Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Kredyt hipoteczny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 pola1987

pola1987
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 05 stycznia 2010 - 22:09

Witam,
wraz z mężem chcielibyśmy kupić własne mieszkanko. Niestety jak większość młodych małżeństw nie stać nas by kupić to wymarzone gniazdko za własne pieniądze. Zdecydowaliśmy się na kredyt mieszkaniowy. Przeanalizowaliśmy już oferty większości banków i na dzień dzisiejszy najbardziej korzystną wydaje nam się oferta DnB Nord, gdzie oferują niskie oprocentowanie i dogodne warunki kredytów hipotecznych zarówno w PLN i EUR. Znaleźliśmy też kilka ciekawych artykułów z gazet, w których były rankingi rożnych banków pod względem warunków kredytów hipotecznych i w każdym z nich DnB Nord był bardzo wysoko, jeśli nawet nie na pierwszym miejscu. Prawdopodobnie zdecydujemy się na złożenie wniosku w tym banku. Ale mam pytanie: czy któraś z Was ma już jakieś doświadczenia z tym bankiem lub kredytami hipotecznymi i mogłaby się tym ze mną tutaj nimi podzielić? Byłabym bardzo wdzięczna :)

#2 Qeen

Qeen
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 12:50

Właśnie ja mam podobne pytanie...chcemy z narzeczonym kupić większe mieszkanie jednak takie jak nam się spodobało (piętrowe) kosztuje ok 300 000 zł...100 000 zł otrzymamy za sprzedaż obecnego (mamy kupca), ale skąd wziąść kolejne 200 000zł?
Polecacie jakiś bank lub kredyt??

#3 pola1987

pola1987
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 20 stycznia 2010 - 22:32

Qeen znalazłam wiele ciekawych informacji na porównywarce finansowej Comperia. Szukałam pod kątem DnB Nord, bo chciałam sprawdzić czy ten bank rzeczywiście ma taką dobrą ofertę. I zobacz co mi w ręce wpadło:
"Na chwilę obecną DnB Nord jest jednym z liderów na rynku kredytów hipotecznych. Jego oferta, dostępna zarówno w złotówkach jak i coraz popularniejszym euro, plasuje się w czołówce rankingu Comperii. Jeżeli interesuje Cię jak najtańszy kredyt hipoteczny to koniecznie zapoznaj się z ofertą DnB Nord. Comperia.pl podpowiada na co zwrócić uwagę.
Produkty hipoteczne w DnB Nord
Oferta DnB Nord nie odbiega od powszechnie przyjętych standardów. Dostępne są zarówno kredyty hipoteczne i konsolidacyjne jak i pożyczki hipoteczne. Za ich pomocą możemy sfinansować budowę domu, zakup mieszkania lub działki, a także – w przypadku pożyczki – remont bądź inną, dowolną inwestycję, której zabezpieczeniem będzie posiadana przez nas nieruchomość. Ponadto, każdy z tych produktów dostępny jest zarówno w złotówkach, jak i w euro.
DnB Nord udziela kredytów hipotecznych maksymalnie do 90 proc. wartości nieruchomości. Oznacza to, że przy skorzystaniu z jego oferty musimy się liczyć z wymogiem posiadania co najmniej 10 proc. wkładu własnego.
Uwaga!!! DnB Nord nie pobiera prowizji za udzielenie kredytu hipotecznego! Dotyczy to wszystkich kredytów zaciągniętych w złotówkach i denominowanych do euro!
Kredyt hipoteczny w złotówkach
Jeżeli posiadamy znaczną awersję do ryzyka to zdecydowanie lepszym wyborem jest kredyt w rodzimej walucie. W tym przypadku, w DnB Nord możemy liczyć na naprawdę korzystne warunki zaciągnięcia zobowiązania. Marża banku, w zależności od wysokości kredytu i wkładu własnego oraz naszej zdolności kredytowej może wynosić od 1,95 proc. do maksymalnie 2,4 proc.
W przypadku skorzystania z bankowej oferty sprzedaży wiązanej DnB Nordu istnieje możliwość uzyskania niższej marży – o 0,1 pkt. proc. – na cały okres kredytowania. Warunkiem skorzystania z promocji jest dokonanie zakupu pakietu PERSONALE, w którego skład mogą wchodzić rachunki osobiste oraz konto oszczędnościowe. Jego miesięczny koszt wynosi 18 zł. Alternatywnie promocja dopuszcza możliwość skorzystania z programu oszczędnościowego w Towarzystwie Ubezpieczeniowym Skandii.
Kredyt hipoteczny w euro
W przypadku kredytów denominowanych do euro DnB Nord także posiada dla swoich klientów bardzo atrakcyjną ofertę. Tak jak i w przypadku złotówek nie jest pobierana prowizja za udzielenie kredytu hipotecznego. Marża banku – oferty wyjściowej – zawiera się natomiast w przedziale od 2,4 proc. do 3,7 proc.
Skorzystanie ze wspominanej niżej promocji sprzedaży wiązanej odbywa się w przypadku euro na nieco innych zasadach. Warunki przystąpienia do promocją są takie same, a korzyści jakie można uzyskać znacznie większe. Przez pierwszych 12 miesięcy kredytowania DnB Nord obniża marżę – dla wszystkich klientów korzystających z oferty – do poziomu 1,6 proc. Natomiast w następnych latach kredytowania, nasze wyjściowe oprocentowanie jest obniżone o 0,5 pkt. proc.
Zaciągając kredyt denominowany do waluty obcej musimy liczyć się także z dodatkowym kosztem związanym z zakupem waluty obcej. Spread w DnB Nord w przypadku euro wynosi ok. 8,15 proc. Jest zatem znacznie wyższy niż średnia różnica pomiędzy kursem sprzedaży a kupna walut, która wynosi ok. 5 proc. Niemniej jednak, oferta DnB Nord i tak pozostaje jedną z najlepszych na rynku.[/b]

