Skocz do zawartości

Babskiswiat.net używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem

Mahjong
Opis: Nieśmiertelna gra. Mahjong html5 online.

2048
Opis: Hit 2014. Prosta, logiczna i niezwykle wciągająca gra 2048.

Saper
Opis: Saper - kto nie zna tej gry...

Zdjęcie

Kuchenne triki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ninka

Ninka
  • Użytkownik
  • 1 757 postów

Napisano 26 kwietnia 2008 - 22:45

HELP!
Nie wiem czy taki temat juz istnieje ale potrzebuje pomocy! :-/
R kupil mleczko do kawy w puszcze i okazalo sie ze jest nieslodzone :-/ no i jak ja teraz mam zrobic karmel z tego mleka??????

#2 adzia

adzia
  • Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 03 maja 2008 - 10:44

Hej :) Jutro mam grill zapoznawczego mojego chłopaka z moimi przyjaciolmi :D Każdy costam robi, ja sie wzielam za szaszlyki... wczoraj zrobilam zakupy... myslalam ze kupilam kabaczka, ale chyab to jest cukinia (wyglada troche jak ogorek swierzy). Wiecie może jak to przyrzadzic? obrac to ze skorki czy nie? :P Bo z resztą to sobie jakos poradze... myslicie ze pomidorki mozna nadziac? zgrilluja sie? :D Buziaki i z gory dzieki :)

i co robić z pieczarkami? obrac? pokroic? i tyle? :D Na patyki i na grilla?

#3 unifine

unifine
  • Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 03 maja 2008 - 11:22

no więc tak szybciorem - kabaczka lub cukinię obieramy ze skórki - jesli ma dużo pestek ja je usuwam i resztę nacieram lekutko oliwką nastepnie na grila. Gilowanie wg. uznania ale uwaga żeby nie był zbyt suchy. Po zdjęciu z grila kładę na ręcznik papierowy żeby resztki oliwy ociekły i sole oraz pieprzę a następnie kropie sokiem z cytryny - tak ja to robię......

pieczarki można na ćwiartki pokroic i zrobić szaszłyki mieszane - do tego cukinia lub kanaczek w kostkę, papryka, serek pleśniowy ( twardy ), kiełbaska lub mięsko drobiowe i takie tam rózności :mrgreen: <bananowy1></span> miłego grilowania
Kobieta zmienną bywa....

#4 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 29 września 2013 - 08:20

A czy wiecie np. co zrobic aby ziemniaczki byly pyszne ? chodzi mi juz o takie ugotowane jak sie chce zrobic pure ziemniaczane? maslo mleko dajecie ? jakie przyprawy nadaja sie do ziemniakow ? j
co zrobic aby placki ziemniaczane byly chrupiace i pyszne ?
jakie przyprawy do czego pasuja ?( np. ryb, miesa ) Macie taka wiedze ? orietnujecie sie co z czym laczyc?
Czasem jak ogladam np. Kuchenne rewolucje to Geslerowa mowi wlasnie co do czego pasuje a co nie
Np. ze aby placki ziemniaczane wyszly chrupiace to jak najmniej maki. I przyznam ze nie wiedzialam o tym :oops: owszem nigdy jej nie dawalam duzo tylko troche ale tam nawet kucharka powiedziala ze nie dala wogole
Prosilam o wszystko, zeby cieszyc sie zyciem.
Dostalam zycie, zeby cieszyc sie wszystkim

#5 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 29 września 2013 - 08:59

co zrobic aby placki ziemniaczane byly chrupiace i pyszne ?

Ja jak zetrę ziemniaki to odsączam z nich wodę. Potem jajko, sól i bardzo mało mąki a czasami za to dodam z łyżkę śmietany aa no i cebulkę ścieram. :mrgreen:

ale tam nawet kucharka powiedziala ze nie dala wogole

Tez słyszałam i może w tygodniu wypróbuję.

jakie przyprawy do czego pasuja ?(

Co czym przyprawiać?

