Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Wypadek w Nowym Miescie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 12 października 2010 - 07:46

Tragiczny wypadek w Nowym Mieście nad Pilicą w województwie mazowieckim. W wyniku czołowego zderzenia volkswagena transportera z ciężarowym volvo zginęło 17 osób. Dwie osoby, w tym kierowca ciężarówki są ranne. - Nigdy tyle osób nie powinno znaleźć się w tym busie. Część na pewno nie miała zapiętych pasów - mówi tvn24.pl Magdalena Siczek-Zalewska z zespołu prasowego mazowieckiej policji. Na miejsce wypadku jedzie Jerzy Miller, minister spraw wewnętrznych i administracji oraz wojewoda mazowiecki Jacek Kozłowski.
Do wypadku doszło o 6.18 na drodze wojewódzkiej 707 w powiecie grójeckim w kierunku na Rawę Mazowiecką. Transporterem jechało do pracy 18 osób.

Trzy osoby, które zostały ranne, przewieziono do szpitala. Jedna z nich zmarła.

Tuż po 7. na miejsce wypadku wezwano Lotnicze Pogotowie Ratownicze. Niestety ze względu na bardzo silną mgłę ani zespół z Warszawy ani z Łodzi nie był w stanie wykonać lotu.

Zbyt duża prędkość i mgła

Droga jest całkowicie zablokowana. Na miejscu trwa akcja ratunkowa.

Policja ustala okoliczności wypadku. Jednak jak zaznaczył rzecznik prasowy Komendanta Mazowieckiego Policji, przyczyną tragedii prawdopodobnie była zbyt duża prędkość i trudne warunki atmosferyczne, m.in. mgła.

- To jedna z największych katastrof drogowych w Polsce - ocenił Kaczmarek

zrodlo - www.tvn24.pl

Kolejny tragiczny wypadek samochodowy :cry: :cry: :cry:

[ Dodano: 2010-10-12, 09:58 ]
18 osoba zmarla :cry:
Przezyl tylko kierowca ciezarowki.

Cos strasznego [*] [*] [*]

#2 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 12 października 2010 - 11:07

Masakra .. :-( 17 osob ..
Nie raz jade busem... i zawsze jest on mocno przeładowany.
Raz naliczyłam 19 osob. Prawie jeden na drugim.
:roll:
i to jest właściwe norma..
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#3 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 12 października 2010 - 11:34

owszem busy sa przeladowane, dlatego ich nie lubie :roll:

ale problem tej strasznej tragedii jest nieco inny - oni jechali busem ciezarowym :!: tam bylo tylko 6 miejsc siedzacych.... siedzieli z tylu na podlodze na jakis deskach czy skrzynkach - ludzka bezmyslnosc, brak wyobrazni i jakichkolwiek zasad bezpieczenstwa..... noz mi w kieszeni otwiera :evil:

:cry:

#4 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 12 października 2010 - 11:43

straszna tragedia :-/
ostatnio jak slucham wiadomosci to wypadek za wypadkiem.
Ludzie gina masowo w wypadkach.

201407101662.png

#5 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 12 października 2010 - 11:44

straszna tragedia :-|

nawet w normalnym autobusie tak jest..
pamiętam jak jeździłam do szkoły :-/

oni jechali busem ciezarowym :!: tam bylo tylko 6 miejsc siedzacych.... siedzieli z tylu na podlodze na jakis deskach czy skrzynkach - ludzka bezmyslnosc

bezmyślność racja, ale nikt nigdy nie przewidzi czy jadą do pracy czy gdziekolwiek nie będzie miał wypadku.
pewnie nie mieli innej możliwości dojechać do pracy :-/

przykre to

#6 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 12 października 2010 - 11:46

Coś potwornego,a najgorsze jest to,ze ludzie nie dostosowują prędkości do warunków atmosferycznych jakie panują na drodze.

straszna tragedia :-/

#7 Anika

Anika
  • Użytkownik
  • 100 postów

Napisano 12 października 2010 - 12:04

oglądałam rano na tvn 24 straszne to jest , nie zna się dnia ani godziny :-(

#8 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 12 października 2010 - 16:44

w radiu słyszałam, że ogłoszona została 3 dniowa żałoba w województwach: mazowieckim i łódzkim

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#9 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 12 października 2010 - 16:57

straszna tragedia :-(
słyszałam w wiadomościach że wyprzedzał i na czołówkę z tirem się zderzył.
trzeba być nie poważnym..w taka gęsta mgle wyprzedzać?????:-x kierowca powinien jechać ostrożnie!!! tym bardziej że był odpowiedzialny za tych ludzi w busie. <bezradny></span>
Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#10 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 12 października 2010 - 17:01

tym bardziej że był odpowiedzialny za tych ludzi w busie.

