Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Jak dbać o higienę intymną w ciąży???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Emilka_84

Emilka_84
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 04 czerwca 2010 - 14:00

Witam wszystkie mamusie (przyszłe i obecne :D) mam pytanie, jak dbałyście o higienę intymną w czasie ciąży?? Miałyście upławy?? Czy zmieniałyście płyn do higieny intymnej na jakiś bardziej dostosowany dla kobiet w ciązy, mi lekarka poleciła Plivafem, a wcześniej używałam jakiś równych z supermarketu albo mydła. Używałyście?? A co z dietą?? Stosowałyście jakieś probiotyki?? Bardzo proszę o rady ;)

#2 Kajka28

Kajka28
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 05 czerwca 2010 - 09:00

Hej ja jeszcze nie jestem mamą, ale pamiętam, że moja siostra się stresowała, że ma upławy, ale lekarka ją uspokoiła, żeby się nie martwiła, no chyba, że upławy zmieniają kolor albo brzydko pachną. Jesli nie to nie ma się czym przejmować. jeśli chodzi o dietę to wiem, z mówili, żeby jadła więcej jogurtów (to są naturalne probiotyki).
Plivafem ja mogę polecić, jest bardzo delikatny, nic nie podrażnia, odkąd go używam to nie mam problemów z infekcjami. Mydła bym nie używała, bo ma zasadowe PH, a żeby zapobiegać infekcjom to w pochwie powinno być lekko kwaśne (chyba 5,5).

#3 Emilka_84

Emilka_84
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 08 czerwca 2010 - 23:07

Dzięki za radę, kupiłam w aptece Plivafem B, na razie ok, nic nie szczypie ani nie podrażnia. Co do jogurtów to wiem, że powinnam coś jeśc, ale jakoś mnie od nich odrzuca, kompletnie nie mam na nie ochoty. Znacie jakieś probiotyki, które można zażywać?? Coś jak leki??

#4 lily

lily
  • Użytkownik
  • 690 postów

Napisano 09 czerwca 2010 - 20:41

W czasie ciąży nie wolno przyjmować żadnych leków bez konsultacji z lekarzem!! Możesz, jak juz brać to co jest dopuszczone dla najmłodszych bądź leki homeopatyczne (też po sprawdzeniu u ginia czy możesz). Najlepiej zapytaj ginekologa - w końcu to dla nich codzienność.
lilian

#5 Emilka_84

Emilka_84
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 10 czerwca 2010 - 22:22

Sama nigdy bym lekarstwa nie wzięłą bo bym się bala, zeby maluszka nie skrzywdzić!!
O probiotyki mi chodzilo bardziej w diecie, choć wiem że w aptece sa tez specjalne preparaty, ale nie wiem czy dla kobiet w ciązy.
Ten żel do higieny intymnje Plivafem to też specjalny dla kobiet w ciąży, także nic sama z siebie nie stosuję. Chodzi mi o rady od kobiet, które mają to już za sobą albo sa w trakcie, albo po prostu wiedzą :) zeby poradziły jak u nich bylo.

#6 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 11 czerwca 2010 - 07:26

Ja zamieniłam płyn do higieny intymnej
obecnie lactacyd używam
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#7 lily

lily
  • Użytkownik
  • 690 postów

Napisano 11 czerwca 2010 - 20:15

przy pierwszej ciązy nie mialam żadnych problemów. Uzywałam płynu nivea do higieny intymnej (rózowy), teraz w czasie drugiej ciązy też taki stosuję, jak i wcześniej nim zaszłam w ciążę.
lilian

#8 Emilka_84

Emilka_84
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 21 czerwca 2010 - 22:48

na razie uzywam tego żelu Plivafem i bardzo mi sie spodobał. Zastanawiam się tylko, czy to starczy, czy powinnam jakieś probiotyki stosować, , takie ktore sa dla kobiet w ciązy oczywiscie, czy też darować sobie i nie przesadzać ;)

#9 lily

lily
  • Użytkownik
  • 690 postów

Napisano 23 czerwca 2010 - 23:14

Ciąża to nie choroba. Odpuść sobie probiotyki, jeśli nie są konieczne - takie moje zdanie. Pewnie jesteś pod stałą kontrolą lekarza i myślę, że tam powinnaś szukać porady w przypadku wystepowania upławów.
lilian

#10 Kajka28

Kajka28
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 24 czerwca 2010 - 22:48

W sumie lily ma rację, nie ma co się stresować, jak bedziesz uzywac tego Plivafemu lub innego plynu z kawsem mlekowym to powinno być dobrze ;)
calineczka, masz uroczy avatar ;)

#11 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 26 czerwca 2010 - 18:42

W ostatnim czasie w tv był program apropo ciąży, porodu i połogu. Położna, którą zaproszono, na pytanie czego można używać w ciąży do higieny intymnej jasno i wyraźnie stwierdziła, że nie ma potrzeby zmieniać płynu, którego używało się do tej pory. Nawet po porodzie, jeśli uniknęło się nacinania krocza, śmiało można korzystać z tego samego preparatu. Zaś jeśli kobieta była nacinana to najlepsze na okres gojenia jest tradycyjne szare mydło ;-)
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#12 Kajka28

Kajka28
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 29 czerwca 2010 - 22:22

Ja też słyszałam wiele razy o tym szarym mydle, tylko się zastanawiam na jakiej zasadzie on działa, bo przecież tyle się mówi, ze w pochwie korzystne jest kwaśne pH, bo wtedy się te dobre bakterie namnażają, a mydło jest zasadowe.
tzn. wiadomo, ze kazdemu co innego pasuje, mi np. ten płyn plivafem, a innym zwykłe szare mydło, tylko się zastanawiam jak takie jest medyczne wytłumaczenie dla tego szarego mydło. Chyba, ze własnie na to gojenie??

#13 seli19

seli19
  • Użytkownik
  • 536 postów

Napisano 30 czerwca 2010 - 10:48

Mydła szare pomimo że nie nadają się do higieny intymnej zewzględu na zasadowość, świetnie sprawdzają się przy ranach powstałych przez cięcie krocza i innych, można też kupić je w płynie, ciężko znaleść uzasadnienie dlaczego są dobre na rany- po prostu są i wszystkie kobiety to potwierdzają i położne też, po nacięcou krocza chwalą też Tantum Rosa i Lactacyd, ten ostatni używam od ponad roku codziennie

#14 Kajka28

Kajka28
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 01 lipca 2010 - 22:06

No właśnie tez mi się tak wydaje, ze takie szare mydło może być dobre na rany i gojenie, ale do higieny najlepsze są preparaty, które mają kwaśne Ph, np. mają kwas mlekowy. szczególnie w ciąży trzeba dbać o to, żeby żadnej infekcji nie złapać bo mogą być rożne powikłania.

#15 Emilka_84

Emilka_84
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 01 lipca 2010 - 22:46

To dziwne, bo mi kiedyś mydło nie szkodziło, podmywałam się nim i wszystko było w porządku, a teraz jak nocowałam u mamy i się szarym mydłem podmyłam to mnie wszystko swędziało i lekko piekło.
wiec teraz mydło nie jest dla mnie.

#16 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 01 lipca 2010 - 23:47

Emilka_84, a nie było ono perfumowane przypadkiem? znam osoby mające uczulenie na perfumowane mydła. tylko i wyłącznie szarego mogą używać ... ono właściwie nie a prawa żadnych reakcji alergicznych wywoływać (informacja od ww. osób), więc ciężko mi uwierzyć, żeby jakaś reakcja wystąpiła, no ale też jesteś w ciąży więc organizm ma prawo inaczej reagować <bezradny></span>

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#17 seli19

seli19
  • Użytkownik
  • 536 postów

Napisano 02 lipca 2010 - 09:10

Ja słyszałam że mydła nawet szare nie nadają się do pielęgnacji miejsc intymnych najlepsze są specjalne preparaty, jedynym wyjątkiem jest właśnie nacięcie krocza i rany cięte gdzie najlepsze jest szare mydło i wietrzenie :mrgreen:

#18 subdominanta

subdominanta
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 15 lipca 2010 - 12:29

ja też używam lactacyd jest super:)
nie mam żadnych problemów

#19 monia86

monia86
  • Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 19 lipca 2010 - 11:52

ja używam płynu do higieny intymnej VAGISIL,a jeżeli gdzies sie wybieram w podróż to zabieram ze sobą chusteczki do higieny intymnej tej samej firmy.

#20 aileen

aileen
  • Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 24 lipca 2010 - 09:06

a ja ostatnio widziałam w drogerii emulsję Cleanic, nie próbowałam jeszcze. Używałyście? Słyszałyście coś? Ja do tej pory używałam tylko chusteczek do higieny intymnej tej firmy i byłam z nich bardzo zadowolona:)