Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Masa solna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 05 listopada 2010 - 19:28

przepis na masę solną
1 część soli
1 część mąki
woda
Piszę "część" ponieważ sól i mąkę odmierzamy objętościowo, nie wagowo - czyli np. kubek soli i kubek mąki, a nie pół kilo soli i pół kilo mąki, bo wtedy mąki będzie zdecydowanie za dużo.
Wrzucamy suche produkty do miski i dokładnie je mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy wodę wcierając ją łyżką w suche produkty. Gdy składniki ładnie się połączą, wysypujemy trochę mąki na stolnicę i kładziemy masę. Wyrabiamy ją podsypując mąką do momentu, aż masa zlepiona w kulę nie będzie zmieniać kształtu (nie będzie osiadać).
I masa gotowa:)

Suszenie
Piszę "suszenie" a nie "pieczenie", bo masę się suszy. Oczywiście można to robić na świeżym powietrzu, gdy są sprzyjające warunki (ciepły kaloryfer zimą i mocne słońce latem). Jeśli jednak zdecydujemy się na piekarnik, trzeba pamiętać o kilku zasadach:
• nastawiamy piekarnik na najmniejszy ogień
• zostawiamy uchylone drzwiczki, by wilgoć mogła swobodnie parować
• blachę z wyrobami wsuwamy jak najwyżej - to uchroni od przypalenia
• wyrób jest gotowy, gdy sam odchodzi od blachy - nie próbujmy go odrywać
Malowanie
Do malowania i ozdabiania nadają się farby plakatowe, akwarelowe, akrylowe, ozdobne lakiery do paznokci, brokaty, a nawet cienie do powiek:)

Lakierowanie
Bezbarwne lakiery można kupić w różnej postaci. Ja preferuję lakier w spray'u, gdyż jest najprostszy w użyciu. Trzeba pamiętać jednak, by lakierować z odległości podanej na opakowaniu i lepiej zrobić to kilkakrotnie, niż przesadzić z grubością warstwy, która zamienia się w płynące krople. Lepiej również nie lakierować w przeciągu, bo latające różności łatwo się przyklejają. Ja muszę również uważać na kota, bo zdarzało mi się skrobać z aniołów futerko:)

I jeszcze kilka wskazówek:
• najlepiej lepić bezpośrednio na blasze, na której zamierzamy suszyć - to uchroni nasze wyroby przed deformacją przy przenoszeniu
• co kilka minut warto masę chwilę ponowanie wyrobić, dzięki czemu każdy nowy lepiony przez nas szczegół będzie gładki
• nie jest to konieczne, ale do większych modeli warto dodać odrobinę kleju do tapet w proporcjach na trzy duże kubki mąki i trzy soli jedna łyżka proszku - to wzmocni masę
• by części modelu dobrze się trzymały, warto za każdym razem delikatnie zwilżyć je wodą - woda to najlepszy klej

zródło:
z abc gospodyni
------------------------------------------------------------------------------------
itutaj
masa papierowa :
. Trzeba zagotować wodę z mąką, żeby uzyskać klej, dorzucić porwany papier toaletowy (masa będzie bielutka) i chwilę pogotować, żeby się papier rozciapciał (hmm, zastanawia mnie jakie jest w języku polskim poprawne na to określenie :). Potem zmiksować na gładko i już. Zamiast mąki używam też kleju do tapet - wtedy podgrzewam tylko wodę z papierem. Wody nie może być dużo, masa po zmiksowaniu ma mieć konsystencję plasteliny. Aha - takie kształty z papieru toaletowego są po wyschnięciu bardzo lekkie, te z gotowej masy nieco cięższe.

1. Kładziemy na blacie ofertówkę, na to dwie deseczki. Odrywamy kawałek masy, umieszczamy między listewkami, przykrywamy druga ofertówka i wałkujemy. Deseczki są po to, żeby masa miała wszędzie jednakową grubość po rozwałkowaniu. A ofertówki - żeby była gładka i nie przylepiła się do wałka
2. Zdejmujemy wierzchnią ofertówkę i wykrawamy wymarzone kształty. Jeśli nie mamy odpowiednich foremek wyjścia są dwa:
• rysujemy szablon kształtu na kartce, wycinamy, przykładamy do masy i wykrajany na około szablonu nożykiem. Oczywiście nie ma to sensu przy prostych kształtach, lepiej od razu wycinać z tekturki, ale w takiej masie o wiele łatwiej się wycina niż w grubej tekturze, dlatego wolę tak, niż wycinać sobie skomplikowany kształt w tekturce...
• kupujemy piwo ;) Po wypiciu ścinamy dół i górę puszki, a walec który nam zostanie tniemy na okręgi o grubości ok centymetra. I formujemy z nich foremki - takim szablonem szybciej się wycina, jeśli potrzebujemy więcej sztuk w tym samym kształcie :)
. Można też przed lub po wycięciu kształtów dodatkowo je ozdobić odciskając w nich różne wzorki - stempelki, nitki, listki i inne części roślin, kawałki tkanin o wyraźnej fakturze - co tylko nam wyobraźnia podpowie. Albo zaokrągloną końcówką długopisu wyryć własne wzorki...

