Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Nasze roślinki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
614 odpowiedzi w tym temacie

#261 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 09 kwietnia 2008 - 19:15

Madzia81 taki jak moj :) tylko ten moj mniejszy :P ma tylko 4 listki i tak przy samej "ziemi" :P ja własnie tak podlewam mojego :) Diabliczko mam przezroczystą doniczkę :) tylko ja nie mam ziemi a takie kawałeczki kory.... a korzonki sa zielone :)
aaa i ta kora z wierzchu dostała białawego nalotu ( podejrzewam jakas plesn ) wiec moze przesadzic go ??? tylko z powrotem do takiej kory czy do jakiejs specjalnej ziemi dla storczykow ???

#262 Diablica666

Diablica666
  • Użytkownik
  • 1 419 postów

Napisano 09 kwietnia 2008 - 21:48

oto mój storczyk

To dendrobium phaneleopsis też takiego mam ;-)

czyli doniczkę do letniej wody włożyć? I to na pewno wystarczy? nie trzeba mu nic wody wlewać do ziemi?

Wystarczy on przez tą godzinkę cobędzie w wodzie znagazynuje jej zapas na cały tydzień ;-)

Madzia81 taki jak moj tylko ten moj mniejszy ma tylko 4 listki i tak przy samej "ziemi

I tu błąd kochana :-P tym asz zwykłego Phaneleopsisa :-P ten madzi to dendrobium zupełnie inna bajka :-)

Diabliczko mam przezroczystą doniczkę tylko ja nie mam ziemi a takie kawałeczki kory.... a korzonki sa zielone

I prawidłowo 8-)

aaa i ta kora z wierzchu dostała białawego nalotu ( podejrzewam jakas plesn ) wiec moze przesadzic go tylko z powrotem do takiej kory czy do jakiejs specjalnej ziemi dla storczykow

Przesadzić nie zaszkodzi widocznie go przelalas skoro jest pleśń,kup podłoże np: "Substral do orchidei" i do dziela ;-)
Dołączona grafika

#263 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 07:21

Ja hoduję od jakiegoś czasu Storczyki i powiem, że zaobserwowałam że lubią wschodnie strony, nie mogą mieć zakrytych doniczek bo to pasożyty i one nie żyją w ziemi tylko na innych drzewach. Ja podlew

do garnuszka z przegotowaną letnią wodą n

am tak co 3 dni i kontroluję palcem czy nie mają za mokro.

Dlaczego do przegotowanej i letniej?

Wiem, że Storczyki nie lubią przeciągów i bezpośrednio na słońcu.

Ja mam problem z innym kwiatkiem. Schną mu końcówki liści i od ziemi w górę jest łodyga brązowa ( nie przelalałam go) chyba. Wieczorkiem zrobię zdjęcie.
"miłość jest ślepa dlatego lubi ciemność"

#264 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 12:57

Jewel a z jakim ??? ja to bardziej oblatana jestem w marantach, tillandsiach, aechmeach, guzmaniach i roznego rodzaju epifitach :P ze storczykami zaczynam dopiero :)

#265 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 13:36

Jewel a z jakim ???

Tak, tak Ty się mnie pytaj jak ja jestem zielona jak ten kwiat.

Jak K. przyjdzie z pracy to zrobię jego telefonem to wstawię fote.

#266 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 13:38

a to moje roslinki które wczoraj sobie zamówiłam :)
zadna nie jest owadozerna :P wszystkie to epifity ale owadozernych nie mam gdzie trzymac po prostu :P a skusiłabym sie na takie 3 muchołówki i chyba kazdy z ok 30 rodzajów dzbanecznikow jakie maja :P
taki wstep coby moje terrarium zaczeło ozywac powoli :) niedługo przywioża mi kore debu korkowego i bede mogła zaczac powoli je urzadzac :)

Załączone miniatury

• Tillandsia tricolor.JPG
  • Tillandsia rodrigueziana.JPG
  • Tillandsia didisticha.JPG
  • tillandsia bulbosa ( malutka).JPG
  • tillandsia bulbosa ( dorosła kwitnąca).JPG
  • cryptanthus sp..JPG

#267 Donn

Donn
  • Użytkownik
  • 7 119 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 13:39

te na ostatnim zdjęciu hmm :roll: chyba takie u mojej babci widziałam :roll:
...to czy człowiek jest inteligentny poznaje się po jego odpowiedziach...
..to czy jest mądry, po pytaniach...

...nie ogarniam tego fałszu tu... podlizywania... słodzenia...

#268 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 13:44

to wersja miniaturowa :) nie urosnie duzy i posadze go na gałęzi w górnej czesci terrarium :P moj ( przynajmniej tak sobie zarzyczyłam :) :) ma byc caluuutki purpurowy :D
do pełni szczescia potrzeba mi jeszcze tylko miniaturowej tillandsii cyanei i jakichś zapychaczy dziur :P typu rosliny dywanikowe, jakas pilea pnąca, poduchy z mchu, riccia i jakaś fittonia moze ( byle nie odmiana red :P)

#269 Moniika

Moniika
  • Użytkownik
  • 2 534 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 14:04

Madae, fajowe te roślinki :D podobaja mi sie :D moze i aj zakupię jakaś ciekawą :D

#270 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 14:49

Madae są boskie, ja też chcę takie.

Ile kosztują i gdzie je można dostać?

#271 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 17:17

zaraz wam dam linka do tego sklepu :) są taaaanie :) taka mała sadzonka juz nawet za 8,99 zł :D zalezy od gatunku :) sklepik ten oferuje sie tez na allegro :) zainteresowane prosze o kontakt pw to linki wyślę :)
najlepsze jest to ze np tillandsii sie własciwie nie podlewa :P one prawie korzeni nie maja i jak mamy np jakis ładny korzen ( taki z lasu np) lub gałąź to wystarczy je przywiązac do niegożyłką lub przykleic nietoksycznym takim specjalnym klejem i pryskac co jakis czas woą ( piją liscmi:P) i beda nam rosły na nim i kwitły :D)

#272 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 20:23

Oto co się dzieje z moim kwiatkiem :(

Załączone miniatury

• P10-04-08_20.15[02].jpg
  • P10-04-08_20.15[03].jpg
  • P10-04-08_20.15[01].jpg

#273 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 20:57

łoj :P to juz Diabliczka potrzebna... ja nawet nie wiem co to za kwietok :P obstawiałabym ze to Aphelandra jakas ( i wtedy to albo przez zimne powietrze i przeciągi na ktore ta roslina jest wrazliwa, albo ma za sucho wokół korzeni)
zeby sie upewnic czy to ta roslinka o ktorej mysle... Jewelku czy ona kwitnie na zółto ???
i czy wcześniej wyglądała podobnie do tych ???

Załączone miniatury

• zebra_plt.jpg
  • aphelandra.jpg

#274 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 21:04

Tak to jest ten :-D

#275 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 21:13

no to najprawdopodobniej go przesuszyłaś albo biedaka przewiało :P

jest wiosna wiec idealna pora na przesadzanie kwiatkow :) sugetuje zmienic ziemie i obciąc czubeczki :) zrobic z nich sadzonki i beda nowe kwiatki :) bo listkow tych dolnych juz nie da sie odzyskac :P
mozna kupic taki ukorzeniacz w płynie co sie smaruje taki obcięty pęd i on szybciej korzonki puszcza :)
ja tez choruje na tego kwiatka :) dokładnie to on sie nazywa Aphelandra squarrosa( tzn tak obstawiam :P)

wymagania:

Temperatura: średnia :) taka domowa :) nie powinna spasć ponizej 13 stopni
Światło: Jasno oświetlone miejsce z dala od bezposredniego działania promieni słonecznych.
Woda:Podłoże stale wilgotne, ale nigdy nie zalane, zimą podlewać skąpo. Lubi miękką, letnią wodę
Wilgotność powietrza:lubi jak się jej często spryskuje liście
Przesadzanie:Wiosną co roku
Rozmnażanie:Sadzonki pędowe wiosną. Użyć ukorzeniacza ( jesli postawimy w miejscu gdzie podłoze bedzie lekko podgrzewane ukorzeni sie jeszcze szybciej)

#276 Diablica666

Diablica666
  • Użytkownik
  • 1 419 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 21:17

i tu zonk :P bo ja też nie mam bladego pojęcia co to :P stawiam na chorobę grzybową lub pasorzyty ale napewno nie pogardziłby świerzą ziemią ;-)

[ Dodano: 2008-04-10, 22:18 ]
Ja też kiedy miałam ta roślinę i ukatrupiłam ją piorunem :/ nie mam ręki do tego gatunku.

[ Dodano: 2008-04-10, 22:19 ]
Madae powschodziło mi trochę koleusów jak więkrzość przeżyję to się z toba podzielę i kawałek zebriny dożuce :-)
Dołączona grafika

#277 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 21:20

ziemia to na bank :P ta wygląda na suchą i jałową :P miałam kiedys podobną :P kupiłam to była czarna i piekna a po kilku podlaniach wszystko sie wypłukało :P zrobiła sie potem siwa i taka grudziasta :P taka twarda :P

w poscie poprzednim napisałam co radza w mojej mądrej księdze hehehehe :)

Dziękuję pięknie Diabliczko :) co do koleusów to z kolei ja nie mam reki do nich hehehehe :P miałam 3 odmiany od babci i tez je ukatrupiłam :P pokrzywki mnie nie lubią hehehehe :) za zebrinke bedę diabelnie wdzięczna :mrgreen: mi jedna tillandsia wypuszczac zaczęła odnóżke :) jak troszkę podrosnie to spróbuje cyknąc fote lub znalezc w necie podobną i tez jak Ci sie spodoba to chętnie Ci wyślę :)

#278 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 10 kwietnia 2008 - 21:29

ta wygląda na suchą i jałową

Tak myślałam bo to ziemia z ogródka :oops:

W sobotę przesadzę go bo mi szkoda tego kwiatka.

Dziękuje dziewczyny, wiedziałam że coś doradzicie ;-)

[ Dodano: 2008-04-10, 22:33 ]
Po polsku Afelandra szczytowa. No to już wiem :-D

[ Dodano: 2008-04-10, 23:02 ]
Madae zaraziła mnie tymi owadożernymi roślinkami i kupiłam jedną, w poniedziałek powinna być przesyłka.

Załączone miniatury

• cb56d121920137e7.jpg
  • 339257817.jpg

#279 Madae

Madae
  • Użytkownik
  • 5 875 postów

Napisano 11 kwietnia 2008 - 19:48

nie napisze nyt na temat wyglądu zeby nie zapeszyć :P oby sie dobrze chowała ;) mnie tyz korci :P i chyba sie skusze na jakiegos dzbanecznika :mrgreen:
a tak z innej beczki :P skąd wiesz ze w poniedziałek ??? wpłaciłas kaske tego samego dnia co zamówiłaś ??? ( jesli tak to tego samego dnia co ja :P czyli oze tyz bede miała w poniedziałek moje 4 tillandsie :mrgreen: )

#280 Jewel

Jewel
  • Użytkownik
  • 3 742 postów

Napisano 12 kwietnia 2008 - 08:41

Wpłaciłam w piątek od razu po Kup Teraz a facio wysyłam w piątki i soboty więc może się załapie.