Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Która lektura szkolna Wam się podobała ???

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
165 odpowiedzi w tym temacie

#81 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 02 grudnia 2009 - 17:40

"Dziady" to w ogóle piękna sprawa, ja na ustnej maturze przedstawiałam bunt wobec Boga na przykładzie przemiany Gustaw-Konrad.
"Dżuma" faktycznie zapomniałam o niej ale pamiętam, że bardzo mi się podobało, w ogóle ja lubiłam czytać lektury i potem odkrywać ich ukryty sens, ale apropo "Dżumy" przypomniał mi się "Proces" ta lektura też mi się bardzo podobała, absurdalna ale ciekawa z sensem
"Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"

#82 tull

tull
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 02 grudnia 2009 - 18:43

A ja zazwyczaj wprawiam ludzi w zdziwienie, jak wśród lektur (nielicznych przeczytanych;), które z jakichś względów przypadły mi do gustu, wymieniam... Chłopów:) Tym bardziej, że jakoś ciężko racjonalnie to wyjaśnić... Ale jakoś wiejski klimat mi spasował i z nadgorliwości przeczytałem aż dwa tomy:)))

#83 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 03 grudnia 2009 - 15:17

Mi sie najbardziej podobala "Zbrodnia i Kara" . Pamietam, ze bylam jedyna osoba w klasie, ktora przeczytala ta ksiazke i dyskutowalam o niej na zajeciach, wiec nawet pare 5 mi wpadlo :lol:
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#84 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 03 grudnia 2009 - 15:18

'dziady część III'

nie cierpie romantyzmu ale to cos to juz było najgorsze z najgorszych :-?

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#85 truskaweczka

truskaweczka
  • Użytkownik
  • 1 088 postów

Napisano 03 grudnia 2009 - 15:28

mi sie podobał chyba tylko hobbit :-P :mrgreen:
szczęście ma smak truskawek :D :D

#86 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 06 grudnia 2009 - 18:36

a mi łatwiej było by wymienic te co sie nie podobały... jako prawdziwy mol książkowy czytałam wszystkie lektury... na pierwszym miejscu postawie jednak Henryka Sienkiewicza zarówno quo vadis i trylogię do której wracam jakieś 3-4 razy w roku... :mrgreen:

#87 meren_re

meren_re
  • Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 07 grudnia 2009 - 08:50

Podobała mi się Zbrodnia i Kara :) Wcześniejsze lata to W pustyni i w Puszczy ;)
Za to pamiętam, że nie mogłam przebrnąć prze Cierpienia Młodego Wertera, mimo tego, że było dość krótkie ;)
Ostatnio wpadłam gdzieś na wzmiankę o tym, że Teatr stary w Krakowie wystawia spektakl "Werter". Jest całkiem wysoko oceniany. A, że prawdopodobnie wybiorę się na wycieczkę do Krakowa, to może i zahaczę o teatr :)

#88 tull

tull
  • Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 11 grudnia 2009 - 13:23

mi sie podobał chyba tylko hobbit :-P :mrgreen:

Hehe, no to się akurat nie dziwię:) Ale w jakiej szkole dają Hobbita jako lekturę?! Dlaczego ja nie chodziłem do takiej?!:)

#89 monia86

monia86
  • Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 23:08

ja lubie medaliony,zdarzyc przed panem bogiem

#90 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 23:12

medaliony,zdarzyc przed panem bogiem

oo też mi się obie te lektury podobały :) w zasadzie wszystkie z tego okresu wojennego wzbudziły moje zainteresowanie i przeczytałam je jednym tchem.. ujmujące i wzruszające były.. takie szczere i prawdziwe.. uwielbiam książki, które opowiadają o tym co się autentycznie zdarzyło, o życiu po prostu :)

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#91 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 13 grudnia 2009 - 23:15

uwielbiam książki, które opowiadają o tym co się autentycznie zdarzyło, o życiu po prostu

no tak jak cos nie jest fikcja literacka to głebiej w pamiec zapada. Medaliony chbya wiecej nauczyły mnie o hisorii niz przedmiot o tej nazwie w podsawówce czy liceum.
było tez kilka ksiazek we wspolczesnosci , ktore mi sie nie podobały np Mała apokalipsa. .
ale wiekszosc tego okresu wspominam dobrze , pomimo tematyki wiekszosci.

