Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Dieta beztłuszczowa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lidia52

Lidia52
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 31 maja 2009 - 21:07

Powiem Wam tak, odchudzam się od 18 lutego schudłam 11 kilosów. Stosuję dietę beztłuszczową zaleconą przez dietetyczkę. Ale jest to dieta naprawdę dla z dużą nadwagą.
Poprostu 0 tłuszczu. ;-)

#2 misiaczek

misiaczek
  • Użytkownik
  • 24 postów

Napisano 31 maja 2009 - 21:56

I nie masz nigdy ochoty na "tłuszczyk" ? :shock: Jak wyglądają Twoje posiłki?

#3 Jacqueline

Jacqueline
  • Użytkownik
  • 1 963 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 00:42

Lidia52, a możesz coś więcej o niej napisać ?

#4 Lidia52

Lidia52
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 08:19

Podam przykładowy dzionek:

kawka bez cukru /może byc słodzik/
owsianka -gotowe saszetki nesVita Nestle
1 kromka grahamki z wędliną drobiową
pierś kurczaka na parze i surówka
2 kromki grahamki z pomidorem
owoce

Wykluczamy: białe pieczywo,ziemniaki,makarony,żółte sery,słodycze.

biały ser tylko z małą zawartością tłuszczu to samo mleko. <bezradny></span>

#5 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 11:38

Jesz owsiankę nesVita? I twierdzisz, że 0 tłuszczu? Samo mleko które w formie sproszkowanej znajduje się w Nesvicie ma 9%.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 Lidia52

Lidia52
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 13:30

Jesz owsiankę nesVita? I twierdzisz, że 0 tłuszczu? Samo mleko które w formie sproszkowanej znajduje się w Nesvicie ma 9%.

A czy w naszym pożywieniu masz potrawy z 0 tłuszczu? Ja pisząc "0" myślę o wyeliminowaniu
jak się da pozatym w nesVita są to tłuszcze nasycone i nie 9 a 6%. Nim się wypowiesz zawsze sprawdź. <bezradny></span>

#7 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 13:34

6%

to i tak bez sensu jest
skoro chcesz tłuszcz wyeliminować, to czemu nie kupisz sobie zwyklych płatków owsianych i nie zalejesz zwykłym mlekiem z mniejszą zawartością tłuszczu?

Nesvita na pewno ma też cukier, no i całą chemię.
nie ma mnie tu i nie będzie.

#8 Lidia52

Lidia52
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 13:39

Słuchajcie ja nie rozumiem tej całej dyskusji ja napisałam propozycję sprawdzoną na sobie. Przecież nikt Wam nie każe tego robic. Zakończyłam temat :-P

#9 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 14:15

Zakończyłam temat :-P

to po co go zakładałaś skoro po jednym pytaniu już nie chcesz go kontynuować?

ja tylko pytam
i mówię, że te płatki to mijanie się z celem
i tak jest w nich cukier, tłuszcz i cała chemia ;-)

czemu nie kupisz sobie zwyklych płatków owsianych i nie zalejesz zwykłym mlekiem z mniejszą zawartością tłuszczu?

pytanie zadałam :D

#10 Lidia52

Lidia52
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 14:24

Bo tak jest wygodniej a efekt widoczny :-)

#11 Jacqueline

Jacqueline
  • Użytkownik
  • 1 963 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 14:49

Nie potrafiłabym ZUPEŁNIE wyeliminować słodyczy, mogę je ograniczyć, więc diety to jednak nie jest sposób dla mnie :P
Zdrowa żywność owszem- ścisłe diety stanowczo nie.

#12 Anais

Anais
  • Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 16:01

ja studiuję dietetykę i wielokrotnie zostałam uświadomiona iż nie można wyeliminować całkowicie tłuszczów z diety bo nie jest to dobre dla zdrowia a po drugie cale życie na tej diecie się nie będzie, prędzej czy później wróci się do normalnego żywienia i co wtedy...?
...professions of love...

#13 Lidia52

Lidia52
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 16:35

Ja się na tym nie znam. Moja dietetyczka moją dietę tak nazywa. Schudłam 11 kilo i to dla mnie jest ważne. Co miesiąc robię podstawowe badania przez nią zlecone. Są w normie.
Ona mi tłumaczyła, że mój organizm potrzebne tłuszcze pobiera z zapasów a efektem jest
chudnięcie. <bezradny></span> <bezradny></span>

#14 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 16:46

Ona mi tłumaczyła, że mój organizm potrzebne tłuszcze pobiera z zapasów a efektem jest
chudnięcie. <bezradny></span> <bezradny></span>

wiadomo na tym to polega

tłuszcz tak czy owak jest nam potrzebny
najzdrowsze tłuszcze to chyba te omega cośtam, co się w rybkach znajdują tak? ;)

[ Dodano: 2009-06-01, 17:47 ]
kurde, chyba OT

#15 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 17:04

a ja bym poprosiła jakieś konkretniejsze info o tej diecie ... bo póki co to wiekszośc postów jest tu po to aby być a nie po to żeby informować ...

no i nie o tłuszczach tylko o diecie w której ich nie ma ;-)

:arrow: no wiec ja bym sie chciała dowiedzieć czym zastępujesz tłuszcze? no bo jak sie z czegoś rezygnuje to sie chyba powinno znaleźć dla niego jakiś substytut ...

:arrow: no i które produkty spożywcze z tłuszczami (ok omińmy te 6 czy 9 %) masz włączone do jadłospisu

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#16 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 17:13

no wiec ja bym sie chciała dowiedzieć czym zastępujesz tłuszcze? no bo jak sie z czegoś rezygnuje to sie chyba powinno znaleźć dla niego jakiś substytut ..

myślę, że te niezdrowe tłuszcze należy zastępować tymi zdrowymi, bo takowe istnieją ;-)
tak samo cukier > zastępuj czymś co zawiera cukry proste co by je ładnie rozłożyło :P Owocki (fruktoza) itp

aj sink soł

a tu wieści z neta ;-)

Ilość energii pochodząca z poszczególnych produktów żywnościowych powinna wynosić - 30% tłuszcze (10% tł.nasycone, 10% tł.jednonienasycone - oliwa z oliwek, olej rzepakowy, 10% tł.wielonienasycone - ryby, oleje roślinne), 50% węglowodany, resztę stanowi białko. Należy znacznie ograniczyć, lub wręcz usunąć alkohol z diety, rzucić palenie i starać się jak najbardziej znormalizować swoją wagę.

Z tłuszczu zwierzęcego można zrezygnować pod warunkiem że codzienna dieta będzie dostarczała niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w ilości od 3 do 5% przyjmowanej energii.. Ilość ta jest również wystarczająca dla zapewnienia wchłaniania niezbędnej ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).

Sposoby zmniejszenia spożycia tłuszczu w diecie to:

* ograniczenie tłuszczu dodawanego do potraw (kanapki, kraszenie, sosy, zasmażki).
* wybór produktów o obniżonej zawartości tłuszczu: (margaryny, majonezy, wędliny, mleko i jego przetwory).
* odpowiednie przygotowanie potraw, której celem jest ograniczenie tłuszczu np. smażenie beztłuszczowe, grill)
* zmiana stylu żywienia: zwiększenie spożycia warzyw, owoców, produktów zbożowych, chudych ryb.

żr. mediweb.pl

#17 Lidia52

Lidia52
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 18:01

Właśnie tak jak napisałaś a właściwie zacytowałaś :-)

#18 kjujiczek

kjujiczek
  • Użytkownik
  • 1 845 postów

Napisano 01 czerwca 2009 - 19:59

czemu nie kupisz sobie zwyklych płatków owsianych i nie zalejesz zwykłym mlekiem z mniejszą zawartością tłuszczu?

No i o to mi chodziło właśnie, chciałam zwrócić na to uwagę ;-)

Może i 6%, nie mam ich w domu, pamiętam że dużo w każdym razie.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#19 Lidia52

Lidia52
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 02 czerwca 2009 - 09:09

Ale ja już napisałam jestem leniwa i nie chce mi sie gotowac. Lepszy gotowiec a i tak chudnę <bezradny></span>

#20 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 02 czerwca 2009 - 16:25

Lidia52, ale co ty chcesz gotować?
podgrzewasz mleko i zalewasz <bezradny></span>