Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

VAT w górę, ceny w górę

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#21 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 17 lutego 2011 - 13:34

dla mnie było jest drogo.

U mnie już cukier5 zł :shock:

#22 kattie21

kattie21
  • Użytkownik
  • 2 054 postów

Napisano 17 lutego 2011 - 14:08

No to powiem Wam jako osoba robiąca zakupy codziennie i gotująca i chemię kupująca i te rzeczy dla dziecka, że ja żadnego wzrostu cen nie zauważyłam...

A ja zauwazyłam, niestety. Co weekend robimy z mama wieksze zakupy, i praktycznie co weekend w koszyku laduje to samo. A jednak teraz kilkanascie zlotych za te same produkty placimy więcej przy kasie... Mimo ze wczesniej to samo bylo kupowane...
Kupujac pojedyncze produkty, faktycznie nie idzie tego jakos specjalnie odczuc, ale przy większej ilosci tak jak u mnie owszem.

własnie mowili coś ze chlebus podrozej bardzo ;)

Na szczeście poki co nie mam z tym prosblemu :P Tatus codziennie robi taki zapas ze ho ho

#23 Marzycielka24

Marzycielka24
  • Użytkownik
  • 4 618 postów

Napisano 17 lutego 2011 - 14:21

A ja zauważyłam.Mając 20 zł np.,nic bardzo nie kupię.

A ja zauwazyłam, niestety.

To ja nie wiem <bezradny></span> Tak jak mówię u mnie tak samo drogo jak było- aczkolwiek jak przeczytałam ile viola, za 20 zł kupić mogła jeszcze niedawno to aż pozazdrościłam- ja u siebie za taką listę zakupów od niepamiętnych czasów co najmniej 40-50 zł- i to nie są produkty z najwyższej półki, bo staram się zawsze troszkę taniej kupić... Wędlina, ser, pieczywo, warzywa, sok jakiś, mięso- lekką ręką idzie co najmniej 40 zł :-/

#24 kattie21

kattie21
  • Użytkownik
  • 2 054 postów

Napisano 17 lutego 2011 - 14:25

Ja jak robie z mama zakupy na weekend, to zostawiamy w slepie minimum 100 zl...
wczesniej za te same zakupy zostawialo się ok 80-85 zl
Więc jakaś roznica jest...
I mowie tutaj tylko i wylacznie o zakupach spozywczych. Bo dodatkowo zawsze jeszcze cos na chemicznym się kupuje, czy warzywa w warzywniaku, ale to juz doadtkowe koszta sa.

#25 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 17 lutego 2011 - 17:20

A jednak teraz kilkanascie zlotych za te same produkty placimy więcej przy kasie

zgadza sie. Jak pisałam było drogo ale teraz jest drozej. Nawet panie w kasie przyznaja racje..nic nie kupie wielkiego i 50 zł poszło.
A 20 zł to smiechu warte.

zakupy na weekend, to zostawiamy w slepie minimum 100 zl...

i to lekko. Bo jak jeszcze dojdzie apteka, chemia...
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#26 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 17 lutego 2011 - 23:13

własnie mowili coś ze chlebus podrozej bardzo

Chleb do wakacji podobnież ma kosztować 5 zł, lecz ceny mają iść powoli w górę.

Słyszałam również, że ceny kaszy gryczanej strasznie podskoczyły.

może gdzieniegdzie sklepikarze ponarzucali już wyższe ceny zasłaniając się VATEM

Większość sklepikarzy ma już ustalony swój % na produktach i nie zmieniają ich ze względu na swoje widzimisie. Ceny rosną w sklepach osiedlowych wraz z cenami w hurtowniach, a w hurtowaniach przez producentów i tak dalej. Vat poszedł w górę i ceny również.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#27 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 18 lutego 2011 - 07:45

Z tego co wiem, to najtańszy kosztuje 3, 19... :-/

W zeszłym tygodniu po tye był w biedronce ale to już historia jest bo przedwczoraj płaciłam po 3,40. Do tego słyszałam, że chleb też ma zdrożeć okropnie i cena dochodzić ma aż do 5 złotych.

Weźmy na przykład soczewicę czerwoną, która rok temu o tej porze kosztowała 5 złotych za kilogram tak teraz kosztuje 8,5 . W naszej rodzinie sporo jej idzie bo bardzo lubimy.

