Nazwisko po ślubie
Napisano 06 września 2013 - 07:43
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 06 września 2013 - 12:21
Ale jak kto chce - jego wola, z tym że czasem spotykam się z naprawdę wręcz groteskowymi, ośmieszającymi i niepasującymi nazwiskami, zestawieniami ich...
Nie wiem czy tutaj mogę napisać jedno takie zestawienie...
Pani jest na całkiem niezłym stanowisku i na pewno nie raz się z niej śmieją. No przynajmniej tak było u nas w pracy. Od razu nikt nie traktuje Cię poważnie.
Napisano 06 września 2013 - 14:34
ja tez ale ogolnie do posiadania nazwiska po mezu. Kiedys to bylo cos waznego dla mnie teraz juz mniej, wolalabym chyba nosic swoje.kiedyś miałam inne podejście
(Ale u mnie wogole zmienilo sie zdanie na temat slubow i wesel. )
Napisano 06 września 2013 - 18:23
Moja koleżanka dodała do swojego nazwisko męża, dzieci także będą miały podwójne nazwiska, bo w jej rodzinie nie ma już męskich potomków, więc nazwisko by na niej "wygasło". Po 18 urodzinach dzieci będą mogły zdecydować się na pozostanie przy jednym z dwóch, jeśli oczywiście opcja łączonego nie będzie im pasowała.Mnie nic nie dziwi i raczej nie mam obiekcji: czy ktoś zostaje przy swoim, dodaje drugie czy bierze męża- żadna różnica.A co do tego, że dzieci malwitki będą miały inne nazwisko niż ona- czy w dzisiejszych czasach jest to jeszcze dziwne?Wystarczy przejrzeć pierwszy lepszy dziennik, żeby się przekonać ze nie.malwitka, mnie osobiście się taka opcja nie widzi..
ty inne, mąż inne, dzieci inne.. eeee beznadzieja
Napisano 06 września 2013 - 18:51
nie. nie dziwi mnie to tylko MNIE się to nie podobazy w dzisiejszych czasach jest to jeszcze dziwne?
Napisano 11 września 2013 - 14:47
O ile będą kiedyś u nas dzieci, będą nosić nazwisko męża.
Napisano 11 września 2013 - 15:40
czemu ?O ile będą kiedyś u nas dzieci, będą nosić nazwisko męża.
to jest wlasnie ten problem ze nie wiadomo co pozniej z nazwiskiem u dzieci, kogo wziasc
Napisano 11 września 2013 - 16:10
U nas nie będzie problemu, będą nosić nazwisko mężydłato jest wlasnie ten problem ze nie wiadomo co pozniej z nazwiskiem u dzieci, kogo wziasc
Napisano 11 września 2013 - 20:12
Chyba prawnie uregulowane jest tak, że dziecko dostaje nazwisko ojca, ewentualnie nazwisko dwuczłonowe.to jest wlasnie ten problem ze nie wiadomo co pozniej z nazwiskiem u dzieci, kogo wziasc
Napisano 12 września 2013 - 07:18
W USC podpisuje się dokument, jeszcze przed ślubem, jakie nazwisko będzie nosić mąż, żona i dziecidziecko dostaje nazwisko ojca, ewentualnie nazwisko dwuczłonowe
Napisano 16 września 2013 - 16:32
Chce mieć takie same jak mój mąż ,i moje dzieci
Love Love Love
Napisano 18 września 2013 - 09:26
u nas też tak, ale już przywykłam do tego po mężuja tam wolałabym miec swoje rodowe bo ładniejsze
![]()
a mam po kurze nazwisko bo nalegał
Napisano 20 września 2013 - 17:44
Już nawet byłam przekonana, że tak będzie.
Jednak ostatnio mi się odwidziało - zostaję przy swoim
Nie czuję najmniejszej potrzeby zmiany.
Napisano 27 listopada 2013 - 14:35
Ja też przyjmę nazwisko mojego narzeczonego. Myślałam o dwuczłonowym, ale za długie by było i dziwnie by brzmiało.
Napisano 04 grudnia 2013 - 07:41
@pik-pok u mnie ta sama sytuacja - moje nazwisko jest długie, narzeczonego też, więc przyjmę jego nazwisko, mimo że trochę smutno się z moim rozstawać ![]()
![]()
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat
są z nami zawsze, chcesz czy nie.
Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany
być może kiedyś spełnią się?
Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy
w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

Napisano 08 lutego 2016 - 21:33
Ja zmieniam na nazwisko męża. Moje mi się nie podoba, chętnie się go pozbędę. ![]()