Zupy

Fasolowa: liść laurowy, czerwona papryka, cebula, estragon.
Barszcz: pieprz czarny, korzeń pietruszki, liść laurowy, czosnek, cytryna.
Rosół z kury: natka pietruszki, papryka czerwona, cebula, cytryna.
Ziemniaczana: natka pietruszki, liść selera, papryka czerwona, cebula, majeranek, liść laurowy.
Grzybowa: natka i korzeń pietruszki, pieprz czarny mielony, cebula, papryka czerwona.
Gulaszowa: cebula, kminek, papryka czerwona, pieprz czarny, owoce papryki zielonej, natka pietruszki.
Owocowa: cynamon, goździki, skórka cytrynowa i pomarańczowa, wanilia.
Rybna: liść laurowy, pieprz czarny, papryka czerwona, cebula, korzeń pietruszki, szafran, czosnek, cytryna.
Buliony: czosnek, cebula, natka pietruszki, korzeń pietruszki, seler, pieprz czarny, papryka czerwona, papryka zielona (owoce), szafran, imbir, gałka muszkatołowa.
Z kapusty włoskiej: natka pietruszki, pieprz czarny mielony, papryka czerwona, koper, czosnek. Kapuśniak: cebula, czosnek, koper, papryka czerwona, pieprz czarny, kminek, liść laurowy, majeranek, bazylia.
Rosół z wołowiny: pieprz, majeranek, tymianek, natka pietruszki, seler, cebula, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa.
Flaki: papryka czerwona, majeranek, czosnek, pieprz czarny mielony.
Pomidorowa: cebula, liść laurowy, pieprz czarny mielony, natka pietruszki, seler.
Jarzynowa: natka i korzeń pietruszki, cebula, seler, pieprz czarny, papryka czerwona.

Jarzyny

Fasola: liść laurowy, cząber, cebula, czosnek, papryka czerwona, korzeń pietruszki, estragon, koper, bazylia.
Ziemniaki: majeranek, liść laurowy, cebula, papryka w proszku, pieprz.
Kapusta: cebula, pieprz czarny mielony, papryka czerwona w proszku, cząber, tymianek, kminek.
Kapusta włoska: kminek, cebula, czosnek, pieprz czarny mielony, papryka czerwona, majeranek. Soczewica: cząber, liść laurowy, cebula, papryka czerwona, czosnek, cytryna.
Kapusta kwaszona: papryka czerwona, koper, cebula, bazylia.
Dynia: koper, papryka czerwona w proszku.
Mieszanka warzywna: koper, natka pietruszki, seler, majeranek, cząber.
Groszek zielony: czosnek, cebula, koper, natka pietruszki.

Mięsa

Baranina: estragon, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, ziele angielskie, koper, cząber, czosnek, kminek, szałwia, cebula, natka pietruszki, mieszanki przyprawowe - chili i curry.
Cielęcina: bazylia, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, natka pietruszki, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, seler, cebula, kapary, mieszanka curry.
Wieprzowina: czosnek, kminek, liść laurowy, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, lubczyk, mieszanka curry.
Mięso pieczone na ruszcie: majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, biały i czarny pieprz, czosnek, cebula, papryka, pieprz kajeński, mieszanki przyprawowe -- curry, chili.
Ryby: bazylia, cząber, koper, bylica pospolita, trybula ogrodowa, lubczyk, liść laurowy, papryka, pieprz, seler, tymianek, cebula.
Wołowina: koper, czosnek, kminek, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka czerwona, pieprz czarny, natka pietruszki, rozmaryn, jałowiec, cebula, mieszanki przyprawowe - chili i curry.
Drób: cząber, estragon, bylica pospolita, nasiona kminku, majeranek, papryka, pieprz czarny, seler, rozmaryn, tymianek, cebula, mieszanka przyprawowa curry.
Dziczyzna: estragon, liść laurowy, kapary, pieprz czarny, goździki, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, jałowiec.