Ubranka dla dzieci z 7 do 23% no makabra. Do tej pory było drogo a teraz już w ogóle. Czasem ja za ciuchy dla siebie i męża zapłacę taniej niż za ubrania dla juniora czy młodej
Dołączona grafika

#28 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 18 lutego 2011 - 10:33

Chleb do wakacji podobnież ma kosztować 5 zł, lecz ceny mają iść powoli w górę.

i ten wzrost nie ma związku z vatem :mrgreen: Przecież jeżeli chodzi o żywność, to vat tu ma na prawdę mało do powiedzenia. Większe szkody w cenach powodują wszelkiego rodzaju kataklizmy. Wspomniany chleb... Potrzeba na niego mąkę, na nią zboże, a skąd go brać skoro kończą się zapasy w całej europie, bo lato nie było udane przez susze i powodzie? Kwestia vatu to tu sprawa drugorzędna ;-)

Ubranka dla dzieci z 7 do 23% no makabra. Do tej pory było drogo a teraz już w ogóle. Czasem ja za ciuchy dla siebie i męża zapłacę taniej niż za ubrania dla juniora czy młodej

oo i tu się zgodzę, że to, że się vat zmienił może okazać sie dotkliwe, Ale... Pamiętacie, że jakiś czas temu obowiązywała stawka 3% na część rękodzieła dla przykładu i jeszcze jakieś tam cuda? większość z tych rzeczy też objęta jest teraz 23% stawką ;-)

Eli, ja doskonale wiem, jak to jest musieć oszczędzać na wszystkim dookoła, żeby na jedzenie wystarczyło. Ale nawet, jeżeli vatu w ogóle by nie było, w naszym kraju ceny nie przekładają się na zarobki. Tak było, jest i pewnie jeszcze długo będzie. Dlatego nie widzę sensu narzekania na ten nieszczęsny vat, bo to i tak niczego nie zmieni ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#29 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 18 lutego 2011 - 10:43

Eli, ja doskonale wiem, jak to jest musieć oszczędzać na wszystkim dookoła, żeby na jedzenie wystarczyło. Ale nawet, jeżeli vatu w ogóle by nie było, w naszym kraju ceny nie przekładają się na zarobki. Tak było, jest i pewnie jeszcze długo będzie. Dlatego nie widzę sensu narzekania na ten nieszczęsny vat, bo to i tak niczego nie zmieni ;-)

Tu się z Tobą zgodzę. Myślę jednak, że to nie tylko o vat chodzi, ale o sklepy, które dla własnej korzyści windują ceny zasłaniając się vatem.

W zeszłym tygodniu po tye był w biedronce ale to już historia jest bo przedwczoraj płaciłam po 3,40.

No ja kupowałam wcześniej. Dobrze wiedzieć. Ciekawe czy cena jeszcze wzrośnie.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#30 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 18 lutego 2011 - 11:30

ja za chleb juz taki krojony dałam dzis w swoim osiedlowym sklepie 2, 80...
to też zależy jaki sie kupi.
zoabczymy jak to bedzie ale fakt faktem że

Większe szkody w cenach powodują wszelkiego rodzaju kataklizmy. Wspomniany chleb... Potrzeba na niego mąkę, na nią zboże, a skąd go brać skoro kończą się zapasy w całej europie, bo lato nie było udane przez susze i powodzie

i to si eteraz niestety jak mści.;/

#31 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 18 lutego 2011 - 19:17

za chleb juz taki krojony dałam dzis w swoim osiedlowym sklepie 2, 80...

u mnie kosztuje 3,20 caly , krojony 3,40. <bezradny></span>
cukier kiedys placilam mniej niz trzy teraz ponad 3 zl. vat na cukier o 1 pkt poszedl w gore , wiec to nie dlatego poszedl z gore.
cenionka ma racje , ze byly powodzie , susze, krotkie lato itp i ceny sa jakie sa, warzywa caly rok byly drogie.
u mnie maka ziemniaczana w sklepie kosztuje 6 zł :shock: , a dwa miesiace temu kosztowała 4,20 .
co do ubranek dzieciecych to podobno jeszcze ten wysoki vat nie wszedl , ze bedzie pozniej , ale nie wiem bo nie kupuje takich rzeczy.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#32 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 20 marca 2011 - 23:45

Ostatnio pisałam o kolejnej podwyżce cukru na 4,34 i to już nieaktualne, bo obecnie kosztuje 4,59 w Biedronce i ja już nie mam pojęcia o co chodzi z tymi podwyżkami żywności (bo to nie tylko cukier), bo vat nie aż tyle do góry podskoczył przecież :roll: Przed podwyżką vatu cukier kosztował 2,79 w Biedronce, a teraz 1,8 zł drozej :roll:

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#33 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 20 marca 2011 - 23:52

bo obecnie kosztuje 4,59 w Biedronce

Spokojnie. Będzie jeszcze droższy ;-)
Ostatnio widziałam cukier w cenie 6.40 w jednym sklepie, i to na dzień dzisiejszy najwyższa cena jaką widziałam.
Na szczęście, ode mnie blisko do Niemiec, gdzie cukier kosztuje 60 centów (czyli koło 2.50 zł) ;-) ;-)
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#34 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 21 marca 2011 - 00:22

Ceny cukru trzymają się wysoko,bo ludzie jak szaleni wykupują go ze sklepów ;-) jakby nagle wszyscy cukrem się żywili ;-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#35 KatarzynaL

