Był ze sliwek
tradycje świąteczne
Napisano 27 grudnia 2008 - 13:44
Był ze sliwek
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 27 grudnia 2008 - 13:59
ona nie lubi kompotu z suszonch grzybów
u mnie karp był raz na wigilii ... i cały wylądował w koszu bo nikt go nie chciał tknąć
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 27 grudnia 2008 - 15:08
Napisano 01 stycznia 2009 - 13:28
bardzo podoba mi sie to ze jest taka tradycja ze babcia czyta i pozniej mowi modlitwe to jest taki mily moment i nie chce mi sie smiac tylko bardziej sie wzruszam....
u nas na stole raczej nie ma 12 potraw ale jest tego i tak wystarczajaca ilosc zebby kazdy sie najadl...
w tym roku bylo tak
u tomka sa pierogi z kapusta i grzybkami i groch z kapusta ale grochu nie lubie
i w tym roku mama tomka zrobila jeszcze rybe po japonsku i bardzo mi smakowala
choinke ubieramy kilka dni przed wigilia
Napisano 12 stycznia 2009 - 23:50
Napisano 14 stycznia 2009 - 14:25
to tak jak ja...i dodam jeszcze, choć to nie w temacie, ale troszkę się wiąże....że moja mama zawsze krzyczy na mnie jak rzucam torebkę na podłogę, też nie wolno, bo nie będzie kasy...ale ja nie wierzę w te przesądy i z torebką i z karpiem, bo jakoś moja mama nigdy torebki na podłodze nie położyła, a kasy i tak nie ma...kiedyś nosiłam cały rok, fortuny się nie doczekałam
Napisano 15 stycznia 2009 - 22:31
u nas jest podobnie,tyle ze nie babacia a tata mowi kilka slow od siebie i pozniej wszyscy razem sie modlimyu nas zawsze jest czytany fragment z pisma swietego a pozniej moj ababcia mowi od siebie kilka slow wszyscy mowia amen zaczynamy dzielic sie oplatkiem a poznniej zasiadamy do wigilii
bardzo podoba mi sie to ze jest taka tradycja ze babcia czyta i pozniej mowi modlitwe to jest taki mily moment i nie chce mi sie smiac tylko bardziej sie wzruszam....
co do potraw to mama zazwyczaj stara sie zeby bylo ich 12,jest barszcz z uszkami,karp,sledzie,kompot z suszonych owocow,pierogi itd.
Napisano 10 grudnia 2009 - 23:03
Napisano 11 grudnia 2009 - 11:49
pierogi z kapusta i grzybkami
barszcz czerwony z uszkami
ryba po grecku
karp w galarecie
sledziki
krokiety z kapusta
kapusta z grochem
i jeszcze inne potrawy a oczywiscie luski od karpia suszymy i nosimy je w portfelu caly rok
Napisano 11 grudnia 2009 - 11:55
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 11 grudnia 2009 - 19:25
Napisano 23 grudnia 2009 - 20:59
u mnie mikołaj, natomiast u cioci , która mieszka obok jest dzieciątko.
kiedys ogldałam jakis program o tradycjach i mówione było ze na węgrzech dzieci dostaja na mikołaja <6 grudzień> prezent i zostawija w skarpetach karteczki dla niego aby wyprosił prezenty na Boze narodzenia od dzieciątka .
Napisano 23 grudnia 2009 - 21:02
Napisano 23 grudnia 2009 - 22:17
ale jeśli się rozejrzę po moich najbliższych to panuje u tu raczej tradycja na świętego mikołaja
o dziadku mrozie nic się w ogóle nie wspomina
Take your make-up off
Let your hair down
Take a breath
Look into the mirror, at yourself
Don't you like you? Cause I like you!
Napisano 25 grudnia 2009 - 18:09
Napisano 26 grudnia 2009 - 22:48
Napisano 28 grudnia 2009 - 21:02
no właśnie a ja łuski w tym roku nie mam:-((( siostra zapomniała włożyc pod talerzyk:-(( ale za to jest u mnie w domu jemioła. A pędy jemioły sprowadzają do domu szczęście i bogactwo, spełniają ludzkie życzenia i marzenia. Więc może jakoś przeżyję ten rok bez łuski:-)i jeszcze inne potrawy a oczywiscie luski od karpia suszymy i nosimy je w portfelu caly rok