Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

awaria ciuszków

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

#41 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 29 września 2010 - 12:02

zapach to prawdopodobnie naftalina jak już wspomniałam
a kolor i firma swetra jest taka jak na zdjęciu:

Załączone miniatury

• img4378j.jpg

#42 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 29 września 2010 - 12:26

dzwoniłam do znajomej
prała w ocie i nic sie nie stało
a prała tak nawet jinsy
ale zwkły ocet nie np. jablkowy
proporcje oczywscie daj takie że np. masz mala miske to łyzka stołowa octu
czyli nie wiecej octu niż wody :-P
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#43 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 29 września 2010 - 12:39

dziękuje Sajuri za pomoc, jutro spróbuje z octem

#44 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 12:30

co robicie jeżeli wasze swetry, leginsy ,skarpetki itp czarne po praniu i wysuszeniu mają poprzylepiane do siebie białe brzydkie kulki bądź robią się czarne kulki...

Ja dopiero co kupiłam 2 nowe swetry i są okropne... kulka na kulce białe i czarne... najgorsze te białe...

#45 nie(d)oceniona

nie(d)oceniona
  • Zarządca
  • 10 527 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 12:36

krowka17, przyczepiają Ci się do nich paprochy czy materiał Ci kulkuje?

*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. 

#46 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 12:37

Chodzi Ci o mechacenie materiału?używam żyletki jednorazowej lub specjalnej golarki do ubrań :-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#47 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 12:39

Tilia, hmmm.... nie wiem jak to wygląda ta golarka do ubrań... a skuteczna jest?

#48 Tilia

Tilia
  • Użytkownik
  • 9 425 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 12:43

krowka17, wygląda mniej więcej tak:
Dołączona grafika
jak dla mnie skuteczna ale przy niektórych ubraniach lepiej radzi sobie żyletka jednorazowa ;-)
"Ani małżeństwo ani dziecko nie są obowiązkowym punktem programu na który trzeba się zdecydować. Obowiązkowa jest tylko miłość"

JkIEp1.png

#49 krowka17

krowka17
  • Użytkownik
  • 13 064 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 12:45

Tilia, dzięki za info , muszę coś pomyśleć bo moje czarne ubrania są po prostu okropne :/

#50 89kasienka89

89kasienka89
  • Użytkownik
  • 5 825 postów

Napisano 25 lutego 2011 - 13:05

Krówka ja mam taką golarkę do ubrań i świetnie się spisuje. Często mam problem właśnie ze sweterkami, bo się brzydko mechacą, a golarka jest naprawdę skuteczna, pozbywa się wszystkich tych kuleczek i ciuszki wyglądają o niebo lepiej. Także warto zainwestować w takie coś.
Miłość, marzenia, uczucia i myśli,
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt

#51 styleofjeans

styleofjeans
  • Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 21 marca 2012 - 11:14

Witam forumowiczki... Nie wiem,czy już się kiedyś pojawił taki temat. Jeżeli tak, to proszę mnie wygonić do innego :)

Mam tutaj kilka porad, jak usunąć plamę z jeansów. Jeansy zazwyczaj są robione z bawełny, więc może się to też przydać do innych ciuszków.

Aktualne ciekawostki i porady na temat spodni znajdziecie na naszym sklepie w zakładce "o jeansach" .Niedawno założyliśmy ten dział, ale obiecujemy na bieżąco go uzupełniać :)

A tutaj obiecane parę porad :)

Obowiązuje jedna zasada:

Jeśli prałaś i plamy nie zeszły to nie prasuj, gdyż tylko je utrwalisz! Pierz aż do skutku, ale nie prasuj zanim się nie pozbędziesz plam!

Kilka najtrudniejszych plam i recepta na pozbycie się ich...

Pepsi/coca-cola

Świeże plamy należy uprać w czystej wodzie. Stare nacieramy rozpuszczonym w wodzie mineralnej słabym proszkiem do prania.

Lody

Plamę wycieramy szmatką nasączoną w spirytusie, następnie płuczemy w letniej wodzie. Resztki lodów zdejmujemy nożem i moczymy tkaninę w ciepłej wodzie z detergentem. Pozostałe tłuste plamy czyścimy rozpuszczalnikiem.

