Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

alternatywa dla drogich pieluch

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jagódka

Jagódka
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 06 lutego 2011 - 19:17

Drogie mamy - co sądzicie o zastepowaniu markowych pieluszek, np pampersow, tanszymi alternatywami? Mialam ostatnio burzliwa dyskusje ze znajoma na ten temat - ja bylam za,a ona przeciwi teraz troche watpie w swoje racje :) Z drugiej strony nie zawsze jest przeciez tak, ze tansze oznacza gorsze, prawda?

#2 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 06 lutego 2011 - 20:23

Jagódka, powiem Ci, że próbowałam wielu różnych pieluch i jednak jestem zdania, że pampersy są najlepsze- są rzeczywiście chłonne i izolują mocz dziecka dzięki czemu skóra malucha nie jest podrażniona. Jedynymi, które jakościowo mogę postawić na tym samym poziomie są Huggiesy, ale i cena jest zbliżona, więc to żadna oszczędność. Najgorsze były pieluchy biedronkowe Dada- Miska miała po nich straszne uczulenie i podrażnienia, z którymi długo walczyłam. Happy też mi nie przypasowały, bo strasznie się "kluszczyły" i nie pasowało mi to, że nie miały rozciąganych boczków przez co były sztywne i niewygodne <bezradny></span> Jasne, że nie zawsze to co tańsze musi być gorsze jednak w kwestii pieluch ja stawiam na pampersy i na tym nigdy nie oszczędzałam
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#3 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 06 lutego 2011 - 20:26

Jeśli chodzi o pieluchy to w ciągu dnia zakładałam dzieciom te tańsze.Na noc natomiast i na spacery raczej te ciut droższe .Happy.świetne,chłonne a skóra dziecka nie była podrażniona.

#4 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 06:26

Jagódka, tak naprawdę to wszystko zależy od mamy i dziecka. Jeśli Twoje dziecko zaakceptuje tańsze odpowiedniki- to jest nie będzie uczuleń czy podrażnień, myślę, że można próbować. Natomiast warto przemyśleć chłonność tańszych odpowiedników- czy na przykład nie jest tak, że są o połowę tańsze, ale dziennie tez zużywa się ich 2 razy więcej? No i na pewno jeśli się zdecydujesz poszukaj wśród kilku zamienników.

Ja ze względu na skłonność do uczuleń mojej córeczki nawet nie myślałam o tańszych zamiennikach. Podobnie jak tigraa84, na pampersach akurat nie oszczędzam i w sumie to chyba nawet nie żałuję, bo nie muszę się martwić czy w nocy mała się nie obudzi bo pieluszka przemiękła.

Jagódka, jeśli się zdecydujesz to myślę, że dobry pomysł poddała viola, aby w dzień stosować zamienniki, ale jednak w nocy pampersy- w końcu spokojny sen mamy i dziecka to regeneracja sił na cały dzień zabaw :-)

#5 nuska

nuska
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 10:46

U nas zamienniki się nie sprawdziły. Nie dopasowywały się do pupci synka i po zdjęciu miał mokrą pupę. Na pampersach nigdy się nie zawiodłam i przy kolejnym dziecku nawet nie będę próbowała zmieniać pieluszek na inne.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#6 stokrotka

stokrotka
  • Użytkownik
  • 396 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 12:51

Ja Wam powiem ze kupowałam i tańsze i drozsze pieluchy.No dla mnie jest róznica miedzy jednymi a drugimi.
Ale tak naprawde teraz az takiej róznicy wielkiej w cenie nei ma.W sobote jak kupowałam pampersy to za duza paczke dałam 44,99zł,ale bylo do nich dodane jeszcze 30% wiecej pieluch w opakowaniu.I to sie w sumie najbardziej opłaca.

#7 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 08:48

duza paczke dałam 44,99zł,

a jesli moge spytac z ciekawości...na ile starcza taka paczka ??
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#8 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 08:54

Teraz są jeszcze w modzie te wielorazowe pieluchy ekologiczne, które trzeba prać jak za dawnych czasów. W TV mówili i kobiety sobie chwaliły.

Załączone miniatury

• sowy_S_4d347205d738d_150x150.png

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#9 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 09:07

a jesli moge spytac z ciekawości...na ile starcza taka paczka ??

Oryginalnych pampersów? Mi na początku na ponad 3 tygodnie starczała. Teraz na 2 tygodnie- około 2 paczek na miesiac wychodzi. A praktycznie w każdym miesiacu w jakimś wiekszym supermarkecie sa promocje i można taniej albo z czymś pampki kupić.

Katarzynka89, ja jestem bardzo nieekologiczna i wolę spędzić czas prania, kombinowania, przewijania co chwilę, na zabawie z dzieckiem. I przesypiać noc.

#10 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 10:37

, ja jestem bardzo nieekologiczna i wolę spędzić czas prania, kombinowania, przewijania co chwilę, na zabawie z dzieckiem. I przesypiać noc.

no i racja, bo wyspana mama to zadowolona mama :)

#11 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 10:44

ja jestem bardzo nieekologiczna i wolę spędzić czas prania, kombinowania, przewijania co chwilę, na zabawie z dzieckiem. I przesypiać noc.

A tetrowe pieluszki?mogą od czasu do czasu być niezłym rozwiązaniem.Na pewno,zdrowe.Jednak mamy przyzwyczaiły sie do wygód i już rzadko która używa tetry. ;-) :-D

#12 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 12:23

Jednak mamy przyzwyczaiły sie do wygód

ale ja sie im wcale nie dziwie... bo zamiast prac - moge zajac sie dzieckiem. Choc mam kolezanke co takich pieluch uzywaja.. raz dziennie .