Sałatki i surówki

Z ziemniaków: cebula, pieprz czarny mielony, seler, natka pietruszki, hyzop lekarski, estragon.
Ćwikła: kminek, chrzan, cząber, melisa, kapary.
Z kapusty: kminek.
Z pomidorów: szczypiorek, natka pietruszki, pieprz czarny mielony, bazylia, cytryna.
Z rzodkiewki: kminek, szczypior, cytryna, pieprz czarny mielony.
Z ogórków: koper, natka pietruszki, sok cytrynowy, pieprz czarny mielony, papryka, czosnek.
Z mieszanki warzyw: cebula, pieprz czarny mielony, cytryna, musztarda, szczypior, czosnek, bazylia, estragon, bakłażany.
Z zielonego groszku: estragon, melisa, cząber.

Inne potrawy

Omlet z jaj: natka pietruszki, papryka zielona, cebula, szczypiorek, pieprz, bazylia, estragon, papryka czerwona (w proszku).
Potrawy z sera: kminek, papryka, pieprz czarny mielony, kapary, szczypiorek, cebula, selery, koper, chrzan, rzodkiewki.
Kompoty: cytryna, cynamon, goździki, rabarbar, grape-fruit.

źródło: abcgospodyni.pl

#6 magdaaaaa

magdaaaaa

..lekko próżna flirciara..

• Użytkownik
  • 23 947 postów

Napisano 29 września 2013 - 09:32

cebulkę ścieram

cebulka ma cukier i to wlasnie sprawia ze sie przypalaja . ja nigdy nie daje ,poza tym nie lubie takich bardzo chrupkich.

jakie przyprawy do czego pasuja

ja nie mam tak ze do tego to a do tamtego to . wiadoo majeranek czy czaber do miesa czy kapustnych i straczkowych na lepsze trawienie ; ale inne przyprawy daje jak lubie . czasem czurczak jest z kozieradka imbirem i kurkuma a innym razem z bazylia i oregano . z rybami podobnie . kremy warzywne tez doprawiam w rozny sposob , nie mam jednej wersji.

czemu mi dałeś wiarę w cud

a potem odebrałaś wszystko

#7 Madzik :)

Madzik :)
  • Użytkownik
  • 6 096 postów

Napisano 04 października 2013 - 08:27

ale tam nawet kucharka powiedziala ze nie dala wogole

też to oglądałam i wczoraj wypróbowałam ten magiczny sposób.... :roll:
katastrofa wielka :evil: zrobiła się jedna wielka ciapa, wszystko przywarło do patelni, nie dało rady w żaden sposób tego usmażyć :shock: zmieniłam patelnię na mniej przylepną, ale to samo - i tym sposobem 3 porcje placków wylądowały w koszu :evil: zdenerwowałam się tylko :evil: i zamiast pysznych placków były mrożone frytki :roll:

Do tej pory robiłam tradycyjnie - starte ziemniaki, sól, pieprz, jajko i mało mąki. Wychodziły pyszne. Więc co mnie naszło na eksperymenty ? :evil: :shock:

#8 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 28 października 2013 - 14:20

Jak dobrze pamietam to chyba @Majorka^^ jezdzila na obieranie cebuli <hmm> ale moze ktokolwiek zna SPRAWDZONY sposob na to, zeby przy obieraniu cebuli nie plakac? :P bo mi juz w pracy to plakanie uszami wylazi :lol:
“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#9 Olenka

Olenka

Yeah!

• Użytkownik
  • 8 138 postów

Napisano 28 października 2013 - 14:22

@Madź ja gdzieś kiedyś czytałam, że wcześniej wsadza się po prostu cebule do zamrażarki na chwile. Ale to nie jest sprawdzony pomysł. Najlepszym są chyba okulary do nurkowania <ookk> :lol:

“We all have two lives. The second one starts when we realize that we only have one”

#10 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 28 października 2013 - 14:25

ale moze ktokolwiek zna SPRAWDZONY sposob na to, zeby przy obieraniu cebuli nie plakac?

