Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

leki oddziałujące na inne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 dzidzia198585

dzidzia198585
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 01 września 2009 - 17:36

Czesc!
Mam pytanie, czy orientujecie sie, czy Metronidazol w tabletkach podawany ma wplyw na skutecznosc tabletek anty - biore yasmin? Na jednych forach mowia,ze wplywa na innych nie i zglupialam. Jest 4 dzien po odstawieniu zawsze juz mam krwawienie a tu nic:/ Nie wiem czy przez nerwy czy co? Pomozcie

[ Komentarz dodany przez: nie(d)oceniona: 2009-09-01, 20:24 ]
zmieniłam nazwę tematu tak żeby pasował też do innych leków ;-)

Teraz mamy tu miejsce na dzielenie się informacjami na temat oddziaływania na siebie leków, których nie powinno się łączyć, które połączenia mogą wywoływać skutki uboczne - i jakie, które leki osłabiają działanie innych

usunęłam też z postu powtórzenia - posty łączą się ze sobą, i to że będziesz pisala co chwilę "proszę o odpowiedź" czy tym podobne, nic nie da, bo nie widać tego w postach nieprzeczytanych ;-)

#2 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 01 września 2009 - 18:36

dzidzia198585, nie musisz pisać kilka razy tego samego :roll: skoro masz wątpliwości musisz spytać lekarza, sprawdz też dokładnie ulotkę
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#3 dzidzia198585

dzidzia198585
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 01 września 2009 - 18:46

Problem w tym, ze ulotke sprawdzilam i jedna i druga ps dokladniej sie nie da
a do lekarza najszybciej zapytam w poniedzialek
do tego czasu dostane zawalu - help

#4 tuptunio

tuptunio
  • Użytkownik
  • 4 235 postów

Napisano 01 września 2009 - 18:50

a do lekarza najszybciej zapytam w poniedzialek

to poprostu zdzwoń, nie musisz iść osobiście
Dołączona grafika

w jakim języku myśli głuchy od urodzenia?

#5 dzidzia198585

dzidzia198585
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 01 września 2009 - 18:54

chyba sie nie zrozumialysmy, gdybym miala mozliwosc zadzwonienia nie bylo by mnie tutaj, gdybym nie czytala ulotek - tak samo
mam problem, wiec napisalam nie wiem w czym problem - nie chcesz nie odpowiadaj, nie wiem to po prostu powiedz,ze nie wiesz ja sie nie obraze
post napisalam gdyz liczylam na to, ze moze ktos bedzie wiedzial
przepraszam,ze w ogole mialam czelnosc zapytac ja zla niedobra

#6 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 01 września 2009 - 19:18

dzidzia198585, po pierwsze wyluzuj, po drugie tuptunio, właśnie podsuwała ci możliwości rozwiązania twojego problemu, po trzecie - jeżeli nie jesteś pewna - stosuj dodatkowe zabezpieczenie aż do czasu rozwiania wątpliwości

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#7 dzidzia198585

dzidzia198585
  • Użytkownik
  • 29 postów

Napisano 01 września 2009 - 21:38

Wy tez wyluzujcie. Dla rozwiania watpliwosci po trudach, mekach i konsultacjach znalazlam Metronidazol nie wplywa na skutecznosc tabletek antykoncepcyjnych. To tak dla *potomnych* :-P

#8 Clonii

Clonii
  • Użytkownik
  • 279 postów

Napisano 29 września 2009 - 14:08

Generalnie leki antykoncepcyjne nie dzialaja na ine leki.Antykoncepty bierze sie wiele lat non stop kazdy inny lek tymczasowo wiec gdyby mialy dzialac z innymi lekami bylby to duzy problem.Wiecie co mam na mysli.Z reszta lekarze nie pytaja czy pacjentka bierze leki antykonepcyjne.Ale co do konkretnych pojedynczych lekow zawsze na ulotkach sa napisane interakcje z innymi lekami.Dla wlasnej pewnosci mozna spytac farmaceute lub lekarza, bo zdaje sobie sprawe ze na ulotkach sa wymieniopne konkretne grupy lekow nie nazwy lekow.

