Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Jakie owoce można jeść na diecie??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#21 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 03 sierpnia 2011 - 20:07

winogrono

no własnie pamietałam, ze one maja duzo cukru; arbuza bym nie podejrzewała , to cwaniak , niby sama woda, a jednak slodka ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#22 koniz

koniz
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 04 sierpnia 2011 - 13:58

Ja tam uwielbiam jabłka i nie wyobrażam sobie dnia bez nich, ale nie wiem czy to dobry pomysł biorąc pod uwage mój plan osiągnięcia minus 5 kg :)

#23 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 05 sierpnia 2011 - 06:35

Ja tam uwielbiam jabłka i nie wyobrażam sobie dnia bez nich, ale nie wiem czy to dobry pomysł biorąc pod uwage mój plan osiągnięcia minus 5 kg :)

To tak samo i ze mną jest, dla mnie mogła zniknąć wszystkie inne owoce ale nie jabłka, kiedyś jadłam ze 3 kg dziennie - serio, ale patrząc teraz na ceny (gdzie 1 jablko kosztuje prawie 1 zł , praiwe jak nektarynka czy inny owoc sprowadzany) to jem przynajmnije 1 dziennie
Dołączona grafika

#24 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 05 sierpnia 2011 - 19:55

a propos owoców pokroiłam sobie nektarynke, banana i pol melona i garsc rodzynek i to jest okolo 500 -600 kcal. wiec trzeba uwazac z tymi owocami, aby nie zjesc tyle co powinny mieć dwa posiłki. :-) :roll:

#25 koniz

koniz
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 08 sierpnia 2011 - 12:20

patrząc teraz na ceny (gdzie 1 jablko kosztuje prawie 1 zł , praiwe jak nektarynka czy inny owoc sprowadzany) to jem przynajmnije 1 dziennie

No właśnie jabłka po 4,5 za kg :-? kogo na to stać, ale na szczęście u mnie na osiedlu do Carreforura przywieźli papierówki, idą za prawie razy taniej, bo po około 2,5 za kg, także jest ratunek.
Radze zajrzeć do carrefoura może u Ciebie też są, to jest ten mniejszy sklep typu:"market" a nie z tych dużych hiper :)

#26 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 08 sierpnia 2011 - 17:09

No właśnie jabłka po 4,5 za kg

U mnie na osiedlowym to cena nawet 5 - 5, za kg

Radze zajrzeć do carrefoura może u Ciebie też są, to jest ten mniejszy sklep typu:"market" a nie z tych dużych hiper :)

U mnie w mieście jest Carre i Auhan ale więcej benzyny (przy dzisiejszych cenach :-/ ) spalę na sam dojazd niż kupno jabłek po 5 zeta, na to samo wychodzi, no chyba że kupiłabym hurtem 100 kg
Dołączona grafika

#27 plinkq

plinkq
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 22 listopada 2011 - 23:01

Ja też potwornie tesknię za owocami na diecie. Pozwalam sobie na nie raz w tygodniu. I staram sie juz nie pożerać wtedy kilograma winogron. Tłumaczę sobie w ten sposób: nasi rodzice i dziadkowie nie mieli dostepu do swiezych owoców przez okragły rok. Nie musimy jeśc pomarańczy w grudniu. Nastawiam się na owoce sezonowe - mój organizm jest na nie zaprogramowany

#28 pianek

pianek
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 27 listopada 2011 - 14:50

Myślę, że to przesada pozbawaić się owoców, tylko dlatego, ze nasi dziadkowie ich nie jedli. Ja nie jestem w stanie przezyć dnia bez owoców.

#29 plinkq

plinkq
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 27 listopada 2011 - 15:07

Z pewnością masz rację i jesz to, na co masz ochotę. Ale mi raczej chodziło o to, że na diecie owoców należy unikać, bo mają duzo cukru. A argument o przyzwyczajeniach mojego organizmu do mnbie akurat przemawia. Nie chce nikogo do jakiejś ascezy skłaniać

#30 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 27 listopada 2011 - 16:11

Ale mi raczej chodziło o to, że na diecie owoców należy unikać, bo mają duzo cukru.

Zależy jeszcze które ;-) Poza tym nie każda dieta opiera się o ograniczanie cukrów. No i poza podziałem na białka, tłuszcze, węglowodany warto też patrzeć na inne zawartości zjadanych posiłków, żeby się nagle nie okazało, ze same się wpędzamy w awitaminozę ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#31 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 02 grudnia 2011 - 10:44

Myślę,że arbuzy można jeść bez ograniczeń.Mimo,że są słodkie,ale mają dużo wody w sobie.

#32 Marti85

Marti85
  • Użytkownik
  • 96 postów

Napisano 03 grudnia 2011 - 22:45

Trzeba rzeczywiście rozsądku wśród tabelek o kaloriach. Nawet można sobie zrobić pastę z tłustego awokado od czasu do czasu bo przecież to nie smalec. Pamiętajcie, że dobra dieta to przede wszystkim nie ta w której się maksymalnie chudnie ale ta z którą się dobrze czujemy, mamy dużo energii.
Aktualnie polskie jabłka są w sezonie kolo 2zł za kilogram, różne rodzaje tylko biegać po straganach.

