Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Czy zmienia sie podejście modowej branży do dojrzałości?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 bikini

bikini
  • Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 17 maja 2011 - 00:24

"Modelki zaczynają kariery w podstawówce, a kończą dobrze po 70. urodzinach. Jakiś problem? Branża przestała udawać, że dojrzałych ludzi nie ma na ziemi. A oni skończyli z myśleniem o swoim pokoleniu jak o niewidzialnym z piosenki "Mister Cellophane". Dojrzali rządza, pojawiają się na okładkach, wybiegach, w kampaniach. To nie był świat dla starych ludzi. Teraz już jest. I dobrze." - to zdanie Fashion Magazine /wiosna2011.
Zgadzacie się z tymi zdaniami? Mnie się wciąż wydaje, że na polskich wybiegach królują anorektyczne dziewczynki. Oby światowa moda szła w kierunku piękna dojrzałości, oby też za tym podążył nasz rodzimy rynek. Oby.

#2 virmi

virmi
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 23 maja 2011 - 07:59

Wydaje mi się, że bardzo dużo czasu minie zanim (jeśli w ogóle to jest możliwe) starsi ludzie pojawią się na wybiegach. Młodość się lepiej sprzedaje. Wystarczy zastanowić nad tym, czy większość ludzi chciałaby być piękna i młoda, czy może piękna i stara? Niestety, żyjemy w czasach, w których panuje kult młodości, a starość kojarzy nam się raczej z kiepskimi emeryturami, wykluczeniem, byciem niewidzialnym, chorobami i miłościwie panującym Ojcem Dyrektorem.

#3 bikini

bikini
  • Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 25 maja 2011 - 11:21

:D. Starosc=Ojciec Dyrektor? :) Dobre :).
Ja uwazam, ze takich ludzi jak ja jest wiecej, ktorzy zwracaja uwage na piekno po prostu- nie wazne, czy niedojrzale, dojrzale, czy przejrzale. Tylko kreatorzy mody wciaz utrzymuja, ze zyjemy w czasach kultu mlodosci i sami wciaz ten kult podsycaja.

#4 virmi

virmi
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 25 maja 2011 - 13:32

Trudno mi się zgodzić - wydaje mi się, że podejście kreatorów jest czysto marketingowe, to jest po prostu biznes. Wyobraź sobie Panią 60- letnią panią, która chce wydać na kieckę kilkanaście tysięcy złotych. Ona nie kupuje tylko kiecki, tylko patrząc na modelkę ma podświadome wyobrażenie, że za te kilkanaście tysięcy złotych będzie wyglądać jak ona. Dla porównania: Facet tej samej kobiety, gdy chce sprawić swojej kobiecie taki ciuch również myśli: kupię jej taką kieckę i wtedy moja pani będzie wyglądać jak ta modelka. ten mechanizm jest bardzo często wykorzystywany w reklamie; również prace z zakresu psychologii reklamy często poruszają ten temat.

#5 bikini

bikini
  • Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 26 maja 2011 - 21:30

Dobry biznes byłby wtedy, gdyby powstawały kolekcje dla starszej grupy wiekowej, prezentowane przez zsynchronizowane czasowo z tematem modelki. Bo to ta grupa ma zazwyczaj najwiecej szmalu na wydatki (przeciez nie studentki, tylko 30+).

#6 virmi

virmi
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 28 maja 2011 - 15:43

no ale praktyka pokazuje co innego - widać z jakiegoś powodu.

#7 bikini

bikini
  • Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 29 maja 2011 - 00:19

Z powodu błędnego koła. Nakręciło się modę na kult młodości i teraz, choć to powoli przemija, trudno odkrecić, bo to przeciez młyn na wodę przemysłu kosmetycznego, farmakologicznego i chirurgii plastycznej.

#8 virmi

virmi
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 02 czerwca 2011 - 09:27

Widzę, że patrzymy na to z różnych stron. Ja patrzę na "kult młodości" jako na coś, co jest odpowiedzią na zapotrzebowanie/pragnienia/ marzenia (jakkolwiek to nazwać) klientów.

#9 Henrietta

Henrietta
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 03 czerwca 2011 - 13:01

To jest takie perpetum mobile. Powstaje moda na wyglądanie młodo, więc ludzie chcą tak wyglądać, a potem kreatorzy odpowiadają na zapotrzebowanie, które po części sami stworzyli.
A czy to się zmieni w przyszłości? Nie można tego wykluczyć, bo wykorzystywanie starszych modelek może być pewną cechą wyróżniającą jakąś markę i potencjalnie ma szansę na sukces.

#10 bikini

bikini
  • Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 04 czerwca 2011 - 18:30

Widzę, że patrzymy na to z różnych stron. Ja patrzę na "kult młodości" jako na coś, co jest odpowiedzią na zapotrzebowanie/pragnienia/ marzenia (jakkolwiek to nazwać) klientów.

Zjawisko anoreksji też jest odpowiedzią na pragnienia klientów. Tyle tylko, że te pragnienia są podpowiedziane przez promowany kanon piękna. Promowany i nakręcany przez swiat mody, w którym szczupła dziewczyna jest juz za gruba ;). Kobieta powyżej 30-tki jest juz za stara itp...
Moim zdaniem jest tak, jak pisze Henrietta .