Jak masz kuchenkę gazową, to odpalasz jeden palnik, włączasz okap i cebulę ciachasz na desce koło tego palnika. Smród ulatuje do góry, a Ty sobie ładnie kroisz. :D Zawsze tak robiłam, jak mieliśmy kuchenkę gazową i nadal mi jej brakuje przy krojeniu cebuli. :P

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#11 Madź

Madź

heksa

• Użytkownik
  • 4 069 postów

Napisano 28 października 2013 - 14:28

Wystarczajaco glupio wygladam jak rycze i wchodza klienci ;P przynajmniej mnie zaluja, a jakbym siedziala w tych okularach to mieliby niezly ubaw :lol: probowalam wkladania obranych cebuli do zimnej wody, moze faktycznie troche to pomaga przy krojeniu potem, albo sobie wmawiam, ale co z tego ja ja juz przy samym obieraniu rycze :P

Zapalka trzymana w gębie tez nic nie daje :lol:

@Aspirynkaaa, w domu moge wyprobowac, ale w pracy nie mam kuchenki gazowej, a cebuli czasem 3kg musze pociachac :P

Użytkownik Madź edytował ten post 28 października 2013 - 14:28

“One, remember to look up at the stars and not down at your feet.
Two, never give up work. Work gives you meaning and purpose and life is empty without it.
Three, if you are lucky enough to find love, remember it is there and don't throw it away.”

#12 Aspirynkaaa

Aspirynkaaa

I do!

• Użytkownik
  • 3 557 postów

Napisano 28 października 2013 - 14:31

@Madź ja nie doczytałam, że to w pracy.. no to nie wiem, co jeszcze :-)

Ale jakby któraś potrzebowała, to mój sposób na mnie działa. :-D

Użytkownik Aspirynkaaa edytował ten post 28 października 2013 - 14:33

-Mamusiu, czy miałaś kiedyś marzenie?

-Miałam, idzie teraz koło mnie i trzyma mnie za rękę! dzieci139.gifdzieci139.gif

#13 AgnieszkaT

AgnieszkaT
  • Użytkownik
  • 3 547 postów

Napisano 28 października 2013 - 14:34

...tak więc jak nie płakać przy krojeniu cebuli:

- Przede wszystkim podczas krojenia oddychaj przez usta a nie przez nos
- Trzymaj w ustach połówkę cytryny (kwas neutralizuje gaz łzawiący)
- Trzymaj zapałkę w zębach, siarką w stronę cebuli
- Po obraniu cebuli włóż ją na 10-15 minut do zamrażalnika, osłabi to działanie enzymów
- Podczas krojenia często mocz nóż w zimnej wodzie
- Krój bardzo ostrym nożem, który nie będzie miażdżył cebuli przez co wyciskał z niej soku
- Podczas krojenia cebuli otwórz okno lub włącz wentylator (okap)
- Przed krojeniem cebuli włóż trójkątny kawałek chleba pod górną wargę
- Krój cebulę w pobliżu kuchenki gazowej, przy zapalonym palniku
- Przed krojeniem zakropl oczy zimną wodą
- Podczas krojenia ustaw za sobą wiatraczek
- Przed krojeniem natrzyj ręce octem
- Zanim zaczniesz kroić, wytnij z cebuli jej środkową część (korzenną)
- Założyć okulary odcinające dopływ powietrza do oka (do pływania ;)

źródło: przyjemny.blogspot.com

#14 karatetyka

karatetyka
  • Użytkownik
  • 5 629 postów

Napisano 28 października 2013 - 15:09

@Madź, z mojego doświadczenia okulary do pływania sprawdzają się dobrze, ale są niewygodne :-P zapałka w zębach jest ok, ale nie niezawodna, a caly czas przez usta oddychać się nie da, bo odruchowo w pewnym momencie zawsze zaczynam robić to przez nos i zalewam się łzami.

