Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Zakupy z głową

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
62 odpowiedzi w tym temacie

#1 Czarna Kotka

Czarna Kotka
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 08 października 2009 - 23:51

Ostatnio wyszłam ze sklepu zdegustowana. Po prostu wszystko kupowałam, jak dziecko - to, co ładne, kolorowe, świecące. Większość z tych rzeczy mi się nie przydała. Macie jakieś sposoby na robienie zakupów. Jak je najlepiej zaplanować?

#2 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 09 października 2009 - 11:22

Najlepiej zrobic sobie liste zakupow.. rzecyz ktore sa ci potrzebne.. i wchodzac do sklepu kierowac sie tylko i wylacznie lista i nie wkladac do koszyka rzeczy ktore nie sa przydatne
Dołączona grafika
„Pragniemy żyć razem i razem się cieszyć
Razem dzielić niebo i razem w nim grzeszyć…”

#3 halynka

halynka

mamuśka

• Użytkownik
  • 5 652 postów

Napisano 09 października 2009 - 12:15

na zakupy żywnościowe nie można iść głodnym wtedy kupujesz wszystko na co miała byś ochote

Najlepiej zrobic sobie liste zakupow..

ja zawsze ide z lista i biore po prostu mniej wiecej odliczona sumę pieniędzy żeby nie szaleć jak coś zobacze "absolutnie koniecznego"

201401111762.png

km5skrhmtofzztsl.png

#4 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 09 października 2009 - 13:05

Zakupy z głową, to na pewno nie zakupy w supermarketach- tam, wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy umiejscowione są na końcu sklepu, tak, by zachęcić Cię do kupienia różnych innych niepotrzebnych pierdół, które znajdują się po drodze. Dlatego jak iść do sklepu z konkretem to do osiedlowego, najlepiej z listą i wziąć tyle pieniędzy, żeby starczyło na zakupy (a idzie to wyliczyć) .

#5 Czarna Kotka

Czarna Kotka
  • Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 09 października 2009 - 20:10

Tak właśnie jutro zrobię, bo teraz niestety chyba większość osób jedzie do supermarketu weekendowo i kupuje WSZYSTKO. Odliczona kwota to bardzo dobry pomysł. Nie karty, tylko gotówka w kieszeni. Lista zakupów - owszem, bo potem jest przykro jak po powrocie okazuje się, że nie ma drożdży do pizzy:/ Mój mąż też usłyszał od swojego kolegi informatyka o jakiejś super prostej i praktycznej aplikacji na telefon - takiej nowoczesnej liście zakupów. Jest darmowa, ja ją już sobie ściągnęłam i dobrze się zapowiada. Można na bieżąco coś dopisywać jak się coś przypomni (np. na przystanku, czy w tramwaju), współdzielić ją z inną osobą, modyfikować itp. Dobre ponoć, polecam do spróbowania - REKLAMA się nazywa, na wyszukiwarce można znaleźć. Ja napiszę o swoich doświadczeniach później. Mam nadzieję, że jogurty, kolorowe owoce i czekoladki nie będą mnie już kusiły:/ Wydatki pod kontrolą chyba ułatwiają życie.

#6 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 10 października 2009 - 15:20

Mnie sie mało kiedy zdarza kupic cos czego nie planowałam , no czasem wezme butelke ketchupu bo jest w promocji a wiem ze za dwa -trzy tyg bede go kupowła i ma on długa date waznosci , ale brac inne reczy bo sa w prompocji to nie , ze dwa razy mi sie zdarzył nieplanowany zakup ale to dlatego ze chciłam czegos nowego spróbować. Ja jak ide do suprmaketu po zakupy to zazwyczaj id po kilka rzeczy i pamietm co to ma byc , chodze do tego samego marketu wiec wiem co gdzie jest i tylko to zabieram i do kasy < zazwyczaj ta do 10 produktów). W sklepach z ciuchami tez nigdy nie szaleje bo zazwyczaj nie kupune drogich ciuchów wiec sieciwóki mnie nie kusza , tym bardziej ze trduno trafic tam cos w moim guscie.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#7 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 10 października 2009 - 15:24

Mnie sie mało kiedy zdarza kupic cos czego nie planowałam

masz moje wyrazy podziwu :D zawsze tak chciałam, żeby wchodząc do sklepu kupić tylko to co jest mi potrzebne. Ale chyba nigdy mi się to nie udaje :( :P
zawsze kupuje caaaałe mnóstwo niepotrzebnych bubli i później się na siebie wkurzam, że niepotrzebnie wydaję pieniążki. Ale po prostu nie potrafię się powstrzymać. eh..