#4 dajmira

dajmira
  • Użytkownik
  • 621 postów

Napisano 31 marca 2010 - 14:01

Dziewczyny ja juz właśnie jestem "po" kredycie, co prawda braliśmy z narzeczonym mały i w euro ,dlatego oferta Polbanku była dla nas najatrakcyjniejsza. Bardzo polecam przeanalizować ich ofertę dla obcych walut, bo naprawdę dodatkowe koszta są rozsądne.Sami spędziliśmy wiele miesięcy na analizie rynku kredytowego i mieszkaniowego i myślę,że Polbank jest pod tym względem bardzo atrakcyjny. Wszelkie inf oczywiście dostępne są na necie.
Dołączona grafika

#5 kashira

kashira
  • Użytkownik
  • 5 282 postów

Napisano 31 marca 2010 - 17:57

dajmira, a ja właśnie słyszałam od szwagierki oraz znajomej złe opinie o Polbanku... kumpela brała konsumpcyjny, ale szwagierka hipoteczny i ponad dwa razy tyle oddaje bankowi a kredyt był na 60 tys.
Nas taki kredyt czeka za około dwa lata, nie wiem jak wtedy będzie wyglądał rynek, ale osobiście najbardziej jestem przekonana do PKO BP. Niby niektóre usługi mają droższe niż w innych bankach, ale uważam, że jest to stabilny bank, w moich oczach posiada renomę ;-) Ale na pewno przed zaciągnięciem takiego kredytu trzeba będzie porządnie przeanalizowac rynek ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 dajmira

dajmira
  • Użytkownik
  • 621 postów

Napisano 01 kwietnia 2010 - 07:36

kashira no to rzeczywiście kiepski kredyt :-( my jesteśmy zadowoleni tak jak już pisałam wyżej braliśmy mały mieszkaniowy,chcemy go spłacić góra w 5 lat, dlatego za dużo nie "oddamy" bankowi. Konsumpcyjne są niekorzystne w tym banku. Też rozważaliśmy PKO BP. Wszystko zależy od kryteriów jakie spełniamy i jak szybko chcemy go spłacić,wiec trzeba dokładnie przeanalizować oferty.
Dołączona grafika

#7 seli19

seli19
  • Użytkownik
  • 536 postów

Napisano 22 lipca 2010 - 11:19

Czy ktoś korzystał z takiego programu: rodzina na swoim i może coś więcej napisać, co i jak i jak to wygląda od strony nabywcy?

Program Rodzina na swoim w skrócie

Celem Rządowego programu Rodzina na swoim jest wsparcie rodzin i osób samotnie wychowujących dzieci w pozyskaniu własnego mieszkania lub domu. Warunki preferencyjne dotyczą określonej grupy osób oraz celów kredytowania. Podstawą prawną dla programu Rodzina na swoim jest ustawa z dnia 08.09.2006 r. o finansowym wsparciu rodzin w nabywaniu własnego mieszkania (Dz. U. nr 183, poz. 1354 ze zm.). Ustawowa Rodzina na swoim to małżeństwo lub osoba samotnie wychowująca dziecko. Spłata części odsetek jest możliwa tylko w przypadku kredytów udzielonych w złotych polskich. Kredytów z dopłatami Skarbu Państwa udzielają banki, które podpisały stosowną umowę z Bankiem Gospodarstwa Krajowego. Proponowane przez Skarb Państwa wsparcie, pozwala na obniżenie raty kapitałowo-odsetkowej nawet o kilkadziesiąt procent przez okres 8 lat. W ramach programu Rodzina na swoim można skredytować mieszkanie, którego maksymalna powierzchnia nie przekracza 75 m2 oraz dom, którego powierzchnia użytkowa nie przekracza 140 m2. Ustawa wprowadza ograniczenia dotyczące ceny metra kwadratowego mieszkania lub domu, które są określone tzw. wskaźnikami przeliczeniowymi kosztu odtworzenia 1 m2 powierzchni użytkowej budynków mieszkalnych dla wybranych województw.

Ostatnia nowelizacja ustawy, która weszła w życie 2 stycznia 2009 r. znacznie rozszerzyła możliwości uzyskania kredytu, dzięki czemu program stał się bardziej dostępny. Owa nowelizacja w znaczny sposób rozszerzyła rynek nieruchomości dostępnych dla rodzin zainteresowanych zaciągnięciem kredytu z dopłatą Skarbu Państwa. Kredyt mieszkaniowy z dopłatami wymaga określonej zdolności kredytowej, jednak dzięki ostatnim zmianom, istnieje również możliwość przystąpienia do kredytu preferencyjnego osób z najbliżej rodziny, co w znaczny sposób wpływa na wzrost zdolności kredytowej rodzin o ograniczonych dochodach.

Mimo, iż program Rodzina na swoim jest obecny na rynku kredytów hipotecznych od 2007 roku (w tym roku banki komercyjne zaczęły podpisywać umowy z BGK), w początkowym okresie nie cieszył się on popularnością kredytobiorców. Wynikało to po części z niewiedzy klientów banków o możliwości skorzystania z tego rodzaju kredytu, a także z powodu kryteriów, które kredytobiorca musiał spełnić.

Dopiero w 2008 roku, po zmianie warunków przyznawania kredytów preferencyjnych, sytuacja uległa zmianie i w ubiegłym roku z kredytu z dopłatą Skarbu Państwa w ramach programu Rodzina na swoim skorzystało aż 6628 rodzin. Łączna kwota kredytów udzielonych w tymże roku wyniosła ponad 852 mln zł. Od początku 2009 roku ilość kredytów z dopłatami w stosunku do ogólnej ilości udzielanych kredytów systematycznie rośnie.

