Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Problemy z kręgosłupem a wybór materaca?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#21 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 11 lutego 2011 - 19:10

kładziesz sie na podłodze na brzuchu i podnosisz tłów do góry na rekach zgietych...nie wiem czy dobrze napisałam...
ale to sa cwiecznia wskazane na kregosłup , nie obciazaja go. Ja je wykonywałam..
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#22 kari

kari
  • Użytkownik
  • 589 postów

Napisano 12 lutego 2011 - 20:08

Ile razy trzeba te ćwiczenie robić Sajuri??
Jak myślisz, że potrafisz, lub myślisz, że nie potrafisz,zawsze masz racje!

#23 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 12 lutego 2011 - 20:16

kładziesz sie na podłodze na brzuchu i podnosisz tłów do góry na rekach zgietych..

Albo inne ćwiczenie .Klęk podparty.Lewa reka w przód wyprostowana,prawa noga w tył wyprostowana.Potem zmiana.Po 8 powtórzeń. ;-)
Rozciągają kregosłup idealnie,takie ćwiczenia.I jest duża ulga. :mrgreen:
Jeśli chodzi o materac to nie może być za miękki.Raczej średnio twardy,lub twardy.

#24 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 13 lutego 2011 - 20:45

Robaczki a co Wy mi tu za offtopy robicie, hę? Temat brzmi Problemy z kręgosłupem a wybór materaca? Dyskusję możecie kontynuować tutaj :arrow: bole-stawow-kregoslupa-miesni-vt6715.htm ;-)
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#25 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 01 maja 2011 - 18:21

ja mam 'probelmy' z kręgosłupem i cały czas leżę na twardszym materacu. Lekarz zabronił spać na miękkim
Dołączona grafika

#26 kotczypies

kotczypies
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 06 września 2011 - 13:58

w piątek idę do ortopedy
kręgosłup mnie tak boli że właściwie już nie śpię
też zastanawiam się nad zmianą materaca
ale myślałam o termoplastycznym
słyszałam że lepiej podpiera kręgosłup

#27 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 06 września 2011 - 15:52

cały czas leżę na twardszym materacu. Lekarz zabronił spać na miękkim

ja też śpię tylko na twardszych materacach...a dodatkowo co jakiś czas (jak już kiedyś pisałam) umawiam się z fizjoterapeutą i okleja mi kręgosłup taśmami no i pomaga to na długi czas (przynajmniej mnie pomaga :-) )
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#28 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 06 września 2011 - 18:51

umawiam się z fizjoterapeutą i okleja mi kręgosłup taśmami no i pomaga to na długi czas (przynajmniej mnie pomaga :-) )

a co to jest? bo 1-szy raz słyszę , ile kosztuje i dokłądnie na czym polega ?
Dołączona grafika

#29 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 08 września 2011 - 09:01

a co to jest? bo 1-szy raz słyszę , ile kosztuje i dokłądnie na czym polega ?

matoda nazywa się KINESIOLOGY TAPING i polega na tym że miejsce które Cię boli fizjoterapeuta okleja taśmami i m. in. odciąga to powięzi przez co zmniejsza ucisk i mniej boli a dodatkowo zwiększa ruchomość stawów...nie znam się na tym, więc trzeba by było zapytać fachowca żeby Ci wytłumaczył
te taśmy/ plastry bardzo często można zobaczyć u sportowców
wygląda to mniej więcej takDołączona grafika
ja za oklejenie kręgosłupa zapłaciłam 50 zł (było to z rok temu i teraz boli mnie czasem ale nie tak bardzo jak kiedyś), miałam też raz oklejony nadgarstek i co jakiś czas kolano (to akurat polecił mi ortopeda, zeby ustabilizować staw)
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#30 dobra

dobra
  • Użytkownik
  • 2 604 postów

Napisano 09 września 2011 - 13:35

matoda nazywa się KINESIOLOGY TAPING

fajnie że powiedziałąś o tym, fajna sprawa sama muszę sięwiecej dowiedzieć

monik_ka a jak długo się nosi te taśmy ?
Dołączona grafika

#31 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 09 września 2011 - 20:27

a jak długo się nosi te taśmy ?

mnie fizjo kazał zdjąć gdybym miała jakieś pieczenie wokół plastra czy zaczerwienienie albo inne miejscowe odczyny, a tak nosisz dopóki same się nie oderwą
moim zdaniem na prawdę fajna sprawa i mnie pomogło, nawet bardziej niż ćwiczenia na rehabilitacji...
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#32 kotczypies

kotczypies
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 19 września 2011 - 11:45

słyszałam o tych plastrach
ale chyba jest problem z osobami które potrafią to dobrze założyć
za to
moja wizyta u ortopedy to czysta porażka, muszę znaleść innego
dostałam lekarstwa przeciwzapalne
a lekarz nawet na mój biedny kręgosłup nie spojrzał.

a materac chyba zaczne szukać nowy.
może coś polecicie?

