Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Pomysł na...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
79 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rina

Rina
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 15:43

Co myślicie o tych potrawach które można szybko wykonać za pomocą cudeńka w proszku i łatwego przepisu? Ja ogólnie jestem zadowolona. Jednak ostatnio kupiłam "chłopski garnek " i nie jestem z niego zadowolona. Dla mnie to takie leczo z ziemniakami które można zrobić samemu. Trochę im to nie wyszło. Musiałam dodać więcej wody niż w przepisie co automatycznie spowodowało, że musiałam dodać więcej przypraw ;-)

Ale z tych szybkich cudeniek lubie bardzo :roladki , zapiekanke serową, chnszczyznę, kurczaka w sosie śmietanowym.

#2 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 15:47

Jestem zdania, że raz na jakiś czas można coś takiego kupić i przyrządzić. Ale podchodzę do tego tak samo jak do chińskich zupek- są dobre, ale niezdrowe niestety. Poza tym zazwyczaj te pomysły tak trzeba przyprawić po swojemu, bo zwykle wychodzą mdłe, bez smaku... Jest to na pewno ułatwienie w kuchni, ale nie warto się od tego uzależniać, bo jedzenie z proszku nic dobrego nie wróży ;)

#3 Lolka000

Lolka000
  • Użytkownik
  • 2 990 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 16:56

bo jedzenie z proszku nic dobrego nie wróży

w sumie to nie do końca jedzenie w proszku... bo wszystkie składniki trzeba dodać samemu... w proszku mamy głównie przyprawy :-P ale fakt faktem, że czasem można coś z tego przyrządzić... ale codziennie to też bym nie zdzierżyła :-P
Dołączona grafika

#4 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 17:02

Na codzień to odpada, bo bądź co bądź należy unikać chemii i jak najwięcej staram się robić sama- choć nie mówię, że to wszystko 100% natural. Ale od czasu do czasu się skuszę na proszkowane dania, bo chcę pobróbować nowości, albo coś na szybko upichcić. Kurczak w sosie śmietanowym bodajże- pychotka :mrgreen:
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#5 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 19:08

w proszku mamy głównie przyprawy

przeczytaj skład opakowania, ;-) sól, masa E-czegoś tam, glutaminiany i inne cuda ;-) delicje :lol:
Większość tych rzeczy człowiek jest w stanie zrobić bez użycia proszków. Choć nie twierdzę, że u nas się tego nie używa, bo i owszem, czasem idzie w ruch. Jednak jest to od czasu do czasu.

A ze smaków przypadła mi zapiekanka serowa ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#6 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 19:11

sól, masa E-czegoś tam, glutaminiany i inne cuda ;-) delicje

Dokładnie, ja nie mówię Lolka, że jem samą zawartość torebki, bo wiem, że do tego dodaje się mięsa czy ziemniaki, głównie zrobione po swojemu, ale to nie zmienia faktu, że ten dodatek zawiera najgorsze świństwa, które są tak wspaniale reklamowane przez irytującą panią "sposób na...", że nie pozostaje mi nic innego, jak iść i zakupić zapasy na rok :lol: Zdarza się, że kupię coś w stylu pomysłu na gyros. Wtedy kupuję pierś z kurczaka, smażę frytki, pierś obtaczam właśnie w ten sproszkowanej marynacie i smażę. Smak? rewelka, ale jakby to jeść na codzień, to za kilkanaście lat podejrzewam nie byłoby ze mną wszystko ok :P

#7 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 19:59

sól, masa E-czegoś tam, glutaminiany i inne cuda ;-)

ale w każdej jednej zwykłej przyprawie macie te same składniki, a gotować coś bez przypraw <hmm></span>

a pomysły lubię i często robię coś na ich bazie ;-)

#8 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 20:01

a gotować coś bez przypraw <hmm></span>

zioła, młoda, zioła ;-) i nawet soli nie potrzebujesz ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#9 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 20:02

nie(d)oceniona, dokładnie, ja potrzebuję sól, pieprz, czosnek i ewentualnie jakieś oregano, bazylia i na tym koniec. Nie raczę się przyprawą do kurczaka, żeberek czy innych pierdół ;)