#33 sune

sune
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 11:32

A jak to jest z kalorycznością mandarynek i pomarańczy? Dużo cukru zawierają? Teraz idą święta, sezon na takie cytrusy i się zastanawiam...

#34 plinkq

plinkq
  • Użytkownik
  • 262 postów

Napisano 05 grudnia 2011 - 13:04

Ja także polecam owoce sezonowe - czyli jak juz ktoś nade mną wspomniał - jabłka. Pomijając juz moje ograniczenia dietowe, skadinąd wiem, że owoce z dalekich krajów sa zrywane niedojrzałe, spryskiwane chemia, żeby się nie psuły. A potem sztucznie się przyspiesza ich dojrzewanie. A taka papryka - wspaniałe źródło witaminy C, ogórki kwaszone, kapusta, marchewka... Nikogo nie namawiam do zarzucenia owoców jesli nie chce i nie zaprzeczam, że są dobre - ale warzywa też są świetne, zwłaszcza na diecie

#35 Iwona Waleczko

Iwona Waleczko
  • Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 29 maja 2013 - 13:12

Jeden owoc dziennie możesz zjeść najlepiej na śniadanie a najpóźniej na drugie śniadanie. Najlepiej jeść jabłko ale decyzję zostawiam Tobie :)

#36 Testowa

Testowa
  • Użytkownik
  • 62 postów

Napisano 31 sierpnia 2013 - 17:06

Ja też stawiam na arbuzyyyyyyyyyy i melonyyyyyyyyyy :mrgreen:

#37 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 31 sierpnia 2013 - 18:09

Myślę,że truskawki,fajna sprawa. :-D

#38 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 04 września 2013 - 16:32

Ja też stawiam na arbuzyyyyyyyyyy i melonyyyyyyyyyy

najlepiej na czczo bo one sie szybko trawia

#39 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 04 września 2013 - 19:43

a winogrono :-> ? bo mam tego duzo w domku, takie dzikie ;-) najlepsze
wogole chyba owoce lepiej jesc na 2 sniadanie niz na podwieczorek?
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#40 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 04 września 2013 - 19:52

Owoce są niskoenergetycznymi komponentami diety - ich głównym składnikiem są węglowodany. Warto wiedzieć, że 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal energii. Dla porównania - 1 g tłuszczu dostarcza około 9 kilokalorii. Jednak nie wszystkie owoce są takie niewinne i ich częste spożywanie może utrudniać utrzymanie wagi lub nawet powodować jej znaczny wzrost.

Do najbardziej kalorycznych owoców należą winogrona (70kcal/100g), banany (120kcal - duża sztuka), awokado (250kcal sztuka) oraz daktyle (316kcal/100g).

Średnie awokado dostarcza naszemu organizmowi tyle kalorii, ile ptyś z bitą śmietaną lub duża bułka z mąki pszennej. Duży banan natomiast jest tak samo kaloryczny, jak rurka z kremem. Czym więc kierować się w wyborze owoców, gdy nie chcemy, aby wskazówka wagi pokazywała coraz większe wartości? Odpowiedź jest prosta: smakiem. Jeśli owoc jest słodki, to znaczy, że zawiera dużą ilość cukrów prostych. Od tej reguły są jednak wyjątki - owoce zawierające dużą ilość tłuszczów nie będą wydawały się tak słodkie, jak te, które dużej porcji tłuszczów nie zawierają. Zmylić nas mogą właśnie owoce awokado dodawane do dipów, sosów i sałatek (niektóre szczepy zawierają aż 30% tłuszczów) oraz niektóre gatunki orzechów (to też owoce!).
- Każdego dnia spożywajmy 2-3 porcje owoców, co pozwoli nam kontrolować spożycie cukrów. Przy czym, jedna porcja owoców to np. 1 średnie jabłko lub 1/2 grejpfruta lub 1 kiwi, jednocześnie nie kumulując wszystkich porcji w jednym posiłku. Większość owoców należy do pokarmów niskokalorycznych (30-70 kcal/100g). Ale winogrona, banany, daktyle i awokado, a także kompoty owocowe, sok i napoje odznaczają się nieco wyższą wartością energetyczną. Wysokokaloryczne są również wysokosłodzone dżemy, powidła, konfitury, syropy owocowe i owoce suszone - tłumaczy dietetyk Magdalena Peszko w serwisie Kobiecyporadnik.

Do najmniej kalorycznych owoców należą arbuzy (15 kcal/100 g), jabłka (50 kcal średnia sztuka), grejfruty (43kcal średnia sztuka), porzeczki czerwone (60 kcal/100g) oraz poziomki (40 kcal/100g).

z wp.pl

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.