Ci ludzie byli odpowiedzialni sami za siebie. Jaka to głupota, że do busa 6 osobowego weszło aż 18 osób.
Wyprzedzanie, wyprzedzaniem - ale nie zwalajmy winy tylko i wyłącznie na kierowcę...

[*] :-(

“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#11 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 12 października 2010 - 17:27

Jaka to głupota, że do busa 6 osobowego weszło aż 18 osób.

no tak to jest prawdą..ale mieli inne wyjście? to był ich transport do pracy.
firma w której robili powinna za to odpowiadać bo to oni sprawili im takie "warunki" chyba szkoda im było pieniędzy na większego busa :-x to jest nie do pomyślenia.. w takich warunkach dojeżdżać do pracy..... :cry: <bezradny></span>
Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#12 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 12 października 2010 - 17:53

może teraz przyjrza sie temu ilu ludzi wsiada do busa bo co jade busem to jest oblednie napakowany.

:roll:

#13 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 12 października 2010 - 19:31

może teraz przyjrza sie temu ilu ludzi wsiada do busa bo co jade busem to jest oblednie napakowany.

Myślisz? Chciałabym ;-) ALE...
Na poprzednią uczelnię jeździłam uczelnianym autobusem... Zagadką nierozwiązaną do tej pory dla studentów jest ... ile osób w nim się na prawdę mieści i jak oni to robią. Do 51-miejscowego autobusu wchodziły 2 grupy wykładowe i kilka ćwiczeniówek ... Nawet dzieląc na pół każdą z nich, osiąga się liczbę znacznie przekraczającą ilość miejsc nie tylko siedzących, ale i stojących w autobusie...
A do czego zmierzam? Pamiętam jak dziś, jak kiedyś pakowaliśmy się do autobusu na "huraaaa", byle jakoś wejść a obok stała policja ... Doskonale widzieli, jak autobus wygląda, jak jest przepełniony, że tylne drzwi trzeba było zamykać od zewnątrz, ludzie "siedzieli" na desce z przodu ... i nie zareagowali ... Mam nadzieję, że teraz na campus jeżdżą w normalnych warunkach :/ Miałam dziwne wrażenie, że mieli niezły ubaw patrząc na nas :/
I przede wszystkim mam nadzieję, że po tym wypadku policja będzie zwracać uwagę na podobne historie ... (pozdrawiam pks-y i ludzi jeżdżących nimi do domu w godzinach szczytu :/ )

ale nie zwalajmy winy tylko i wyłącznie na kierowcę...

chwała Ci za te słowa... Gdzie człowiek nie czyta o wypadku, wszyscy psy wieszają na kierowcach. Tymczasem czy ktoś wie jak na prawdę wyglądała jego (ich) praca? Nasłuchałam się sporo od ludzi pracujących w przewozie osób. Dzięki temu nie korzystam z usług kilku firm (trasy rzeszów - warszawa nie da się objechać normalnym, rozsądnym tempem w 4 godziny, nie bądźmy naiwni, a na jednym z rozkładów widziałam mniejszy czas :shock: poza tym, zmęczenie, wymóg wstawania bladym świtem, po 3, czasem 4 godzinach snu i dalej w trasę... ). Wiem, że też uogólniam i pewnie skrzywdzę tym osądem kilka osób, ale wg mnie w 75% przypadków związanych z przewozem osób winę ponoszą: na pierwszym miejscu szefostwo z ichniejszymi wymaganiami pracy po 20 h na dobę i kręcenia i kombinowania jak tylko się da, na drugim policja i osoby wydające zezwolenia i uprawnienia, na trzecim - ustawodawca, produkujący głupie i puste przepisy, których później nie egzekwuje ... Ja będę stała w obronie kierowców...Ot, taka solidarność, prawie zawodowa.

