Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Która lektura szkolna Wam się podobała ???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
165 odpowiedzi w tym temacie

#141 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 27 grudnia 2011 - 14:19

Nie żartuj? Na prawdę tak jest?

Nom. Teraz nie ma takiego kanonu lektur jak był za hmm... moich czasów. Teraz nauczyciel sam wybiera z zestawu książek, które będzie omawiał sobie.
My byłysmy w szoku jak ludziska szukali 1 tomu Pottera. A jak się dopytałysmy o co chodzi to nam wyjaśniono, że to lektura.

Były jeszcze inne ciekawe "lektury" ale pamięc już nie ta... :->

#142 Natalka

Natalka
  • Użytkownik
  • 1 457 postów

Napisano 27 grudnia 2011 - 14:34

Teraz nie ma takiego kanonu lektur jak był za hmm... moich czasów. Teraz nauczyciel sam wybiera z zestawu książek, które będzie omawiał sobie.

teraz jest pula kilkunastu książek obowiązkowych i nauczyciel ma wybrać z niej pewną część. Ma jeszcze pulę kilku lektur nadobowiązkowych i z nich również ma coś wybrać. Dodatkowo, gdy określona ilość jest w danym roku przerobiona nauczyciel może dołożyć wybrane przez siebie książki.
Ja tak miałam i nawet pozwalano nam wybrać książkę jaką chcemy omówić. Oczywiście jako klasa humanistyczna przerabialiśmy wszystko nie epokami, a zagadnieniami, więc te wybrane przez nas książki musiały do tych zagadnień pasować ;-)

#143 zajaczek89

zajaczek89
  • Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 05 grudnia 2012 - 13:15

Ja przez dłuższy czas czytałam wszystko tylko nie lektury, byłam uprzedzona :). Dopiero w liceum zrozumiałam, że warto i do teraz wspominam książki takie jak "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego, "Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa czy "Inny świat" Herlinga-Grudzińskiego. Z tych wcześniejszych podstawówkowych bardzo podobał mi się "Ten obcy" Ireny Jurgielewiczowej.

#144 Kala1702

Kala1702
  • Użytkownik
  • 2 113 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 12:35

z czasów podstawówki to zdecydowanie - ,,O psie, który jeździł koleją" oraz ,,Dzieci z Bullerbyn".
a z czasów gimnazjum czy liceum to: ,,Pan Tadeusz" (co wiele osób dziwi, a ja przewertowałam ją 3 razy :P), ,,Chłopi", ,,Cierpienia młodego Wertera", a najbardziej ,,Mistrz i Małgorzata".
"...Nie każda sytuacja, która wydaje się być beznadziejna jest nią w rzeczywistości..."

#145 alama

alama
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 06 lutego 2013 - 18:48

Robinson Crusoe :)

#146 miss-cake

miss-cake
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 25 lutego 2013 - 23:01

a ja miło wspominam lalkę prusa, medialiony i noce i dni :)

#147 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 31 marca 2013 - 10:22

inqazbrodnia i kara to jedna z lepszych lektór epoki pozytywizmu ;-) ze zobaczysz jakie badziewia potrawia sie zdarzac ze wspolczesności ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#148 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 31 marca 2013 - 11:00

inqazbrodnia i kara to jedna z lepszych lektór epoki pozytywizmu ;-)

jakoś do mnie nie przemawia, już mam dość książek o powstaniach, Rosjanach, zaborach :roll: Ja rozumiem, że oni w nas chcą wzbudzić może jakiegoś ducha patriotyzmu, ale o wiele bardziej lubiłam czytać np Romeo i Julię ;-) Tą lekturę wspominam bardzo miło.

Keep calm and become a doctor <serducho> // Mission completed <tanczy7>

#149 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 31 marca 2013 - 11:20

jakoś do mnie nie przemawia, już mam dość książek o powstaniach, Rosjanach, zaborach

tez byly dla mnie trudne i nużace ksiazki takie patriotyczne " , te ksiazke dostojewskiego sie trudna czyta bo jest psychologiczna , ale mnie sie osobiscie podobała , choc bylam do niej na nie nastawiona.
niestety sporo ksiazek jeszcze przed toba takich patriotycznych , choc te o Holokauscie sie czyta ok, bywaja brutalne ale warte przeczytania , wiec przebrni przez tego Dostojewskiego i potem juz moze bedzie latwiej. a Bulhakowa Mistrz i malgorzate tez macie ???

#150 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 01 kwietnia 2013 - 19:32

a Bulhakowa Mistrz i malgorzate tez macie ???

nie wiem, jeszcze nie mieliśmy, ale pewnie to jeszcze przede mna :-P

#151 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 01 kwietnia 2013 - 20:02

a wiesz jaka masz kolejna lekture ??? u mnie byla po Dostojewskim, ale znam sporo osób ktore nie mialy tego w kanonie.

#152 inqaa

inqaa
  • Moderator
  • 5 515 postów

Napisano 01 kwietnia 2013 - 20:06

a wiesz jaka masz kolejna lekture ???

potem chyba nad niemnem lub chłopi :-P

#153 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 02 kwietnia 2013 - 06:22

Mistrz i małgorzata jest chyba dodatkową lekturą na rozszerzeniu?my czytaliśmy ja,omawiając "fausta".

#154 Kala1702

Kala1702
  • Użytkownik
  • 2 113 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 07:35

Mistrz i małgorzata jest chyba dodatkową lekturą na rozszerzeniu?

Może i masz rację, że to była lektura na rozszerzeniu jak tak sobie myśle. Ja w sumie nie wiem które były na podstawę, które na rozszerzenie bo byłam klasie z rozszerzonym polskim więc tak czy siak musiałam czytać wszystko, dlatego teraz nie odróżniam :P
"...Nie każda sytuacja, która wydaje się być beznadziejna jest nią w rzeczywistości..."

#155 elizabeth

elizabeth

lady

• Użytkownik
  • 7 114 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 07:42

Mistrz i Małgorzata nie jest w kanonie lektur, nawet w klasach z rozszerzonym polskim ;-) ja czytałam z ciekawości w LO i bardzo mi sie podobało :)

<serducho>
Nie mówmy o zmartwieniach,to nie jest dobry temat

są z nami zawsze, chcesz czy nie.

Pomówmy o nas samych, uczyńmy wielkie plany

być może kiedyś spełnią się?

Gdy już zdobędę mnóstwo pieniędzy

w najbliższym niebie, kupię ci księżyc!

65vqegz2wjpc3llf.png

#156 Kala1702

Kala1702
  • Użytkownik
  • 2 113 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 07:47

Mistrz i Małgorzata nie jest w kanonie lektur, nawet w klasach z rozszerzonym polskim ;-)

A ja byłam do tej pory zawsze pewna, że to jest lektura :lol: Mój polonista w LO chyba też tak uważał bo nas ładnie pamiętam wtedy przetrzepał z niej :P Nawet film oglądaliśmy :P Ale mój polonista był taki ogarnięty, że nie wiedział jaki jest dzień tygodnia, a co dopiero jaki zakres materiału ma z nami robić :lol: Kazał nam nawet czytać wszystkim Władce Pierścieni :shock:

#157 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 09:08

ja próbowałam przeczytać Mistrza i Małgorzatę ale w połowie utknęłam dlatego że nie mogłam się już połapać :/ czytałam na oślep byleby tylko przewrócić kartkę :/ choć bywały śmieszne momenty nie mówię że nie dokończę tej książki bo mnie ciekawi ale jeszcze nie teraz

#158 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 09:55

ja zdawalam stala mature i nie bylo rozszezony czy nie i moja polonistka wymagala od nas Mistrza i Malgorzaty. teraz moze z kanonu wypadlo . za moich czasow byla lista obowiazkowych lektór i lista dodatkowych z ktorych polonisci wybierali kilka.

#159 Kala1702

Kala1702
  • Użytkownik
  • 2 113 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 10:01

za moich czasow byla lista obowiazkowych lektór i lista dodatkowych z ktorych polonisci wybierali kilka.

u nas też była lista obowiązkowych i dodatkowych. Nie mam pojęcia gdzie plasowała sie ,,Mistrz i Małgorzata" bo dla nas praktycznie wszystko było obowiązkowe. Miałam bardzo dużo godzin polskiego w LO i nauczyciela, kładącego silny nacisk na znajomość wszystkich możliwych książek jakie mu sie tam ubzdurały. Czasami przeginał moim zdaniem, ale chyba dało to duże efekty bo cała klasa miała z polskiego dobre i bardzo dobre wyniki.

#160 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 02 kwietnia 2013 - 10:07

Czasami przeginał moim zdaniem, ale chyba dało to duże efekty bo cała klasa miała z polskiego dobre i bardzo dobre wyniki.

czasem warto przycisnac ;-)
ja mialam kilka takich , ktore malo kto przerabiał.
miala któras "szkice weglem" albo Powracajaca fala ???