Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

tradycje świąteczne

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
171 odpowiedzi w tym temacie

#21 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 27 grudnia 2008 - 13:44

moja bratowa po wigilii powiedziała ze ona nie lubi kompotu z suszonch grzybów :-)
Był ze sliwek ;-)

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#22 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 27 grudnia 2008 - 13:59

ona nie lubi kompotu z suszonch grzybów

<umieraam></span> ...

u mnie karp był raz na wigilii ... i cały wylądował w koszu bo nikt go nie chciał tknąć :lol: poza tym u każdej z was jest coś co pojawia sie i u mnie.

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#23 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 27 grudnia 2008 - 15:08

u nas karp jest bo moja mama lubi, ja nie mam cierpliwosci do ości i dostaje filet z pangi :-)

#24 Olciiia

Olciiia
  • Użytkownik
  • 10 000 postów

Napisano 01 stycznia 2009 - 13:28

u nas zawsze jest czytany fragment z pisma swietego a pozniej moj ababcia mowi od siebie kilka slow wszyscy mowia amen zaczynamy dzielic sie oplatkiem a poznniej zasiadamy do wigilii
bardzo podoba mi sie to ze jest taka tradycja ze babcia czyta i pozniej mowi modlitwe to jest taki mily moment i nie chce mi sie smiac tylko bardziej sie wzruszam....

u nas na stole raczej nie ma 12 potraw ale jest tego i tak wystarczajaca ilosc zebby kazdy sie najadl...

w tym roku bylo tak
:arrow: zupa grzybowa
:arrow: pozniej troszke zupy rybnej
:arrow: karpik smazony obowiazkowo
:arrow: kapustka z grzybkami
:arrow: 2 rodzaje salatek
:arrow: sledz w oleju z cebulka
:arrow: makielki
:arrow: chleb
:arrow: grzybki w occie

u tomka sa pierogi z kapusta i grzybkami i groch z kapusta ale grochu nie lubie
i w tym roku mama tomka zrobila jeszcze rybe po japonsku i bardzo mi smakowala

choinke ubieramy kilka dni przed wigilia

#25 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 12 stycznia 2009 - 23:50

ja słyszałam o zwyczaju wkaldania łuski z karpia pod talerz w wigilie a potem trzeba ja nosic cały rok w porfelu :-)

#26 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 13 stycznia 2009 - 10:09

ja słyszałam o zwyczaju wkaldania łuski z karpia pod talerz w wigilie a potem trzeba ja nosic cały rok w porfelu :-)

u nas praktykuje to moja mama ;-)
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#27 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 14 stycznia 2009 - 13:28

zwyczaju wkaldania łuski z karpia pod talerz w wigilie a potem trzeba ja nosic cały rok w porfelu :-)

ponoć ta łuska w portfelu ma pieniądze przynieść ;-)
kiedyś nosiłam cały rok, fortuny się nie doczekałam

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#28 Kahela

Kahela
  • Użytkownik
  • 5 351 postów

Napisano 14 stycznia 2009 - 14:25

kiedyś nosiłam cały rok, fortuny się nie doczekałam

to tak jak ja...i dodam jeszcze, choć to nie w temacie, ale troszkę się wiąże....że moja mama zawsze krzyczy na mnie jak rzucam torebkę na podłogę, też nie wolno, bo nie będzie kasy...ale ja nie wierzę w te przesądy i z torebką i z karpiem, bo jakoś moja mama nigdy torebki na podłodze nie położyła, a kasy i tak nie ma... :mrgreen:
Do dupy było w Peru...więc wróciłam... :-D

#29 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 15 stycznia 2009 - 22:31

u nas zawsze jest czytany fragment z pisma swietego a pozniej moj ababcia mowi od siebie kilka slow wszyscy mowia amen zaczynamy dzielic sie oplatkiem a poznniej zasiadamy do wigilii
bardzo podoba mi sie to ze jest taka tradycja ze babcia czyta i pozniej mowi modlitwe to jest taki mily moment i nie chce mi sie smiac tylko bardziej sie wzruszam....

u nas jest podobnie,tyle ze nie babacia a tata mowi kilka slow od siebie i pozniej wszyscy razem sie modlimy
co do potraw to mama zazwyczaj stara sie zeby bylo ich 12,jest barszcz z uszkami,karp,sledzie,kompot z suszonych owocow,pierogi itd.
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#30 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 10 grudnia 2009 - 23:03

temat teraz na czasie , bo to juz tuz tuz :D ciekawe czy zeszłoroczne łuski z karpia przyniosły komus fortune ;-)

#31 MonikaK

MonikaK
  • Użytkownik
  • 933 postów

Napisano 11 grudnia 2009 - 11:49

u nas choinke ubieramy dzien przed wigilia na stole obowiazkowo 12 potraw
pierogi z kapusta i grzybkami
barszcz czerwony z uszkami
ryba po grecku
karp w galarecie
sledziki
krokiety z kapusta
kapusta z grochem
i jeszcze inne potrawy a oczywiscie luski od karpia suszymy i nosimy je w portfelu caly rok :-D
Dołączona grafika

#32 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 11 grudnia 2009 - 11:55