Wycięte kształty suszymy - warto je co jakiś czas obracać na druga stronę, by się nie wykrzywiały podczas schnięcia. Jak już będą całkiem suche - szlifujemy drobnym (120) papierem ściernym i finito - można ozdabiać - stemplować, malować, oklejać papierem i co tam jeszcze. Albo zostawić takie nieozdobione - tez są śliczne.
---------------------------------------------------
ja osobiscie wole z masy solnej

inne przepisy na mase solną
Masa solna do wyrobu małych i dokładnych elementów
200g mąki
200g soli
100g mąki ziemniaczanej
150 cm3 wody

Masa solna schnąca na powietrzu
200g mąki
200g soli
2 łyżki kleju do tapet
125 cm3 wody

Masa solna do wyrobu płytek lub kafli
200g mąki
400g soli
2 łyżki kleju do tapet
125 cm3 wody
żródło:abcgospodyni

Załączone miniatury

• own_dies_cuts_4.jpg

Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#2 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 06 listopada 2010 - 00:55

Sajuri, Twoje dzieła są przepiękne. Strasznie mi się podobają, naprawdę. Czuć i widać piękną jesień :)
Podobają mi się też Twoje zakładki do książek. Domyślam się, że wykonanie nie jest zbytnio skomplikowane, ale powiedz, co jest ich "głównym tworzywem"? Tzn widzę, że to jakaś folia, ale zastanawiam się, czy to jakaś specjalna ;-)

Z masy solnej próbowałam zrobić kiedyś kilka rzeczy, ale udało mi się raczej średnio. Ciężko było mi ładnie o dokładnie cokolwiek wykroić. Może pomieszałam coś w proporcjach, albo dodałam za dużo wody. Za to korale dla mamy w zerówce wyszły mistrzowsko :mrgreen:

#3 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 06 listopada 2010 - 17:15

Tzn widzę, że to jakaś folia, ale zastanawiam się, czy to jakaś specjalna

wiesz to akurat jest opakowanie na negatyw :-P
ale nie polecem ;/
najlepiej aby to była przejzroczysta koszulka ale z tych twardych bo wówczas zrobisz spokojnie otwory dziurkaczem i tasiemke przełożysz .
Na dniach zrobie taka zakładke to pokaże

Z masy solnej próbowałam zrobić kiedyś kilka rzeczy, ale udało mi się raczej średnio. Ciężko było mi ładnie o dokładnie cokolwiek wykroić. Może pomieszałam coś w proporcjach, albo dodałam za dużo wody. Za to korale dla mamy w zerówce wyszły mistrzowsko

tu trzeba miec cierpliwość

no i ..nic odrazu nie wychodzi
:)

[ Dodano: 2010-12-16, 10:05 ]
tu takie serca na choinke ...
w sporych ilościach

[ Dodano: 2010-12-20, 09:07 ]
i c.d. anioły ;)

Załączone miniatury

• 1211 004.jpg
  • 1212 002.jpg
  • 1212 004.jpg
  • 1212 003.jpg

#4 kaskuskaa

kaskuskaa
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 03 maja 2011 - 09:55

znalazłam w internecie przepiękne aniołki z masy solnej oto one

Załączone miniatury

• DSC02771 [800x600].jpg
  • DSC02206.JPG
  • IMG_1190.JPG
  • DSC01234.JPG
  • DSC00496.JPG
  • 255bde48000817294ca26c76.jpg

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#5 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 03 maja 2011 - 12:20

kaskuskaa, fajny jest przedostatni i pierwszy . Ogolnie fajna zabawa , ja rozdaje hurtowo znajomych na swieta i robie w takie postaci jak te dwa ostatnie, za tego ierwszego sie wstydze :lol:

#6 kaskuskaa

kaskuskaa
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 03 maja 2011 - 14:36

Właśnie mam zamiar zrobić dziś mojego pierwszego aniołka ... jak wyjdzie to wrzucę jakieś zdjęcie :) pozdrawiam wszstkich
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#7 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 03 maja 2011 - 23:59

ja też zaczęłam od niedawna zabawe z masą solną.
Nawet mam zrobione już dwa aniołki. Na dniach wrzuce fotke ;-)

201407101662.png

#8 kaskuskaa

kaskuskaa
  • Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 04 maja 2011 - 22:24

moje się wciąż suszą, nie mogę się doczekać aż zacznę je dekorować, malować itd....
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 05 maja 2011 - 07:11

No to pochwale się swoimi aniołkami z masy solnej :-D

Dołączona grafika

Dołączona grafika

201407101662.png

#10 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 05 maja 2011 - 07:46

monia66, ładniutkie, chyba pierwszy najbardziej, I jak tylko woda, maka , sol ? czy dodajesz cos jeszcze ? klej ? make ziemniaczana ?

#11 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 05 maja 2011 - 12:47

I jak tylko woda, maka , sol ? czy dodajesz cos jeszcze ? klej ? make ziemniaczana ?

tutaj akurat robiłam z tego podstawowego przepisu czyli mąka, sól i woda
Pierwszy aniołek robiony wg szablonu, drugi moja własna inwencja twórcza :mrgreen:

201407101662.png

#12 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 05 maja 2011 - 19:30

Ładne aniołki, chociaż ten drugi wygląda, jakby trzymał hot doga :lol: Mnie samą masa solna nie kręci za bardzo ;)

#13 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 18 lutego 2012 - 15:11

Ale piękne te wszystkie ozdoby,a jakie kolorowe ;-)