Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Jakie języki znamy??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
215 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 10 czerwca 2007 - 12:06

No i kobietki chwalimy się ;>

Ja znam dość dobrze niemiecki, angielski w stopniu komunikatywnym a teraz już rok czasu uczę się rosyjskiego. Chciałabym jeszcze w przyszłości nauczyć się serbskiego 8-)
"miłość jest ślepa dlatego lubi ciemność"

#2 Xantia

Xantia
  • Użytkownik
  • 228 postów

Napisano 10 czerwca 2007 - 12:08

ja znam tylko angielski i to tak troche :)
ale moj przemek zna dobrze niemiecki i tak troche angielski, rosyjski i czeski wiec i ja czasami jakies slowka od niego podpaluje w roznych jezykach ;)
nigdy nie przestane cie kochac :******** [`]

#3 ewulek

ewulek
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 10 czerwca 2007 - 12:54

witajcie dziewczyny ...ja niestety znam tylko angielski i to w stopniu takim sobie :-(

#4 Diablica666

Diablica666
  • Użytkownik
  • 1 419 postów

Napisano 10 czerwca 2007 - 13:08

Angielski,niemiecki,francuski w stopniu podstawowym ;)
Dołączona grafika

#5 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 10 czerwca 2007 - 13:36

hmmm ja na poziomie pdst z francuskiego jestem(2 latka sie sie uczylam i przez 3 czasy udalo mi sie przebrnac :mrgreen:ale ze za nim nie przepadam to sie nie przykladalam ) i japonskiego(roczek uczyla mnie qmpela z wymiany :mrgreen: ale potem musiala wrocic do kraju kwitnacej wisni :-( i znam tylko alfabet pdst i kilka dodatkowych znakow hiragany i katakany, wiec czytata raczej nie jestem :-P ale znam sporo słowek i jak bym zerknela do notatek to i proste zdania pobuduje :mrgreen: ) no i rosyjski z angielskim na stopniu komunikatywnym

#6 Guest_Kociak_*

Guest_Kociak_*
  • Gość

Napisano 10 czerwca 2007 - 14:30

Chciałabym jeszcze w przyszłości nauczyć się serbskiego 8-)

a skąd taki pomysł? potrzebna Ci znajomość tego języka czy to raczej tak sama chcesz ??
A co do mnie... to znam angielski...sądzę, że dość dobrze, chociaż ostatnio ciężko z praktyką, więc pewnie trzeba będzie odgrzebać trochę ;) uczyłam się niemieckiego w liceum, ale nienawidziłam tego języka i w rezultacie go nie umiem, ale coś tam rozumiem ;) No i podstawy włoskiego (chociaż uczyłam się go 3 lata na studiach to miałam taką babkę, która prawie niczego nas nie nauczyła). Ale chcę iść na jakiś kurs włoskiego, żeby go zgłębić ;)

#7 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 10 czerwca 2007 - 21:57

Chciałabym jeszcze w przyszłości nauczyć się serbskiego 8-)

a skąd taki pomysł? potrzebna Ci znajomość tego języka czy to raczej tak sama chcesz ??

Znam sporo osób Serbów i są to wspaniali ludzie a język mi się bardzo podoba, jest niemal bliźniaczy do rosyjskiego. Na razie nucę sobie tylko piosenki ;-)

#8 Niepokorna

Niepokorna
  • Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 10 czerwca 2007 - 21:59

Znam angielski w stopniu komunikatywnym, trochę niemieckiego i hiszpańskiego. Obecnie jeszcze uczę się angielskiego, po nim chciałabym zacząć uczyć się hiszpańskiego, bardzo podoba mi się ten język :)
Znam też nieco języka migowego.

#9 Magdaru

Magdaru
  • Użytkownik
  • 3 650 postów

Napisano 11 czerwca 2007 - 13:04

Ja potrafie angol jako tako ;) no i rosyjski :mrgreen: nawet mature pisemną z rusa zdawałama, a z ustnej dostałam 6 ( chwalipięta jestem ) :-P wybierałam się na studia, na filologię wschodniosłowiańską, ale zabrakło mi 2 punktów :-/ wkurzyłam się i więcej mnie tam nie widzieli :roll:

#10 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 11 czerwca 2007 - 13:51

jestem po studiach filologii angielskiej, co samo mówi za siebie jesli chodzi o umiejętność języka angielskiego ;-) choć brakowało mi zawsze pospikania dłużej na obczyźnie, tego niestety na studiach nie mogli nam zapewnić :-/

liznęłam też włoski (2 lata), francuski (1 rok), niemiecki (3 lata w podstawówce). chciałabym nauczyć się porządnie włoskiego, tylko wiecznie czasu brak...
no i kiedyś marzył mi się chorwacki....spędzałam tam każde wakacje i tak zapragnęłam go umieć. pojedynczych słówek się sama nauczyłam i na tym stanęło, a szkoda... :-/

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#11 Niepokorna

Niepokorna
  • Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 11 czerwca 2007 - 14:06

Madziu, myślę, że powinnaś spróbować :) Ktoś mi kiedyś powiedział, że ten, kto już się nauczył jakiegoś języka obcego, szybko nauczy się następnego (tzn. szybciej, niż gdyby się nie znało innego).
Moja przyjaciółka jest na anglistyce, uczy się też francuskiego, swobodnie rozmawia też po niemiecku, chociaż go nie lubi. Na weselu wujka poznałam też dziewczynę, która studiuje 3 różne języki (jest Polką) w Niemczech. Dochodzę więc do wniosku, że niektórym po prostu języki wchodzą do głowy, a innym.... trzeba ładować siłą :roll: Szkoda, że należę do tej drugiej grupy :-|

