Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

domowa biblioteczka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10527 postów

Napisano 31 październik 2010 - 12:57

Posiadacie taką? a moze nie macie, a chciałybyście mieć?

Jak przechowujecie ksiązki? w szafkach, na regałach? a moze macie taką typową półkęna ksiązki?

Jakich ksiązek macie najwięcej? Co warto kupić do biblioteczki?

Ja miałam kiedyś ogromną biblioteczkę w pokoju. zajmowała masę miejsca. było tego około 10 półek mieszczących po 20-30 tytułów, niestety z braku miejsca przed moją maturą ksiązki zostały przebrane, część poszła do spalenia, część do antykwariatu, część jest w piwnicy, część pomieszana z lekturami lezy i czeka na lepsze czasy w pawlaczu w przedpokoju... tamtą biblioteczkę skompletował mój ukochany dziadek, zostawiłam sobie na pamiątkę albumy, które mi podobno pokazywał jak byłam małym pyrdkiem, lektury od mickiewicza i sienkiewicza na gombrowiczu kończąc, pięknie wydane... kiedyś znajdę im miejsce we własnym "m" i będę cieszyć nie tylko oko wspomnieniami ;-)

sama zbieram przede wszystkim literaturę podrózniczą. teraz polować zaczynam na historyczną. Mam juz dość pokazny zbiór przewodników i albumów, a oprócz tego do biblioteczki dołączam... travellera :lol: to chyba jeden z nielicznych tytułów, do których często wracam ;-)

a jak tam z waszymi biblioteczkami?

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#2 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 31 październik 2010 - 18:34

szczerze?nie mam biblioteczki, w domu nie mam w ogóle książek.. :oops: bo nie czytam.
nie mam natchnienia do czytania jakiejkolwiek lektury..<bezradny></span> .., ale kiedyś parę lat temu bardzooo duzo czytałam.
Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#3 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5119 postów

Napisano 31 październik 2010 - 20:43

Posiadacie taką?

Trudno to nazwać biblioteczką, kilka książek na półce nad łóżkiem, kilka w biurku, część u brata w pokoju ;-)
Nie mam u siebie miejsca, a jednak trochę bym potrzebowała. Najwięcej mam książek wygranych gdzieś za coś :lol: Głównie lektury, ilustrowane dzieje malarstwa, literatury itp., parę słowników i leksykonów... takie wszystko i nic :lol: Książki kupuję bardzo rzadko, najczęściej pożyczam od kogoś lub z biblioteki, dlatego gdyby zebrać wszystkie książki w jedno miejsce to pewnie aż tak dużo by tego nie było ;-)
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#4 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5024 postów

Napisano 01 listopad 2010 - 07:44

Trudno to nazwać biblioteczką

bo mam jeden regał cały zawalony książkami a reszta jest poumieszczana w innych miejscach <jezorek11></span> np w sypialni na półce leżą

w regale mam: encyklopedie pwn, słowniki przeróżne, taką kolekcję lektur szkolnych oraz inne książki, które nie wiem do jakiej grupy dopisać :mrgreen:
w sypialni powiększa się sukcesywnie co czwartek moje kolekcja kryminałów Chmielewskiej oraz leży parę innych kryminałów pożyczonych od cioci :)
jest jeszcze jedna szafeczka, w której leżą już przeczytane książki, które ostatnimi czasy kupiłam :D
reszta zalega w kartonowym pudle, bo po prostu nie mam na nie miejsca <bezradny></span>
uwielbiam książki kupować (choć zazwyczaj mogę sobie pozwolić tylko na te tańsze - np wydania kieszonkowe <bezradny></span> ale i one bardzo mnie cieszą)

kiedyś znajdę im miejsce we własnym "m"

też mam taki plan <jezorek11></span> najbardziej chciałabym mieć cały jeden pokój przeznaczony tylko na książki, jako taki azyl do czytania :D cały w regałach, biblioteczkach, książkach, z wielkim i miękkim fotelem ah :mrgreen:

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#5 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5825 postów

Napisano 01 listopad 2010 - 09:37

Moje książki znajdują się na półeczce u mnie. Są mega ściśnięte, bo mało miejsca posiadam. Ale jakbym miała od ludzi zabrać książki, które ode mnie pozyczyli- to już nie wiem, gdzie bym je upchnęła. Moje książki są różne, przeróżne. A to słowniki, a to lektury, dużo literatury kobiecej. Kiedyś w jednym z hipermarketów były książki po 4 zł, to się kupowało hurtem :lol:
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#6 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1845 postów

Napisano 01 listopad 2010 - 11:17

Moja biblioteczka jest rozproszona po wszystkich pokojach, bo odkąd luby wprowadził się do mnie ze swoimi klamotami, nie miałam ich gdzie trzymać :-/ mam nadzieję, że przy okazji zmiany mebli, wyczaję jakiś regał czy cuś i wrócą do mnie moje zbiory :-P książki mam różne, różniaste, począwszy od lekkich romansów, poprzez sensacyjne, kryminalne, aż po fantasy. Jest parę pozycji anglojęzycznych, jest Harry Potter, ktory chyba nigdy mi się nie znudzi :-D jest też trochę lekturowej klasyki (Sienkiewicz, Mickiewicz i różni inni), są tomiki poezji - chyba da każdego coś miłego ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#7 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5282 postów

