Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Mleko skondensowane:):)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 07 października 2010 - 19:48

Uwielbiam je!!(słodzone i niesłodzone) nawet cała puszkę mogę wypić na raz :mrgreen: ..,można z tego mleka zrobić ciasto,rożne masy,likiery :lol: chciałabym żeby w tym poście umieszczane zostały przepisy z użyciem tego mleka. ;-)
znacie????to piszcie proszę :-)

mój przepis, na likier:
-Składniki
skondensowane mleko słodzone, 1 puszka
wódka lub whisky , 1 szklanka
kawa rozpuszczalna, 2 kopiaste łyżeczki
śmietanka słodka 12%, 1 szklanka
cukier wanilinowy, 1 łyżeczka

. Puszkę mleka gotować przez 3 godziny, uważając, by cały czas znajdowała się pod wodą. Ostudzić (najlepiej ugotować ją wieczorem i zostawić na noc do ostudzenia).
Zawartość puszki przełożyć do garnka, dodać kawę, śmietankę i cukier, zmiksować na gładko. Nadal miksując, stopniowo dolewać wódkę lub whisky. Miksować jeszcze przez chwilę, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przelać do butelek i odstawić do lodówki na kilka dni do "przegryzienia". Podawać schłodzony.

Podobno najlepszy jest po miesiącu, ale... kto tyle wytrzyma? ;-)

i jeszcze jeden przepis na masę waflową:

Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do garnka z gotującą się wodą., gotujemy puszkę przez około 2-2,5 godziny. czekamy, aż puszka wystygnie (uwaga - gorące!). Jeśli nam się spieszy - zalewamy puszkę bieżącą zimną wodą. Wystudzoną puszkę otwieramy, smarujemy kolejne warstwy wafli. Kładziemy na wafle coś ciężkiego (np. garnek z wodą), zostawiamy na jakiś czas, żeby dobrze się skleiły.Później wafle pociąć - wedle uznania
na kawałeczki i podawać.
Można tez dodać 100 wódki lub kostkę masła wymieszanego wcześniej z żółtkiem:) jak kto lubi.
Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#2 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 07 października 2010 - 19:59

kostkę masła wymieszanego wcześniej z żółtkiem

ja dodaję samo masło. Ważne tylko, żeby kupić MASŁO, a nie mix maślany czy inne masłopodobne wynalazki. Czym odróżnić? Ceną :lol: Masło, które używam kosztuje koło 5 zł, za to nie ma posmaku chemii. Watro zainwestowac :P

nawet cała puszkę mogę wypić na raz

bleeee ... jak ugotuję, to mogę całą puszkę zjeść :P ale nie ugotowanego nie ruszę :lol: no, chyba, że z tubki (no wiecie - opakowanie zmienia postać rzeczy <umieraam></span> )

Są gotowce bez gotowania, ale osobiście uważam, że są okropne w smaku i wolę gotować osobiście ;-)

Plus mleko jest: słodzone, niesłodzone, kakaowe ... Znacie jakieś rodzaje jeszcze?

Z niesłodzonego nie powstanie "krówka" po ugotowaniu. O czym się boleśnie przekonałam raz :P

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#3 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 08 października 2010 - 07:40

Mega prosty przepis na :

LIKIER KUKUŁKOWY :mrgreen:

SKŁADNIKI:

* 1 puszka mleczka skondensowanego niesłodzonego
* 0,35 kg kukułek (wag bez papierków)
* 0,5 l wódki(Lub spirolu :-P )

PRZYGOTOWANIE:

Kukułki rozpuścić w mleczku, zagotować. Dodać wódkę. Rozlać do butelek. Gotowe do spożycia

:lol: :lol: :lol:

#4 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 08 października 2010 - 08:28

ale nie ugotowanego nie ruszę

Nie znasz się- łyżka w łapę i jazda :-P Uwielbiam słodzone mleko skondensowane :mrgreen:

Znacie jakieś rodzaje jeszcze?

Ja mam u siebie jeszcze kokosowe, kawowe i karmelowe (krówka) i to ostatnie jest przepyszne <mniami2></span>
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#5 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 08 października 2010 - 12:10

Uwielbiam je!!(słodzone i niesłodzone) nawet cała puszkę mogę wypić na raz

mniam, potwerdzam, pychotka

mój przepis, na likier:

no to jutro zrobie :-P wydaje sie smakowity

Masło, które używam kosztuje koło 5 zł

a jakie ??
jelsi mozna zapytać?

Ja mam u siebie jeszcze kokosowe, kawowe i karmelowe (krówka) i to ostatnie jest przepyszne

karmelowe jest
kokosowego nie widziałam <bezradny></span>
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#6 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 08 października 2010 - 17:39

a jakie ??
jelsi mozna zapytać?

<bezradny></span> opisane jako "masło" <bezradny></span> unikam wszelkich dopisek typu "mix" lub wszelakich masełek, osełek i podobnych. Nigdy nie zwracałam uwagi na producenta, więc nie wiem :oops:

karmelowe (krówka)

prawdziwie pyszna krówka powstaje po 2 godzinach gotowania puszki <jezorek11></span>

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#7 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 08 października 2010 - 17:48

opisane jako "masło" unikam wszelkich dopisek typu "mix" lub wszelakich masełek, osełek i podobnych.

dokladnie, jest napisane maslo, i zawartosc tłuszczu minimum 82 % , czeladzkie np, albo laciate , ale uwaga bo laciate tansze jest smakmaselko czy jakis taki wynalazek. oselki zazwyczaj sa maslem , ale trzeba wszytko czytac i oselki bywaja wieksze niz 200 gr.
ja lubie mleczko nieslodzone , czasem sobie kilka łyzek wypije, slodzone jest dla mnie za slodkie.
kiedys z tego slodzonego robilam taki deser: paczka dlugich biszkoptow na dno tortownicy, na to banany w plasterki, a na to ugotowane , ostudzone mleko.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#8 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 08 października 2010 - 17:57

ja jeszcze słyszałam o ptasim mleczku nie robiłam ale muszę spróbować troche pracochłonne i skomplikowane :-)

Składniki:

* 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (można dodać również słodzonego, ale wtedy słodycz jest ekstremalna)
* 1 galaretka cytrynowa (lub Wasza ulubiona)
* 1 szklanka śmietany kremówki
* 3 łyżki cukru
* cukier waniliowy - 16 g
* 2 białka
* 3,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
* 1 galeretka wiśniowa (lub Wasza ulubiona) do polania

Pierwsza warstwa:

Galaretkę cytrynową rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance), wstawić do lodówki. Jak zacznie tężeć zmiksować mikserem na najwyższych obrotach z mlekiem z puszki (ja to zrobiłam blenderem). Wlać do formy (u mnie tortownica o średnicy 21 cm), wstawić do lodówki do stężenia.

Druga warstwa:

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, pozostawić do ostudzenia. Ubić kremówkę, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. W osobnym naczyniu ubić białka. Dodać je do kremówki razem z ostudzoną żelatyną, ubijając. Wylać na warstwę cytrynową i wstawić do lodówki do stężenia. (Uwaga: 3,5 łyżeczki żelatyny to maksimum, mi (użyłam double cream), w zupełności wystarczają 2 łyżeczki; trzeba 'wyczuć' swoją kremówkę :-)

Trzecia warstwa - galaretka (sporządzić wg przepisu na opakowaniu, ujmując 1/3 z ilości wody). Wylać na pozostałe 2 warstwy, schłodzić.

Deser należy przechowywać w lodówce. Oczywiście wszelkie modyfikacje polecane - często spotyka się 2 warstwy sporządzone z mleka w puszce, tylko z galaretkami o różnych kolorach. I wtedy jest naprawdę prosto i szybko! Ja jednak robię z bitą śmietaną, ponieważ całość nie jest tak mocno słodka, i ptasie mleczko jest białe - jak lubię.

Dołączona grafika ;-) ;-)
Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika