Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Kawusia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
366 odpowiedzi w tym temacie

#261 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 14 grudnia 2010 - 21:46

ja pewnie nie będę wiedziała co i jak

wujek google wszystko Ci powie ;-) do jakiej kawy jaki ekspres, spokojna głowa ;-)

I ja bym właśnie od tego zaczęła - od określenia czego oczekujesz od ekspresu. My mamy np. zwykły i w zupełności nam wystarcza, a nawet śmiem stwierdzić, że zajmuje miejsce, bo po prostu go nie używamy. Ale np. mam znajomą, która zwykłej kawy nie wypije i ichniejszy ekspres zajmuje pół blatu, bajerów ma 1500 100 900, i gdyby mi ktoś kazał go odpalić, prędzej bym zepsuła, niż w nim kawę zrobiła :lol: Więc trzeba do swoich potrzeb dostosowywać sprzęt ;-)

To całe Dolce Gusto to taki bajer dla kasiastych ;-) Na prawdę bardzo fajne ekspresy można znaleźć w przystępnych cenach (i normalnych cenach użytkowania) w większości sklepów z agd.

A do kawy latte (bo to chyba latte jest <co></span> ) wystarczy najzwyklejszy ubijacz do mleka za 30 zł ;-) trochę praktyki i będzie wychodziła piękna kawa :mrgreen:
A tu Ci przepis wynalazłam :P

Mój przepis na kawę z warstwami wygląda następująco:
1. Robimy pojedyncze lub podwójne espresso
2. Podgrzewamy mleko
3. Spieniamy mleko
4. Do szklanki typu latte wlewamy mleko, następnie na wierzch dajemy odrobinę pianki. Czekamy chwilę; wtedy powinniśmy zauważyć linię oddzielającą mleko od pianki.
5. Następnie bierzemy łyżeczkę i po niej lejemy espresso do szklanki
6. Dopełniamy resztą pianki
7. Możemy posypać moim ulubionym dodatkiem do kawy- cynamonem
7. Voila!
(Jest to sposób z kawiarni-czekoladziarni, więc w 100% sprawdzony ; najtrudniejszą kwestią jest tu chyba spienienie mleka, by piana była puszysta, ale przy użyciu jakiegoś porządnego shakera nie powinno być problemu)

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#262 monika34

monika34
  • Użytkownik
  • 528 postów

Napisano 14 grudnia 2010 - 22:10

Dolce Gusto - kawy bardzo dobre , ale kapsułki faktycznie drogie. W pudełku jest ich 16 albo w przypadku kawy z mleczkiem 8 kapsułek kawy + 8 kapsułek mleczka. Polecam ekspress dla niecierpliwych ;-) kawa raz dwa trzy i jest <kawka1></span>
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#263 ewelina344

ewelina344
  • Użytkownik
  • 694 postów

Napisano 14 grudnia 2010 - 22:20

nie(d)oceniona,
dzięki za przepis , na pewno wypróbuję ;* ja jestem kompletnie zielona z tymi kawami..nie wiedziałam że bez ekspresu można zrobić taką kawę z warstwami ;-)
Dołączona grafika
Bo ja mam to coś, co oni kochają… A one nienawidzą.. :D
Dołączona grafika

#264 Elodi

Elodi
  • Użytkownik
  • 6 709 postów

Napisano 15 grudnia 2010 - 01:29

K. poprosił mnie, abym zamówiła dla jego mamy na prezent zmielone kawy aromatyzowane w trzynastu smakach :mrgreen: Już kiedyś zamówiłam dla siebie z internetowego sklepu kilka takich cudeniek i muszę powiedzieć, że zapach pistacji czy kokosu był zniewalający. Owszem, po jakimś czasie te aromaty już się brzydzą, ileż w końcu można pić smakową kawę, kiedy ja jestem przyzwyczajona do zwykłej czarnej :P Ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na odmianę i ciacho do tego.
Można kupić spokojnie 50g kawy za 3zł, 250g i kilogramowe :)
Zamieszczam kilka smaków, które wybrałam dla mamy K.:
- advocat (mmm, na samą myśl ślinka cieknie)
- amaretto
- wiśnia w rumie (jeśli smakuje tak samo, jak sok z bombonierek, to mogłabym się w tym zakochać)
- kokos
- migdał
- pomarańczowa
- czekoladowo-miętowa
- toffi
- tiramisu
- pistacja
- irish cream (to też brzmi smakowicie, chociaż irish cream nigdy nie próbowałam :P)

#265 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 15 grudnia 2010 - 08:54

Elodi, jak pracowałam jeszcze na poprzednim pasażu było tam stoisko z kawami i herbatami i były tam też te aromatyzowane kawy. pachniały faktycznie świetnie, ale nie wiem jak smakują, bo ja wtedy kupowałam dla mamy taką w ziarenkach. ;-)

#266 Anja90

Anja90
  • Użytkownik
  • 64 postów

Napisano 26 stycznia 2011 - 23:36

ja tam wole się pomęczyć własną ręcznie lepiej smakuje w dodatku że rzadko pijam kawy
ulubione?
latte, frappe i zwykła z mleczkiem