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#14 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 12 października 2010 - 19:55

w temacie autobusow to ostatnio slyszalam , ze od kilku lat jest dyrektywa ze w nowych turystycznych autobusach obowiązkowo sa montowane pasy, tyle dobrze , byle jeszcze ktos je zapinał.ale wazne ze jest taki nakaz.
mysle ze w tej tragedii nie byloby ofiar lub byloby niewiele, gdyby pracodawca zapewnil im transport , gdzie siedzieliby , przypieci pasami. mam nadzieje ze dostanie takie kolegium, albo obowiazek wyplacenia odszkodowan rodzinom, ze sie do konca zycia nie wyplaci :evil:

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#15 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 12 października 2010 - 20:59

nie(d)oceniona, zgadzam się z Tobą, że jeżdżą zbyt długo, zbyt dużo się od kierowców wymaga, ale powiedz mi co za debil w taką mgłę wyprzedza inny samochód? To całe zajście jest ich własną głupotą, tych co wsiadali do busa i kierowcy, który wyprzedzał i nie podporządkował się pod stan pogody.
Współczuje rodziną, ale najbardziej kierowcy tira, nawet nie próbuje sobie wyobrazić co on musi czuć.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#16 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 13 października 2010 - 11:18

ale powiedz mi co za debil w taką mgłę wyprzedza inny samochód?

nie on pierwszy i nie ostatni wyprzedzał w takich warunkach i kozaczył na drodze.
Nie on pierwszy i nie ostatni zabił ludzi przez własną głupotę.

Nie od dziś wiadomo, że 90% polaków to "panowie drogi", władcy asfaltu, którym nic nie grozi i wszystko na drodze robić mogą ... Część z nich bardzo szybko kończy w kostnicy... Druga część wysyła tam innych... Reszta pozostaje bezkarna w swojej głupocie :/

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#17 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 13 października 2010 - 14:59

no tak..chciałabym...abyś coś z tym teraz zrobili... Choc nie wiem czemu ... ale coś mi mówi że jednak nie wiele...dziś jechałam busem zapachanym po same końce...

i jeszcze mi jakas baba mówi " no dziecko pchaj sie pchaj ".... :-/
Ja sie staram nie wchodzic nawet do takich busów ...ale akurat jak wsiadam to jest tylko max 4 - 5 osob, po drodze zgarnia ich ILE SIE TYLKO DA.
Kolega jezdzi busem...raz go zapytałam czy nie za duzo osob bierze??
powiedział że ma żone, i 2 dzieci na utrzymaniu...

[ Dodano: 2010-10-13, 16:03 ]
cyt. Wiem, że też uogólniam i pewnie skrzywdzę tym osądem kilka osób, ale wg mnie w 75% przypadków związanych z przewozem osób winę ponoszą: na pierwszym miejscu szefostwo z ichniejszymi wymaganiami pracy po 20 h na dobę i kręcenia i kombinowania jak tylko się da, na drugim policja i osoby wydające zezwolenia i uprawnienia, na trzecim - ustawodawca, produkujący głupie i puste przepisy, których później nie egzekwuje ...

No niestety ale też sie z tym zgadzam... Kierowca kierowcą ale pracodawca , policja ma to głeboko w d.. co zreszta widać.

[ Dodano: 2010-10-13, 16:38 ]
Dwa przeładowane ludźmi i niesprawne technicznie busy, przewożące pracowników, zatrzymała policja w okolicach Mrągowa (woj. warmińsko-mazurskie). W pojazdach było dwukrotnie więcej osób niż miejsc dla pasażerów - poinformowała Anna Fic z warmińsko-mazurskiej policji.

Według policji stan techniczny pojazdów zagrażał bezpieczeństwu pasażerów. Z powodu rażących zaniedbań nie zostały dopuszczone do dalszej jazdy.

W skontrolowanym przez patrol drogówki volkswagenie transporterze, który był zarejestrowany do przewozu sześciu osób, jechało 10 pracowników firmy budowlanej. Większość pasażerów nie miała zapiętych pasów i siedziała na podłodze lub prowizorycznych ławkach. Kierujący autem Krzysztof W. nie miał dowodu rejestracyjnego. W tylnych i bocznych drzwiach były zepsute zamki. Kierowcę ukarano mandatem w wysokości tys. zł.

W drugim z zatrzymanych busów - dostawczym iveco - zamiast dopuszczalnych trzech osób, jechało sześć. Trzy osoby z przodu i trzy usadowione "na pace" samochodu.

W busie nie było ani świateł pozycyjnych z tyłu, ani świateł mijania z przodu. Samochód od lutego nie posiadał aktualnych badań technicznych, a kierowca nie miał przy sobie prawa jazdy.

Warmińsko-mazurska policja zapowiada w najbliższych dniach wzmożone kontrole busów służących do przewozu osób.

