Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

czy ślub cywilny na prawdę do niczego nie zobowiązuje?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 kasiulka

kasiulka
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 12:39

witam piszę bo ostatnio moja zaprzyjaźniona fryzjerka stwierdziła że bierze ślub 7czerwca ale tylko cywilny bo nie jest pewna czy jej związek to już to.trochę mnie to oburzyło bo dla mnie niema róznicy skoro sie decydujemy na ślub. jakie są wasze poglądy na ten temat?
Cierpliwość...to spokój, że przecież się stanie!
Dołączona grafika

#2 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 12:41

jak to nie zobowiązuje?
pozdrów koleżankę :P
ślub to ślub, czy cywilny czy kościelny to jest to ślub czyli coś zobowiązującego :!: :)
nie ma mnie tu i nie będzie.

#3 kasiulka

kasiulka
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 12:43

no właśnie też tak myślę jak Tyale bardzo często niestety to słyszę nie tylko od niej <bezradny></span>
Dołączona grafika

#4 asia21_87

asia21_87
  • Użytkownik
  • 7 854 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 12:43

no wlasnie ja tez biore slub i narazie cywilny dopoki nie bedzie dzieci
Dołączona grafika

Dołączona grafika

#5 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 12:44

asia21_87, a co dzieci mają do tego?
ja nie rozumiem... <bezradny></span>
bierze się ślub jak się kogoś kocha tak? czy dzieci są czy nie....

#6 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 12:44

ślub to ślub, czy cywilny czy kościelny to jest to ślub czyli coś zobowiązującego

tez tak uwazam!
sl-11609.png
as1cEZoB0360010MDAwOGQ0fDIwMTM4MmpkfERhd
ZAPRASZAMY WSZYSTKIE MAMY...i nie tylko ->

#7 kasiulka

kasiulka
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 12:45

no ale czemu wtedy gdy zostaniesz matką?
Dołączona grafika

#8 paulcia

paulcia
  • Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 12:48

znam pare przypadków, że pierwsze ludzie wzięli ślub cywilny, bo np. chłopak szedł do wojska, a wiadomo, że wtedy pieniądze o wiele większe dostaje, a teraz to wogóle żonatych nie biorą itp. ale żeby brac ślub cywilny, bo nie jest się pewnym, że to to to pierwsze słysze <bezradny></span> sa ludzie i ludziska....
Dołączona grafika

#9 kasiulka

kasiulka
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 12:56

no właśnie ja niestety to nie raz słyszałam z takich pobódek że niby cywilny można brać kilka razy a kościelny tylko raz. do tego powiem Wam kochane że słyszałam opinię o tym że żeby wziąć ślub cywilny to można zrobić małe przyjęcie dla rodziny a biorąc kościelny trzeba robić wielkie wesele, co dla mnie jest kompletną paranoją. wychodzę za mąż za miesiąc i będe miała ślub kościelny a przyjęcie na 20 osób bo po prostu nie lubie wielkich chucznych wesel. dlatego dziwi mnie czasem co ludzie wymyślają <bezradny></span>
Dołączona grafika

#10 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 13:06

nie rozumiem podejscia Twojej kolezanki kasiulka, potrafie zrozumiec ze ktos bierze najpierw slub cywilny ze wzgledow finansowych, bo np. para chce juz zalegalizowac swoj zwiazek,zawsze marzyli o duzym weselu ale poki co ich nie stac i biora poki co tylko cywilny,ale zeby brac cywilny dlatego ze nie jest sie pewnym czy to juz to? <bezradny></span>
sl-11609.png

#11 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 13:08

,ale zeby brac cywilny dlatego ze nie jest sie pewnym czy to juz to? <bezradny></span>

głupie nie?
czyli było już TO na cywilny ale na kościelny jeszcze TEGO nie ma? :P
o co chodzi? :P

[ Dodano: 2008-04-30, 14:08 ]
ahaa, a może że kościelnego nei można unieważnić?
no ładne podejście biorąc ślub :P

#12 angik1683

angik1683
  • Użytkownik
  • 8 134 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 13:08

niby cywilny można brać kilka razy a kościelny tylko raz

a to juz wogule absurd, bo jesli slubujesz czy to w kosciele czy w urzedzie to slubujesz na cale zycie i slubujesz partnerowi/partnerce a nie ksiedzu, bogu czy urzednikowi, zreszta jakbym myslala o tym ze jeszcze kiedys w zyciu bede z kims innym to nie bralabym wogule slubu :-/
sl-11609.png

#13 kasiulka

kasiulka
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 13:13

brawo za odpowiedzi popieram Was całym serduchem. totalna głupota myśleć że jak cywilny to tak jakżaden. przeciez można żyć bez ślubu i tyle prawda :roll: nie życzę tylko tej mojej koleżance się rozwodzić bo to już nie taka prosta sprawa jak ślub :oops:

[ Dodano: 2008-04-30, 14:16 ]
do ANGIK: dokładnie zszokowała mnie tym stwierdzeniem. podejrzewam ze robi to z jakiejś zazdrości bo ja wychodzę za mąż jej koleżanka z salonu i gadamy cały czas na temat ślubu tyle że co jej z tej zazdrości na wszystko przychodzi czas i tyle! <bezradny></span>
Dołączona grafika