#11 Henrietta

Henrietta
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 05 czerwca 2011 - 20:10

Zjawisko anoreksji też jest odpowiedzią na pragnienia klientów. Tyle tylko, że te pragnienia są podpowiedziane przez promowany kanon piękna. Promowany i nakręcany przez swiat mody, w którym szczupła dziewczyna jest juz za gruba ;). Kobieta powyżej 30-tki jest juz za stara itp...
Moim zdaniem jest tak, jak pisze Henrietta .

Wydaje mi się, że to trochę ryzykowne szukać pojedynczego źródła anoreksji. Nie znam się na psychologii, ale to chyba znacznie bardziej skomplikowane, niż moda.

#12 bikini

bikini
  • Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 08 czerwca 2011 - 22:14

Tak? A czy występowałoby takie zjawisko, gdyby nie kult smukłości? Czy w latach 50-tych występowało zjawisko anoreksji? Czy ludzie patrzyli w lustro i wciąż widzieli swoje odbicia jako tłuste, grube kształty? Nie. Bo w gazecie nie było wychudzonych modelek, stanowiących tzw. "kanon piękna".

#13 Henrietta

Henrietta
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 15 czerwca 2011 - 21:35

Myślę, że tak. Pewnie w mniejszej skali, ale wydaje mi się, że nigdy to nie zniknie całkowicie.

#14 bikini

bikini
  • Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 15 czerwca 2011 - 23:20

Ja nie slyszalam, zeby to zjawisko trapilo ludzkosc w czasach naszych dziadkow...

#15 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 16 czerwca 2011 - 12:17

W duzych miastach moze jest inaczej - napewno. Ja mieszkam w małym.I co widze ? ciuszki jak dla dziecka :roll: nie wiem na co bym sobie miało to ubrac. Nie jestem osoba grupa, otyła. A mam problem. Dzis widziałam sliczna bielizne. Pieknie zrobiona. Rozmiar ? biust A. I tyle. A te miseczki wieksze np. D - zwykłe biustonosze, owszem w kolorach ..ale nie zdobione jak te na mega szczupłe kobiety. Anorektyczki :-/
Do tego ja mam szerokie biodra , waska talie, a biustonosz miseczka D. Wiec ciezko cos kupic.
Nadal jest moda na bycie mega szczupłym.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#16 bikini

bikini
  • Użytkownik
  • 155 postów

Napisano 16 czerwca 2011 - 21:54

Ale i to minie. Tak przeciez byc nie moze. Wiekszosci ludzi podobaja sie po prostu ladne kobiety, nie te chude.

#17 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 25 czerwca 2011 - 15:16

fakt , ze ubran fajnych jest sporo w rozmiarze 36-38 . ale fajne sklepy , nawet sieciowki cezsto robia wieksza i czasem mniejsza numeracje.
Fajne, jest to tez ze osoby po 40 moga ubrac fajne ciuszki , bo nie tylko wroki na takich "straszych " ludzi sa.
ale przyznam , ze ni podobaja mi sie babcie w rurkach <bezradny></span> wiem , jestem nietolerancyjna , ale przynajmniej szczera. była u mnie ostania babci kolo70 tki w rurkach i bluzce ze sporym dekoltem w jaskrawych kolorach , mnie sie to osobiscie nie podobalo . fak miala figurke , ale gdyby ubrała np fajny kostiumik w jakims brzoskwiniowym kolorez , to wygladałaby o wiele lepiej, a tak wyszło z lekka komincznie. <bezradny></span>

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#18 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 25 czerwca 2011 - 19:08

miseczka D. Wiec ciezko cos kupic.

oj nie zgodzę się z tym, chyba, że na prawdę zalezy to od miasta, gdyż u mnie D i większych jest sporo nie ma natomiast biustonoszy o roz. 65 ..zazwyczaj są o obwodzie 70 :-/

Nadal jest moda na bycie mega szczupłym.

też za bardzo się nie zgodzę z tym, ja teraz coraz więcej widzę dziewczyn przy sobie, nawet z brzuszkiem ale nie widać po nich tego , żeby były zakompleksione z tego powodu tylko raczej są dumne z tego powodu, wydaje mi się że jest modna teraz na dużą pupę i uda ale beyonce.
ja sama jestm chucherkiem 170 i 49 kg i próbuję przytyć ale nie mogę :evil: <bezradny></span>

hm albo to tylko ja tak postrzegam otoczenie , a na wybiegach mody wiadomo że roz 0 , ale myślę że tak już zawsze będzie , bo modelki mają być jak wieszaki aby ubranie zwisało na nich
Dołączona grafika

#19 Domatorka

Domatorka
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 26 czerwca 2011 - 21:52

Problemu anoreksji za czasów naszych dziadków nie było głównie dlatego, że poza współczesnością okresem, gdy lubowano się w mega szczupłych kobietach było... Średniowiecze. Wtedy kobiety musiały być wysokie i wiotkie - mniej więcej tak jak teraz. Natomiast wydaje mi się, że powoli coś się zaczyna zmieniać i kobieca sylwetka o trochę pełniejszych kształtach nie jest już odrzucana jako za gruba.

#20 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 26 czerwca 2011 - 21:54

Natomiast wydaje mi się, że powoli coś się zaczyna zmieniać i kobieca sylwetka o trochę pełniejszych kształtach nie jest już odrzucana jako za gruba.

też własnie to zauważylam, tylko zastanawiam się czy mi się tylko tak wydaje czy na prawdę tak jest
Dołączona grafika