#10 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 20:02

Nam tez czasem zdarza sie zakupić "pomysl" ;-) Na pewno jakies konserwanty zawierają, dlatego za często nie warto uzywac ich w kuchni <bezradny></span>
U nas najczęściej kupujemy Pomysl na golabki bez zawijania lub wlasnie jakies zapiekanki ;-) Dzis szukalam w sklepie na Nugetsy z kurczaka ale niestety nie moglam znaleźć <bezradny></span>
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 20:12

ale w każdej jednej zwykłej przyprawie macie te same składniki

o to, to <bezradny></span> a w czym teraz nie ma e-autostrad? ;-)

a pomysły lubię

ja raczej stawiam na fixy knorra. Nie wszystkie, raczej te, które są kompozycjami przypraw właśnie. Np. te gołąbki bez zawijania: w knorze są fanie dobrane przyprawy a sos trzeba sobie zrobić samemu a w pomysłach jest na odwrót- w torebce mamy sos a potrawę doprawić trzeba własnoręcznie ;-) generalnie na chwilę obecną ograniczam się do gyrosa, kebabu (cudownie skomponowane przyprawy :mrgreen: ) i wspomnianych gołąbków. Wszelkie pozostałe potrawy wolę robić sama- czy to kurczak w sosie śmietanowym czy inne cuda, bo tak naprawdę wcale nie potrzeba wozyć w ich ugotowanie wiele więcej pracy ;-)

ze smaków przypadła mi zapiekanka serowa

To jedyna "pomysłowa potrawa" po którą sięgam :-P do tego makaron, pieczarki, papryka, boczek, kiełbasa, kukurydza, czasem brokuł i co mam akurat w lodówce plus ser żółty.... P. uwielbia :mrgreen:
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#12 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 20:19

ja raczej stawiam na fixy knorra

wlasnie Knorra mialam na mysli ;-) W Winiarach osobiscie nie gustuje, jedynie raz mama zrobila tego kurczaka w ziolach z torebki, golabki z Winiar w ogole nie smakuja <bezradny></span>
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#13 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 23:31

Nugetsy z kurczaka ale niestety nie moglam znaleźć <bezradny></span>

stanowczo odradzam, już wypróbowałam, i panierka jest całkiem zwyczajna i powiem że nie klei się zbyt dobrze, a sos tez nie jest rewelacyjny <bezradny></span>

#14 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 04 stycznia 2011 - 23:48

Dzis szukalam w sklepie na Nugetsy z kurczaka ale niestety nie moglam znaleźć <bezradny></span>

Ja polecam z Kamisa :) mi smakowały :-)

Pomysł na...czasem kupię gdy nie mam pomysłu na obiad :-P ale nie wypróbowałam wszystkich tylko jakieś pojedyncze :-) lubię ten z kurczakiem w sosie śmietanowym i pieczarkami :-)

ps.kashira te gołąbki bez zawijania u mnie w rodzinie znane są jako gołąbki po meksykańsku :mrgreen:
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#15 Rina

Rina
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 00:05

Ja też nie robie potraw z pomysłó codziennie, pewnie że to chemia. Jednak są dobrą alternatywą na tak zwane "co dziś na obiad? " . :)
"Everybody lies"

Dołączona grafika

#16 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 00:09

lubię ten z kurczakiem w sosie śmietanowym i pieczarkami :-)

ja właściwie wielbię tylko to, bo innych nie próbowałam i jakoś tak... karkówka czy udka z kurczaka w rękawie to żadna filozofia <bezradny></span>

Ale fakt faktem jak by tylko dodać przyprawy z paczuszki to jałowizna by była niesamowita (jak dla mnie przynajmniej :-P )
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#17 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 10:23

Ja też czasami używam, ale tylko wtedy, kiedy nie mam pomysłu na obiad <hepi1></span>
Ale wypróbowałam tylko jakieś pojedyncze i nie mam faworyta. Co do nowości, to wolę sięgnąć po nowy przepis, a nie nowy "Pomysł na...". Wolę wszystko robić sama :-o

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#18 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 15:34

Wolę wszystko robić sama

o dokładnie <ookk></span>
nigdy nie kupiłam żadnego z 'pomysłów na...' i nie mam zamiaru <jezorek11></span>

ogólnie jestem człowiekiem anty na tego typu dania <zleee></span> mają w sobie za dużo chemii i szkodliwych składników, których dostarczamy organizmowi i tak za dużo innymi źródłami <bezradny></span> nie chcę sobie 'dokładać do pieca'

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#19 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 16:15

Próbowałam już paru i mi smakują.

karkówka czy udka z kurczaka w rękawie to żadna filozofia

Dlatego kupiłam rękaw i sama przyprawiam. Tylko wole żeberka.

Zupki chińskie jadam czasem, ale i tak muszę kostką rosołową/wołową doprawić bo smaku dla mnie nie mają, ale w pracy jak jest zimno rozgrzewają rewelacyjnie, a zupę z domu nie ma jak przynieść i odgrzewać w sklepie.
Chwalicie tego kurczaka w sosie śmietanowym i pieczarkami chyba muszę jakoś go wypróbować.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#20 truskaweczka

truskaweczka
  • Użytkownik
  • 1 088 postów

Napisano 05 stycznia 2011 - 19:21

moja mama robi gołąbki bez zawijania PYCHOTKA!!! polecam :mrgreen:
szczęście ma smak truskawek :D :D