aborcja
Napisano 20 czerwca 2007 - 11:41
Napisano 20 czerwca 2007 - 12:36
Napisano 20 czerwca 2007 - 13:59
Guest_Kociak_*
Napisano 20 czerwca 2007 - 14:44
też tego nie rozumiem kompletnie, moim zdaniem to są ludzie kompletnie nieodpowiedzialniie moge za cholere zrozumiec kobiet usuwajacych ciaze bo nie chce juz dzieci lub nie dadza rady wychowac z roznych powodow...
Przy okazji chciałabym poruszyć kwestię pani Alicji Tysiąc, która domaga się odszkodowania od państwa za to, że urodziła swoje dziecko (spawa nagłośniona, na pewno wiecie o co chodzi). Ja np na miejscu jej dziecka nie chciałabym się dowiedzieć, że moja mam walczyła o odszkodowanie za to, że mnie urodziła
co do gwałtów - uważam, że dziecko zawsze można donosić i oddać do adopcji
Guest_niki_*
Napisano 20 czerwca 2007 - 16:19
Moim zdanie powinno sie ja wykonywac tylko wtedy gdy dziewczyna zostala albo zgwalcona lub cos podobnego.
tez tak uwazam, nie wyobrazam sobie, ze miałabym nosic dziecko z gwałtu. nie dosc ze sama bym byla w ciezkim stanie psychicznym, to na pewno ostatnie o czym bym myslala to wlasciwe zywienie dla dziecka czy cokolwiek innego, skoro wiesz ze to jakis obrzydliwy facet ci zrobił krzywdę.
nie rozumiem natomiast tego, ze moja kolezanka zmusiła swego chłopaka, zeby jej dał kase( 2 razy) na usuniecie dziecka, tylko dlatego ze ot po prostu go nie chciała, a chłopaka szantazowała tym, ze sie zabije( co zreszta kilka razy probowała robić). teraz, co dla mnie najsmieszniejsze, sa z tym chlopakiem malzenstwem. ironia losu by było, gdyby nie mogła mieć dzieci.
innym jeszcze znanym mi przypadkiem była sytuacja, kiedy pewna znajoma mi osoba, po zajsciu w ciaze, nie miała kasy na usuniecie, a uwazała ze jest za młoda na dziecko, wiec rzucała sie ze schodów az do skutku, czyli poronienia. teraz juz widocznie uznała ze dorosła do dzieci, bo ma.
niektórzy naprawde usuwaja dziecko z głupich pobudek, ale dla mnie gwałt to nie jest głupia pobudka. no i oczywiscie szanuje decyzje kobiety, jesli chce usunac ciaze, ktora zagraza jej zyciu.
Napisano 20 czerwca 2007 - 21:40
a z gwałtem mam mieszane uczucia: bo niby co winne to dziecko, że jakiś syf zgwałcił kobietę?
ale z drugiej strony - nie wiem czy potrafiłabym dbać o siebie i ciążę, która byłaby wynikiem gwałtu
w pozostałych przypadkach zdecydowane NIE. jest teraz tyle form zabezpieczenia się
oj, nawet nie chcę o nich myśleć. łatwo im mówić, bo to nie oni będą w ciąży i to nie ich życie ewentualnie może być zagrożne. dupki i tyleale wkurzają mnie też ludzie ( np członkowie LPR-u) którzy chcą całkowitego zakazu aborcji
Guest_niki_*
Napisano 21 czerwca 2007 - 18:29
Guest_Kociak_*
Napisano 21 czerwca 2007 - 21:59
mi sie wydaje, ze wtedy to jest tez bardzo duza rola tego faceta, aby jakos moc to zycie normalnie ulozyc...jak wtedy ulozyc sobie zycie dalej?
a jeszcze co do aborcji w przypadku gwałtu - uważam, że takowa tez powinna być dozwolona. To kobieta powinna móc decydować, czy taką ciążę chce donosić, bo tak jak napisała niki, może to mieć znaczący wpływ na całe jej życie...
A jeszcze tak się spytam... Jak postrzegacie miejsce faceta w problemie aborcji... Czy powinien on mieć równe prawa z kobietą co do decyzji o wspólnym dziecku, czy jednak to kobieta sama powinna decydować. A co w przypadku gdy np dziecko może urodzić się chore i np kobieta chce aborcji a facet chce podjąć się wychowania dziecka?? Co wtedy powinno się zrobić??
Napisano 22 czerwca 2007 - 06:29
Dokladnie...dziewczyna zgwalcona...rozwalona emocjonalnie, napewno w depresji i zalamaniu...ma nosic ta ciaze i cieszyc sie kupowaniem ciuszkow malutkich bucikow itd?? nie wierze...nawet jesli ma to dziecko zostawic w szpitalu...jak ma sie czuc ze nosi w sobie dziecko z gwaltu? ktorego na chwile obecna nikt nie kocha...a jeszcze co do aborcji w przypadku gwałtu - uważam, że takowa tez powinna być dozwolona. To kobieta powinna móc decydować, czy taką ciążę chce donosić, bo tak jak napisała niki, może to mieć znaczący wpływ na całe jej życie...
Jesli to wspolne dziecko to powinni razem podjac decyzje...a co jesli ma byc chore? nie wiem.A jeszcze tak się spytam... Jak postrzegacie miejsce faceta w problemie aborcji... Czy powinien on mieć równe prawa z kobietą co do decyzji o wspólnym dziecku, czy jednak to kobieta sama powinna decydować. A co w przypadku gdy np dziecko może urodzić się chore i np kobieta chce aborcji a facet chce podjąć się wychowania dziecka?? Co wtedy powinno się zrobić??
Napisano 22 czerwca 2007 - 12:10
wszystko pieknie tylko ze media karmia nas wlasnie taka papka:P to sa zdj zrobione po nielegalnych aborcjach.... aborcji pow sie dokonywac do 6 tyg od zaplodnienia no gora 2 miesiecy ale nie pozniej !! a na tych fotkach sa plody z koncowegoi srodkowego okr ciazy...sa juz prawie w pelni wyksztalcone i uwazam to za morderstwo!!ja osobiscie jestem za legalizacja aborcji ale tak jak wyzej napisal;am dokonanej w czasie kiedy plod jest tylko zlepkiem komorek a nie juz istota ludzka...http://www.hli.org.pl/pl/obr_zycia/aborcja/aborcja2.html różne rodzaje aborcji,uprzedzam bardzo drastyczne
Guest_niki_*
Napisano 22 czerwca 2007 - 17:19
Napisano 22 czerwca 2007 - 21:24
Ja na przykład nie chciałabym urodzić dziecka z gwałtu ponieważ to musi być straszne dla kobiety. Albo np jeżeli dowiedziałabym sie ze moje dziecko urodzi się z chorobą genetyczną to poco miałoby się męczyć na tym świecie. Chore dziecko potrzebuje specjalistycznej opieki no i zastanówmy sie kto sie nim zaopiekuje jak zabraknie rodziców. W dzisiejszych czasach choroby są bardzo wcześnie wykrywane. Wiec aborcja może być dokonana w wczesnym stadium ciąży. Aborcja była jest i będzie... ja nie popieram dokonywania aborcji w innych wypadkach niż gwałt, choroba genetyczna płodu, zagrożenie życia matki. Aborcja to nie środek antykoncepcyjny jeżeli ktoś sie decyduje na dziecko to też musi być odpowiedzialny i poddać się konsekwencją, aborcja nie może być wykonywana z byle powodu, trzeba odpowiadać za swoje czyny,
Zabezpieczanie sie nie boli
Napisano 23 czerwca 2007 - 22:01
oczywiście, że oboje decydują. kobieta odgrywa tutaj ważniejszą rolę, bo to ona nosi dziecko w sobie, ale to nie tylko jej dziecko, a ich!!Czy powinien on mieć równe prawa z kobietą co do decyzji o wspólnym dziecku, czy jednak to kobieta sama powinna decydować.
nie wiemA co w przypadku gdy np dziecko może urodzić się chore i np kobieta chce aborcji a facet chce podjąć się wychowania dziecka?? Co wtedy powinno się zrobić??
Napisano 30 lipca 2007 - 09:05
Napisano 03 sierpnia 2007 - 00:46
jestem za aborcją
Ja również. Uważam, że kobieta ma prawo wyboru. To żenujące i przykre, że chcieli calkowicie zakazać aborcji, nawet w przypadku : gwałtu, chorego płodu lub zagrożenia dla życia matki.
Tak chronią życie, ale jakoś kobietami sie nie przejmują, może sobie umrzec...Brak słow.
Mysleli kiedyś również o wprowadzeniu kary smierci-bojdaze LPR,czemu mnie to nie dziwi...
I znowu pojawia się hipokryzja, przewrotność-życie to życie, jednemu dawać, a drugiemu odbierac. Znowu brak słów.
Był kiedyś program o aborcji i wypowiadała sie kobieta, której nie pozwolono na aborcje mimo niebezpieczeństwa, ze może stracić wzrok.
Teraz prawie nie widzi. Z trudem zajmuje sie domem i dziećmi. Echh.
Napisano 05 sierpnia 2007 - 18:45
rodzi sie tyle niechcianych dzieci... pozniej kobiety porzucaja je gdzie popadnie, lub stosuja bardziej drastyczne metody.... zabijaja je... to straszne ale takie sa wlasnie realia...
jak dla mnie aborcja powinna byc dozwolona
Napisano 27 sierpnia 2007 - 22:48
Napisano 28 sierpnia 2007 - 08:34
Kiedy zagraża to życiu matki lub dziecka - też aborcja jest dopuszczalna. Tak sobie myślę, że gdyby to było np. kolejne dziecko, to nie byłoby zbyt dobrym poświęceniem zostawić je, wybierając śmierć. Choć znam kobietę, która zaszła w ciążę po raz piąty i lekarz powiedział, że ona lub dziecko na pewno umrą, więc aborcja jest dopuszczalna, a nawet jak najbardziej wskazana. Mimo to, ona nie zgodziła się i donosiła ciążę. Urodziła się zdrowa dziewczynka, dziś pięcioletnia. Matka również wyszła z tego cało. Także zależy to od decyzji kobiety.
Krótko mówiąc, uważam, że tak jak mamy teraz w Konstytucji jest w porządku.
Napisano 28 sierpnia 2007 - 13:12
Napisano 28 sierpnia 2007 - 14:23