźnie pisze że pigulki działają od pierwszego dnia stosowania. Myślicie że kocerny farmaceutyczne pozwoliły by sobie na taki chwyt ? przecież wtedy tabletka straciła by swój postawowy walor (czylii mała ilośc wpadek przy ich stosowaniu)

Alkohol faktycznie może zmniejszyć skutecznośc, nie chodzi o lapke wina ale upijanie się przy stosowaniu tego typu środków wskazane nie jest:) papierosy? palenie papierosów plus branie pigułek zwiększa ryzyko zachorowania choróby krążenia. :mrgreen:

Jeżeli kobieta pali powinna zabezpieczać się środkami nie zawierających estrogenu (a pigulki takowy posiadają)
Już nie panna a żona :*

#55 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 15:44

Ja słyszałam, że najpewniej jest po tygodniu brania tabletek uprawiać seks, bo 100 % bezpieczeństa... No, 99% :P I tylko przy pierwszym opakowaniu, bo przy kolejnych nie trzeba już odliczać tygodnia, tylko od pierwszej tabletki można zacząć współżyć, będąc pewnym działania ;)

#56 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 15:45

Mirabelka__22, oj nie nie kochana, ź;e się rozumiemy w ogóle...kochać to się możesz od pierwszej tableteczki tylko ważne żebys je brałą systematycznie przez 21 dni czyli przec całę opakowanie:)

[ Dodano: 2008-11-03, 15:47 ]

eee tam kolejny nit że to tygodniu już można :):) na ulotce wyraźnie pisze że pigulki działają od pierwszego dnia stosowania. Myślicie że kocerny farmaceutyczne pozwoliły by sobie na taki chwyt ? przecież wtedy tabletka straciła by swój postawowy walor (czylii mała ilośc wpadek przy ich stosowaniu)

otóż to otóż to, włąśnie o to mi chodziło:)
SEx to juz od razu można uprawiać:) no przynajmniej ja tak myślę, a juz ponad 4 lata biore:)

<ookk>

#57 Mirabelka__22

Mirabelka__22
  • Użytkownik
  • 8 754 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 15:47

Roxi, no wiem.. Myslalam ze ty inaczej myslisz:)

#58 fajna babka

fajna babka
  • Użytkownik
  • 3 964 postów

Napisano 03 listopada 2008 - 22:05

cytaty z ulotki cilestu

By osiągnąć maksymalną skuteczność działania antykoncepcyjnego tabletki preparatu Cilest® należy przyjmować dokładnie według zaleceń i w odpowiedniej kolejności, codziennie o tej samej porze, np. przed snem. Tabletki należy przyjmować codziennie bez przerwy w następujący sposób:
(...) Lek należy przyjmować popijając wodą, o tej samej porze dnia, przez 21 dni. Preparat Cilest® przyjmowany zgodnie z zaleceniami działa antykoncepcyjnie począwszy od pierwszego dnia przyjmowania, i w okresie 7 dni nieprzyjmowania tabletek (między kolejnymi opakowaniami preparatu)..

w tym miejscy ulotka niby potwierdza to że w przypadku gdy zacznam dopiero zabwe z tabletkami juz pod pierwszego dnia krwawinia jestem zabezpieczona ..... w innym zaś sama sobie zparzecza pisze

W przypadku, gdy nie przyjęto dwóch tabletek w trzecim tygodniu stosowania preparatu, nie należy przyjmować kolejnych tabletek z tego opakowania, wyrzucić je i w tym samym dniu rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania. Ponadto, w okresie do dnia przyjęcia po kolei, codziennie, siódmej tabletki należy stosować dodatkową, skuteczną niehormonalną metodę antykoncepcji.

a wiec by być pewnym należy odczekać siedem dni ...... co innego gdy bierzemy juz kolejne opakowania wtedy ma pocztaku listka nie musimy czekac by być pewnym ze zajście w ciaże jest prwaie niemozeliwe ..... pytałam o to kiedyś lekarza i też poradził mi odczekać 7 dni by organizm zdarzył zareagować na tabletki .......
ale każdy robi tak jak uważa za dobre :-)

#59 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 04 listopada 2008 - 11:04

fajna babka, Ale to tylko jak zapominisz wziąć tabletkę i to w trzecim tygodniu brania, o tym ja też wiem, ale jeśli bierzesz tabsy zgodnie z instrukcją to od pierwszej działają. I cały czas mi sięmo to rozchodzi ;-)

<ookk>

#60 depre

depre
  • Użytkownik
  • 632 postów

Napisano 04 listopada 2008 - 11:28

ja popieram w tym względzie Roxi, ;)

Zapomnienie pigułki nawet tych 7 z listka to co innego jak rozpoczecie stosowania od zera :mrgreen:

a w mojej ulotce pisze tylko że od pierwszego dnia działają, tylko gdy zaczyna się 5 dnia cyklu należy przez tydzień stosować inna niż naturalną metode antykoncepcji :)
Już nie panna a żona :*

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych