Też znam taki przypadek, że problemu przy wyborze nazwiska nie było, bo przyszły mąż nazywał sięJa nie miałam dylematu ponieważ mój mąż ma tak samo na nazwisko jak ja..
tak samo jak przyszła panna młoda.
Napisano 15 lutego 2017 - 11:55
Też znam taki przypadek, że problemu przy wyborze nazwiska nie było, bo przyszły mąż nazywał sięJa nie miałam dylematu ponieważ mój mąż ma tak samo na nazwisko jak ja..
Napisano 25 lutego 2017 - 16:57
@kluska771 calineczka po 9 latach pewnie nie odpowie
jeśli nazwisko męża jest krótkie, to warto rozważyć dwuczłonowe, ale faktycznie często jest tak, że ludzie mówią o tobie po tym pierwszym nazwisku, nie używają dwuczłonowego. Mi też się moje podobało, ale moje imię i oba nazwiska to już by było bardzo długo a po drugie jakoś tak zawsze marzyłam, żeby mieć nazwisko po mężu, fajnie tak jak cała rodzina ma takie samo nazwisko. Pewnie gdyby mój mąż miał jakieś brzydkie nazwisko, to nie zmieniłabym swojego ale tylko w tym wypadku.
O matko, naprawdę 9 lat? Nie wiem, jak to się stało, ale nie zauważyłam
Powiem Ci, że jednak przekonałam się do nazwiska przyszłego męża. Jest krótkie, ale nie brzydkie, a jak właśnie zapisałam na kartce moje dwa długie imiona + dwa nazwiska to aż się za głowę złapałam. Także ostatecznie wybieram jedno krótkie
Dzięki za pomoc kochana!
Pozdrawiam
Napisano 30 marca 2017 - 19:49
Zależy jak bardzo jesteś przywiązana do swojego nazwiska, jeśli bardzo to lepiej je zostawić i przyjąć podwójne. Ważne jest też zdanie przyszłego męża, może mu bardzo zależy, żebyś przyjęła jego nazwisko
Dojdziecie do jakiegoś kompromisu
Ja wybrałam nazwisko męża i nie żałuję ![]()
Napisano 21 kwietnia 2017 - 18:59
Ja mam dwa. Moje lubię i jakoś nie umiałam się z nim rozstać, a że mój mąż jest w połowie Hiszpanem to z jego ładnie się z moim skomponowało
Jakoś tak tylko jego dziwnie brzmiało.
Napisano 21 kwietnia 2017 - 20:55
Postanowione już jakiś czas temu - przyjmuję nazwisko przyszłego męża.
I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...![]()
Napisano 17 maja 2017 - 11:17
A ja postanowiłam, że będę miała nazwisko podwójne.
od zawsze mi się takie podobało.
Napisano 02 sierpnia 2017 - 07:24
Witam, niecały miesiąc temu wyszłam za mąż i chciała się dowiedzieć ile mam czasu na wymianę wszystkich dokumentów i do kiedy trzeba zgłosić to do instytucji typu zus, bank itp.
Napisano 02 sierpnia 2017 - 10:39
I ślubuję Ci uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę...![]()
Napisano 03 sierpnia 2017 - 15:54
Dla mnie nie byłoby problemem przyjąć nazwisko męża. Podwójnego bym nie chciała, niektóre brzmią śmiesznie jako podwójne.
Napisano 04 sierpnia 2017 - 21:42
Przyjelam nazwisko meza
Napisano 28 września 2017 - 09:36
Ja także nazwisko męża mam, tak jak to było za dawnych dobrych czasów.
...
Napisano 11 października 2017 - 08:33
Ja też wolałabym nazwisko męża - klasycznie, tradycyjnie. Moje mi się bardzo nie podoba ![]()
(słucham, komentuję)
Napisano 26 października 2017 - 12:46
@Tilia moim zdaniem ok, ale w naszej kulturze i tradycji chyba wzięcie nazwiska męża to takie całkowite oddanie się, stworzenie rodziny - mi się podoba, że jako rodzina nosimy jedno nazwisko
pewnie gdybym była lekarzem, znaną osobą czy coś, to bym wzięła dwuczłonowe, ale bym zmieniła.
Może to niezmienianie to takie feministyczne podejście, ale dla mnie można być feministką nawet mając męża i jego nazwisko.
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 31 października 2017 - 13:52
Napisano 31 października 2017 - 16:07
Co sądzicie?
Ja również sądzę, że wspólne nazwisko łączy ludzi, spaja rodzinę ![]()
Jednak rozumiem też kobiety, które nie chcą zmienić nazwiska, gdy np nazwisko męża jest śmieszne lub źle się kojarzy. Sama nie chciałabym nosić takiego ![]()
Podwójne nazwiska rozumiem - tak jak wspomniała @elizabeth - czasem ktoś staje się znany ze swoim własnym nazwiskiem i nie chce go zmieniać.
Co do całkowitego niezmieniania nazwiska - ja bym się nie zdecydowała. Nie jestem zbytnio przywiązana do mojego i chętnie się go pozbędę lub przyjmę dwuczłonowe ![]()
Keep calm and become a doctor
// Mission completed
Napisano 31 października 2017 - 16:44
L. rodzina nie obchodzi, pewnie nawet o ślubie nie wiedziała. Ona robi po swojemu.
@Wisienkowa a wiecie coś więcej jak zareagowała rodzina? Skąd ta decyzja?
A skąd decyzja - nie wiem. Mówiła, że liczy się tylko miłość.
| Temat | Podsumowanie | Ostatni post | |
|---|---|---|---|
Prezenty dla świadków na ślubie |
|
|
|
"Seks - tak ale dopiero po ślubie" |
|
|
|
Czy znasz nazwisko panieńskie matki twoje partera sexualnego |
|