Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

ludzie po wyroku- czy są gorsi?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 29 listopada 2010 - 16:52

ja już byłam w 2 "związkach" z chłopakami którzy mieli po wyroku z tym że drugi co chwile za coś ma wezwania do sądu.... nawet nie mam ochoty z nimi utrzymywac kontaktów... nie było nawet o czYm pogadac z nimi bo 0 wykształcenia tylko wyroki... no ale pare lat żyli i spali na pieniądzach to akurat fakt...
nie wiem co dziewczyny w takich widzą tylko to że ja obroni ?

#2 hektor

hektor
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 29 listopada 2010 - 16:59

ja już byłam w 2 "związkach" z chłopakami którzy mieli po wyroku z tym że drugi co chwile za coś ma wezwania do sądu.... nawet nie mam ochoty z nimi utrzymywac kontaktów... nie było nawet o czYm pogadac z nimi bo 0 wykształcenia tylko wyroki... no ale pare lat żyli i spali na pieniądzach to akurat fakt...
nie wiem co dziewczyny w takich widzą tylko to że ja obroni ?

1. Co ma wyrok do wykształcenia?
2. Co ma wyrok do obrony kogokolwiek?

#3 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 29 listopada 2010 - 17:15

1. Co ma wyrok do wykształcenia?

hmmm przeważnie kryminaliści nie mają wykształcenia... żyją tylko kradzieżami ,zabijaniem itp
więc o czym z takim rozmawiac jak on ma inny tok myślenia?

2. Co ma wyrok do obrony kogokolwiek?

człowiek który żyje kryminalisty;) nie boi się wyskoczyc z pięściami bo nie ma nic do stracenia jest zdania "odsiedzę swoje i wyjdę";)

hmm nie łatwiej było sobie samemu odp na te pytania?albo nawet ich nie zadawac? bo nie potrzebnie OT robimy.

[ Komentarz dodany przez: nie(d)oceniona: 2010-11-29, 17:19 ]
chcecie dyskutować o ludziach z wyrokami... załóżcie sobie temat, jeżeli jeszcze go nie ma lub przenieście się do właściwego. Jr. modka upominała, że odbiegacie od tematu ;-)

#4 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 12:05

Wydzieliłam temat ;-)

Nie powinno się wrzucać wszystkich do jednego worka. Po pierwsze nierzadko zdarzają się błędy młodości, za które ludzie trafiają za kratki/do poprawczaka- nie wszyscy są źli na wskroś. Dla niektórych wyrok to otrzeźwienie, taki kop, który uświadamia im, że jeśli nic w swoim życiu nie zmienią to spadną na dno. Dla innych to początek końca...

przeważnie kryminaliści nie mają wykształcenia...

Wyrok nie oznacza braku wykształcenia ;-) że już o inteligencji nie wspomnę, bo luki w edukacji nie mają w tej kwestii nic do rzeczy
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#5 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 12:25

przeważnie kryminaliści nie mają wykształcenia

Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka.

Znam paru ludzi, którzy mieli styczność z więzieniem. Nie zawsze była to ich wina, lecz większości owszem. Część z tych osób (fakt, nie wszyscy) zmieniło swoje życie na lepsze. Zaczęło pracować, zaocznie się uczyć. Pamiętam taką sytuację, kiedy to spotkałam znajomego. Złodziejaszek, szemrane towarzystwo itp. Siedział w więzieniu. Spotykam go po paru latach i zupełnie inny człowiek. Zerwał kontakty ze starym towarzystwem, dorwał niezłą pracę, zadbał o siebie.

drugi przykład- mój brat cioteczny. Wracał po dyskotece do domu, napadli go. W akcie obrony pobił dotkliwie jednego z napastników. Wina jednak spadła na niego. Musiał siedzieć, co prawda nie długo, ale jednak. Chłopak wykształcony, założył rodzinę.

Są oczywiście przypadki odwrotne, których także niemało.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#6 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 12:25

zdarzają się błędy młodości, za które ludzie trafiają za kratki/do poprawczaka- nie wszyscy są źli na wskroś.

no tak ale nie powiesz mi że kiedy dowiesz się że twój kolega miał wyrok w zawieszeniu bo kradł, czy kogoś pobił nie będziesz na niego podejrzanie patrzeć, bo w to nie uwierzę...
Ja akurat jestem osobą, która nie wierzy w resocjalizacje (przynajmniej tę polską) więc z ludźmi po wyroku nie chciałabym mieć styczności...

edukacji nie mają w tej kwestii nic do rzeczy

no to przede wszystkim wszystko skupia się na dzieciństwie i to jest fakt, że nasze, życie w dorosłym etapie zależy od tego w jaki sposób byliśmy traktowani w dzieciństwie, jak żyliśmy, jakie mieliśmy kontakty z rodzicami itp. i wcale nie mam na myśli sytuacji materialnej czy jakiejś skrajnej patologii, bo wystarczy np. fakt że rodzice są tak zapracowani, że nie mają czasu spędzić go z dziećmi...
"So I find a reason to shave my legs Each single morning..."