#14 Agula

Agula
  • Użytkownik
  • 1 469 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 16:46

Jak dla mnie ślub cywilny jest tak samo ważny, jak ślub kościelny, jeśli dwoje ludzi decyduje się na taki krok, to powinno być to bardzo dobrze przemyślane a nie, że " biorę ślub cywilny, bo nie wiem, czy to jest ten właściwy kandydat na męża " ludzie!! co to za wytłumaczenie, ja tego nie rozumiem <bezradny></span> <bezradny></span> takie tłumaczenia, są dla mnie idiotyczne!
bo według mnie czy biorę ślub cywilny, czy kościelny, to robię to z pełną świadomością, wiem, co robię i robię to na całe życie, no, ale jak los np, sprawi, że w związku będzie źle się działo, no to faktycznie po ślubie cywilnym można szybciej odzyskać, że tak napiszę wolność, a po kościelnym nie jest już tak łatwo.. no, ale na pewno nie brałabym tylko ślubu cywilnego bo nie byłabym pewna mojego partnera, brałabym go z miłości i w ufności, bo jakby nie patrzeć, coś łączy dwojga ludzi, skoro decydują się na ślub, ale jak tego uczucia nie ma, to nie powinni nawet tego cywilnego brać tylko sobie żyć jako para, aż się nie przekonają o tym na bank, że chcą założyć rodzinę, bo ślub, to inaczej zakładanie własnej rodziny, i nie ważne, czy jest to cywilny czy kościelny..
Nie wiem, czy dobrze to napisałam, ale mam nadzieję,że mnie zrozumieliście..
to tylko moje skromne zdanie..

#15 Guest_niki_*

Guest_niki_*
  • Gość

Napisano 30 kwietnia 2008 - 16:52

dla mnie tak samo ważny jest slub cywilny jak koscielny. to że być może nie planuję kościelnego ( zalezy czy Miś będzie nalegał), to nie dlatego, że jest dla mnie zbyt wiążący, tylko kłóci sie trochę z moim podejsciem do wiary. dziwne to podejscie Twojej kolezanki, że nie jest pewna, to po co w ogóle brać ślub? dla rodziny i zeby się pokazać? ja mam zmaiar przysięgać mężowi i chcę obietnic w stosunku do niego dotrzymać, nie ważne czy deklarując to przed ołtarzem czy urzednikiem

#16 Agula

Agula
  • Użytkownik
  • 1 469 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 16:56

tylko kłóci sie trochę z moim podejsciem do wiary.

U mnie jest podobnie, księża bardzo mnie zrazili do siebie więc.. wolę w przyszłości jak mnie ten zaszczyt spotka wziąć tylko ślub cywilny, ale zrobić chcę to ze szczerego serca, z miłości, a nie po to, aby, że tak napiszę popisać się przed rodziną, to nie dla mnie.. :-/

#17 kasiulka

kasiulka
  • Użytkownik
  • 270 postów

Napisano 30 kwietnia 2008 - 17:34

masz rację do takiej decyzji trzeba czasu nie należy się oglądać że inni się żenią to ja też bo nie z nimi bedzie sie spędzać życie ale z tym mężczyzną za którego się wyjdzie. takie coś jes po prostu głupie ale jak to już ktoś wcześniej napisał są ludzie i ludziska!
Dołączona grafika

#18 cerrata

cerrata
  • Użytkownik
  • 13 852 postów

Napisano 02 maja 2008 - 12:17

tylko kłóci sie trochę z moim podejsciem do wiary.

no z moim też, tzn ja w ogóle nie wierzę w boga ;-)
ale jeśli mój pratner będzie chciał wziąć ślub kościelny to nei mam nic przeciwko ;-)
>
poza tym, zawsze marzyłam o tej białej sukni :)

#19 calineczka

calineczka
  • Użytkownik
  • 7 470 postów

Napisano 03 maja 2008 - 18:08

Niestety podejście to znam , że jak cywilny to dlatego ,że para nie jest pewna uczuc :-/
Osobiście uważam , że sa tak samo ważne
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#20 saja

saja
  • Użytkownik
  • 4 645 postów

Napisano 03 maja 2008 - 19:51

ja uwazam ze nei ma znaczenia czy jest to slub cywilny czy koscielny... oba sa tak samo wazne... my z mezem wzielismy narazie tylko slub cywilny bylo kilka powodow np. to ze chcielismy juz byc naprawde razem.. zalegalizowac zwiazek no i finansowo tez nie bylismy przygotowani na koscilny... ale napewno powodem slubu cywilnego nie byla pewnosc co do uczuc do partnera i co do tego czy jest to wlascwiy partner... bo my bylismy i nadal jestesmy pewni ze to jest wlasnie TO... i moze nawet ten cywilny jest dla nas wazniejszy niz ten koscielny ktory odbedzie sie za 2 lata bo dla mnie to 2 luty 2008 bedzie data kiedy to zostalam zona mojego ukochanego meza... tazke slub cywilny napewno jest bardzo waznym wydarzeniem i niewatpliwie zobowiazujacym,,:)
Dołączona grafika
„Pragniemy żyć razem i razem się cieszyć
Razem dzielić niebo i razem w nim grzeszyć…”