Buraczki

Tę plamę należy natychmiast wytrzeć mokrą gąbką lub wypłukać w zimnej wodzie mocząc całą noc. Wywabianie plam jest skuteczne także wtedy, gdy wetrzemy nierozcieńczony detergent i wypłuczemy. Wilgotną jeszcze plamę należy posypać boraksem i polać gorącą wodą. Usuwanie plam z buraczków już zaschniętych można wykonać poprzez płukanie w zimnej wodzie, a następnie posypanie ich boraksem i pozostawienie na około 8 godzin.

Czekolada

Należy zamoczyć tkaninę w mleku, a następnie wyprać w ciepłej wodzie z mydłem. Inny sposób na usuwanie plam z czekolady to zrobienie papki z żółtka i gliceryny. Nakładamy ją na plamy i pozostawiamy na chwilę. Zmywamy ciepłą wodą. Resztki zeskrobujemy i płuczemy w zimnej wodzie, a następnie namaczamy w proszku enzymatycznym. Pozostałe plamy można usunąć wywabiaczem.

Czerwone wino, czerwony barszcz, czerwone owoce

Do usunięcie tej plamy będziemy potrzebowali soli .Posypujemy nią obficie zabrudzenia, po czym wcieramy w plamy, zmieniając ciągle na czystą. Następnie, natychmiast pierzemy w zimnej wodzie, aż w końcu wykonujemy normalne pranie.

Flamastry,Pisaki

Tkaninę pierzemy w mydle lub glicerynie, pozostałości usuwamy spirytusem metylowym.

Guma do żucia

1. Użyj zmywacza do paznokci (aceton).

2 Zamroź a następnie zeskrob. Można również pocierać kawałkiem lodu i stwardniałą gumę zeskrobywać. Pozostałe plamy czyścimy alkoholem metylowym lub benzyną do czyszczenia

Keczup

Usuwanie plam z keczupu przeprowadzamy, wycierając go wodą z mydłem, roztworem ługowym albo środkiem do prania. Można wypłukać plamę w zimnej wodzie i namoczyć w płynnym detergencie. W razie potrzeby, użyć spirytusu metylowego.

Krew

Pierzemy w lodowatej wodzie lub płuczemy w zimnej, z dodatkiem soli kuchennej. Jeśli plama jest stara, długo ją namaczamy, często zmieniając wodę na czystą i zimną. Następnie pierzemy w mydle, również w zimnej wodzie, a na koniec w proszku.

Jeżeli pozostaną żółte plamy, pocieramy je szmatką namoczoną w wodzie utlenionej.

Masło

1. Świeże plamy należy wyprać w gorącej wodzie.

2. Posypujemy plamę mączką ziemniaczaną, a potem czyścimy szczotką.

3. Pod plamę podkładamy ligninę i szmatkę nasączoną w benzynie, po czym uderzamy w zabrudzenie. Starą plamę nawilżamy wcześniej gliceryną.

Czyścimy wywabiaczem do plam i suszymy suszarką do włosów.

Podkład

Najlepiej wetrzeć w tkaninę płynny detergent i szybko wypłukać w wodzie. Tłuste podkłady usuwamy wywabiaczami do plam.

Szminka

Zaplamione miejsca pocieramy szmatką nasączoną w benzynie lub czyścimy wywabiaczem do plam, a jeżeli barwnik nie rozpuści się, stosujemy alkohol metylowy i pierzemy w roztworze płynnego detergentu.

Rdza

Na rdzę jest dobra kąpiel w gorącym soku z cytryny.Dobrze z rdzą radzi sobie proszek do pieczenia. Należy nim natrzeć plamy a następnie uprać..Również możemy usunąć kwaskiem cytrynowym lub kwasem winnym ( 1 łyżeczka kwasu na szklankę wody). Po wywabieniu dobrze wypłukać.

Atrament

Aby usunąć plamę musimy zmoczyć tkaninę w gorącej wodzie z solą, a następnie polać plamę spirytusem .Do wywabiania takich plam można użyć również soku z cytryny.

Farby

Farby olejne czyścić benzyną do czyszczenia, a następnie plamę namoczyć w płynnym detergencie.
Plamy z farb pastelowych usuwać wywabiaczem do plam i wypłukać alkoholem metylowym.