W początkowych miesiącach 2009 r. zakładano, iż liczba rodzin, które skorzystają z kredytu preferencyjnego w 2009 r. wyniesie około 18 tys., jednak prognozy te były na bieżąco weryfikowane. Do programu stopniowo przystępowały nowe banki, zwiększając swoją ofertę o kredyt preferencyjny. Korzystnie też zmieniały się limity cenowe ustalane dla poszczególnych województw, sprawiając że z programu mogła skorzystać większa liczba osób.

W styczniu 2009 roku z kredytu z dopłatą Skarbu Państwa w ramach programu Rodzina na swoim udzielono 669 kredytów. W lutym 2009 roku liczba rodzin, która skorzystała z pomocy rządowej wzrosła o 1319. Liczba i kwota udzielonych kredytów w programie Rodzina na swoim w lutym była dwukrotnie większa od liczby i kwoty kredytów udzielonych w styczniu. W marcu z rządowego programu dopłat do kredytów mieszkaniowych skorzystały 2203 rodziny, zaciągając kredyty na łączną kwotę 361 mln zł. Kwiecień z liczbą 2228 kredytów w programie Rodzina na swoim, okazał się kolejnym miesiącem wzrostów zainteresowania tym kredytem. Od początku 2009 roku, do końca kwietnia udzielono około 6500 kredytów z dopłatą Skarbu Państwa na łączną sumę ponad 1 miliarda złotych. Tak więc suma kredytów udzielonych w roku 2009 tylko do końca kwietnia była większa od tej, którą Polacy zaciągnęli w całym 2008 roku. Podobnie sytuacja przedstawia się w miesiącu maju, w którym 2858 rodzin skorzystało kredytów z dopłatami na sumę ponad pół miliarda złotych. Czerwiec również okazał się miesiącem, w którym zainteresowanie kredytem preferencyjnym nie spadało (udzielono 3100 kredytów na łączną kwotę 555 mln). W lipcu z programu Rodzina na swoim skorzystało 3405 osób, natomiast w sierpniu o 477 mniej, tj. 2929 osób na łączną kwotę 519, 3 mln zł. Mniejszą aktywność kredytobiorców można tłumaczyć okresem urlopowym. Dane z ostatniego okresu potwierdzają , iż zainteresowanie kredytem z dopłatami Skarbu Państwa nadal utrzymuje się na wysokim poziomie. We wrześniu z programu Rodzina na swoim skorzystało 3070 osób, zaciągając kredyt na łączną kwotę 549 mln 790 tys. zł., w październiku udzielono ok. 3200 kredytów na kwotę 575 mln.

Po 1 października zostały zmienione limity maksymalnej ceny metra kwadratowego dla nieruchomości kredytowanych w programie Rodzina na swoim. Nowe korzystniejsze w większości województw wskaźniki, przyczyniły się do faktu, że kredyt preferencyjny stał się bardziej dostępny.

W listopadzie udzielono łącznie 2840 kredytów na kwotę ponad 505 mln zł. W grudniu skorzystało 3000 rodzin.

W roku 2009 udzielono blisko 30 tys. kredytów z dopłatami Skarbu Państwa w ramach programu Rodzina na swoim. W całym okresie obowiązywania programu Rodzina na swoim, tj. od stycznia 2007 r. z kredytu preferencyjnego skorzystało ponad 38,5 tysiąca rodzin, zaciągając kredyty na kwotę 6,17 mld zł.

Jak dotąd, od początku trwania programu, w 2009 r. udzielono rekordową liczbę kredytów z rządową dopłatą. Łączna wartość ubiegłorocznych kredytów to 5,4 mld zł, co stanowi blisko 10% ogólnej liczby kredytów hipotecznych i 20% tych kredytów, które w 2009 r. udzielono w złotych. Nie wiadomo jak będzie wyglądał rok 2010 z uwagi na fakt, że coraz częściej pojawiają się głosy na temat możliwości zmiany założeń programu. Zainteresowanych odsyłamy do artykułu, który znajduje się tutaj: http://www.rodzinana...aktualnosc/535/

Źródło: bgk.com.pl

źródło: www.rodzinanaswoim.pl

#8 monik_ka

monik_ka
  • Użytkownik
  • 1 680 postów

Napisano 06 lutego 2011 - 22:40

my chcieliśmy skorzystać z rodziny na swoim ale niestety obowiązywało tylko do końca 2010 roku na mieszkania z rynku wtórnego :-( teraz tylko rynek pierwotny, a na takie mieszkanie nas nie stać :-| no ale najważniejsze że mamy zdolność kredytową więc to już połowa sukcesu :->
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#9 pueria

pueria
  • Użytkownik
  • 195 postów

Napisano 13 marca 2012 - 17:12

Pozwolę sobie odświeżyć temat kredytu, nie za bardzo przyjemna sprawa.. ale chyba powoli będzie trzeba o tym pomyśleć... bo samemu ciężko się jest dorobić :(
Piszecie, że najlepsze warunki takiego hipotecznego kredytu ma PKO BP. Ja też zaczęłam przeglądać ich materiały w tym temacie i prawda, że dośc dobrze to wszystko wygląda. ale jeśli to nie jest tajemnicą, jakie ponosicie koszty kredytu? i jak wygląda ich spłata, czy raty bardzo rosną jak rynek jest niepewny?
Nas najbardziej chyba będzie interesowała ta sprawa: Kredyty na budowę domu w złotówkach
­gdzie oprocentowanie kredytu 4,98% (WIBOR) + 1,1 = 6,08 %
Dołączona grafika

#10 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 19 stycznia 2015 - 17:02

Jakie macie odczucia związane z obecnną sytuacją osób mających kredyty we frankach? 

Mnie złość zalewa na myśl, że państwo ma im pomagać. Bo tak naprawdę państwo = ja i inne osoby, które same były na tyle rozsądne, żeby takiego kredytu nie brać. A jeśli brać, to liczyć się z ryzykiem. Zawsze coś jest za coś - masz korzystniejszy kredyt, ale istnieje ryzyko, że to się zmieni lub też Twój kredyt jest mniej korzystny, ale masz spokojniejszą głowę. Moim zdaniem każdy powinien wiedzieć na co się decyduje. 

Ja NIE CHCĘ się dokładać do tego, że ktoś był nie przewidujący, albo liczył że "jakoś to będzie". Sorry, taka ze mnie egoistka.  <bezradny>  

I w ogóle nie przekonują mnie argumenty, że ktoś mógł mnie kredyt we frankach, albo żaden, bo nie było by go stać. Mnie też w tej chwili jeszcze nie stać na wzięcie ROZSĄDNEGO kredytu i od kilku lat wynajmujemy mieszkanie, płacąc za nie blisko 2000 zł miesięcznie. I tak, mamy zdolność kredytową. I nie, nie stać nas jeszcze na własny kredyt. I tak, płącę teraz "na kogoś", a mogłabym "na siebie", ale lubię być odpowiedzialna i nie musieć liczyć na niczyją pomoc. 

Bardzo mnie ten temat wkurza. Skoro mamy pomóc frankowiczom, to pomóżmy też tym, którzy od lat płacą wyższe raty kredytu w złotówkach. Im od lat jest cieżko.  :roll:

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#11 Wisienkowa

Wisienkowa

HQ

• Moderator
  • 4 761 postów

Napisano 19 stycznia 2015 - 17:10

Jakie macie odczucia związane z obecnną sytuacją osób mających kredyty we frankach? 

Mam takie jak Ty. Kredyt to duża odpowiedzialność i trzeba się z tym liczyć, albo go nie brać. A to, że państwo ma im pomagać to niesprawiedliwe właśnie ze względu na tych drugich co płacą w złotówkach...  <bezradny> Albo wszystkim, albo nikomu moim zdaniem... :roll:

Wolałabym, żeby nikomu. Na szczeście na razie temat mnie nie dotyczy ;)

Użytkownik Wisienkowa edytował ten post 19 stycznia 2015 - 17:20

#12 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 19 stycznia 2015 - 17:45

Mnie złość zalewa na myśl, że państwo ma im pomagać.