Napisano 01 listopad 2010 - 19:35

My wlasnie niedawno zakupiliśmy półkę na różne drobiazgi i na książki i na tej półce je trzymamy. Nie ma tego dużo, ja wole wypożyczać niz kupować książki, ale z tego co widzę to mamy: Nowy Testament, różnego rodzaju słowniki, "Pana Tadeusza", moje pożyczone książki i Kamasutrę, którą dostalam na osiemnastke i nie ma gdzie jej wsadzic hehe :-P
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#8 nuska

nuska
  • Użytkownik
  • 217 postów

Napisano 02 listopad 2010 - 19:02

Uwielbiam kupować książki. Mamy małą biblioteczkę. Przewaga książek o tematyce fantasy, kilka horrorów i kilka innych powieści, jakieś przypadkowe pozycje otrzymane w prezencie no i oczywiście książki związane z pedagogiką oraz sporo lektur i pomocy naukowych :) Troszkę tego jest no i mój mały synuś ma pokaźną kolekcję bajek i baśni :D
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#9 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 07 listopad 2010 - 20:40

mam troche ksiazek , które kiedys mama kupowała, trzy słowniki jezykowe i kilka ksiazek , kte sama kupiłam , ale nie jest tego wiele, leza w rzonych miejscach na meblach. czytam mnóstwo , ale z braku kasy tylko pozyczam , tym bardziej , ze nie lubie czytac powiesci itp dwa razy :-) ale kiedsy na bank bede komletowac albumy malarstwa, czy zabytków no i psychologiczno- socjologiczno- pedagogiczne ksiazki na bank bede kupowac , juz mam plan gdzie bedzie polka na cala sciane, aby je pomiescic.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#10 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 22 listopad 2010 - 14:20

;-) Ja to mam tyle czytadel,ze nie mam juz miejsca.Sporo ksiazek rozdalm i wywiozlam do rodziców.

[ Dodano: 2010-11-22, 14:22 ]
To mój regalik z ksiazkami.Drugie tyle trzymam w szafce.Troche male to zdjecie,ale cosik tam chyba widac.

Załączone miniatury

• 005.JPG

Zyc szczesliwie ,kochac mocno i...umierac mlodo
Dołączona grafika

#11 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13064 postów

Napisano 22 listopad 2010 - 14:28

jeja musze skomentowac ...jak mi się podobają mieszkania...pokoje na poddaszu są takie przytulne i fajne...ten pokój taki duży i ładny :) a co do biblioteczki to widac że jest w czym wybierac :)

#12 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 22 listopad 2010 - 14:42

jak mi się podobają mieszkania...pokoje na poddaszu są takie przytulne i fajne

Wiem,ze nie na temat,ale chce tylko podziekowac.Mnie tez kreca poddasza.
No a ze miejsca jest sporo,to mysle nad nowym regalem na ksiazk,bo ciagle mi ich przybywa.
Dołączona grafika

#13 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10527 postów

Napisano 22 listopad 2010 - 14:44

xara, a nie myślałaś nad regałem robionym na wymiar, na całą tamtą ścianę? fajnie by wyglądał i mógłby się zaczynać już pod skosem :mrgreen: poza książkami miałabyś miejsce i na inne ozdóbki :mrgreen:

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#14 xara

xara
  • Użytkownik
  • 905 postów

Napisano 22 listopad 2010 - 15:02

a nie myślałaś nad regałem robionym na wymiar, na całą tamtą ścianę? fajnie by wyglądał i mógłby się zaczynać już pod skosem poza książkami miałabyś miejsce i na inne ozdóbki

Myslalam o tym,ale to dosyc drogo kosztuje a ja narazie mam problemy finansowe,ale racja takie rozwiazanie byloby lepsze,bo pod skos ciezko cos dobrac.Moze poczekam z tym jeszcze troche i jak kasa sie sypnie to pomysle nad takim regalem
Dołączona grafika

#15 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6096 postów

Napisano 25 listopad 2010 - 10:29

jak tam z waszymi biblioteczkami?

trudno to nazwac biblioteczka ;-)

Ksiazki trzymam na polkach, a wsrod nich sa :

:arrow: lektury szkolne
:arrow: slowniki
:arrow: encyklopedie
:arrow: ksiazki kucharskie
:arrow: jakies apteczki zielarskie itp.
:arrow: troche ksiazek ze studiow pedagogicznych
:arrow: pare ksiazek, ktore kupilam lub dostalam ;-)

#16 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8330 postów

Napisano 25 listopad 2010 - 10:37

U mnie mieszczą się-encyklopedia
encyklopedia wojskowa
rozszerzona biologia
słownik języka polskiego
Książka kurs masażu
wszelkie albumy przyrodnicze(ostatni zakup to Egipt)
i jeszcze jakieś pojedyńcze książki obyczajowe,oraz książki
W. Cejrowskiego. :-D

#17 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11336 postów

Napisano 26 grudzień 2010 - 09:03

encyklopedie
dużo o fotografii, astornomii
ksiazki o II wojnie swiatowej,
ze studiów książki
kodeksy
ksiązki o Japonii :-P
o kwiatach , decoupage ( własnie dostałam pod chionke)
i masa ksiazek typu Wyznania gejszy, KWiat pustyni itp
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#18 Maona

Maona
  • Użytkownik
  • 316 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 13:07

Moja biblioteczka w wynajmowanym mieszkaniu jest dość uboga, mieści się na dwóch półkach. Choć pewnie taka wielka biblioteka jak w domu angielskiego lorda byłaby fajna. :)
He who asks is a fool for five minutes, but he who does not ask remains a fool forever.

#19 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3547 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 14:32

Moja biblioteczka to: książki sensacyjne, troszkę horrorów i fantastyki, troszkę babskich :mrgreen: albumy dot. regionu naszego, trochę prawniczych (ze studiów), o kwiatach i ogrodach, aaa no i kucharskich :mrgreen: kurde jakoś duzo tego no ale fakt książek "trochę" mamy :->

#20 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23947 postów

Napisano 11 grudzień 2011 - 19:19

u mnie jest bardzo ubogo, wiekszosć ksiazek czytam z biblioteki, swoich nawet 10 nie mam.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko