U mnie już cukier5 złdla mnie było jest drogo.
VAT w górę, ceny w górę
Napisano 17 lutego 2011 - 13:34
Napisano 17 lutego 2011 - 14:08
A ja zauwazyłam, niestety. Co weekend robimy z mama wieksze zakupy, i praktycznie co weekend w koszyku laduje to samo. A jednak teraz kilkanascie zlotych za te same produkty placimy więcej przy kasie... Mimo ze wczesniej to samo bylo kupowane...No to powiem Wam jako osoba robiąca zakupy codziennie i gotująca i chemię kupująca i te rzeczy dla dziecka, że ja żadnego wzrostu cen nie zauważyłam...
Kupujac pojedyncze produkty, faktycznie nie idzie tego jakos specjalnie odczuc, ale przy większej ilosci tak jak u mnie owszem.
własnie mowili coś ze chlebus podrozej bardzo
Na szczeście poki co nie mam z tym prosblemu
Napisano 17 lutego 2011 - 14:21
A ja zauważyłam.Mając 20 zł np.,nic bardzo nie kupię.
A ja zauwazyłam, niestety.
To ja nie wiem
Napisano 17 lutego 2011 - 14:25
wczesniej za te same zakupy zostawialo się ok 80-85 zl
Więc jakaś roznica jest...
I mowie tutaj tylko i wylacznie o zakupach spozywczych. Bo dodatkowo zawsze jeszcze cos na chemicznym się kupuje, czy warzywa w warzywniaku, ale to juz doadtkowe koszta sa.
Napisano 17 lutego 2011 - 17:20
zgadza sie. Jak pisałam było drogo ale teraz jest drozej. Nawet panie w kasie przyznaja racje..nic nie kupie wielkiego i 50 zł poszło.A jednak teraz kilkanascie zlotych za te same produkty placimy więcej przy kasie
A 20 zł to smiechu warte.
i to lekko. Bo jak jeszcze dojdzie apteka, chemia...zakupy na weekend, to zostawiamy w slepie minimum 100 zl...
Napisano 17 lutego 2011 - 23:13
Chleb do wakacji podobnież ma kosztować 5 zł, lecz ceny mają iść powoli w górę.własnie mowili coś ze chlebus podrozej bardzo
Słyszałam również, że ceny kaszy gryczanej strasznie podskoczyły.
Większość sklepikarzy ma już ustalony swój % na produktach i nie zmieniają ich ze względu na swoje widzimisie. Ceny rosną w sklepach osiedlowych wraz z cenami w hurtowniach, a w hurtowaniach przez producentów i tak dalej. Vat poszedł w górę i ceny również.może gdzieniegdzie sklepikarze ponarzucali już wyższe ceny zasłaniając się VATEM
Napisano 18 lutego 2011 - 07:45
W zeszłym tygodniu po tye był w biedronce ale to już historia jest bo przedwczoraj płaciłam po 3,40. Do tego słyszałam, że chleb też ma zdrożeć okropnie i cena dochodzić ma aż do 5 złotych.Z tego co wiem, to najtańszy kosztuje 3, 19...
Weźmy na przykład soczewicę czerwoną, która rok temu o tej porze kosztowała 5 złotych za kilogram tak teraz kosztuje 8,5 . W naszej rodzinie sporo jej idzie bo bardzo lubimy.
Ubranka dla dzieci z 7 do 23% no makabra. Do tej pory było drogo a teraz już w ogóle. Czasem ja za ciuchy dla siebie i męża zapłacę taniej niż za ubrania dla juniora czy młodej
Napisano 18 lutego 2011 - 10:33
i ten wzrost nie ma związku z vatemChleb do wakacji podobnież ma kosztować 5 zł, lecz ceny mają iść powoli w górę.
oo i tu się zgodzę, że to, że się vat zmienił może okazać sie dotkliwe, Ale... Pamiętacie, że jakiś czas temu obowiązywała stawka 3% na część rękodzieła dla przykładu i jeszcze jakieś tam cuda? większość z tych rzeczy też objęta jest teraz 23% stawkąUbranka dla dzieci z 7 do 23% no makabra. Do tej pory było drogo a teraz już w ogóle. Czasem ja za ciuchy dla siebie i męża zapłacę taniej niż za ubrania dla juniora czy młodej
Eli, ja doskonale wiem, jak to jest musieć oszczędzać na wszystkim dookoła, żeby na jedzenie wystarczyło. Ale nawet, jeżeli vatu w ogóle by nie było, w naszym kraju ceny nie przekładają się na zarobki. Tak było, jest i pewnie jeszcze długo będzie. Dlatego nie widzę sensu narzekania na ten nieszczęsny vat, bo to i tak niczego nie zmieni
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 18 lutego 2011 - 10:43
Tu się z Tobą zgodzę. Myślę jednak, że to nie tylko o vat chodzi, ale o sklepy, które dla własnej korzyści windują ceny zasłaniając się vatem.Eli, ja doskonale wiem, jak to jest musieć oszczędzać na wszystkim dookoła, żeby na jedzenie wystarczyło. Ale nawet, jeżeli vatu w ogóle by nie było, w naszym kraju ceny nie przekładają się na zarobki. Tak było, jest i pewnie jeszcze długo będzie. Dlatego nie widzę sensu narzekania na ten nieszczęsny vat, bo to i tak niczego nie zmieni
No ja kupowałam wcześniej. Dobrze wiedzieć. Ciekawe czy cena jeszcze wzrośnie.W zeszłym tygodniu po tye był w biedronce ale to już historia jest bo przedwczoraj płaciłam po 3,40.