Państwo nie będzie pomagać nam - frankowcom, jak i nigdy nie pomagało a frank już wcześniej skakał i jakos szumu takiego nie było. Jak brałam kredyt, frank był za 2.20 a teraz wiadomo jak jest...więc jak widać, frank skakał i takiego szumu nie było. 

A to, że państwo ma im pomagać to niesprawiedliwe właśnie ze względu na tych drugich co płacą w złotówkach...   Albo wszystkim, albo nikomu moim zdaniem...

Państwo pomagało, kiedy chyba PKO miało rodzina na swoim. Dopłacano im wtedy ileś tam %. Mój brat z tego korzystał. I jakoś nikt wcześniej nic nie mówił. NIkt, nie krzyczał, nie komentował... Teraz mogłabym powiedzieć, skoro Państwo pomagało im to ja też chce. Dlaczego oni są lepsi?? A

A póki co, nikt na ulice nie wyszedł i nie domaga się pomocy. Media robią szum i tyle. Już nie mówią o tym tyle co wcześniej.

I co jest śmieszne, najwięcej krzyczą Ci, którzy nie mają kredytu we frankach. 

My mamy kredyt we frankach i jakoś nie płaczę, że ciężko i nie domagam się pomocy. Wyboru przy braniu kredytu nie miałam bo tylko mogliśmy wziąć we franku. Tak samo miało wiele ludzi i to nie był ich wybór. Gdybym mogła to bym wzięła w złotówkach. ALE NIE MOGŁAM!!! Bylśmy w wielu bankach i wszędzie był tekst, tylko franki. 

Miałam płacić obcym za wynajem? Prawie tyle samo co wynosi rata płaciłam za wynajem.

Użytkownik AgnieszkaT edytował ten post 19 stycznia 2015 - 17:50

#13 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 19 stycznia 2015 - 18:24

I co jest śmieszne, najwięcej krzyczą Ci, którzy nie mają kredytu we frankach. 

No to chyba jasne, że nie będą protestować ci, którzy mają kredyt we frankach. :)

"(...)Jesienią w Polsce decyzja Orbana spotkała się z powszechną krytyką. Dziś krytyka ucichła, ba, nawet wicepremier Piechociński nie wyklucza, że polski rząd pójdzie węgierską drogą. I frankowicze dostaną pomoc rządu - nawet pomimo iż budzi to moralne wątpliwości (np. prof. Balcerowicza, który twierdzi, że ryzyko wzięte na siebie przez kredytobiorców, nie może być przerzucane na innych ludzi, podatników, bo każdy ponosi odpowiedzialność za swoje decyzje).

Rząd zapowiada jednak, że wyciągnie rękę do zadłużonych we franku."

biztok.pl

Jeszcze nie wiadomo, co z tą pomocą, ale nie wykluczają, ;/ A Rodzina na swoim czy Mieszkanie dla Młodych to zupełnie inny temat. <bezradny>

Miałam płacić obcym za wynajem? Prawie tyle samo co wynosi rata płaciłam za wynajem.

A to właśnie kwestia Waszego wyboru i ponoszenia za niego konsekwencji! Ty wolałaś płacić raty niepewnego kredytu, a ja wolę na razie płacić za wynajem i wziąć kredyt na spokojnie. Ja nie oczekuję od nikogo niczego w związku z tym, że "płacę obcym", a mogłabym mieć już kilka lat kredytu spłacone, ale też nie mam ochoty pomagać komuś, kto podjął ryzyko i dumnie płaci "na swoje".  :-/

Aga, ja Cię naprawdę lubię, ale w tej sytuacji proszę nie dziw się takim ludziom jak ja, że mają pretensje, że ich pieniądze miałby zostać w ten sposób wykorzystane. 

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#14 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 19 stycznia 2015 - 18:39

"(...)Jesienią w Polsce decyzja Orbana spotkała się z powszechną krytyką. Dziś krytyka ucichła, ba, nawet wicepremier Piechociński nie wyklucza, że polski rząd pójdzie węgierską drogą. I frankowicze dostaną pomoc rządu - nawet pomimo iż budzi to moralne wątpliwości (np. prof. Balcerowicza, który twierdzi, że ryzyko wzięte na siebie przez kredytobiorców, nie może być przerzucane na innych ludzi, podatników, bo każdy ponosi odpowiedzialność za swoje decyzje).
Rząd zapowiada jednak, że wyciągnie rękę do zadłużonych we franku."
biztok.pl

Gdzie to wyczytałaś, jak mówili ostatnio, że własnie nie pójdzie. Ok. 2010/2011 frank skoczył ponad 4 zł. Rząd też miał pomagać i sprawa ucichła.

A Rodzina na swoim czy Mieszkanie dla Młodych to zupełnie inny temat.

Dlaczego inny? Napisałaś, że jesteś przeciwna aby rząd pomagał frankowcom. Oki. Rozumiem. A ja CI napisałam, że pomagał innym kredytobiorcom. I to już jest nie na temat? Tu też Państwo pomagało kredytobiorcom i jakoś nikt nie krzyczał, nie komentował. A jak gdzieś tam powiedziano, że ma pomóc frankowcom to szum. Czym różnimy się od innych? Bo inna waluta? Ale ten sam rząd, to samo państwo. 

Aga, ja Cię naprawdę lubię, ale w tej sytuacji proszę nie dziw się takim ludziom jak ja, że mają pretensje, że ich pieniądze miałby zostać w ten sposób wykorzystane.

Oki, ale nie potrafię zrozumieć, dlaczego gdy państwo pomagało innym to nikt nie komentował. 

A to właśnie kwestia Waszego wyboru i ponoszenia za niego konsekwencji! Ty wolałaś płacić raty niepewnego kredytu, a ja wolę na razie płacić za wynajem i wziąć kredyt na spokojnie.

Dlatego banki się zabezpieczją i przy braniu kredytu w innej walucie info. o skokach. Każdy o tym wie. Wiesz, ja mam 36 lat, G. 38 więc nam wynajomwanie do końca życia nie wchodziło w grę. Ty jesteś młoda,....

MI nie zalęzy na pomocy, bo to moja decyzja i tak jak pisałaś to ja ponosze konsekwencje tego. 

Użytkownik AgnieszkaT edytował ten post 19 stycznia 2015 - 18:42

#15 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 19 stycznia 2015 - 19:03

Dlaczego inny?

Tak na gorąco to dlatego, że to były programy rządowe, mające na celu zachęcenie m. in. młodych Polaków do zakładania rodziny. Ludzie z nich korzystający od razu znali zasady i jeśli je spełnili, to mogli z takiego programu skorzystać. Zasady były znane w momencie brania kredytu, a nie zmieniane, bo ktoś nie przemyślał i "tyłek się pali". 

Różnic na pewno jest więcej, jak poczytam, to napiszę, ale w tej chwili nie mam na to czasu. 

Gdzie to wyczytałaś, jak mówili ostatnio, że własnie nie pójdzie.

Podałam źródło. A jak wpiszesz w wyszukiwarkę "Piechociński", to też wyskoczy.

Wiesz, ja mam 36 lat, G. 38 więc nam wynajomwanie do końca życia nie wchodziło w grę. Ty jesteś młoda,....

Kurcze, ale Ty też kiedyś miałaś tyle lat, co ja...Też chciałabym mieć swój dom i spłacać swój kredyt w spokoju. 