#7 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 12:28

no tak ale nie powiesz mi że kiedy dowiesz się że twój kolega miał wyrok w zawieszeniu bo kradł, czy kogoś pobił nie będziesz na niego podejrzanie patrzeć, bo w to nie uwierzę

U mnie niedaleko domu zawsze siedziało takie szemrane towarzystwo. Wszyscy kradli itp. Ja ich znałam z tej racji, że przesiadywali na boisku, a ja jako smarkula często tam się bawiłam, bo bylo to przy samym domu. Nigdy mi nic nie zrobili, nigdy nie patrzyłam na nich źle, bo byli sympatyczni, nigdy mnie nie okradli, mimo że często pożyczali różne rzeczy ode mnie z domu.

#8 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 12:34

sympatyczni

no tak sympatycznymi byli złodziejami to ok :P to ich rozgrzeszam :P
nie naśmiewam się ale po prostu ja patrzę na człowieka przez całokształt. To że ktoś jest sympatycznym złodziejem nie zmienia mojego negatywnego stosunku do jego czynów.

#9 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 12:38

To że ktoś jest sympatycznym złodziejem nie zmienia mojego negatywnego stosunku do jego czynów.

Ale ja wcale nie pochwalam tego, co robili, napisałam tylko, że byli sympatyczni. No cóż- ludzie po wyroku też potrafią mieć zalety :->

#10 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 12:38

czy kogoś pobił nie będziesz na niego podejrzanie patrzeć

Nie powiem, bo nie wiem jak bym się zachowała w tej chwili. Ale powiem Ci, że moje podejście zmieniło się radykalnie jakiś czas temu z bardzo prostego powodu- zakochałam się. Zakochałam się w kimś kto spędził w poprawczaku rok czasu i akurat jemu wyszło to na dobre. Wcześniej regularnie pakował się w jakieś kłopoty, non stop lądował na komisariacie, pił, kradł i niszczył. Wiedziałam o tym od początku- może nie wszystko, ale sporą część a jednak zaufałam temu człowiekowi i temu co mi mówił. I wiesz co? nie żałuję. A osoba, o której mówię to mój P. Widzę jak bardzo zmienił się, jak zmądrzał i stał się odpowiedzialny. Nie raz, nie dwa mówił, że nie żałuje ani jednego dnia jaki spędził w poprawczaku, ani jednego ciosu jaki tam otrzymał- nauczyło go to wszystko pokory i uświadomiło jak może skończyć. Nie będę tu pisać, że to co się działo w jego życiu nie jest w żadnym wypadku jego winą, bo jest. Wiele czynników się na to złożyło, choć żaden nie powinien być usprawiedliwieniem. Na szczęście w porę się opamiętał.

#11 malenka

malenka
  • Użytkownik
  • 3 174 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 12:48

tigraa84, zatem gratuluje i fajnie by było gdyby dla każdej osoby wyrok był lekcją a nie tylko "odsiadką". Natomiast mnie taki człowiek musiałby naprawdę udowodnić że się zmienił, pokazać, że już do tego nie wróci, bo raczej na słowo bym nie uwierzyła. Chociaż no ja niestety patrzę podejrzanie na każdą osobę po wyroku i tego nie zmienię. Myślę, że lepiej przeczekać z zaufaniem spory okres czasy ale żeby było ono w 100% niż zaufać komuś od tak "bo każdy ma prawo do błędów" i się ostro przejechać...

#12 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 30 listopada 2010 - 12:53

malenka, ale ja nie twierdzę, że zaufałam mu od razu. Znaliśmy się o wiele wcześniej niż zostaliśmy parą, więc miałam okazję poznać go dość dobrze- przynajmniej na tyle, na ile można poznać drugiego człowieka ;-) Na zaufanie musiał sobie zapracować i podobnie pewnie byłoby z każdą inną osobą. Mi chodzi tylko o to, że nie powinno się z miejsca skreślać kogoś tylko dlatego, że miał wyrok, bo czasami to potrafią być naprawdę wartościowi ludzie

#13 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 09:50

Nie powinno się wrzucać wszystkich do jednego worka

dokładnie.

Sama znam pare osób z taka przeszlościa. Młodzież z która pracowałam.
Jedni wyszli na ludzi , inni nie.
Jedni poszli do pracy, skonczyli szkołe. Inni stoczyli sie na samo dno. <bezradny></span>
To chyba zalezy od człowieka. Sa tacy ze nawet po takiej przeszłosci uprą sie aby zmienić życie na lepsze.
Ot, zycie

Staram sie ich nie oceniać źle.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#14 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 01 grudnia 2010 - 13:37

Moim zdaniem ludzie po wyroku nie są gorsi.Niektórzy,owszem nie wyciĄgają żadnych wniosków z kary.Jednak każdemu należy się druga szansa i nie można nikogo przekreślać.

Przyznam,że nie znam żadnej osoby z przeszłością kryminalną,pewnie, szczerze, troszkę obawiałabym się takiej osoby.Tak mi się wydaje.

#15 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 20 stycznia 2011 - 19:10

troszkę obawiałabym się takiej osoby.Tak mi się wydaje.

tez mi sie zwsze tak wydawało, ze jak ktos mial problem z prawem, albo był kiedys uzalezniony to ja bede miec w glowie czerwone swiatełko i bede sie bac i rozne mysli beda mi do glowy przychodzic. ale nie zawsze tak jest, bywa , ale nie jest to pewnik ; jak poznajesz czlowieka to nie wiesz odrazu nic o nim i budujesz o nim jakies zdanie a potem sie dowiadujesz przeszłosci i czesto to wcale nie zmienia twojego nastawienia :-P . choc jak pisze nie zawsze tak jest i to tez zalezy ile czasu uplyneło od tych "wyskoków".

nie było nawet o czYm pogadac z nimi bo 0 wykształcenia tylko wyroki...

nie wrzucaj wszystkich do jednego worka , ze to sa głupki <bezradny></span> , ja mogłabym powiedziec , ze czlowiek po zawodowce to tepak, ale tak nie jest , bo czasem ktos z podsawowka to bardzo inteligentny czlowiek :)
tigra jesli moge zapytac , czy twój P. mial kiedys jakies problemy np z praca przez to , ze miał wyrok ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#16 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 20 stycznia 2011 - 20:36

Ja tak od razu bym człowieka z wyrokiem nie skreślała, zależy też za co siedzial/dostal wyrok, wiadomo, ze inaczej patrzy sie na czlowieka ktory siedzial za jazde na rowerze po pijaku a inaczej na kogos kto odsiadywal kare za pobicie. Niemniej jednak jestem sklonna dac szanse takiej osobie i uwierzyć, ze sie zmieniła ;-) Na pewno nie uwazam, ze ludzie z wyrokami sa niewyksztalceni, ba, niektorzy siedza za takie przestepstwa, ktorych z pusta glowa nie byliby w stanie popelnic, jakies malwersacje finansowe, lewe faktury, kasa ich skusiła i wpadli, ale najpierw musieli ruszyc glowa. Rozni sa ludzie <bezradny></span>
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#17 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 20 stycznia 2011 - 20:41

Ja też raczej byłam negatywnie nastawiona do ludzi z wyrokiem, ale moje nastawienie ulega właśnie zmianie dlatego, że najpierw poznałam osobę, zdania innych o tej osobie, a dopiero niedawno dowiedziałam się o półrocznym wyroku za pobicie. I gdybym dowiedziała się o tym od niego, to pewnie bym go skreśliła <bezradny></span> ale dowiedziałam się tego od osoby trzeciej w której stanął obronie - nie usprawiedliwiam go - ma wyrok, jest winny, ale wiem, że to odruch obronny - mój R. też by pobił kolesia, który maltretuje dziewczynie twarz.

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#18 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 20 stycznia 2011 - 21:45

W zasadzie nie wiem jak bym się zachowała, bo nie znam żadnej takiej osoby. Jestem zdania, że najpierw trzeba kogoś poznać a potem oceniać, ale zależy 'jakiej wagi' byłby ten wyrok. Myślę, że gdyby było to coś bardzo poważnego trudno byłoby zaufać. Nie da się tak chyba ogólnie określić. Każdy przypadek jest inny.

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#19 nuska

nuska
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 11:49

wydaje mi się, że wcale nie są gorsi, ale większość społeczeństwa traktuje ich jako gorszych. Wyroki są różne i za różne przewinienia także na pewno nie powinno się wrzucać wszystkich do jednego worka. Jeśli ktoś miał jednorazowy epizod wcale nie znaczy, że nie może się zmienić czy czegoś osiągnąć w życiu ciężką pracą.
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#20 Aneczka

Aneczka
  • Użytkownik
  • 1 325 postów

Napisano 21 stycznia 2011 - 12:08

Uważam, ze ludzie po wyrokach nie są gorsi. Wychodząc z więzienia często nie mają szansy pokazać, ze już odpokutowali za swoje winy, żałują tego co zrobili i są lepszymi ludźmi. Trzeba dać szansę takim ludziom poprzez pracę, odrobinę zaufania i zwyczajną życzliwiość.

Oczywiście nie zawsze jest tak, że człowiek z wyrokiem wraca na ścieżkę uczciwego życia. Po wyjściu z więzienia tylko o patrzy aby coś przeskrobać i ponownie trafić za kratki. Często robią tak ludzie, którzy większość swojego życia spędzili za kratami i nie znają normalnego życia bez ciągłego nadzoru. Gubią się w tym pędzącym świecie i chcą trafić do paki bo tam czują się bezpiecznie
Dołączona grafika