Załączone miniatury

• kawa.jpg
  • machciato6.jpg

#267 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 27 stycznia 2011 - 13:07

Dla mnie kawa,ostatnio to,czarna,drobno mielona z mleczkiem.Bez cukru.
;-)

#268 dajmira

dajmira
  • Użytkownik
  • 621 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 15:53

Dziewczyny z racji tego, że jestem maniaczką kawową rozmyślamy nad kupnem ekspresu do kawy. Te na kapsułki nie wchodzą w grę, ponieważ wkłady są drogie a w moim przypadku naraziłoby to nas na duze wydatki z tym związane.... <bezradny></span> Myślę o ekspresie z młynkiem, fakt - jest dużo droższy ale zwróciłby mi się po niecałym roku... Wpadł mi w oko model z Boscha, jeśli któraś ma doświadczenie lub może poradzić coś w temacie czekam na posty :-)

Załączone miniatury

• product.jpg

Dołączona grafika

#269 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 16:00

A ja ostatnio zachorowałam na 'kawę' Ricore.
Ma pyszny smaczek, zwłaszcza jeśli ktoś (tak jak ja) jest smakoszem bardziej mleka z kawą, niż kawy z mlekiem :P (+cukier) :mrgreen: :mrgreen:

Ma fajną pianke i ... jest zdrowa :mrgreen:

Mieszanka kawy rozpuszczalnej, która łagodnie Cię pobudzi, oraz cykorii rozpuszczalnej, która zawiera magnez, wapń i błonnik.
twenga.pl

Dołączona grafika
“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#270 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 16:03

Ma fajną pianke i ... jest zdrowa :mrgreen:

o tak.Był okres,że na okrągło piłam tę kawusię. :-D

#271 monika34

monika34
  • Użytkownik
  • 528 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 19:28

mój mąż pije też ta kawę a kawosz z niego żaden :-) z tym, że on pije ją na mleku ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#272 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 07 lutego 2011 - 19:44

a ja sobie kupie jakis ubijacz jak pisze Cenionka. bo KOCHAM kawe z dużaaaaaaaa ilościa piany. I jak Olenka ...wiecej mleka niz kawki.:)
Co do kawy Rikore - tez ja lubia.
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#273 kattie21

kattie21
  • Użytkownik
  • 2 054 postów

Napisano 20 marca 2011 - 14:41

Cappucino z cynamonem

Cappucino, ja polecam klasyczne ale mozna uzyc innego smaku. 6 łyżeczek zalac wrzatkiem, na gore mleko podgrzane. Ja je takim mikserkiem kłoce zeby sie lekka pianka zrobila :)
I posypujemy cynamonem :)

Polecam :)

#274 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 20 marca 2011 - 16:54

Cappucino, ja polecam klasyczne ale mozna uzyc innego smaku. 6 łyżeczek zalac wrzatkiem, na gore mleko podgrzane

yyyy w sensie zalać capucino juz gotowe z torebki wrzaca woda , a na to mleko dobrze zrozumiałam ??
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#275 kattie21

kattie21
  • Użytkownik
  • 2 054 postów

Napisano 20 marca 2011 - 18:31

yyyy w sensie zalać capucino juz gotowe z torebki wrzaca woda , a na to mleko dobrze zrozumiałam ??

dokladnie, taka pianke z tego leka zrobic :)
o mleko lekko trzeba podgrzac zanim je wlejesz na cappucino:)

#276 Katarzynka89

Katarzynka89
  • Użytkownik
  • 2 672 postów

Napisano 20 marca 2011 - 23:45

Ostatnio piłam cudowną kawę late z syropem kokosowym :-) Duża ilość dobrze spienionego mleka plus ten syrop mniam... niebo w gębie:-) A ta przyjemność jedynie 5 zł. Muszę nauczyć się robić taką kawę.

the sun is always rising in the sky somewhere...

Dołączona grafika

#277 ...Zakochana...

...Zakochana...
  • Użytkownik
  • 42 postów

Napisano 25 marca 2011 - 22:35

Ja nie piję i nie zamierzam....
Nie jest ona zdrowa i wypłukuję magnez ;P
♥Kocham Mojego Misia♥

#278 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 05 kwietnia 2011 - 13:13

Nie jest ona zdrowa i wypłukuję magnez ;P

Bez przesady.Wypłukuje ale jak pijesz kolosalne ilości. :mrgreen:
Raz na jakiś czas nie zaszkodzi na pewno.Po za tym ma tylko trochę więcej kofeiny niż zwykła herbata. :-)

#279 MrsSmith

MrsSmith
  • Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 15 kwietnia 2011 - 13:29

Mój patent, podpatrzony na zupełnie innym forum to kawa z ekspresu z cynamonem. Do pojemnika z kawa dodajemy trochę cynamonu, mozna też nieco kardamonu i parzymy. Jest pyszna i bardzo łatwa do przyrządzenia.

#280 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 22 lipca 2011 - 10:48

Czasami do kawy dodaję kostkę gorzkiej czekolady.
Pychotka. ;-) Szybciutko się rozpuści a jak smakuje. :-)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych