Miłość naszych dzieci i druga ciąża
Napisano 18 listopada 2008 - 21:06
Postanowiłam, że nie będę robiła nowego tematu żeby nie zaśmiecać forum i tu napiszę.
Dwa dni temu dowiedziałam się, że jestem w ciąży(druga). Nasz syn jeszcze nic nie wie i szczerze mówiąc nie wiemy jak mu to powiedzieć. Kiedyś jak powiedzieliśmy mu, że chcielibyśmy mieć jeszcze jedno dziecko on powiedział, że on bardzo chce być jedynakiem. Gdy poprosiłam żeby odszedł od komputera, bo ja muszę coś sprawdzić on nie wyłączył rozmowy gg i gdy ja chciałam to zrobić zauważyłam, że pisze z dziewczyną(tą o której pisałam wyżej) o ciąży. Napisał jej, że mi się spuźnia miesiączka i zapytał co się z tym wiąże, a ona odpowiedziała, że ciąża. On słyszał rozmowę z moim mężem o znalezieniu lekarza prowadzącego, ale nie używaliśmy słów ginekolog, ciąza itp. Syn napisał, że czuje się skrzywdzony i nie wie jak to przeżyje. Teraz z mężem zastanawiamy się jak mu to powiedzieć żeby jeszcze bardziej go nie urazić.
Napisano 18 listopada 2008 - 21:14
love
Mystyc
Napisano 18 listopada 2008 - 22:23
wybacz, ale odnoszę wrażenie że go rozpieściliście. najnormalniej sięboi że straci część przywilejów ...Syn napisał, że czuje się skrzywdzony i nie wie jak to przeżyje.
czym urazić ? że będzie miał rodzeństwo? że jak dorośnie nie zostanie sam, że będzie miał oparcie w kimś najbliższym poza wami ? jest w trudnym wieku, ale to nie znaczy że rozsądne argumenty do niego nie dotrą ... może zajmie wam troche czasu przekonanie go że rodzeństwo to nie koniec świata, ale sam do tego dojdzie, że wiećej jest plusów niż minusów ... na waszym miejscu rozmowę przeprowadziłabym po jakimś ważnym dla niego (i zakończonym sukcesem) wydarzeniu, obowiązkowo razem z mężem. no i argumenty ... przedstawcie mu jak najwięcej pozytywów wynikających z posiadania rodzeństwa... jeżeli będzie kontra... nie denerwujcie się nie krzyczcie ... "tylko spokój może was uratować". przypomnijcie sobie jak to było gdy byliście w jego wieku, spróbujcie siępostawićna jego miejscu, zobaczyć sytuację jego oczami ... może cośwam to pomożeTeraz z mężem zastanawiamy się jak mu to powiedzieć żeby jeszcze bardziej go nie urazić.
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 18 listopada 2008 - 23:18
A może chodzi o to,że syn uważa,że ukrywacie ciążę przed nim i zepchnęliście go na bok?I może go to bardzo zabolało,że nie poinformowaliście go o tym fakcie?Syn napisał, że czuje się skrzywdzony i nie wie jak to przeżyje
I w żaden sposób nie możesz okazać synowi,że czytałaś jego rozmowy na gg. To będzie koniec zaufania.
Napisano 19 listopada 2008 - 09:11
to brzmi jak jakis szantaz. Nie wyobrazam sobie, ze 14sto latek moglby mi (przyjmijmy...) dyktowac i mowic podobne rzeczy.Syn napisał, że czuje się skrzywdzony i nie wie jak to przeżyje.
W podobnej sytuacji robilabym swoje ale tez i jego miala na uwadze.
I co wydaje mi sie niezbedne, to pedagog szkolny lub psycholog powinien z nim porozmawiac.
a krzywda mu sie dzieje? Odejdzie na drugi plan? Fakt faktem wszystko sie zmieni nie bedzie tylko "on" ale i jeszcze mlodsze rodzenstwo wiec moze boi sie tej zmiany. Nie wie jak to bedzie, roznica wiekowa miedzy nimi, z pewnoscia gdyby byl teraz mlodszy to inaczej by zareagowal.Teraz z mężem zastanawiamy się jak mu to powiedzieć żeby jeszcze bardziej go nie urazić.