Lubuskie: 500 zł mandatu dla kierowcy przeładowanego busa

Wystawieniem mandatu karnego w wysokości 500 zł i zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego zakończyła się kontrola drogowa busa przewożącego ludzi do pracy do lasu w pobliżu Sulęcina (Lubuskie).

Okazało się, że autem jechało więcej osób niż pozwalał na to jego stan techniczny - poinformowała Justyna Migdalska z zespołu prasowego lubuskiej policji.

Samochód został zatrzymany przez policję i inspekcję transportu drogowego, gdyż - jak zauważyli policjanci i inspektorzy transportu drogowego - kierowca używał w czasie jazdy telefonu komórkowego
Podczas kontroli okazało się, że lublinem jechało osiem osób - kierowca, siedzący z przodu pasażer oraz sześciu mężczyzn w tylnej części pojazdu.

- Samochód był wprawdzie zarejestrowany do przewozu dziewięciu osób, jednak nie spełniał tych warunków technicznych, stwarzając bezpośrednie zagrożenie dla użytkowników. Umieszczone w nim ławki nie były dobrze zamocowane, nie miały pasów bezpieczeństwa. W aucie znajdowało się także paliwo i piły motorowe - powiedziała Migdalska.

[ Komentarz dodany przez: tigraa84: 2010-10-15, 22:03 ]
źródło: onet.pl

#18 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 13 października 2010 - 17:46

Sajuri, podaj źródło informacji

Swoja drogą miło, że wreszcie policja zainteresowała się choć trochę tym problemem, choć mam wrażenie, że to bardziej pokazówka i jak tylko ludzie zapomną o tragedii to i o tego typu zatrzymaniach ucichnie. Zgadzam się z nie(d)ocenioną, że aby ten problem rozwiązać należałoby zacząć od podstaw czyli od

na pierwszym miejscu szefostwo z ichniejszymi wymaganiami pracy po 20 h na dobę i kręcenia i kombinowania jak tylko się da, na drugim policja i osoby wydające zezwolenia i uprawnienia, na trzecim - ustawodawca, produkujący głupie i puste przepisy, których później nie egzekwuje ...

jednak to jest dla mnie czysta abstrakcja :lol:

Gdzie człowiek nie czyta o wypadku, wszyscy psy wieszają na kierowcach.

To prawda, że z reguły w ten sposób ludzie reagują i nie dostrzegają, że nie wszystko jest czarne czy białe, często nawet nie bardzo interesuje ich jak doszło do wypadku, bo przecież jest winny, więc po sprawie. Ale w tym przypadku i ja jestem zdania, że za wypadek przede wszystkim odpowiedzialny jest kierowca- wiedział w jakich warunkach jadą pasażerowie i jaka panuje pogoda a pomimo to zamiast ściągnąć nogę z gazu wyprzedzał przy tak złej widoczności. Czy naprawdę tak ciężko ruszyć wyobraźnią? czy życie warte jest tego pośpiechu, tych kilku minut?
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#19 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 13 października 2010 - 20:18

mam wrażenie, że to bardziej pokazówka i jak tylko ludzie zapomną o tragedii to i o tego typu zatrzymaniach ucichnie.

dokładnie to samo pomyślałam :-/

Ogromna tragedia. Aż strach pomyśleć o kierowcy tira. Do końca życia będzie miał świadomość, że przed samochodem, który prowadził w wyniku wypadku zgineło tylu ludzi :-/
Teraz warunki na drogach będą już tylko gorsze, a wypadków coraz więcej.

A busy przepełnione ludźmi jeżdżą nie od dziś. Mam wrażenie, że kierowcy przepełnionych busów jeżdżą najczęściej przepisowo, żeby nie zwracać na siebie uwagi policji. Udaje im się tak jeździć do pracy i nie robią nic w tym kierunku, żeby coś zmienić, liczą na łut szczęścia... <bezradny></span>
Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#20 monia86

monia86
  • Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 13 października 2010 - 22:21

nie wiem czy wiecie,ale tylko 6 pasażerów siedzialo na normalnych siedzeniach,a reszta siedziala na jakis skrzynkach i zrobionych ławkach z desek.
nie dziwe sie ze zgineli skoro nie mieli nawet noemalnego ransportu do miejsca poracy.może po tym wypadku policja w koncu zainteresóje sie jak sa wożeni ludzie do pracy i odpowiednie osoby poniosa tego konsekwencje.