Kleje

Plamy od kleju uniwersalnego możemy wywabić acetonem. Musimy jednak używać go bardzo skąpo i uważać by nie odbarwić tkanin kolorowych. Mogą wyblaknąć.

Pozdrawiam Magda z BOK
Style of Jeans

[ Komentarz dodany przez: elizabeth: 2012-03-21, 11:28 ]
scaliłam ;-)

#52 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 07 marca 2013 - 15:14

Mam bluzkę podobną jak na zdjęciu (kremowy kolor)bez kieszonki ale też oversize i suwaczek z tyłu
Bardzo ją lubię, i problemem jest mała dziurka z przodu jaka się pojawiła (średnica ok 2mm)tam gdzie narysowałam kółeczko- ta maciupka biała kropka
zastanawiam się jak ją naprawić - co można by naszyć żeby można ją było jeszcze nosić- jakieś pomysły? <co></span>

Załączone miniatury

• 11.jpg

#53 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 07 marca 2013 - 15:22

Może ponaszywać jakieś ozdobne malusienkie kwiatuszki lub inne wzorki w kilku miejscach pod szyją.Albo ozdobić jakimiś artystycznymi haftami. :-)
Albo przypinać broszkę w tym miejscu.

#54 mloda

mloda
  • Użytkownik
  • 7 695 postów

Napisano 07 marca 2013 - 15:26

Albo ozdobić jakimiś artystycznymi haftami. :-)

hehehe niestety tego nie potrafię, broszka odpada ze względu że dziurka jest bliżej środa- po prostu w tym miejscu nie pasuje nic przypinać <bezradny></span>
będę musiała poszukać z pasmanterii czegoś do naszycia chyba...ale chciałabym żeby było to coś najbardziej gładkie nie żadne kwiatki ani inne takie :->

#55 viola

viola
  • Użytkownik
  • 8 330 postów

Napisano 07 marca 2013 - 15:29

będę musiała poszukać z pasmanterii czegoś do naszycia chyba...ale chciałabym żeby było to coś najbardziej gładkie nie żadne kwiatki ani inne takie

może naszyć jakiś pasek tasiemki ozdobnej na całej szerokości bluzki <bezradny></span>

#56 Histeria:)

Histeria:)
  • Użytkownik
  • 826 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Wzrost:w sam raz:P
  • Włosy:brąz
  • Stan:Jeszcze panna...
  • Partner:K.
  • Nastrój:Brak
  • Odznaczenia:
    Odznaczenia użytkownika

Napisano 07 marca 2013 - 16:01

Może naszyj (a raczej naklei)dżety- są bardzo modne ;-) Można stworzyć z nich jakiś fantazyjny wzór.

Załączone miniatury

• s2_40977.jpg
  • s2_40974.jpg

#57 marcys

marcys
  • Użytkownik
  • 688 postów

Napisano 07 marca 2013 - 16:40

Teraz modne są kołnierzyki jako dodatek. Może coś takiego by się "nadało"?

Dołączona grafika

fMCSp1.png
"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono."

#58 Torii1988

Torii1988
  • Zbanowani
  • 8 196 postów

Napisano 07 marca 2013 - 18:13

marcys, zgadzam się, to świetny pomysł :)
ja bym nic nie naszywała

mam nr 9 :P

#59 lokata

lokata
  • Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 11 marca 2013 - 12:22

viola Podoba mi się Twój pomysł, ja bym tak zrobiła.

marcys
Kołnierzyki są zupełnie nie dla mnie, mam za krótką szyję i w ogole wyglądam w nich śmiesznie:/

#60 Melodia19

Melodia19
  • Użytkownik
  • 3 228 postów

Napisano 27 marca 2013 - 10:59

mam mega problem dotyczy jednej bluzki , którą pokazywałam w dziale zakupów ( chodzi o tą jasną asymetryczną z serduszkiem)

Chodzi o to, że ona ma z tyłu zamek , który się rozsuwa , naszyty jest on na taki czarny materiał...

Dzisiaj ręcznie zaczełam prać ta bluzke, i po chwili zobaczyłam , że to czarne od zamka zafarbowalo mi w kilku miejscach... nie mam pojecia jak sie tego pozbyc, probowalam mydłem, proszkiem i nic... macie jakies sposoby?

iv09i09kftvt0mdm.png