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#8 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 11 października 2009 - 09:38

ja nawet jak mam liste zakupow, rzadko kiedy udaje mi sie nie kupic cos dodatkowego, no chyba, ze nie starcza mi juz pieniazkow :-D Ale ogolnie jakis drobizg zawsze dorzuce
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#9 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 11 października 2009 - 12:26

Ja zazwyczaj zapisuje sobie na kartce co mam kupić,bo potem w sklepie zapominam o jakiejś rzeczy :-P i nie zabieram ze sobą wyliczonej ilości kasy. Zdarza się,że kupię nie raz coś w promocji co wiem,że i tak będzie mi potrzebne za jakiś czas np.szampon,podpaski,a niekiedy też jakiś owoc lub coś na obiad,bo jest obniżka.
Nie kupuję nigdy jakiś rzeczy po to,żeby kupić,bo w tej chwili mi się podoba. Staram się kupować z głową i wydaje mi się,że nauczyła mnie tego Mama :-D
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#10 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 11 października 2009 - 13:50

a u mnie zakupy z głową nie istnieją :P no chyba że mam bardzo ograniczony budżet ...

na kartce a i owszem, zapisuję, ale tylko to co muszę kupić, a reszta - wychodzi w trakcie zakupów ... przeważnie są to pierdółki, ale złotówka do złotówki i całkiem niezła sumka by sie zebrała :P usprawiedliwiam sie sama przed sobą tym że w końcu sama na to zarabiam, i jeżeli wpadne potem w małe zawirowania finansowe - albo delikatniej - stracę płynność finansową to sama bede sobie musiała radzić :P więc też nie szarżuję trzymając koszyk w ręce i często coś do niego wrzucę a potem popukam sie w głowę i pomyślę " po ch***rę ci to :P i odkładam

a kiedy muszę zaplanować zakupy, bo np. nie mam czasu ... po prostu układam w głowie schemat gdzie chce iść i po co ... reszta zostaje po mej lewicy bądź prawicy i nawet nie zaglądam tam - nie bo nie, odrobina samozaparcia i zdrowego rozsądku (tak, czasem go przejawiam :P )i nie trzeba mi cudów-niewidów w telefonach i innych urządzeniach przenośnych

a zapisywanie? jako że długopis i kartka zawsze sie jakoś znajdą - nie mam z tym problemu, a są sytuacje kiedy po prostu nie wypada telefonu wyciągnąć, a naskrobanie czegoś na kartce nie razi tak w oczy, nikt nie pomyśli że go olewasz i wysyłasz sms-a na przykład ;-)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#11 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 11 października 2009 - 14:01

nie(d)oceniona, ja np często zapisuje co kupić w tel,bo karteczkę kilka razy zdarzyło mi się zgubić albo wypadła z portfela :-P a zapisywać w tel mogę gdy nikt nie patrzy ;-)
Swoją drogą zainteresował mnie ten programik na kom.,ale niestety nie wiem jak się nazywa :-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#12 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 11 października 2009 - 14:04

ja jak mam dużo to kupienia to robie listę bo zawsze o czymś zapominam :roll:
a sposób na zakupy z głową? wystarczy wyliczyć kwotę jaka będzie potrzebna i zabrać tylko tyle kasy nie więcej i już się nie wraca z niepotrzbnymi pierdołkami :-P

#13 tigraa84

tigraa84
  • Użytkownik
  • 5 129 postów

Napisano 11 października 2009 - 23:07

sposób na zakupy z głową?

Mój jest następujący- robię listę zakupów i jadę sama, P. zostaje w domu, bo zakupy z nim to po prostu masakra :roll: Na to ma ochotę, tamto by zjadł, to sie przyda, a tamto fajnie będzie wyglądac w pokoju :shock:
Mężczyzna bez kobiety jest jak pies bez pcheł- niby da się żyć, ale nudno
Kobieta bez mężczyzny jest jak pchła bez psa- żyć ciężko i gryźć nie ma kogo

#14 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 12 października 2009 - 07:08

ja zazwyczaj wiem czego potrzebuje i na zakupy wybieram sie z nastawieniem ze np ide po spodnie
wtedy szukam i przymierzam tylko spodnie, tak dlugo az nie znajde takich ktore mnie usatysfakcjonuja

ale rozwniez czasami dzieje sie tak ze przypadkowo lub z nudow wpadam do jakiegos sklepu cos rzuci mi sie w oczy a pozniej okazuje sie ze byl to swietny wybor

rzadko kiedy zdarza mi sie kupic cos co pozniej lezy w szafie i sie kurzy

za to z zakupami sporzywczymi mam problem bo jak nie zrobie sobie listy (co sie u mnie czesto zdarza) to po pierwsze zapomne tych najwazniejszych produktow ktorych w domu brakuje

a po drugie kupuje duzo slodyczy i nowosci :P

#15 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 12 października 2009 - 08:43

W sumie mam tak samo jeśli chodzi o zakupy jak Olciiia.
Odzieżowe zakupy to taki maraton w poszukiwaniu jednej konkretnej rzeczy. Przewaznie nie kupuje czegos czego nie mialam w planach :-P

