Ja znam dość dobrze niemiecki, angielski w stopniu komunikatywnym a teraz już rok czasu uczę się rosyjskiego. Chciałabym jeszcze w przyszłości nauczyć się serbskiego
Jakie języki znamy??
Napisano 10 czerwca 2007 - 12:06
Ja znam dość dobrze niemiecki, angielski w stopniu komunikatywnym a teraz już rok czasu uczę się rosyjskiego. Chciałabym jeszcze w przyszłości nauczyć się serbskiego
Napisano 10 czerwca 2007 - 12:08
ale moj przemek zna dobrze niemiecki i tak troche angielski, rosyjski i czeski wiec i ja czasami jakies slowka od niego podpaluje w roznych jezykach
Napisano 10 czerwca 2007 - 12:54
Napisano 10 czerwca 2007 - 13:36
Guest_Kociak_*
Napisano 10 czerwca 2007 - 14:30
a skąd taki pomysł? potrzebna Ci znajomość tego języka czy to raczej tak sama chcesz ??Chciałabym jeszcze w przyszłości nauczyć się serbskiego
A co do mnie... to znam angielski...sądzę, że dość dobrze, chociaż ostatnio ciężko z praktyką, więc pewnie trzeba będzie odgrzebać trochę
Napisano 10 czerwca 2007 - 21:57
a skąd taki pomysł? potrzebna Ci znajomość tego języka czy to raczej tak sama chcesz ??Chciałabym jeszcze w przyszłości nauczyć się serbskiego
Znam sporo osób Serbów i są to wspaniali ludzie a język mi się bardzo podoba, jest niemal bliźniaczy do rosyjskiego. Na razie nucę sobie tylko piosenki
Napisano 10 czerwca 2007 - 21:59
Znam też nieco języka migowego.
Napisano 11 czerwca 2007 - 13:04
Napisano 11 czerwca 2007 - 13:51
liznęłam też włoski (2 lata), francuski (1 rok), niemiecki (3 lata w podstawówce). chciałabym nauczyć się porządnie włoskiego, tylko wiecznie czasu brak...
no i kiedyś marzył mi się chorwacki....spędzałam tam każde wakacje i tak zapragnęłam go umieć. pojedynczych słówek się sama nauczyłam i na tym stanęło, a szkoda...
Napisano 11 czerwca 2007 - 14:06
Moja przyjaciółka jest na anglistyce, uczy się też francuskiego, swobodnie rozmawia też po niemiecku, chociaż go nie lubi. Na weselu wujka poznałam też dziewczynę, która studiuje 3 różne języki (jest Polką) w Niemczech. Dochodzę więc do wniosku, że niektórym po prostu języki wchodzą do głowy, a innym.... trzeba ładować siłą
Guest_niki_*
Napisano 11 czerwca 2007 - 16:35
Napisano 13 czerwca 2007 - 18:27
łatwiej jest na pewno chociaż dzięki temu, że wiele słów w tych językach jest do siebie b. podobnych. może się kiedyś zbiorę...Ktoś mi kiedyś powiedział, że ten, kto już się nauczył jakiegoś języka obcego, szybko nauczy się następnego
są na pewno tacy ludzie. ja chyba jednak do nich też nie należę. na studiach było b. ciężko. musiałam się b. dużo uczyć, żeby sobie poradzić. udało się. ale tak naprawdę powinnam ten swój angielski cały czas doskonalić, poszerzać słownictwo...no właśnie....i na tym powinnam się póki co kończy...Dochodzę więc do wniosku, że niektórym po prostu języki wchodzą do głowy
Napisano 14 czerwca 2007 - 06:22
Bzdura. Co ma piernik do wiatrakaKtoś mi kiedyś powiedział, że ten, kto już się nauczył jakiegoś języka obcego, szybko nauczy się następnego (tzn. szybciej, niż gdyby się nie znało innego).
Jesli chodzi o gramatyke jezykow obcych to mooooze sie i zgodze, bo niekotre maja podobnie.
Ja cos tam rozumie po angielsku i skonczylam kurs szwedzkiego w szkole, ale zapominam bo niestety bo nie praktykuje
Napisano 14 czerwca 2007 - 06:54
Wiem jedno, że sucha nauka języków nic nie daje, trzeba koniecznie wyjechać, obyć się z tym językiem.
Napisano 14 czerwca 2007 - 07:00
BRAWOWiem jedno, że sucha nauka języków nic nie daje, trzeba koniecznie wyjechać, obyć się z tym językiem.
Musisz poznac wymowe, jakies potoczne slowka, nawet slang zeby plynnie i dobrze mowic
Trzeba sie obeacac w towarzystwie wtedy latwiej przychodzi bo "musisz" gadac.
Napisano 14 czerwca 2007 - 08:08
Napisano 15 czerwca 2007 - 10:55
na studiach native speaker, z któymi mieliśmy zajęcia, narzucał nam temat rozmowy i kazał cały czas gadać po angielsku w grupach między sobą i chodził i tak nasłuchiwał, czy aby na pewno mówimy po angielskuMusisz poznac wymowe, jakies potoczne slowka, nawet slang zeby plynnie i dobrze mowic
Napisano 21 czerwca 2007 - 12:16
Po polsku mówie od 15 lat, ponieważ spędziłam prawie całe dzieciństwo zagranicą, w różnych państwach...
Napisano 21 czerwca 2007 - 16:55
pozazdrościćA znam angielski w stopniu bardzo dobrym (mowie od 20 lat, mieszkałam 4 lata w Stanach jako małe dziecko), niemiecki (byłam pół roku na stażu), francuski (uczyłam sie 2 lata intensywnie w studium), rosyjski (będąc w Stanach dzieci z polskiej i rosyjskiej ambasady były wywożone na kolonie do jedngo ośrodka, więc chcąc nie chcąc się nauczyłam).
a powiedz - wykorzystujesz znajomość tych wszystkich języków w praktyce, w życiu codziennym??