#33 1parasolka

1parasolka
  • Użytkownik
  • 196 postów

Napisano 19 września 2011 - 12:06

Ja miałam niedawno przyklejane te plastry kinesiology taping i mi też pomogły, więc chyba ta metoda jest dobra, tylko osoba która to nakleja musi znać się na rzeczy żeby nie zaszkodzić.

#34 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 19 września 2011 - 12:13

tylko osoba która to nakleja musi znać się na rzeczy żeby nie zaszkodzić.

to przede wszystkim. ale przyznam szczerze że na początku podchodziłam do tego dość sceptycznie...
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#35 MartynkaD

MartynkaD
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 15 listopada 2011 - 20:00

Ja ostatnio też zaczęłam odczuwać problemy z kręgosłupem, myślałam że to od tego ciągłego siedzenia przed komputerem (taka praca :-( ) ale mój kuzyn który jest rehabilitantem poradził mi wymianę materaca, że może poprawi sytuację... Po dłuższych namysłach zainwestowałam w materac matador i od kilku dni czuję pewną poprawę (a może to tylko siła perswazji :?: ) Ale jedno jest pewne - w nocy kręgosłup powinien odpoczywać!

#36 malediva

malediva
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 14 grudnia 2011 - 10:19

ja zanim zaszłam w ciążę też miałam problemy z kręgosłupem, myślę, że głównie od pracy siedzącej. no a teraz to szkoda gadać, czasami tak mnie bolą plecy, że nie mogę wstać sama, o wyjściu np. z wanny nie wspominając. chodziłam jakiś czas na rehabilitację do gabinetu państwa Więcków w Krakowie i faktycznie mi to pomagało ale teraz nie bardzo mam na to czas ;/ mój rehabilitant zalecił mi wtedy nie tylko zmianę materaca ale też taką specjalną poduszkę do spania, która jest jakby uwypuklona pod szyją. wygląda dziwnie ale wygodnie się na tym śpi.

#37 megan.ross

megan.ross
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 04 stycznia 2012 - 21:20

Ja kiedyś spałam wręcz na podłodze, później wybrałam twardy materac i płaską prawie poduszkę, dodatkowo do komputera kupiłam sobie wieeelką gumową piłkę i tylko na niej siadam, a w wolnym czasie używam maty masującej. Swoją drogą chodzę na masaże do gabinetu /nazwa usunięta/

#38 malediva

malediva
  • Użytkownik
  • 15 postów

Napisano 09 stycznia 2012 - 12:20

A używałyście może takich poduszek co się nakłada na szyję jak się siedzi? Mój ortopeda mi własnie taką polecił. Któraś może coś o tym powiedzieć? Czy to coś daje? Odciąża jakoś kręgosłup?

#39 kasiula34

kasiula34
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 12 stycznia 2012 - 10:41

malediva Ty z krakowa jesteś? bo mi właśnie Więcek z Krakowa zalecił taką poduszkę i bardzo dobrze się to spisuje. nawet czasem w pracy sobie ją zakładam a poza tym jeszcze kupiłam sobie podnóżek pod nogi, żeby były trochę wyżej jak siedzę przy biurku 8h

#40 malwineczka100

malwineczka100
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 22 marca 2012 - 18:59

Też polecę Ci do pracy przy komputerze taka specjalna poduszkę która odciąża lędźwiowy odcinek kregosłupa najbardziej narazony przy siedzeniu i garbieniu sie przy pracy przy kompie , mnie taką polecił rehabilitant - zakąłda sie na krzesło i tyle, w sumie w torbie mi się mieści
kupiłam w betterware , nie wiem więc czy w sklepie taka znajdziesz, kosztowała w sumie pare groszy ale bardzo mi pomaga ( ja też komputerowiec) więc jakbys chciała to daj znac bo mam znajoma która w tej firmie siedzi to Ci podpowie jak to mozesz kupić

[ Dodano: 2012-03-22, 19:00 ]
ale to nie taka na szyje jak ktos wyzej pisze tylko na plecy, bardziej nad "siedzeniem" :)