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 18 lutego 2011 - 11:30
to też zależy jaki sie kupi.
zoabczymy jak to bedzie ale fakt faktem że
i to si eteraz niestety jak mści.Większe szkody w cenach powodują wszelkiego rodzaju kataklizmy. Wspomniany chleb... Potrzeba na niego mąkę, na nią zboże, a skąd go brać skoro kończą się zapasy w całej europie, bo lato nie było udane przez susze i powodzie
Napisano 18 lutego 2011 - 19:17
u mnie kosztuje 3,20 caly , krojony 3,40.za chleb juz taki krojony dałam dzis w swoim osiedlowym sklepie 2, 80...
cukier kiedys placilam mniej niz trzy teraz ponad 3 zl. vat na cukier o 1 pkt poszedl w gore , wiec to nie dlatego poszedl z gore.
cenionka ma racje , ze byly powodzie , susze, krotkie lato itp i ceny sa jakie sa, warzywa caly rok byly drogie.
u mnie maka ziemniaczana w sklepie kosztuje 6 zł
co do ubranek dzieciecych to podobno jeszcze ten wysoki vat nie wszedl , ze bedzie pozniej , ale nie wiem bo nie kupuje takich rzeczy.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 20 marca 2011 - 23:45
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 20 marca 2011 - 23:52
Spokojnie. Będzie jeszcze droższybo obecnie kosztuje 4,59 w Biedronce
Ostatnio widziałam cukier w cenie 6.40 w jednym sklepie, i to na dzień dzisiejszy najwyższa cena jaką widziałam.
Na szczęście, ode mnie blisko do Niemiec, gdzie cukier kosztuje 60 centów (czyli koło 2.50 zł)
Napisano 21 marca 2011 - 07:31
http://www.hotmoney.... ... ji-18783/0Polscy pracownicy mają coraz większe problemy z otrzymywaniem wynagrodzeń. Nie tylko terminowym, ale w ogóle jakimkolwiek. Problem niepłacenia za pracę dotyka tysiące Polaków.
W zeszłym roku Państwowa Inspekcja Pracy skontrolowała 1563 pracodawców. Okazało się, że co trzeci nie wypłacił pracownikom wynagrodzenia. Do tych danych dotarł "Dziennik Gazeta Prawna".
Ale to nie koniec. Co czwarty pracodawca, do którego zawitali inspektorzy PIP wypłacał pensje z opóźnieniem. Aż u 39 proc. firm wykryto problemy z wypłatą ekwiwalentów za urlop, a także wynagrodzeń za pracę w godzinach nadliczbowych i w nocy.
Kwota niewypłaconych pensji wzrosła w zeszłym roku o 30 proc., do ponad 180 mln zł. Jak sprawdził "DGP", na początku 2011 roku sytuacja jeszcze się pogorszyła.
Napisano 21 marca 2011 - 21:45
ludzie jak szaleni wykupują go ze sklepów
ja w zeszłym tygodniu kupilam jedno kilo i nie bede chomikowac.
Napisano 22 marca 2011 - 10:08
kupilam jedno kilo i nie bede chomikowac.
Napisano 22 marca 2011 - 15:24
Chyba głównym powodem jest produkcja biopaliwja czytałam ze ten cukier to po czesci przez limity produkcji narzucone przez unie
Cukier na świecie jest najdroższy od ćwierć wieku. Głównie z powodu mody na biopaliwa. Brazylia, główny producent cukru na świecie, woli bowiem z trzciny cukrowej robić etanol zamiast cukru.
wyborcza.pl
Napisano 22 marca 2011 - 17:26
ale nasz cukier to jest chyba z burakow cukrowych , ktore produkuje sie w Polsce i w innych krajach europy.woli bowiem z trzciny cukrowej robić etanol zamiast cukru
trzcinowy zawsze byl drozszy , moze teraz ta roznica bedzie mniejsza
Napisano 23 marca 2011 - 08:40
ja dostałam 15 kgMnie to wszystko przeraża,po co robić zapasy cukru?