#12 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 11 czerwca 2007 - 16:35

tak zupelnie przecietnie niemiecki, lepiej( choc dawno braki praktyki) angielski no i wylacznie pisemnie mniej wiecej łacine( zdania bym nie zklecila zeby mowic, ale z tlumaczeniem zdan idzie ok), oprocz tego na studiach mialam staro-cerkiewno-slowiański, ale to juz total poracha :)

#13 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 13 czerwca 2007 - 18:27

Ktoś mi kiedyś powiedział, że ten, kto już się nauczył jakiegoś języka obcego, szybko nauczy się następnego

łatwiej jest na pewno chociaż dzięki temu, że wiele słów w tych językach jest do siebie b. podobnych. może się kiedyś zbiorę...

Dochodzę więc do wniosku, że niektórym po prostu języki wchodzą do głowy

są na pewno tacy ludzie. ja chyba jednak do nich też nie należę. na studiach było b. ciężko. musiałam się b. dużo uczyć, żeby sobie poradzić. udało się. ale tak naprawdę powinnam ten swój angielski cały czas doskonalić, poszerzać słownictwo...no właśnie....i na tym powinnam się póki co kończy... :evil:

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#14 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 14 czerwca 2007 - 06:22

Ktoś mi kiedyś powiedział, że ten, kto już się nauczył jakiegoś języka obcego, szybko nauczy się następnego (tzn. szybciej, niż gdyby się nie znało innego).

Bzdura. Co ma piernik do wiatraka :roll:

Jesli chodzi o gramatyke jezykow obcych to mooooze sie i zgodze, bo niekotre maja podobnie.

Ja cos tam rozumie po angielsku i skonczylam kurs szwedzkiego w szkole, ale zapominam bo niestety bo nie praktykuje :-/
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#15 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 14 czerwca 2007 - 06:54

Madzia tutaj się z Tobą nie zgodzę, nie jest to bzdura. Przez to, że znam niemiecki to angielski mi bardzo prosto przychodzi, gramatyka jest bardzo podobna a słówka często są identyczne. W gramatyce trzeba poznać parę zasad gdzie one funkcjonują wszędzie, chociaż teraz uczę się rosyjskiego i mam problem ale to słowiański język.

Wiem jedno, że sucha nauka języków nic nie daje, trzeba koniecznie wyjechać, obyć się z tym językiem.

#16 madzia

madzia
  • Użytkownik
  • 6 640 postów

Napisano 14 czerwca 2007 - 07:00

Wiem jedno, że sucha nauka języków nic nie daje, trzeba koniecznie wyjechać, obyć się z tym językiem.

BRAWO :!:
Musisz poznac wymowe, jakies potoczne slowka, nawet slang zeby plynnie i dobrze mowic :-)
Trzeba sie obeacac w towarzystwie wtedy latwiej przychodzi bo "musisz" gadac.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.

#17 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 14 czerwca 2007 - 08:08

To prawda :!: Co z tego, że ja będę codziennie rozwiązywała po parę zadań z gramatyki i uczyła się słownictwa jak i tak będę miała trudności z porozumieniem się.

#18 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 15 czerwca 2007 - 10:55

Musisz poznac wymowe, jakies potoczne slowka, nawet slang zeby plynnie i dobrze mowic :-)

na studiach native speaker, z któymi mieliśmy zajęcia, narzucał nam temat rozmowy i kazał cały czas gadać po angielsku w grupach między sobą i chodził i tak nasłuchiwał, czy aby na pewno mówimy po angielsku ;-) śmieszne to trochę było. ale ten sposb mi się b. nie podobał, niewiele chyba nauczył...najlepiej się ćwiczyło mi język będąc za granicą na wakacjach, kiedy to musiałam pozałatwiać pewne sprawy z obcokrajowcami i tylko po ang. mogłam się dogadać.

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png

#19 Morfiniasta

Morfiniasta
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 21 czerwca 2007 - 12:16

Ja powiem szczerze że nie znam w Polsce dobrej szkoły językowej. A znam angielski w stopniu bardzo dobrym (mowie od 20 lat, mieszkałam 4 lata w Stanach jako małe dziecko), niemiecki (byłam pół roku na stażu), francuski (uczyłam sie 2 lata intensywnie w studium), rosyjski (będąc w Stanach dzieci z polskiej i rosyjskiej ambasady były wywożone na kolonie do jedngo ośrodka, więc chcąc nie chcąc się nauczyłam).
Po polsku mówie od 15 lat, ponieważ spędziłam prawie całe dzieciństwo zagranicą, w różnych państwach...

#20 Madzia81

Madzia81
  • Użytkownik
  • 4 508 postów

Napisano 21 czerwca 2007 - 16:55

A znam angielski w stopniu bardzo dobrym (mowie od 20 lat, mieszkałam 4 lata w Stanach jako małe dziecko), niemiecki (byłam pół roku na stażu), francuski (uczyłam sie 2 lata intensywnie w studium), rosyjski (będąc w Stanach dzieci z polskiej i rosyjskiej ambasady były wywożone na kolonie do jedngo ośrodka, więc chcąc nie chcąc się nauczyłam).

pozazdrościć :) też bym tak chciała :)
a powiedz - wykorzystujesz znajomość tych wszystkich języków w praktyce, w życiu codziennym??

FORUM DLA MAM

img-2006082601201230.png

200901181556.png