#13 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 08 lutego 2011 - 12:26

ale ja sie im wcale nie dziwie... bo zamiast prac - moge zajac sie dzieckiem.

Zgadza się,sama używałam happy,na przemian z tańszymi wersjami.Chociaż córka wychowała sie na tetrowych pieluszkach.Ale o odparzeniach nie było mowy. ;-)

#14 Aldis

Aldis
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 13 lutego 2011 - 18:17

Zgadzam sie w całej rozciągłości z Wami. Jeśli dziecko czuje się dobrze przy tańszej pieluszce, to nie widzę sensu kupowania pampersa. Z pewnościa też znajdą sie pociechy, które źle będą znosiły pampersa.

Dobrze, że są alternatywy i osobiscie uważam, że obecnie są niektóre dobre tanie pieluszki (mojej siostrze np. przypasowały gaga, chyba z tesco). Bardzo dobrze, ze mamy wybór. Poza tym myśle, że tanie pieluszki oddziaływają na cenę tych drozszych trzymając ją nieco w ryzach.

I tez jakos nie wyobrazam sobie możliwości prania pieluch. Chyba balabym się o wpływ proszku na delikatną skórę dziecka i jakość wypranej pieluchy.
Większość ludzi chciałaby mieć takich przyjaciół, jakimi sami być nie mogą

#15 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 13 lutego 2011 - 18:21

I tez jakos nie wyobrazam sobie możliwości prania pieluch. Chyba balabym się o wpływ proszku na delikatną skórę dziecka i jakość wypranej pieluchy.

Są przecież proszki do prania przeznaczone dla maluszków.Bardzo delikatne.Po za tym nie wiem jak teraz,ale kiedyś sie pieluchy tetrowe gotowało i prasowało. ;-)

#16 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 lutego 2011 - 22:01

Drogie mamy - co sądzicie o zastepowaniu markowych pieluszek, np pampersow, tanszymi alternatywami

mysle ze to bardzo dobry pomysł :-) teraz tak sie zastanawiałam , to moja bratanica nie miala na swoim tylku ani jednego papmersa :-) pamietam , ze jej biedronkowe nie podchodzily , najczesciej kupowało jej sie z plusa , i czesto miala happy . czeste zmienianie pileuszek ma tez swoja dobra strone : pupka sie czesciej wietrzy :D
kiedys ogladałam jakis progrma o tym , ze czasem mamusie przeginaja z pieluchami jednorazowymi i trzymaja dzieci w nich po kilka godzin , a nawet kilkanascie :roll: i ostatnio coraz wiecej jest przypadkow ze dzieci maja niestety grzybice , bo wilgoć i cieplo robia swoje <bezradny></span>
mysle ze jesli dziecko nie ma uczulenia to mozna sie skusic na jakies tansze pieluszki.
moja kolezanka ma dobra sytuacje materialna , ale najlepiej jej przypasowały pieluszki z rossmana i kupuje je najczesciej .

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#17 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 14 lutego 2011 - 06:29

kiedys ogladałam jakis progrma o tym , ze czasem mamusie przeginaja z pieluchami jednorazowymi i trzymaja dzieci w nich po kilka godzin , a nawet kilkanascie

No dobra kilkanaście to przesada, ale kilka godzin... No przecież nie zmienia się tych pieluch jednorazowych co 20 minut :roll: Może ja jakaś wyrodna jestem matka ale częściej niż co 3-4 godziny, jeśli pielucha nie jest ciężka czy mała nie zrobiła kupy, to nie zmieniam <bezradny></span> A w nocy Miśka 10 godzin przesypia w jednej pieluszce- dla mnie bezsensem byłoby ją budzić- jeśli nie zrobiła kupy lub pieluszka nie przemiękła- po to żeby zmienić jej pieluchę <bezradny></span>

#18 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 14 lutego 2011 - 12:01

Może ja jakaś wyrodna jestem matka ale częściej niż co 3-4 godziny, jeśli pielucha nie jest ciężka czy mała nie zrobiła kupy, to nie zmieniam

No to jest nas już dwie :lol: To znaczy przy pampersach nie zmieniałam, bo dobrze izolowały mocz. Przy pozostałych, które próbowałam musiałam wymieniać częściej, bo Wika wciąż miała mokrą pupę i co chwilę pojawiały się podrażnienia.
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#19 Jagódka

Jagódka
  • Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 16 lutego 2011 - 13:34

Heh dzięki za liczny odzew! Jak widzicie -tyle opinii, ile postów :) A wybór tych roznych pieluch jest tak duzy, ze czasem mysle sobie, ze zanim sie wszystkie przetesuje, zeby dobrac odpowiedni rodzaj, to maluch przestanie juz potrzebowac :P. Slyszalam pozytywne opinie o tych z rossmana, o ktorych wspominalyscie i tez o takich bambino czy cos z polo marketu - ale nie wiem, czy dla nich sa produkowane. Jak bede miala wlasne dzieci, to pewnie ambitnie zaczne od papmpersow, a potem jak porfel pozwoli :)

#20 katrinka37

katrinka37
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 02 marca 2011 - 18:38

Wybieram się na bobasowe urodzinki i mam dylemat :mrgreen: Kupić jedną paczkę droższych np pampersów czy też paczkę tańszych np gaga plus do tego coś jeszcze. Albo dwie paczki tańszych. Tylko, że nie wiem jak z jakością w tych tańszych. Poratujcie bo oszaleje.