U nas na Wigilii jest malo ludzi, bo tylko 5 osob. Kiedys bylo wiecej, ale moja rodzina dalsza zbzikowala i bez powodu sie nie odzywaja <bezradny></span> Choinke zawsze ubieram ja, jako jedyna dziewczyna w domostwie. Razem z mama gotujemy, ogolnie zawsze jest te 12 potraw. Najczesciej ja czytam Ewangelie, czasem moja mama. W tamtym roku wsadzilam luski karpia do portfela....i nic :lol:
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#33 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 11 grudnia 2009 - 19:25

Ja z rodzicami i bratem zawsze jezdzilismy do babci i dziadka na Wigilie byl tam jeszcze wujek z ciotka i kuzyn. Potem po kolacji wigilijnej u babci jedziemy do drugiej ciotki na nastepna wigilie. tamta rodzina to juz ze strony taty. I tak w wigilie zaliczamy dwie kolacje :mrgreen: Choinke ubietra sie u nas na pare dni przed wigilia jakies 2-3 dni przed. Jesli chodzi o potrawy to nigdy nie ma 12. Jest salatka sledziowa, barszcz bialy z grzybami, pierogi ruskie (w tym roku dojda jeszcze z kapusta), golabki, krokiety, i ryba karp jak nakazuje tradycja :mrgreen: mimo iz ja karpia nie znosze przez te osci :-/ . O 24 chodze na tradycyjn pasterke pewnie tak samo bedzie w tym roku

201407101662.png

#34 magdaaaaa

magdaaaaa

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 23 grudnia 2009 - 20:59

tak sie zastanawiam w temacie tradycji bozonarodzeniowych kto u Was przynosi prezenty ??? mikołaj , aniołek , dziciatko czy moze dziadek mróz ???
u mnie mikołaj, natomiast u cioci , która mieszka obok jest dzieciątko.
kiedys ogldałam jakis program o tradycjach i mówione było ze na węgrzech dzieci dostaja na mikołaja <6 grudzień> prezent i zostawija w skarpetach karteczki dla niego aby wyprosił prezenty na Boze narodzenia od dzieciątka . ;-) :->

#35 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 23 grudnia 2009 - 21:02

U nas zawsze jak byłyśmy z siostrą małe mama mówiła, ze prezenty przynosi aniołek :) i do tej pory tak jest.

#36 amoramor

amoramor
  • Użytkownik
  • 5 024 postów

Napisano 23 grudnia 2009 - 22:17

ja w sumie od dziecka wiedziałam, że mikołaj to nie istnieje ;-) (takie specyficzne ze mnie dziecko było) i nie robiłam z tego tragedii, wiedziałam że to rodzice wkładają prezenty pod choinkę :D
ale jeśli się rozejrzę po moich najbliższych to panuje u tu raczej tradycja na świętego mikołaja :) on jest tym dobrodziejem przynoszącym prezenty ;-)
o dziadku mrozie nic się w ogóle nie wspomina :) a aniołki to raczej pilnują porządku :D hehe

Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? 
Cause I like you!  <serducho>

#37 monia66

monia66

szczęśliwa mamusia

• Użytkownik
  • 3 169 postów

Napisano 24 grudnia 2009 - 09:14

kto u Was przynosi prezenty

U nas sie zawsze mowilo ze prezenty przynosi na gwiazdke dziadek mroz. Zawsze jak bylismy z bratem mali i jezdzilo sie do dziadka na wigilie to mowil ze "Byl dziadek mroz i przyniosl dla was prezenty"

201407101662.png

#38 Roxi

Roxi
  • Użytkownik
  • 3 496 postów

Napisano 25 grudnia 2009 - 18:09

U nas z kolei zawsze się mówiło że prezenty przynosi Mikołaj lub też tata zawsze mówił, że aniołek. Choinka ubierana jest zawsze tak ok. dzień przez wigilią. Jak byłam dzieckiem to zawsze obowiązkowo wypatrywałąm pierwszej gwiazdki, pamiętam jak nie mogłam się jej doczekać. ;-) Kiedyś prezenty otwwieraliśmy dopiero rano w pierwszy dzień świąt, a w praktyce wyglądało to tak że już w nocy szukałam ich pod choimka i otwirałąm z tajniaka. Później z racji naszej niecierpliwości zaczęlśmy odpakowywać pracenty zaraz po kolacji. :-)

#39 malgonka

malgonka
  • Użytkownik
  • 1 551 postów

Napisano 26 grudnia 2009 - 22:48

U nas prezenty zawsze przynosił Mikołaj, ale to była frajda czekać na ten cud nie ma prezentów i nagle są takia magia dzieciństwa nigdy tego nie zapomnę i dziś jak widzę jak dzieciaki wierzą jak się cieszą i opowiadają że to Mikołaj to aż się łezka w oku kręci ;-)
"Dokąd brnie ten banał, ta proza życia? Po co to, czy tym właśnie chcesz oddychać? Zwolnij i przekonaj się o co tutaj chodzi. Może właśnie coś ucieka a życie za nos Cię wodzi?"

#40 luksik

luksik
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 28 grudnia 2009 - 21:02

i jeszcze inne potrawy a oczywiscie luski od karpia suszymy i nosimy je w portfelu caly rok :-D

no właśnie a ja łuski w tym roku nie mam:-((( siostra zapomniała włożyc pod talerzyk:-(( ale za to jest u mnie w domu jemioła. A pędy jemioły sprowadzają do domu szczęście i bogactwo, spełniają ludzkie życzenia i marzenia. Więc może jakoś przeżyję ten rok bez łuski:-)