Formalności ślubne
Guest_niki_*
Napisano 10 sierpnia 2009 - 17:37
Napisano 10 lutego 2010 - 20:15
Mam pytanko odnośnie tego protokołu - czy jeżeli Ł. nie jest z mojej parafii to musi u siebie wyciągac akt chrztu? I, czy musi udokumentowac bierzmowanie? Bo świadectwo szkolne nie jest równoznaczne z przyjęciem sakramentu...
Napisano 10 lutego 2010 - 20:17
Napisano 10 lutego 2010 - 20:54
Napisano 10 lutego 2010 - 21:47
czy jeżeli Ł. nie jest z mojej parafii to musi u siebie wyciągac akt chrztu?
tak
I, czy musi udokumentowac bierzmowanie?
a teo to dokladnie nie wiem, ale jak nam ksiadz dal karteczke z dokumentami, ktore musimy doniesc to nie bylo o tym mowy
Napisano 10 lutego 2010 - 22:15
teraz musze sie z nim spotkac osobno i powie mi co musze zrobic zeby to odrobic
az sie boje
Napisano 12 lutego 2010 - 20:50
mój brat pamietam ze brał z kancelarii parafialnej jakis papier ze moze brac slub w innej parafii , nie wiem co to było, ale był to jeden papier, innych papierków z bierzmowania itp nie potrzebował .No i papier z urzedu włąsciwego miejscu zamieszkania.czy jeżeli Ł. nie jest z mojej parafii to musi u siebie wyciągac akt chrztu?
czemu mi dałeś wiarę w cud
a potem odebrałaś wszystko
Napisano 13 lutego 2010 - 17:08
Napisano 04 sierpnia 2010 - 14:41
Pytania takie jak u Calineczki, zdziwiło mnie tylko, że odpowiadaliśy osobno, ale potem faktycznie zorientowalam sę, że niektore pytania nia miałyby sensu zadawane w obecności obojga
Cieszę się, że chociaż z tej strony tak mało zalatwiania
[ Dodano: 2010-08-09, 07:31 ]
Dziewczyny, powiedzcie mi ile wypada dać ofiary na zapowiedzi w parafii Ł.?
Bo u mnie w parafii bierzemy ślub, więc tam i tak skladamy ofiarę na ślub, dekorację itd
A ani u niego ani u mnie ne chcą nam zdradzić ile konkretnie powinno sie dać
Napisano 07 lutego 2012 - 13:10
Napisano 07 lutego 2012 - 15:49
Wczoraj mama była u mojego proboszcza zamówić godzinę w kościele. Wszystko ok, tylko księżulek sobie wymyślił że skoro mieszkam w innym mieście niż moja parafia to tak jakby podlegam już pod jakiś kościół w tym miejscu i tu mamy z Ł załatwić podpisanie protokołu przedślubnego.. Szczerze mówiąc jestem trochę zdziwiona takim rozwiązaniem
Tak już jest niestety z tymi proboszczami że zaraz znajdują jakiś problem i mają swoje widzi mi się i szukają tylko okazji aby kasę zarobić
[*]Nasz aniołek 04.06.2016r.[*]9tc

28.09.2013r. Ślub Cywilny ❤❤❤ .
26.11.2017r . Ślub Kościelny ❤❤❤.
Napisano 07 lutego 2012 - 17:11
To ja jestem zdziwiona bo jakiś czas przed ślubem zamieszkam z Połowkiem, może się zamelduję tam, a może nie i rzeczywiście to już będzie inna parafia ale z drugiej strony wszystkie dokumenty bedą w tej mojej więc problemu być nie powinno.Wczoraj mama była u mojego proboszcza zamówić godzinę w kościele. Wszystko ok, tylko księżulek sobie wymyślił że skoro mieszkam w innym mieście niż moja parafia to tak jakby podlegam już pod jakiś kościół w tym miejscu i tu mamy z Ł załatwić podpisanie protokołu przedślubnego.. Szczerze mówiąc jestem trochę zdziwiona takim rozwiązaniem
Ja też byłam u księdza wypytać o szczegóły i tak:
* jakieś 3 miesiące przed ślubem mamy zgłosić się do niego z:
- zaświadczeniem o odbyciu nauk (ja już mam)
- zaświadczeniem z USC, do którego będzie potrzebny akt urodzenia z miejsca gdzie się urodziliśmy
- aktem chrztu
- no i oczywiście z kasą na zapowiedzi
Tak dla wiadomości zaświadczenie z USC jest ważne 3 miesiące także jak my mamy ślub 25 sierpnia to mamy zgłosić się do USC po 25 maja aby w dniu ślubu zaświadczenie miało jeszcze ważność. I zaznaczam, że akt urodzenia, jaki posiadacie nie jest ważny i trzeba wyciągnąć nowy, inaczej USC nie wyda zaśwaidczenia. No chyba, że ktoś urodził się w mieście gdzie będzie ślub to wtedy takowego aktu brać nie musi. Ale lepiej zapytać.
To tak dla innych na przyszłość
Napisano 16 kwietnia 2012 - 17:45
Z takich typowo urzędowych spraw zostały nam do zrobienia nauki przedślubne.
Jutro mamy indywidualne spotkania w NPR, nauki przedmałżeńskie za nami.
Wyciąg aktu chrztu ode mnie i partnera i papierki z USC. TO będą już wszystkie formalności i papierki do ślubu.
Mam pytanie
czy jak bierzemy ślub w październiku to wystarczy jak pójdziemy do kancelarii spisać protokół w lipcu czy pod koniec czerwca. Ile dać na zapowiedzi
Napisano 16 kwietnia 2012 - 18:30
nam ksiądz mówił, żebyśmy przyszli w połowie lipca gdzieśjak bierzemy ślub w październiku to wystarczy jak pójdziemy do kancelarii spisać protokół w lipcu czy pod koniec czerwca.
które są ważne 3 miesiące podobno?papierki z USC.
Napisano 16 kwietnia 2012 - 18:58
Nam ksiądz kazał przyjść do siebie równie trzy miesiące przed ślubem