#92 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 14 grudnia 2009 - 13:44

W ogóle literatura powojenna jest bardzo ciekawa i pokazuje co się działo w psychice ludzkiej w czasie wojny, ja bardzo lubiłam czytać te właśnie lektury, typu "Medaliony", "Inny świat" czy "Zdążyć przed Panem Bogiem" przekazywały cenne wartości i zwracały uwagę na wartość życia ludzkiego.
Ja zawsze lubiłam czytać lektury, kochałam j.polski to był zdecydowanie mój ulubiony przedmiot, z braku czasu nie przeczytałam jedynie "Granicy" a i tak miałam z niej piątki hehe :-D i "Ludzi bezdomnych".
A "Hobbita" w moich czasach też się nie czytało ;-)
"Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"

#93 LadyNefretete

LadyNefretete
  • Użytkownik
  • 6 718 postów

Napisano 27 grudnia 2009 - 13:07

mnie z lektur się najbardziej podobały te z dwudziestolecia mędzywojennego, a więc Witkacy, Schulz, Gombrowicz.
W sumie Witkacy jest do dziś jednymz moich ulubionych pisarzy, ale pamiętam że w "Szewcach" się zakochałam od razu, choć czytałam to jeszcze przed liceum i nie miałam opjęcia o co chodzi z tą cała proletariacką rewolucją :-P :-P język i klimat artystycznej bohemy, to mnie chyba najbardziej pociągało w jego książkach (i do dziś fascynuje) :-D
"You've gotta dance like there's nobody watching,
Love like you'll never be hurt,
Sing like there's nobody listening,
And live like it's heaven on earth."

#94 Anka88

Anka88
  • Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 31 grudnia 2009 - 17:01

Jeśli chodzi o czytanie lektur to ze mną było ciężko, z każdej przeczytałam dwa rozdziały a potem to już różnie :-/ ale z tych co zapadły mnie w pamięć i powróciłam do nich po raz kolejny to: "Zemsta", "Ten obcy", "Akademia Pana Kleksa", 'Zdążyć przed Panem Bogiem".
"Hobitt" też świetna książka :-) niestety nie była to moja lektura :-( ale zaraz zabrałam się za "Władcę pierścieni" polecam Tolkien to wspaniały pisarz :-D

#95 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 03 stycznia 2010 - 16:24

mi sie zadna lektura nie podobala bo bylam zmuszona ja czytac :mrgreen:

#96 gargamelka

gargamelka
  • Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 14 lutego 2010 - 18:52

Mistrz i Małgorzata
Proces
Zbrodnia i Kara
powieści i dramaty Zapolskiej
Mały Książę
Dziady i Kordian

to były te lektury, które czytałam z przyjemnością :)

#97 Jacqueline

Jacqueline
  • Użytkownik
  • 1 963 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 12:17

"Ania z Zielonego Wzgórza" jaka to była wspaniała książka :) To było oderwanie się od rzeczywistości do tego stopnia, że bardzo chciałam żyć w latach, które ukazane są w książce.
Poza tym "Niemcy" tak bardzo mnie wciągnęła ta książka, że przeczytałam ją w wannie podczas kąpieli. "Kamienie na szaniec" nie mogłam się do tego zabrać, ale wtedy kiedy już się wciągnęłam przeczytałam momentalnie. Pamiętam też jak miałam 1,5 dnia na przeczytanie "Folwarku Zwierzęcego" tak się bardzo bałam a przeczytałam w jeden wieczór, bardzo podobała mi się ta książka, chociaż do przyjemnych nie należała.
Nudzą mnie książki typu "Tajemniczy Ogród" czy "W pustyni i w puszczy".

#98 miminka

miminka
  • Użytkownik
  • 747 postów

Napisano 16 lutego 2010 - 12:44

Ze wszystkich lektur, jakie czytałam w szkole, najbardziej podobały mi się "Mały książę", "Biały kieł", "Chłopcy z placu broni", "Szatan z siódmej klasy", "Ten obcy", a z liceum to "Lalka" i "Ludzie bezdomni", dość dobrze mi się je czytało ;-) Ogólnie nie narzekałam na lektury, jedyne, co mi się nie podobało, to "Dziady" obojętnie, która część, z każdą było mi ciężko się przeprawić. :roll:
You're never too young or too old to dream

wouldn't wanna be anybody else!

...

#99 kurczak22

kurczak22
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 20 lutego 2010 - 15:11

Ze szkolnych lektur nic mi się nie podobało. Ciężko czyta się coś co jest wymagane. nie sprawia takiej przyjemności. Chętniej teraz wracam do tych książek.
Edukacja kulturalna w naszym kraju nie jest na najwyższym poziomie, ciężko zachęcić młodzież żeby coś przeczytała i do tego wyciągnęła jakieś wnioski.

#100 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 20 lutego 2010 - 15:36

powieści i dramaty Zapolskiej

u mnie sie tylko omawiało jedna jej pozycje , ale z ciekaowsi siegnełam po Kaska kariatyda bo polonista o niej duzo opiwadała i bardzo mi sie podobała , temat trudny , ale ksiazka interesujaca i zachecajaca do refleksji.