Dla mnie najlepszy i najbardziej sprawdzony sposób to włożenie cebuli do zamrażarki albo do lodowatej (nie wystarczy zimna) wody z kostkami lodu - wystarczy chwila i działa naprawdę. Przekonałam się o tym, kiedy kilka miesięcy temu miałam do pokrojenia ponad 10 kg :-P Nie uroniłam ani jednej łzy ;-)

Użytkownik karatetyka edytował ten post 28 października 2013 - 15:10

#15 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 28 października 2013 - 17:04

Trzymaj w ustach połówkę cytryny (kwas neutralizuje gaz łzawiący)
- Trzymaj zapałkę w zębach, siarką w stronę cebuli

ożyć okulary odcinające dopływ powietrza do oka (do pływania

zed krojeniem cebuli włóż trójkątny kawałek chleba pod górną wargę

y

no, troche bedziesz dziwnie Madz wygladac z tym wszystkim  :lol: ale moze zadziała :-P

ja slyszałam tylko o tym co Olenka napisała.Czyli do zamrazalki . 

#16 Majorka^^

Majorka^^
  • Użytkownik
  • 5 119 postów

Napisano 28 października 2013 - 20:53

@Madź wiesz jak kilka godzin obierałam to 10 minut płaczu na poczatku mi nie przeszkadzało ;-) później się przyzwyczajałam, albo miałam chwilowe kryzysy 

Ja nie znałam żadnych z w.w sposobów, ale jak bym miała kiedyś dużo do krojenia to może wykorzystam :-)

Co to jest miłość ?
To spacer podczas bardzo drobniutkiego deszczu.
Człowiek idzie, idzie i dopiero po pewnym czasie orientuje się,
że przemókł do głębi serca...

#17 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 01 listopada 2013 - 10:45

Upiekłabym jakieś ciasto, ale nie mam jajek, a sklepy zamknięte.

Znacie jakieś sprawdzone przepisy na bezjajeczne ciasta?

''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''

#18 Sajuri

Sajuri
  • Użytkownik
  • 11 336 postów

Napisano 01 listopada 2013 - 10:54

@Findmysky. w temacie o deserach ciastach napewno cos znajdziesz.;)

tu masz przepis moj na szarlotke carska, zawsze wychodzi, latwa, nie ma jaj

http://babskiswiat.n...ktajle-i-inne-słodkości/page-28

#19 makarenka

makarenka
  • Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 26 sierpnia 2014 - 09:00

Dziewczyny - podzielicie sie swoimi trikami kuchennymi? Zawsze cos można razem wymyśleć, ja takie rzeczy lubię wykorzystywac u siebie w domku. Znalazłam np. cos takiego:

Jeśli chcesz stworzyć czekoladę na gorąco – rodem z najlepszych kawiarni, możesz stworzyć ją w zaciszu własnego domu, bez kupowania drogich sprzętów. Wystarczy, że podgrzejesz mleko i wrzucisz do niego kilka cukierków truflowych. Uwaga! efekt może znacznie ograniczyć przychody lokalnych czekoladziarni!

/link/

Użytkownik Olenka edytował ten post 26 sierpnia 2014 - 09:05

#20 Findmysky.

Findmysky.

słaba, ale udźwignie

• Użytkownik
  • 1 069 postów

Napisano 27 sierpnia 2014 - 22:34

Podzielę się swoim trikiem, jaki odkryłam niedawno.

Aby nie płakać podczas krojenia cebuli wystarczy oddychać przez buzię, a nie przez nos. Przydatne może okazać się włożenie w usta między zęby wykałaczki/zapałki. Działa.

''W życiu często by­wamy poniewiera­ni, dep­ta­ni, upo­karza­ni i ob­rażani, a mi­mo to wciąż jes­teśmy ty­le sa­mo warci''