#9 maartekkk

maartekkk
  • Użytkownik
  • 3 309 postów

Napisano 22 października 2009 - 18:29

Dziewczyny... odświeżę temat.
Bo mam wątpliwości... biorę aktualnie dwa leki: Tetralysal (antybiotyk na trądzik, kuracja 3miesięczna) i Flumycon (przez 2 tyg, jedno opakowanie mam za sobą). Otóż mój problem polega na tym, że poprostu Tetralysal biorę już miesiąc i pani dermatolog powiedziała, że w żadnym wypadku mam nie odpuszczać, bo wszystko szlag trafi. Znowu później wyszły moje problemy z grzybicą... dostałam duuuużo leków, w tym 2 rodzaje doustnych i dwa dopochwowych. Aktualnie biorę już drugi doustnie właśnie Flumycon - zaczęłam drugą i ostatnią paczkę. Z tym, że zauważyłam, że codziennie źle się czuję, jestem ciągle jakaś przybita, nic mi się nie chce, spać nie mogę... Dzisiaj będąc u lekarza domowego o wypisanie na prośbę tamtej pani doktor recept, powiedział mi, że ten lek (Tetralysal) jest bardzo szkodliwym lekiem... i czy napewno chcę kontynuować to leczenie, bo widzi bo mojej buzi, że efektu świetnego nie ma, jak na miesiąc przyjmowania...
Do czego dążę - przez to wszystko ja poprostu zapomniałam powiedzieć pani ginekolog, że już biorę jakiś inny lek... niby nic mi nie jest prócz tego zmęczenia, ale jak teraz poczytałam ulotki... że koniecznie (przy obydwóch) trzeba powiadomić lekarza o innych lekach przyjmowanych nawet bez recepty... i teraz nie wiem... ani jednego leczenia przerwać nie mogę... do lekarza też nie mogę, bo mam konkretne terminy wyznaczone, najbliższy do dermatologa... ale tego flumycon'u zostało mi jeszcze 6 tabletek... nie wiem co robić...

Mam nadzieję, że za bardzo nie namieszałam...
Bardzo proszę o rady jakieś...
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#10 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 22 października 2009 - 18:42

maartekkk, na twom miejscu zaczełabym od zapytanie sie w aptece, a jeżeli nic bym sie nie dowiedziała - zadzwoniłabym do przychodni i powiedziała jak sprawa wygląda.

ale póki co piszesz że skutków ubocznych większych nie ma ... więc nie przerywałabym kuracji - poinformowałabym lekarza tylko i zapytała czy na pewno mogę kurację stosować dalej

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#11 maartekkk

maartekkk
  • Użytkownik
  • 3 309 postów

Napisano 22 października 2009 - 19:17

nie(d)oceniona, wiesz mam nadzieję, że pikawka mi nie wysiądzie w nocy np :P Ale prędzej, czy jeden lek jakoś nie psuje działania drugiemu... albo co będzie z moim żołądkiem po takim bombardowaniu go takimi dawkami antybiotyków... jak pisałam, skutków ubocznych nie zauważam żadnych... może poprostu się na zapas zamartwiam...
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 22 października 2009 - 19:25

maartekkk, no więc dla własnej spokojności do najbliższej apteki bym sie jutro przezła ... poważnie ci mówię może ci powiedzą coś konkretnego ...

#13 Clonii

Clonii
  • Użytkownik
  • 279 postów

Napisano 24 października 2009 - 19:44

Powiem Ci tak jako studentka farmacji;P Owszem jeden lek możne wpływać na drugi nasilać jego działanie lub osłabiać ,ale myślę ze lekarz by pytał czy przyjmujesz jakieś leki gdy dawał Ci któryś... musisz tu rozróżnić dwie rzeczy działania niepożądane, które ma w sumie każdy lek i to czy one wystąpią zależny tylko od organizmu i interakcje z innymi lekami czyli właśnie oddziaływanie jednego leku na drugi...nie jestem jeszcze aż tak biegła w lekach wiec jeśli chcesz to idź do apteki poradź się farmaceuty;)
....Jak księżyc w oknie śmiej się i płacz...Na linie nad przepaścią tańcz....Aż w jedną krótką chwilę, pojmiesz po co żyjesz....

Niedojrzała miłość mówi: "Kocham cię, ponieważ cię potrzebuję". Dojrzała miłość mówi: "potrzebuję cię, ponieważ cię kocham".

#14 maartekkk

maartekkk
  • Użytkownik
  • 3 309 postów

Napisano 24 października 2009 - 21:17

Clonii, heh dzięki :) Byłam w aptece i dowiedziałam się, że te leki na siebie jako tak nie oddziałują, jeszcze lepiej - Flumycon wręcz działa jakby... kojąco na mój żołądek :P No i wzięłam dodatkowo coś osłonowego ;)
Dzięki za rady :)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#15 bąbel

bąbel
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 26 października 2009 - 14:31

maartekkk, ja to bym na Twoim miejscy do tej kuracji antybiotykowej kupiła osłonowo probiotyki. A Flumycon wcale nie działa kojąco, owszem, ma działanie przeciwgrzybiczne, ale bardzo obciąża wątrobę.

#16 maartekkk

maartekkk
  • Użytkownik
  • 3 309 postów

Napisano 26 października 2009 - 18:08

bąbel, 'kojąco' może nie, ale brakło mi słów :P no powiedziała, że mogę brać a nawet dobrze, że biorę oba... jak najszybciej skończyć te leki, bo sobie flaczki poniszczę... a osłonowe już zakupiłam i biorę... dobra, bez OT, dzięki za rady - nie umrę narazie :P

[ Dodano: 2009-12-29, 22:19 ]
Witam ponownie.... ja mam sklerozę - zawsze przed wejściem do lekarza mam w głowie, żeby zapytać o leki,a przypomina mi się już po wyjściu...

Tym razem pytanie brzmi: Czy mogę brać Cyprest podczas kuracji Memotropilem?
Proszę o szybką odpowiedź...
Dołączona grafika
Dołączona grafika