... ale zakupy spożywcze. Ehh. Tez czesto daje sie poniesc temu ze jestem głodna, wieczorem obejze film wiec moze cos do pochrupania... a tak naprawde nie potrzebuje tych rzeczy. <bezradny></span>
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#16 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 12 października 2009 - 09:32

P. zostaje w domu, bo zakupy z nim to po prostu masakra :roll: Na to ma ochotę, tamto by zjadł, to sie przyda, a tamto fajnie będzie wyglądac w pokoju :shock:

skądś to znam... :lol: a najgorzej jest tam dzie sa jakieś motoryzacyjne albo gospodarcze rzeczy... zawsze wypatrzy jakiś nowy zestaw śrubokrętów czy czegoś tam twierdząc że takich to on jeszcze nie ma-choć w garażu u niego nie można się ruszyć tyle tego jest :roll:
i jeszcze ta minka kota ze shreka i tekst: zawsze o takich marzyłem... :roll: :roll: :roll:
doprawdy.... ;-)

#17 monia86

monia86
  • Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 22 grudnia 2009 - 16:51

ja zazwyczaj robie sobie kartke z rzeczami do kupienia,ale bardzo czesto bywa tak ze kupuje dużo za dużoi to takich rzeczy które mi sie nie przydadzą ,albo których mam pod dostatkiem,np kubki.Mam bzika na ich punkcie,gdy tylko widze ze w sklepie jest na knorr z kubkiem to musze to kupic bo chce miec taki kubek,ale wiem ze takich rzeczy nidgy za wiele, bo czasami cos sie stłucze. :mrgreen:

#18 papaja

papaja
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 27 stycznia 2010 - 14:19

Ciekawa lektura jak skutecznie mniej kasy wydawać np w codziennych zakupach.. Stwierdziłam, że nigdy nie jest za późno na naukę nowych rzeczy więc biorę się solidnie za podszkolenie się z praw konsumenta, sprytnych zakupów i tego jak olać nic nie warte promocje :) ciekawy artykuł dodaję

artykuł umieszczony poniżej:

„Smart Shopping” czyli tzw. „sprytne zakupy” to już od lat stosowana idea, dzięki której konsumencie na całym świecie oszczędzają podczas zakupów nie rezygnując z ich wysokiej jakości. Oto podstawowe zasady bycia mądrym zakupowiczem:
korzystaj z Internetu – porównywarki cen oraz fora użytkowników to Twoi najwięksi przyjaciele w poszukiwaniach najtańszych i najlepszych ofert.
poszukaj w swoim mieście centrów wyprzedaży– tzw. outletów. Kupisz tam markową odzież i obuwie w naprawdę niskich cenach.
kupując produkty mające służyć nam dłuższy czas inwestuj w sprawdzone marki (co nie zawsze znaczy najdroższe!).
sięgając po towar z napisem „promocja” bądź ostrożny – jego niższa cena, bądź większa pojemność wcale nie musi się różnić od tej sprzed promocji.
przeproś się z artykułami spożywczymi wyprodukowanymi specjalnie dla dużych sieci sklepowych jak Carrefour, Tesco. Są wykonywane przez znanych producentów i często nie odbiegają swoją jakością od swoich markowych odpowiedników.
zbieraj punkty, znaczki, karty stałego klienta – wiele sklepów prowadzi naprawdę atrakcyjną politykę lojalnościową dla ich wiernych użytkowników.
wybierając się na cotygodniową wizytę w hipermarkecie rób listę zakupów. Dzięki temu unikniesz spontanicznych i zupełnie niepotrzebnych wydatków.
zastanów się zanim niepotrzebnie wydasz na szewca, mechanika, znajomego komputerowca – żądanie naprawy wadliwego produktu to Twoje prawo konsumenta, korzystaj z niego!
Doceń walory osiedlowych sklepików. Często ceny przez nie proponowane wcale nie są wyższe niż te w hipermarketach, a robiąc w nich zakupy zaoszczędzasz na czasie i transporcie.

I najważniejsze…

10. szukaj – pytaj – baw się. Poświęć swoim zakupom trochę więcej czasu, ale nie traktuj ich śmiertelnie poważnie. Zabaw się w tropiciela okazji i oszczędzaj z uśmiechem.

#19 Polla

Polla
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 05:44

Staram się zawsze chodzić z listą po większe sprawunki a potem się jej trzymać :)

#20 papaja

papaja
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 28 stycznia 2010 - 12:27

Polla lista zakupów to podstawa :) ja osobiście korzystam z tzw. mobilnej listy zakupów na telefon komórkowy, polecam bo trzymam sobie listy w specjalnym programie na komórce i nie muszę po 10 razy wypisywać tych samych list :) bardzo ułatwia planowanie zakupów.