KatarzynaL
  • Użytkownik
  • 221 postów

Napisano 21 marca 2011 - 07:31

nic nie dzieje się przypadkowo. był czas gdy wszystko co polskie to złe . obcych wpuścić to zrobią porzadek ! nie podobało się że kosztuje ,,złotówkę,,? mamy skutki utraty kontroli nad własną gospodarką. połowa cukrowej polski jest własnością niemców , połowa francuzów. wystarczyło się dogadać. dla tak gigantycznych pieniędzy nawet najwięksi wrogowie mogą . nie mamy już wpływu na to co się w gosppodarce dzieje. ona nie jest już nasza. w szybkim tempie stajemy się niewolnikami europy. wbrew temu co widzicie , gospodarka kręci się w przeciwnym kierunku. macie mniej pieniędzy więc kupujecie np. w biedronce. pomijając że się trujecie ( bo biedronka akurat pod tym względem jest pierwsza) kupujecie więcej bo wynika to z charakterystyki sprzedaży, przeżeracie się , to co najważniejsze, wasze pieniądze szerokim strumieniem płyną do portugalii. z cukru do niemiec i francji. z przemysłówki w większości do chin. cieszyć moze niski kurs euro ,bo na samochód z niemiec wydacie trochę mniej . ale to tylko pozory ,,lepszosci,, tej sytuacji. osłabienie konkurencyjności polskiej gospopdarki doprowadza do spadku produkcji i tym samym do wiele wiekszej dziury w waszym portfelu. w tym worku widać juz dno. szybkimi krokami zblizą się czas w którym nawet i do biedronki nie będzie po co wchodzić. podstawą gospodarki jest produkcja, i to w średnich i małych firmach. w duzych w większości robotę odwalają maszyny i niekoniecznie z krajowych półproduktów. sprzedaż w wielkich sieciach zasila gospodarki krajów właścicieli tych sieci. ten kraj nie należy juz do nas. wymieńcie którąkolwiek z istotnych dla naszej gospodarki dziedzin która pozostałą w rękach polaków.

Polscy pracownicy mają coraz większe problemy z otrzymywaniem wynagrodzeń. Nie tylko terminowym, ale w ogóle jakimkolwiek. Problem niepłacenia za pracę dotyka tysiące Polaków.

W zeszłym roku Państwowa Inspekcja Pracy skontrolowała 1563 pracodawców. Okazało się, że co trzeci nie wypłacił pracownikom wynagrodzenia. Do tych danych dotarł "Dziennik Gazeta Prawna".

Ale to nie koniec. Co czwarty pracodawca, do którego zawitali inspektorzy PIP wypłacał pensje z opóźnieniem. Aż u 39 proc. firm wykryto problemy z wypłatą ekwiwalentów za urlop, a także wynagrodzeń za pracę w godzinach nadliczbowych i w nocy.

Kwota niewypłaconych pensji wzrosła w zeszłym roku o 30 proc., do ponad 180 mln zł. Jak sprawdził "DGP", na początku 2011 roku sytuacja jeszcze się pogorszyła.

http://www.hotmoney.... ... ji-18783/0
,,dzień w którym idziemy do sauny, to dzień w którym się nie starzejemy,, ,,a najfajniej na tym świecie- na fryzyjskim siedzieć grzbiecie,,

#36 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 21 marca 2011 - 21:45

ja czytałam ze ten cukier to po czesci przez limity produkcji narzucone przez unie a po czesci wlasnie

ludzie jak szaleni wykupują go ze sklepów

:)
ja w zeszłym tygodniu kupilam jedno kilo i nie bede chomikowac.

#37 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 22 marca 2011 - 10:08

Mnie to wszystko przeraża,po co robić zapasy cukru?

kupilam jedno kilo i nie bede chomikowac.

#38 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 22 marca 2011 - 15:24

ja czytałam ze ten cukier to po czesci przez limity produkcji narzucone przez unie

Chyba głównym powodem jest produkcja biopaliw ;-)

Cukier na świecie jest najdroższy od ćwierć wieku. Głównie z powodu mody na biopaliwa. Brazylia, główny producent cukru na świecie, woli bowiem z trzciny cukrowej robić etanol zamiast cukru.
wyborcza.pl
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#39 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 22 marca 2011 - 17:26

woli bowiem z trzciny cukrowej robić etanol zamiast cukru

ale nasz cukier to jest chyba z burakow cukrowych , ktore produkuje sie w Polsce i w innych krajach europy.
trzcinowy zawsze byl drozszy , moze teraz ta roznica bedzie mniejsza :)

#40 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 23 marca 2011 - 08:40

Mnie to wszystko przeraża,po co robić zapasy cukru?

ja dostałam 15 kg :lol: wiec zapas wielki. Choć sama bym nie wpadła na pomysł aby kupować bo zwyczajnie bez cukru bym sie obeszła.To nie chleb .