tradycje świąteczne
Napisano 24 grudnia 2008 - 14:06
Co do potraw to u mnie jest
-grzybowa z łazankami
- barszcz z uszkami
- smażona rybka
- ziemniaki
- kapusta z grochem
- kompot ze sliwek
- pierogi
- fasola ze śliwkami z kompotu
- sałatka
- śledzie
Na pierwszą gwiazdke , nie czekamy , kiedyś tak było a teraz jakos zaprzestalismy tego. Choinka zazwyczaj jest ubierana dzień w czesniej.
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 24 grudnia 2008 - 14:11
-grzybowa z uszkami
-pierogi pieczone z kapustą i grzybami
-makiełki
-karp
-kapusta z grochem
-ziemniaki
-kompot z suszu
-śledzie w sosie czerwonym
-śledzie w śmietanie
-sałatka tradycyjna
-jakieś ciasta
-ryba po grecku
A ja biedna, co ryb nie jem muszę się kapuchą z grochem zadowolić i grzybową z pierogami. Ale nigdy nie narzekam bo jeszcze po kolacji idę do kuchni i wszystkie pierogi co zostały z niej po cichu wyjadam
Napisano 24 grudnia 2008 - 14:24
Będzie karp, barszcz zuszkami, kapusta i sałatka i to najzupełnie wystarczy
Napisano 24 grudnia 2008 - 14:33
a co to?makiełki
u mnie teżna wigilii będę tylko ja i moja mama
Napisano 24 grudnia 2008 - 14:34
a co to?makiełki
Hm... nie znam dokładnego przepisu ale... makaron z makiem, miodem i bakaliami.
Napisano 24 grudnia 2008 - 14:40
dokładnie nigdy nie liczyłamjest dokładnie 12 potraw jak tak to jakie?
jak idziemy do wujka, to tam jest jeszcze makaron z makiem na słodko.
a u teściów jeszcze naleśniki z grzybami i może jeszcze coś innego, nie pamiętam.
tak, zawsze.Jest dodatkowe nakrycie?
zazwyczaj kilka dni przed wigilią. w tym roku ubrałam w sobotę.Kiedy choinka jest ubierana?
wcześniej, bo zaliczamy dwie wigilie. pierwsza gwiazdka to znak, że prezenty sa pod choinką i czas je rozpakowaćWieczerza rozpoczyna sie z pierwszą gwiazdką?
a modlicie się w domu, czytacie fragment Pisma Świętego?
U nas tego nigdy nie było.
U wujka jest, więc dzisiaj mnie to czeka. jak ja nie lubię tego fragmentu, zawsze na tej modlitwie to chce mi się tylko śmiać
P.s. zmieniłam troszkę nazwę tematu
Napisano 24 grudnia 2008 - 14:46
aha , ja to znałam pod nazwa makówki czy jakos taknie znam dokładnego przepisu ale... makaron z makiem, miodem i bakaliami.
Napisano 24 grudnia 2008 - 14:55
Napisano 24 grudnia 2008 - 14:55
Zawsze moja mama odmawia modlitwe i zawsze chce mi się śmiać przy tyma modlicie się w domu, czytacie fragment Pisma Świętego?
Napisano 24 grudnia 2008 - 14:57
Napisano 24 grudnia 2008 - 15:19
a teraz to jemy ciasto i oglądamy tv. Żałuje strasznie, że nie mam wielkiej rodziny, z którą można by po wigilii pogadać pośmiać się pośpiewać kolędy...
Napisano 24 grudnia 2008 - 15:19
kiedyś jeszcze jak byłam malutka i było 8 osób na wigilii było czytane pismo święte przed wigilią... teraz od kilku lat jest coraz mniej osób... i się nie czyta.. nie wiem jak to bedzie tego roku (ale zawsze przed kolacją wigilijną się przeżegnamya modlicie się w domu, czytacie fragment Pisma Świętego?
moje potrawy wigilijne to:
czasem rapacholin po tym jedzonku
..to czy jest mądry, po pytaniach...
...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...
Napisano 24 grudnia 2008 - 15:22
Napisano 24 grudnia 2008 - 15:23
Napisano 24 grudnia 2008 - 22:37
kiedyś czytało sie pismo święte przed kolacja a po śpiewało kolędy od jakiegoś czasu juz siue teraz tak nie robi .... kolacje najczęściej jemy szybko około 20 minut i po problemie ....(kiedyś każdy musiał zjesc to co było na stole - od zeszłego roku juz nie bo jest z nami szwagier dla którego mam robi rzeczy których ja nie jadam)
z potraw to w tym roku były :
moczka (piernik moczony z bakaliami i kompotem taka gęsta ciapa)
karp pieczony
pstrąg pieczony (dla mnie bo nie jem karpia)
kapusta z fasolami
ziemniaki gotowane
barszcz z smażonymi uszkami
ryba po grecku (dla szwagra)
żurek z ryby (dal mamy jej wspomnienie z dzieciństwa)
śledziki w oleju i opiekany (ja nie jem)
chleb i masło
makówki (
) to nie makówki ale łamańce albo makiełki ...prawdziwe makówki to bułka pokrojona w plastry zalewana makiem gotowanym w mleku ...czasem dodaje sie bakalie ...śląskie danie regionalne ...dobre ale wiele osób wygląd rozmoczonej bułki przeraża ....ja tym żyje przez cale święta i uwielbiamAlisekai napisał/a:
nie znam dokładnego przepisu ale... makaron z makiem, miodem i bakaliami.
aha , ja to znałam pod nazwa makówki czy jakos tak
do kolacji jest jeszcze orzech z wróżbą na zdrowie w tym roku ...i jabłko dzielone przez wszystkich byśmy sie nigdy nie zgubili .... pod obrusem zawsze sa 3 monety (przerwa reszek na pieniądze a przewaga orłów na mały budżet w danym roku)
po kolacji każdy idzie robić co chce ja najczęściej na komp lub telewizor ,...raczej nie ma prezentów jak juz to dawane przed wigilia w postaci pieniędzy ...
Napisano 25 grudnia 2008 - 12:47
Wieczerzę zaczynamy miedzy 18-19 jak zawsze,na stole jest
karp,grzybowa
w tym roku rowniez barszcz
makówki
sledzie(w tym roku wyjątkowo)
ryba po grecku
kompot ze sliwek
kasza jaglana (na szczescie)
chałka (do ryby- nie wyobrazam sobie ziemniakow) mamy tradycje, chałka musi być ; )
byla w tym roku rowniez salatka jarzynowa na stole, nie wiem po co , tesciowa brata zrobila
poza tym kapusta z grochem
pierogi z kapusta i grzybami
do barszczu byly uszka wigilijne.
i oczywiscie opłatek ; )
Tradycją jest, ze jak juz kazdy siądzie to dopoki wszyscy nie zjedza, nikt nie wstaje : )
Napisano 25 grudnia 2008 - 13:02
Kolacje zwykle rozpoczynaly sie kolo 17. Wczoraj byla pozno....przed 20-ta, bo ja jeszcze bylam na Wigilii u rodzicow W, a mamy tam 70 km
U mnie nie czyta sie Pisma Swietego, nie spiewa sie koled.... Wieczerze rozpoczyna dzielenie oplatkiem.
U rodzicow W najpierw byla modlitwa, spiewanie koled i dopiero oplatek (czyli nowosc dla mnie
Dan nigdy nie liczylam... Obowiazkowo zawsze mamy
1. Czerwony barszczyk z uszkami
2. Pierogi z kapusta i grzybami
3. Karp smazony
4. Ryba po grecku
5. Sledzie w smietanie
6. Sledzie w oleju
7. Kluski z makiem
8. Lazanki
9. Piernik
Tyle pamietam... czyli chyba wszystkie
Nakrycie dodatkowe mamy zawsze
Prezenty przed rozpoczeciem Wieczerzy chowamy pod choinka
Napisano 25 grudnia 2008 - 13:08
Wigilia rozpoczyna sie okolo 17 .
Z dań to
Na poczatek wszyscy dziela sie opłatkiem potem zyczymy sobie smacznego po kolacji sa prezenty a potem długo jeszcze siedzimy i sobie rozmawiamy
Napisano 25 grudnia 2008 - 13:15
Potem dzielimy się opłatkiem i zasiadamy do stołu
Przy stole zawsze jest wolne miejsce dla nieznajomego a siano jest na talerzyku bo mama nie zniosła by psychicznie nierówności na stole
Po kolacji jeszcze raz odmawiamy modlitwe i czas na prezenty które leż już dawno pod choinką
u nas z choinką zawsze jest różnie, zalezy od tego jak pracujemy. W tym roku ubieraliśmy ją w dzień wigilii.
W nastepne dni robimy świąteczny obiad na którym jest indyk. I jeździmy oglądac szopki krakowskie
Kiedyś jeszcze chodzilismy na pasterkę, ale dzięki mnie, największej bezbożnicy w rodzinie zaprzestaliśmy... w sumie moja mama tez przestała mieć ochotę na te północne msze