#16 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 19 stycznia 2015 - 19:10

@Aspirynkaaa, kurcze dla mnie to jest to samo. To gdyby mój kredyt tak jak piszesz był w formie programu rządowego.... to nie byłoby problemu??

Podałam źródło. A jak wpiszesz w wyszukiwarkę "Piechociński", to też wyskoczy.

A to sobie zerknę. Tylko wiesz, jak zobaczę faktycznie te ich pomoc to uwierzę. Juz kiedy tak mieli pomagać i ucichło.

Kurcze, ale Ty też kiedyś miałaś tyle lat, co ja...Też chciałabym mieć swój dom i spłacać swój kredyt w spokoju. 

Powiem CI, że my nasz kredyt wzięlismy na 44 lata. Chcielismy chyba nawet więcej ale ze względu na wiek G. to zmniejszyli na długość spłaty.  Tylko tak moglismy i spłacamy go już z 8 lat chyba. 

No nic, pożyjemy - zobaczymy. Albo państwo pomoże albo i nie. My i tak nie mamy na to wpływu. Tyle tylko, co człowiek sobie pogada.:)

#17 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 19 stycznia 2015 - 22:08

@AgnieszkaT a dlaczego w zlotówach sie nie dało ??? bo rata była wieksza i nie mieliscie zdolnosci ???

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#18 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 20 stycznia 2015 - 05:18

@magdaaaaa, ja miałam umowę na czas określony i niektóre banki nie brały mnie pod uwagę a sam G. nie mógł brać, i tak, nie mieliśmy zdolności w złotówkach. Gdy zdecydowaliśmy się na kupno mieszkania, które wynajmowaliśmy (właściciele chcieli je sprzedać więc czekałaby nas chyba 3 przeprowadzka u mnie w mieście) pomyśleliśmy o złotówkach ale skoro się nie dało.... to został frank. 

#19 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 20 stycznia 2015 - 09:57

Mnie złość zalewa na myśl, że państwo ma im pomagać

a mają pomagać ? ;-)  takie tam gadanie, bo franek podskoczył, dziennikarze podłapują i wielki szum robią  :roll:

spokojnie, sytuacja się ustabilizuje i wszystko ucichnie.

a nawet jeśli będzie jakaś pomoc, to traktuję to tak samo, jak każdą inną pomoc innym grupom społecznym, które akurat znalazły się na świeczniku.

my też mamy kredyt we franku i szumu nie robię, i żadnej pomocy się nie domagam.

Poza tym przy tak wielkim kredycie suma sumarum na końcu i tak wyjdzie wszystko porównywalnie. Przez kilka lat mozna płacić niskie raty, a zaraz później dużo wyższe. Wszystko się wyrówna. W obecnej sytuacji napewno tracą sporo osoby, które kupiły mieszkanie "na chwilę", na sprzedaż czy pod wynajem.

Ty wolałaś płacić raty niepewnego kredytu, a ja wolę na razie płacić za wynajem i wziąć kredyt na spokojnie

uwierz, że takiego kredytu nigdy nie weźmiesz na spokojnie i nigdy nie będzie pewny w 100%  ;-)

pewnie, że przyjdzie właściwy moment na podjęcie tego kroku, ale o spokojną głową może być ciężko.

#20 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 20 stycznia 2015 - 10:58

uwierz, że takiego kredytu nigdy nie weźmiesz na spokojnie i nigdy nie będzie pewny w 100% 

Ale ja sobie z tego doskonale zdaję sprawę. Mogę jednak zrobić wszystko, co w mojej mocy, żeby było jak najbardziej spokojnie. Tzn. odłożyć jakąś większą kwotę na wypadek, gdybyśmy nagle oboje zostali bez pracy i poszukiwania nowej trwałby kilka miesięcy, czy właśnie wybrać kredyt, który ma mniejsze ryzyko wszelkich "niespodzianek". I ja nikomu nie mówię, że też ma tak robić. Po prostu stwierdzam, że każdy powinien być odpowiedzialny za swoje decyzje.