awaria ciuszków
Napisano 29 września 2010 - 12:02
a kolor i firma swetra jest taka jak na zdjęciu:
Napisano 29 września 2010 - 12:26
prała w ocie i nic sie nie stało
a prała tak nawet jinsy
ale zwkły ocet nie np. jablkowy
proporcje oczywscie daj takie że np. masz mala miske to łyzka stołowa octu
czyli nie wiecej octu niż wody
Napisano 29 września 2010 - 12:39
Napisano 25 lutego 2011 - 12:30
Ja dopiero co kupiłam 2 nowe swetry i są okropne... kulka na kulce białe i czarne... najgorsze te białe...
Napisano 25 lutego 2011 - 12:36
*Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Napisano 25 lutego 2011 - 12:39
Napisano 25 lutego 2011 - 12:45
Napisano 25 lutego 2011 - 13:05
jeszcze raz uwierz w siebie i uwolnij ten instynkt
Napisano 21 marca 2012 - 11:14
Mam tutaj kilka porad, jak usunąć plamę z jeansów. Jeansy zazwyczaj są robione z bawełny, więc może się to też przydać do innych ciuszków.
Aktualne ciekawostki i porady na temat spodni znajdziecie na naszym sklepie w zakładce "o jeansach" .Niedawno założyliśmy ten dział, ale obiecujemy na bieżąco go uzupełniać
A tutaj obiecane parę porad
Obowiązuje jedna zasada:
Jeśli prałaś i plamy nie zeszły to nie prasuj, gdyż tylko je utrwalisz! Pierz aż do skutku, ale nie prasuj zanim się nie pozbędziesz plam!
Kilka najtrudniejszych plam i recepta na pozbycie się ich...
Pepsi/coca-cola
Świeże plamy należy uprać w czystej wodzie. Stare nacieramy rozpuszczonym w wodzie mineralnej słabym proszkiem do prania.
Lody
Plamę wycieramy szmatką nasączoną w spirytusie, następnie płuczemy w letniej wodzie. Resztki lodów zdejmujemy nożem i moczymy tkaninę w ciepłej wodzie z detergentem. Pozostałe tłuste plamy czyścimy rozpuszczalnikiem.
Buraczki
Tę plamę należy natychmiast wytrzeć mokrą gąbką lub wypłukać w zimnej wodzie mocząc całą noc. Wywabianie plam jest skuteczne także wtedy, gdy wetrzemy nierozcieńczony detergent i wypłuczemy. Wilgotną jeszcze plamę należy posypać boraksem i polać gorącą wodą. Usuwanie plam z buraczków już zaschniętych można wykonać poprzez płukanie w zimnej wodzie, a następnie posypanie ich boraksem i pozostawienie na około 8 godzin.
Czekolada
Należy zamoczyć tkaninę w mleku, a następnie wyprać w ciepłej wodzie z mydłem. Inny sposób na usuwanie plam z czekolady to zrobienie papki z żółtka i gliceryny. Nakładamy ją na plamy i pozostawiamy na chwilę. Zmywamy ciepłą wodą. Resztki zeskrobujemy i płuczemy w zimnej wodzie, a następnie namaczamy w proszku enzymatycznym. Pozostałe plamy można usunąć wywabiaczem.
Czerwone wino, czerwony barszcz, czerwone owoce
Do usunięcie tej plamy będziemy potrzebowali soli .Posypujemy nią obficie zabrudzenia, po czym wcieramy w plamy, zmieniając ciągle na czystą. Następnie, natychmiast pierzemy w zimnej wodzie, aż w końcu wykonujemy normalne pranie.
Flamastry,Pisaki
Tkaninę pierzemy w mydle lub glicerynie, pozostałości usuwamy spirytusem metylowym.
Guma do żucia
1. Użyj zmywacza do paznokci (aceton).
2 Zamroź a następnie zeskrob. Można również pocierać kawałkiem lodu i stwardniałą gumę zeskrobywać. Pozostałe plamy czyścimy alkoholem metylowym lub benzyną do czyszczenia
Keczup
Usuwanie plam z keczupu przeprowadzamy, wycierając go wodą z mydłem, roztworem ługowym albo środkiem do prania. Można wypłukać plamę w zimnej wodzie i namoczyć w płynnym detergencie. W razie potrzeby, użyć spirytusu metylowego.
Krew
Pierzemy w lodowatej wodzie lub płuczemy w zimnej, z dodatkiem soli kuchennej. Jeśli plama jest stara, długo ją namaczamy, często zmieniając wodę na czystą i zimną. Następnie pierzemy w mydle, również w zimnej wodzie, a na koniec w proszku.
Jeżeli pozostaną żółte plamy, pocieramy je szmatką namoczoną w wodzie utlenionej.
Masło
1. Świeże plamy należy wyprać w gorącej wodzie.
2. Posypujemy plamę mączką ziemniaczaną, a potem czyścimy szczotką.
3. Pod plamę podkładamy ligninę i szmatkę nasączoną w benzynie, po czym uderzamy w zabrudzenie. Starą plamę nawilżamy wcześniej gliceryną.
Czyścimy wywabiaczem do plam i suszymy suszarką do włosów.
Podkład
Najlepiej wetrzeć w tkaninę płynny detergent i szybko wypłukać w wodzie. Tłuste podkłady usuwamy wywabiaczami do plam.
Szminka
Zaplamione miejsca pocieramy szmatką nasączoną w benzynie lub czyścimy wywabiaczem do plam, a jeżeli barwnik nie rozpuści się, stosujemy alkohol metylowy i pierzemy w roztworze płynnego detergentu.
Rdza
Na rdzę jest dobra kąpiel w gorącym soku z cytryny.Dobrze z rdzą radzi sobie proszek do pieczenia. Należy nim natrzeć plamy a następnie uprać..Również możemy usunąć kwaskiem cytrynowym lub kwasem winnym ( 1 łyżeczka kwasu na szklankę wody). Po wywabieniu dobrze wypłukać.
Atrament
Aby usunąć plamę musimy zmoczyć tkaninę w gorącej wodzie z solą, a następnie polać plamę spirytusem .Do wywabiania takich plam można użyć również soku z cytryny.
Farby
Farby olejne czyścić benzyną do czyszczenia, a następnie plamę namoczyć w płynnym detergencie.
Plamy z farb pastelowych usuwać wywabiaczem do plam i wypłukać alkoholem metylowym.
Kleje
Plamy od kleju uniwersalnego możemy wywabić acetonem. Musimy jednak używać go bardzo skąpo i uważać by nie odbarwić tkanin kolorowych. Mogą wyblaknąć.
Pozdrawiam Magda z BOK
Style of Jeans
[ Komentarz dodany przez: elizabeth: 2012-03-21, 11:28 ]
scaliłam
Napisano 07 marca 2013 - 15:14
Bardzo ją lubię, i problemem jest mała dziurka z przodu jaka się pojawiła (średnica ok 2mm)tam gdzie narysowałam kółeczko- ta maciupka biała kropka
zastanawiam się jak ją naprawić - co można by naszyć żeby można ją było jeszcze nosić- jakieś pomysły?
Napisano 07 marca 2013 - 15:22
Albo przypinać broszkę w tym miejscu.
Napisano 07 marca 2013 - 15:26
hehehe niestety tego nie potrafię, broszka odpada ze względu że dziurka jest bliżej środa- po prostu w tym miejscu nie pasuje nic przypinaćAlbo ozdobić jakimiś artystycznymi haftami.
będę musiała poszukać z pasmanterii czegoś do naszycia chyba...ale chciałabym żeby było to coś najbardziej gładkie nie żadne kwiatki ani inne takie :->
Napisano 07 marca 2013 - 15:29
może naszyć jakiś pasek tasiemki ozdobnej na całej szerokości bluzkibędę musiała poszukać z pasmanterii czegoś do naszycia chyba...ale chciałabym żeby było to coś najbardziej gładkie nie żadne kwiatki ani inne takie
Napisano 07 marca 2013 - 18:13
ja bym nic nie naszywała
mam nr 9
Napisano 11 marca 2013 - 12:22
marcys Kołnierzyki są zupełnie nie dla mnie, mam za krótką szyję i w ogole wyglądam w nich śmiesznie:/
Napisano 27 marca 2013 - 10:59
Chodzi o to, że ona ma z tyłu zamek , który się rozsuwa , naszyty jest on na taki czarny materiał...
Dzisiaj ręcznie zaczełam prać ta bluzke, i po chwili zobaczyłam , że to czarne od zamka zafarbowalo mi w kilku miejscach... nie mam pojecia jak sie tego pozbyc, probowalam mydłem, proszkiem i nic... macie jakies sposoby?